Ostatné

7 vecí, ktoré si nezabudnite vziať do posilňovne

Spolu s novým rokom prichádza aj veľa novoročných predsavzatí. Ak ste si prečítali tento článok, pravdepodobne ste si pomysleli, že by bolo dobré začať chodiť do posilňovne.

Práve pre vás sme vytvorili nasledujúcu sériu článkov, ktoré venujeme len začiatočníkom. V nasledujúcich odsekoch sa pozrieme na 7 vecí, ktoré si môžete vziať do posilňovne.

1. Oblečenie

Pravdepodobne nikto úplne neočakáva, že si do telocvične zoberie športové oblečenie. Z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť skôr kvalitné tepláky, ktoré udržia kĺby v teple a lepšie tak zabránia zraneniam. Ale ak sú pre vás šortky pohodlnejšie, nič sa nedeje.

Pridajte k tomu kvalitné, ideálne bavlnené tričko alebo tielko a máte všetko, čo potrebujete. Ak hľadáte kvalitné športové oblečenie, z vlastných skúseností vám môžeme odporučiť internetové obchody Total Store a D-sport.

-

2. Dobrá obuv

Kvalitná športová obuv je dôležitejšia, ako si väčšina ľudí myslí. Najideálnejšie sú "zdviháky", ktoré sú špeciálne navrhnuté do posilňovne. Ak si nechcete kupovať špeciálne topánky, postačí vám akákoľvek obuv s plochou podrážkou (napríklad veľmi obľúbené Converse). V tomto type obuvi rovnomerne zaťažujete takzvanú trojbodovú oporu chodidla (päta, špička a malíček), a tým predchádzate zraneniam.

Ak by ste cvičili v topánkach s vyšším podpätkom, napríklad pri drepoch by bol na kolená vyvíjaný väčší tlak. Pre začínajúcich cvičencov to nepredstavuje hrozbu, ale pokročilejší cvičenci by mali siahnuť po topánkach s plochou podrážkou.

Ako si vybrať správnu športovú obuv? Najlepšia obuv na cvičenie, crossfit a vzpieranie.

3. Fľaša na pitie

Pitný režim je veľmi dôležitý pri akejkoľvek športovej aktivite. Nemalo by sa to však preháňať. Ako viete, tekutiny prechádzajú obličkami, ktoré ich filtrujú.

Je však dôležité si uvedomiť, že obličky sú schopné filtrovať len určité množstvo vody. A bohužiaľ, počas športu nedokážu spracovať toľko tekutín ako za normálnych okolností. Preto určite nie je potrebné nosiť do posilňovne niekoľkolitrové barely s vodou. Stačí šejker alebo akákoľvek iná fľaša na pitie.

-

4. Zošit na cvičenia

Cvičebný zošit nie je pre začiatočníkov úplne nevyhnutný, ale určite je to dobrá pomôcka. Môžete si zapísať jednotlivé cviky, počet sérií a opakovaní, ako aj celkový objem a intenzitu tréningu. To vám umožní upraviť každý tréning tak, aby nebol rovnaký ako ten predchádzajúci. Samozrejme, ak sa držíte pevného cvičebného plánu, je pre vás zápisník zbytočný.

TIP: Neviete, ako často cvičiť? Poradíme vám.

5. Uterák

Rozhodne nie je dobrý nápad zabudnúť na uterák. Kožené poťahy v telocvičniach sú veľmi náchylné a pot ich môže poškodiť. A vzhľadom na vysokú koncentráciu ľudí je používanie uterákov aj veľmi hygienické. Presvedčte sa sami v nasledujúcom videu :-)

6. Vlastné slúchadlá

Ak nechcete v telocvični počúvať hudbu z rádia, určite vám odporúčame vlastniť slúchadlá. Pomôžu vám lepšie sa sústrediť na výkon a nebudú vás rušiť okolité zvuky. Ak neviete, aké slúchadlá si vybrať, aby dobre sedeli na ušiach a boli odolné voči potu, navštívte náš rebríček najlepších športových slúchadiel

RANKING: Najlepšie športové slúchadlá do posilňovne a na behanie!

7. Časovač

Časovač (dokonca aj ten v telefóne) je veľmi užitočný nástroj pre pokročilejších cvičencov, ktorí chcú presne sledovať prestávky medzi sériami. Ak nebudete mať príliš dlhé prestávky medzi sériami, dosiahnete vyššiu sekréciu rastového hormónu, ktorý hrá dôležitú úlohu pri budovaní svalovej hmoty a spaľovaní tukov.

Kontrola dĺžky pauzy je opäť vhodná skôr pre pokročilejších cvičencov, zatiaľ čo začiatočníci by sa mali zamerať skôr na iné veci, ako je správne vykonávanie cvikov atď.

Ak vás zaujíma, ako sa správať v prvý deň v posilňovni, čo si so sebou priniesť, ako začať cvičiť a aké otázky sa prípadne opýtať, určite odporúčame pozrieť si nasledujúce video

Neskôr môžete začať nosiť:

Doplnok pred tréningom

Keď vás cvičenie po čase stále baví, môžete sa začať zaoberať doplnkami, ako je napríklad nakopávač. Vďaka týmto doplnkom lepšie prekrvíte svaly, oddialite únavu a zvýšite svoj výkon. Ak vás zaujímajú najlepšie predtréningové doplnky, určite navštívte náš praktický rebríček.

Doplnok po tréningu

Keď už sme pri doplnkoch výživy, určite sa vám bude hodiť kvalitný proteínový produkt. Bielkoviny z tohto doplnku sa rýchlo vstrebávajú a telo dostane všetky živiny, ktoré potrebuje po náročnom tréningu. Najlepšie proteíny nájdete v našom komplexnom rebríčku.

-

Horčík (tekutý a v kocke)

Magnézium na ruky je skvelým pomocníkom pre všetkých, ktorým činky vykĺznu z rúk, pretože dokonale vysušuje pokožku. Ak navštevujete moderné fitnescentrá, určite si vyberte tekutý horčík, ktorý nezanecháva zvyšky. V starých hardcore posilňovniach môžete zvyčajne bez problémov používať horčík v kocke.

Tekutý horčík si môžete kúpiť napríklad na stránke shop.bodybuilding.com
Skontrolujte cenu

Penový valec

Táto cvičebná pomôcka mimoriadne pomáha pri regenerácii svalov po náročnom tréningu tým, že ich uvoľňuje a masíruje. Okrem toho zlepšuje krvný obeh, obnovuje pružnosť svalov a znižuje bolestivosť svalov a kĺbov.

Kvalitný penový valec si môžete kúpiť napr. na stránke Bodybuilding.com
Skontrolujte cenu

To by bolo z tohto článku všetko a dúfame, že sme vám pomohli.

Samozrejme, môžete očakávať viac článkov venovaných začiatočníkom, takže sa máte na čo tešiť. Radi by sme vás požiadali o akúkoľvek spätnú väzbu v komentároch pod článkom - pomohol vám tento článok, alebo vám tu niečo dôležité chýba? Vopred vám ďakujeme za prípadné pripomienky.

TIP: 23 najlepších kníh pre všetkých fitness nadšencov

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.