Stravovanie

7 najväčších mýtov o vegánstve

Poďme rovno na vec, žiadne klamstvá. V dnešnom krátkom (meh) článku vám ukážeme niekoľko mýtov a nezmyslov (ako vlastne hovorí nadpis), ktoré šíria nielen vegáni, ale aj nevedomí ľudia. Takže sa tu dnes veľa naučíte.

A ak vám nejaký vegán odporuje, vyjebte s ním a potom ho pošlite za mnou, aby som mu to vysvetlil, pretože nie každý vegán môže byť taký múdry ako ja.

1. "Ale po ovocí sa tučnie! Nemôžem byť vegán!"

Áno, správne, to hovoria všetci, takže musia mať pravdu, nie? Tak mi povedzte o všetkých tých obéznych ľuďoch v Mekke, ktorí jedia Mc'banány..

-

 

2. "Vegáni majú nedostatok bielkovín."

To ma vždy dostane. Keď sa opýtate, koľko bielkovín ľudské telo - alebo oni sami - potrebujú, v drvivej väčšine prípadov nikto netuší. Odpoveď je však jednoduchá. Vegáni majú dostatok bielkovín, ak sa starajú a vedia, čo jedia

A kto to nerobí vo fitness, prosím, a už dlho nerobí.

Ak je niečoho nedostatok, dokonca aj bielkovín, je to len preto, že ak sa človek nedostatočne stravuje alebo sa stravuje nedostatočne (dlhodobo neprijíma adekvátne kalórie pre svoj cieľ a telo), potom je to ťažké a nie je to vina vegánstva.

Bielkoviny sú všade. V menšej či väčšej miere. Pokiaľ neobhajujete len stolový biely cukor a podobné veci.

-

 

Všetky informácie nájdete pod článkom. Rovnako ako bonus, ktorý ľudia môžu argumentovať o aminokyselinách. Viac sa o tom budem môcť rozprávať inokedy, ale všetky potrebné AMK sa nachádzajú v rastlinnej strave, ak to niekoho momentálne trápi.

-

Na druhej strane - toto tvrdenie budete počuť hovoriť alebo sa pýtať na bielkoviny od ľudí, ktorí väčšinou chodia do posilňovne. Od ľudí, ktorí mesiac čo mesiac kupujú proteínové doplnky, proteínové tyčinky atď. a hľadajú, čo je najlepšie a najlacnejšie, aby mali "dostatok" bielkovín, ktorých majú v strave nadbytok.

-

 

3. "Veď mäso potrebujeme na prežitie!"

V časoch, keď som ešte nebola vegánka, by ma tento nezmysel nikdy nenapadol. Jednoducho a jasne, nepotrebujete ho, bez ohľadu na to, ako veľmi si to nahovárate. Ľudské telo nepotrebuje prijímať nič živočíšne, to sa vám len dnešná spoločnosť snaží vtlačiť do hlavy a vyťažiť z vašej hlúposti. Ale o tom tu nebudeme diskutovať, je to mimo zamerania tejto stránky

Koho viac zaujíma niekoľko štúdií, zdravosť a potreba mäsa, môže si pozrieť pekne napísaný článok pod týmto článkom v zozname zdrojov alebo metaanalýzu štúdií o zdravosti či nezdravosti mäsa hneď pod ním a posúdiť sám

V podstate všade, kam prídete, sa dočítate, aké je mäso skvelé a aké je dobré, či už človek cvičí alebo nie. Ale to je, žiaľ, len polovica pravdy. Nikde nevidíte zvyšok, poškodenie nášho tela, ktoré sa skrýva v mäse, nedajbože v mäsových výrobkoch, a má vplyv na zdravie človeka.

Keď celý život jete mäso, telo sa s ním, aj vďaka evolúcii, nejako vyrovná, ale to neznamená, že je zdravé alebo stvorené pre človeka, k takýmto zmenám nedochádza (môžete si to prečítať aj v nižšie uvedených zdrojoch - je to zaujímavé čítanie)

S pribúdajúcim vekom sa to začína prejavovať. Kedy? Závisí to od mnohých faktorov a ďalších, ale v priemere sú to ľudia od 29 do 42 rokov, keď niečo pomaly prepukne. Predbežne píšem to, čo bolo zaznamenané

-
Hlavná príčina a vinník kalcifikácie tepien

Začnime jednoducho. Cholesterol v mäse ľudskému telu veľmi neprospieva a zvyšuje riziko vysokej hladiny cholesterolu v tele a upchávania ciev, čo časom vedie k srdcovým problémom, obezite, cukrovke, mŕtvici atď. Ďalšou nepríjemnosťou sú živočíšne bielkoviny, ktoré s ním konzumujeme (K tejto problematike si môžete prečítať alebo vypočuť audioknihu The China Study alebo Čínska štúdia. Tiež zaujímavé a podrobnejšie rozoberané). A akosi to všetko spolu nemá najlepší vplyv na naše zdravie.

A vyvrátenie Americkej dietetickej asociácie je veľmi veľké sústo aj pre priemerného čitateľa.

