Suplementy

5 základných doplnkov, ktoré sú dobrou investíciou

Ak ste začiatočník, ktorý sa začal zaujímať o doplnky, pravdepodobne sa vám z toho točí hlava. Koniec koncov, na trhu sú stovky rôznych produktov, pričom každý výrobca vyhlasuje, že práve tento produkt je číslo jedna v oblasti nárastu svalovej hmoty a redukcie tuku, a preto ho musíte mať.

Aby ste už nikdy nevyhadzovali výplatu za neúčinné doplnky, prinášame vám v tomto článku komplexný zoznam základných doplnkov, do ktorých sa oplatí investovať.

Potrebujem vôbec doplnky?

Ešte pred predstavením jednotlivých doplnkov, ktoré môžu byť užitočné, je dôležité odpovedať na otázku, či vôbec existuje doplnok, ktorý je nevyhnutný a bez ktorého by ste neboli schopní fungovať. Podľa môjho názoru neexistuje. Nie je však pochýb o tom, že tieto produkty môžu maximalizovať nárast svalovej hmoty, zvýšenie sily a redukciu tuku. Ale to len v prípade, že máte dobre nastavený tréningový režim a správne nastavenú stravu.

Hneď na začiatku tohto článku chcem povedať, že ak nemáte tieto dva základné faktory dobre zvládnuté, nemá zmysel doplnky vôbec užívať. Ich účinok bude minimálny a vy budete zbytočne vyhadzovať peniaze von oknom. Oveľa lepšou investíciou pre vás bude napríklad konzultácia s profesionálnymi športovcami, ktorí vám pomôžu s vyváženou stravou a správnym zložením tréningu. Ale teraz k dnešnej téme.

1. Kvalitný multivitamín

Ako lepšie začať prehľad najdôležitejších doplnkov výživy ako kvalitným multivitamínom a multiminerálom. Tieto doplnky možno nie sú pre väčšinu cvičencov také atraktívne ako napríklad BCAA alebo testosterónové boostery, ale prinášajú celé spektrum pozitívnych účinkov. Okrem celkového účinku na imunitný systém od nich môžete očakávať zlepšenie trávenia (vďaka vitamínom skupiny B, ktoré zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v metabolizme makroživín), lepšie fungovanie mozgu, odolnosť voči depresii, oddialenie únavy, hormonálnu optimalizáciu a mnoho ďalšieho.

Jedným z dôvodov, prečo by ste mali tieto doplnky užívať, by mala byť skutočnosť, že telo športovca má oveľa väčšie nároky na príjem týchto mikroživín ako telo bežného človeka.

Pri výbere správneho multivitamínu je však dôležité dbať na kvalitu, inak zbytočne vyhadzujete peniaze.

AKÝ KVALITNÝ MULTIVITAMÍN SI VYBRAŤ?
Ak nechcete dôkladne skúmať zloženie jednotlivých doplnkov, užitočnosť konkrétnych látok a ďalšie dôležité aspekty, môžete sa inšpirovať naším nezávislým testovaním najlepších multivitamínových doplnkov, kde sme úplne objektívne porovnali najlepšie doplnky v tejto kategórii.

Nexgen Pro - jeden z najlepších multivitamínov
Jedným z najlepších dostupných multivitamínov je NexGen Pro, víťaz nášho rebríčka.

2. Srvátkový proteín

Ďalším dôležitým doplnkom je nepochybne srvátkový proteín, ktorý je jedným z mála doplnkov známych aj mimo "fitness kruhov". Hlavná "úloha" bielkovín je jednoduchá - poskytnúť ľahko vstrebateľné bielkoviny, ktoré telo po náročnom tréningu ľahko strávi a vďaka tomu začne obnovovať poškodené svalové vlákna. Proteín však môžete prijímať prakticky kedykoľvek počas dňa, ak potrebujete zvýšiť svoj denný príjem bielkovín. Práve slovo "zvýšiť" je mimoriadne dôležité, pretože ak začínate cvičiť a vážite približne 60 kg, pravdepodobne by to pre vás nemal byť najmenší problém množstvo potrebných bielkovín vyradiť z vášho jedálnička.

Ak sa však rozhodnete investovať do bielkovín, najlepšou voľbou z hľadiska využiteľnosti a biologickej hodnoty sú srvátkové bielkoviny. V ideálnom prípade sa srvátka spracuje metódou CFM, ktorá je v súčasnosti najlepšou dostupnou metódou, pretože zachováva všetky bielkovinové frakcie a nedenaturuje bielkoviny.

ktorý srvátkový proteín si vybrať?
Podobne ako pri multivitamínoch vám môže pomôcť náš rebríček, v ktorom sú zoradené a navzájom porovnané najlepšie proteíny na trhu.

CFM Evolution - jeden z najlepších proteínov
Ak neviete, ktorý proteín si vybrať, z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť CFM Evolution, ktorý je z hľadiska pomeru cena/kvalita najlepší zo všetkých.

3. Horčík

Hoci je horčík zvyčajne súčasťou každého lepšieho multivitamínu, ktorý sme spomenuli na prvom mieste, určite sa ho oplatí užívať samostat ne. Fakt, že ide o najnedostatkovejší minerál v strave, by mal byť dostatočným argumentom a športovci sú jeho nedostatkom ohrození ešte viac. Hladinu horčíka znižuje stres (dokonca aj stres z náročného tréningu), počúvanie hudby v slúchadlách a dokonca aj niektoré potraviny.

Napriek tomu je to absolútne nevyhnutné.Podľa najnovších zistení sa podieľa až na 600 rôznych biochemických reakciách v tele - od trávenia sacharidov po znižovanie únavy, zlepšovanie imunitného systému a hormonálnej rovnováhy.

Horčík pod mikroskopom

Reflex Magnézium
Používame horčík vo forme bisglycinátu od spoločnosti Reflex.

4. Zinok

Podobne dôležitým doplnkom je zinok. Je to preto, lebo je to po zmene najchudobnejší stopový prvok. Z tela odchádza v pote, čo znamená, že športovci sú opäť o niečo viac ohrození jeho nedostatkom ako "normálna" populácia. Zinok je dôležitý pre optimalizáciu hormónov v tele, zlepšenie kvality spánku a správnu funkciu nervového systému. Podieľa sa aj na tvorbe inzulínu a je potrebný pre rast a vývoj všetkých orgánov.

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o zinku a horčíku ako dvoch najdôležitejších zložkách každého multivitamínového doplnku, neváhajte si pozrieť toto video z nášho kanála YouTube, v ktorom sa podrobnejšie venujeme nielen účinku, ale aj odporúčanému dávkovaniu a najlepším formám týchto dvoch doplnkov.

5. Kreatín

Hoci kreatín v žiadnom prípade nie je nevyhnutnosťou pre začínajúcich športovcov, rozhodne je to osvedčený doplnok, ktorý môže pomôcť pri náraste svalovej hmoty. V skutočnosti tento doplnok prešiel mnohými vedeckými štúdiami, z ktorých drvivá väčšina potvrdila jeho účinnosť. Fungovanie kreatínu v tele nie je príliš jednoduché, ale aj tak stojí za to ho veľmi zjednodušene opísať.

Kreatín je súčasťou energetickej molekuly nazývanej kreatínfosfát. Svoju fosfátovú skupinu odovzdáva ADP (t. j. adenozíndifosfátu), čím vzniká zlúčenina, ktorú väčšina z vás už pravdepodobne pozná. ATP. Adenozíntrifosfát obsahuje, ako hovorí jeho názov, tri fosfory, ktoré sú spojené makroergickou väzbou. Keď sa táto makroergická väzba preruší, uvoľní sa veľké množstvo energie. A túto energiu telo veľmi dobre využíva pri náročnom tréningu. Môžeme teda povedať, že kreatín je skvelým zdrojom energie pre svaly.