TIP: Viac ako 40 zaujímavých darčekov pre všetkých športovcov

Toto združenie v podstate vydalo vyhlásenie založené na dôkazoch a dospelo k záveru, že vegánska strava, určite dobre zostavená zdravá vegánska strava, je nielen zdravá a nutrične vyvážená, ale že je vhodná vo všetkých fázach života, od narodenia až po dospelosť. Zabraňuje tiež mnohým "civilizačným/určitým" chorobám.

-

4. "Cholesterol a tuk z mäsa prispievajú k zvýšeniu hladiny testosterónu!/Cholesterol je nevyhnutný!"

Živočíšny tuk len prispieva k upchávaniu ciev a s tým súvisiacim chorobám, čo sa pri rastlinnej strave akosi nemôže stať (no, aj keby...)

Čo teraz? Súvislosť medzi príjmom cholesterolu v strave a zvýšením hladiny testosterónu v tele nebola dokázaná. Skôr sa ukázalo, že vegáni majú o určité percento (7 %) vyššiu hladinu voľného TST a o 23 % vyššiu hladinu SHBG alebo globulínu viažuceho pohlavné hormóny

 

Čo presne to je?

Globulín viažuci pohlavné hormóny (SHBG) je bielkovina tvorená v pečeni, ktorá prenáša ženské a mužské pohlavné hormóny v krvi. Jeho množstvo v krvi závisí od veku, pohlavia a úrovne produkcie pohlavných hormónov. Vyšetrenie SHBG sa používa predovšetkým na posúdenie stavu mužských pohlavných hormónov (androgénov). U mužov je predmetom záujmu ich nedostatočná produkcia, u žien naopak nadprodukcia.

Kedy sa skúma hodnota tohto parametra u mužov?

Pri určovaní príčin neplodnosti, erektilnej dysfunkcie, zníženej sexuálnej túžby, zväčšenia mliečnych žliaz, vypadávania vlasov.

A u žien neplodnosť, vymiznutie menštruácie, nadmerné ochlpenie, akné, anorexia.

Takže, a pamätáte si, že mäso je "zdravé" a čo robí s vašimi tepnami z posledného bodu? Preto som zvýraznil slovo erekcia.

Príčinou číslo jeden u muža, ktorý sa necíti dobre, ale cíti sa zdravo, keď konzumuje živočíšne produkty, je, áno, hádate správne, erektilná dysfunkcia, že sa mu jednoducho nikde nedostaví erekcia. Lekári predpisujú lieky a je ticho. Ale prečo sa zaoberať následkami, keď sa dá ísť priamo ku koreňu problému a ušetriť na lekároch atď.?

Ako je to možné?

No ak telu nedáte veci, s ktorými sa musí vysporiadať, a nespôsobíte v ňom zápal, všetko prúdi všade tak, ako má, jednoducho povedané. Zistilo sa tiež, že muži na vegánskej strave, ktorí majú vyššiu hladinu testosterónu, majú celkovo menej rakoviny. Náhoda?

Ale späť k cholesterolu.

Ľudské telo si všetok potrebný cholesterol vytvára samo v pečeni. To je novinka.

Vďaka pánom Michaelovi S. Brownovi a Josephovi L. Goldsteinovi, ktorí dostali Nobelovu cenu za objav "Regulácia metabolizmu cholesterolu v ľudskom tele", vieme o cholesterole oveľa viac

V skutočnosti objavili a preukázali, aké zlé účinky má na organizmus vysoký príjem cholesterolu v potrave a ako ho úspešne znížiť a liečiť už vyvolané choroby. Keď prijímame cholesterol zvonka do tela, v podstate tým "vypíname" jeho vlastnú produkciu. Čo spôsobuje nadbytok? A čo takéto upchaté tepny na obrázku?

-
Ateroskleróza alebo korózia tepien a jej jediný spúšťač

Ľudské telo si vytvára všetok potrebný cholesterol samo. Novinka? Takže už viete. Viac informácií o tomto objave ocenenom Nobelovou cenou a o možných komplikáciách spojených s príjmom cholesterolu v strave nájdete nižšie.

TIP: Rebríček najlepších BCAA, ktoré sú v súčasnosti na trhu

5. "B12 sa bežne nachádza v strave."

Tieto kecy budete počuť aj od vegánov. Áno, bohužiaľ. Stretol som sa s niekoľkými, našťastie online, pretože inak by som musel..

-

 

Ale k problému. Vitamín B12 sa v bežnej strave dnešného sveta prirodzene nevyskytuje! To, že je v mäse, je len preto, že sa musí podávať zvieratám ako doplnok stravy, ktorý zjete, keď sa prefiltruje cez niekoho telo. To dáva zmysel.

V mäse sa totiž bežne nenachádza, zvieratá ho nevyrábajú, ale musia ho aj prijímať.

Ide o to, že B12 má na starosti jedna malá baktéria, ktorá ho vytvára v pôde, vo vode alebo do určitej miery v našich črevách, prípadne v našej sra.... stolici

No, keďže v dnešnej dobe všetko pekne umývame a nebudeme jesť svoju stolicu alebo zeminu zo záhrady či piť špinavú vodu pri rieke ako lev, smolu máme

ICE! Budete jesť obohatené potraviny s pridaným vitamínom B12! To je jednoduché. Alebo si zaobstarajte doplnok s B12

A ak má niekto aj tak nedostatok (zistí to lekár, nie vy, pretože môžete mať problém s absorpciou samotného B12), čo nie je problém pre vegánov, ale až pre 39 % populácie USA, poslednou možnosťou sú injekcie

Podobne ako nedávno v jednom nemenovanom internetovom časopise sa objavila správa, že B12 sa prirodzene nachádza v šošovici, a preto je jej konzumácia nevyhnutná.

-

Okamžite som im o tom napísal a nedostal som žiadnu odpoveď, takže dúfam, že to opravia. Takto sa vo svete fitness šíria dezinformácie.

6. "Sme mäsožravci!"

Mohol by som to zaradiť k odseku o tvrdení, že ľudia potrebujú mäso na prežitie, ale toto si zaslúži samostatný bod.

Ste lev, že chcete mäso? To, že jete mäso, neznamená, že ste mäsožravec. Zdá sa mi to smiešne, ale ľudia naozaj tvrdia a myslia si, že jesť mäso = mäsožravec

Takže vlastne zmenili fyziológiu svojho tela, čo je zaujímavé.

(Prečo ho ľudia jedia, o tom niekedy inokedy)

-

 

7. "Sója zvyšuje estrogén a vedie k "mužským prsiam"!"

Je zaujímavé, že hormóny v mäse/mlieku ľudí nezaujímajú, čo by mali viac. Najmä pri mäse sa v rôznych prípadoch preukázalo, že vedie ku gynekomastii. Ale nielen mäso, aj iné "potraviny", o ktorých možno niekedy inokedy.

Estrogén v mäse/mliečnych výrobkoch je veľmi podobný tomu, ktorý si telo vytvára samo, a je tiež oveľa silnejší ako z akejkoľvek rastliny

Na rozdiel od fytoestrogénov v rastlinách - napríklad v sóji - ktoré neovplyvňujú hladinu estrogénov v tele

Ak sa od rána do večera nejete len sójou a sójovými výrobkami a nepreháňate to, ste v poriadku. Zatiaľ sa vyskytla len jedna osoba s problémom spojeným so sójou, ktorá sa takto stravovala dlhý čas a sóju a podobné veci tam sypala naozaj stále

Dúfajme teda, že to ľuďom trochu osvetlilo problematiku sóje a estrogénu/fytoestrogénu v nej a že sa pri vyváženej strave nemajú čoho obávať.

Pokiaľ vám lavička nerobí kozy, v tom prípade....

-

 

A čo na to Filip #brokenknee Grznár k vegánstvu?

https://www.instagram.com/p/BMpLMaDgd_M/

TIP: Test najlepších proteínových výrobkov, ktoré máme v Českej republike.

Posudky pekné od začiatku do konca:

1. Po ovocí sa tučnie. Mäso a priberanie na váhe alebo ako priberá na váhe mäso/obezita (zlé pre väčšinu populácie, pokiaľ to nekompenzujete cvičením, ale o tom inokedy)

[1][2][3][4][5]

2. "Nedostatok bielkovín/aminokyselín"

[1][2][3][4][5]

3. "Potrebujeme mäso, aby sme prežili!" (súvislosť medzi mäsom a cukrovkou atď.)

[1][2][3][4][5]

(Nebojte sa o obrázky, môžete si prečítať celú štúdiu vygooglovaním názvu štúdie, nebuďte leniví ako ja s obrázkami...)

4. Cholesterol, mäsový tuk a TST

[1][2][3][4][5][6][7]

5. Ako je to s B12

[1][2][3]

6. Sme mäsožravci alebo všežravci?

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15]

Ľudia to ťažko prijímajú, ale o čo ide? Dôkazy atď. a nikto mi nemusel nič vysvetľovať dvakrát. Ak vezmeme do úvahy, že vegánstvo je väčšinou o niečom inom, ale o tom sa tu asi nebude diskutovať

7. "Sója zvyšuje estrogén a vedie k "mužským prsiam"!

[1][2][3][4]

-

Posledné slovo:

Samozrejme, obrázky len zachytávajú všeobecné situácie a mne sa zdali vtipné a spríjemňujú čítanie, nič viac za tým nie je. Článok rozhodne nie je namierený proti masovému stravovaniu obyvateľstva, len sa snaží ukázať a odhaliť veci, o ktorých väčšina jednoducho nemá ani potuchy a trochu sa v tejto oblasti vzdelávať. Tento článok sa nesnaží prinútiť ľudí k vegánstvu, na to je príliš krátky!

O vegánoch a budovaní svalovej hmoty ako vegáni možno niekedy inokedy.

 

Autor článku: Lukas Greg

Každý, kto má akékoľvek otázky k tejto téme, ma môže kontaktovať na mojej Instagram.

A tí, ktorí chcú stále sledovať moje tréningy a emocionálne výlevy, sa môžu pozrieť na môj kanál na YouTube.

 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.