Okrem toho do svalov vťahuje aj malé množstvo vody, čím zlepšuje aj syntézu bielkovín. Keďže je však účinnosť kreatínu len dočasná, určite je potrebné jeho užívanie cyklovať.

AKÝ KREATÍN SI VYBRAŤ?
Ako pri každom inom doplnku, aj tu existujú desiatky rôznych foriem a revolučných látok, ale najlepší je klasický monohydrát, ktorý prešiel najväčším vedeckým výskumom. Rovnako ako v prípade predchádzajúcich doplnkov, naše porovnanie najlepších kreatínov vám môže pomôcť, ak váhate, ktorý doplnok si vybrať.

Kreatín dodá silu
Kreatín je veľmi populárny doplnok medzi silovými športovcami všetkých druhov.

Nezabudnite ani na omega 3 mastné kyseliny

Posledným doplnkom, ktorý by nemal chýbať v repertoári žiadneho športovca, sú omega 3 mastné kyseliny. Hoci je spektrum ich účinkov veľmi široké, športovci pravdepodobne najviac ocenia zlepšenie kvality spánku, minimalizáciu rizika zápalových procesov a zlepšenie funkcie cievnych stien. Podľa niektorých odborníkov môžu zároveň zvýšiť predtréningové napumpovanie svalov, potréningovú regeneráciu a napomôcť spaľovaniu tukov.

Rovnako ako pri predchádzajúcich doplnkoch je však dôležité vybrať si kvalitný produkt, inak vyhadzujete peniaze úplne zbytočne. Dôležitý je nielen obsah EPA a DHA, ale dobrý doplnok by nemal obsahovať ani žiadne iné omega kyseliny. Zatiaľ čo omega 3 mastných kyselín je v našej strave naozaj nedostatok a sú veľmi potrebné, omega 6 je v našom tele nadbytok. Ďalším dôležitým aspektom je pôvod rýb, z ktorých sa tento doplnok vyrába. Paradoxom je, že mnohé ryby sú náchylné na ukladanie ortuti a iných ťažkých kovov, ktoré sa nakoniec objavia v týchto doplnkoch. Ideálne sú teda doplnky, ktoré pochádzajú z rýb z ľadových jazier, čo však samozrejme ovplyvňuje cenu

AKÉ OMEGA-3 ODPORÚČAME?
Podľa mojich osobných skúseností je lepšou voľbou ako klasické omega-3 takzvaný krilový olej od spoločnosti Reflex Nutrition. Tento olej odstraňuje všetky negatíva bežného rybieho oleja - je úplne čistý a planktón, z ktorého sa získava, pochádza z chladných antarktických oblastí, ktoré nie sú kontaminované žiadnymi škodlivými látkami.
Obsah EPA a DHA síce nie je taký vysoký ako v niektorých rybích olejoch, ale vďaka astaxantínu je oveľa využiteľnejší. Bohužiaľ to ovplyvní cenu takéhoto výrobku.

Aký je teda záver?

V tomto článku sme vám preto predstavili doplnky, ktoré sú z nášho pohľadu dobrou investíciou. Ak si nemôžete dovoliť investovať do všetkých týchto látok, aspoň na začiatku by vám mal stačiť kvalitný multivitamín, horčík a zinok. Ak máte dobre zostavenú stravu, určite sa zaobídete bez bielkovín. A keďže mäso je hlavným zdrojom kreatínu, ani pri správne zostavenej strave ho nebudete mať nedostatok. Suplementácia teda môže pomôcť, ale rozhodne nie je dôvod preháňať to a klásť na ňu príliš veľký dôraz.

Ak máte k dnešnému článku nejaké otázky, neváhajte sa opýtať v komentároch, radi vám na ne odpovieme.

5 najlepších doplnkov, ktoré skutočne fungujú (video):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.