Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie vitamín C? Stavím sa, že sú to šípky, citrusové plody alebo dokonca rakytník. A čo kyselina l-askorbová? Hoci je to len iný názov pre tú istú látku, mnohí ľudia si predstavia laboratórium s rôznymi bankami a najrôznejšími chemickými prístrojmi, v ktorých sa vyrába niečo neprirodzené.
Preto sa dnes pozrieme na to, aká forma vitamínu C je najlepšia a za čo naopak len vyhadzujete peniaze.
Ako dobré sú doplnky vitamínu C?
Ako ukazujú odborné stránky, kyselina l-askorbová bola prvýkrát syntetizovaná z papriky. Dnes sa však používa oveľa lacnejší zdroj - kukuričný škrob. Ten sa potom ďalej spracováva rôznymi chemickými procesmi a na konci tohto procesu, ktorý podrobne opisujeme nižšie, je produkt predávaný ako vitamín C
To však nie je problém, pretože umelo vytvorená molekula vitamínu C je úplne rovnaká ako molekula kyseliny askorbovej, ktorá sa nachádza v akomkoľvek ovocí alebo zelenine
Čo je však určite dôležité si uvedomiť, je skutočnosť, že ak uprednostníte prírodné zdroje pred tabletkami, dostanete do tela nielen vitamín C, ale aj rutín, faktory J, K a P, bioflavonoidy alebo askorbín. Ak sa podrobnejšie začítate do rôznych vedeckých publikácií, zistíte, že takéto bioflavonoidy napríklad chránia kyselinu l-askorbovú pred oxidáciou, čím napomáhajú vstrebávaniu.
Ako sa pripravuje kyselina l-askorbová?
Ako bolo uvedené v úvode, surovinou na výrobu kyseliny l-askorbovej je kukurica. V nasledujúcich krokoch sa však na jeho výrobný proces pozrieme podrobnejšie:
- Výroba kukuričného škrobu z kukurice
- Hydrolýza škrobu - pri hydrolýze sa chemicky spotrebúva voda, ktorá sa využíva najmä pri rozklade zložitých cukrov na jednoduché/monoméry. Konkrétne pri výrobe kyseliny l-askorbovej to znamená, že komplexný škrob sa pomocou vysokej teploty a enzýmov premieňa na D-glukózu (= prirodzene sa vyskytujúca konformácia glukózy).
- Hydrogenácia - Tu je opäť na mieste malá odbočka pre čitateľov, ktorí nie sú až takí chemicky založení. Hydrogenácia je pridávanie vodíka k pôvodnej zlúčenine. Ak pridáte dvojväzbový vodík k glukóze s chemickým zložením C6H12O6, na konci reakcie vznikne sorbitol (t. j. C6H14O6).
- Fermentácia - Počas fermentácie, procesu, pri ktorom sa sacharidy pomocou enzýmov menia na energeticky chudobné látky, sa zo sorbitolu stáva l-sorbóza
- Reakcia s acetónom - Aj keď to znie neuveriteľne, sorbóza sa skutočne mieša s acetónom, ktorý je známy svojou schopnosťou rozpúšťať organické látky. Aby toho nebolo málo, do procesu sa zapája aj kyselina sírová. Výsledný produkt takejto reakcie sa nazýva 2,3:4,6-bis-(O-izopropylidén)-α-L-sorbofurános.
- Oxidácia - spomínaný medziprodukt výroby vitamínu C pravdepodobne nikto z vás nepozná. V ďalšom kroku sa teda nechá reagovať s manganistanom draselným v alkalickom prostredí, potom sa premyje a vysuší, čím sa získa kyselina l-glukónová.
- Hydrolýza s následnou kryštalizáciou - Hoci sa tento výrobný proces môže zdať nekonečný, hydrolýza s následnou kryštalizáciou tvorí posledný bod.Kyselina l-glukónová sa najprv zmieša s kyselinou chlorovodíkovou, čím vznikne surová kyselina l-askorbová. Ten potom prechádza procesom kryštalizácie, pri ktorom sa čistí a melie na kryštalický prášok predávaný pod názvom vitamín C.
Zdá sa vám to všetko ako nejaká bláznivá sci-fi? Nie sme prekvapení. Všetky tieto informácie sú však ľahko dostupné na zahraničných webových stránkach alebo v odborných publikáciách. Aby sme vám tento výrobný proces priblížili, použili sme knihu Farmakochémia (náhľad konkrétnej stránky je k dispozícii onlineaby ste mohli skontrolovať všetky výpisy).
Je vitamín C z ovocia lepší ako z doplnkov stravy?
Hoci kyselina l-askorbová, ktorá sa nachádza v doplnkoch stravy, je úplne identická s molekulou vitamínu C v ovocí, existujú vedecké štúdie, ktoré porovnávajú biologickú dostupnosť tejto látky získanej z ovocia alebo z doplnkov stravy. A aké sú závery? Pre naše účely je najdôležitejšie, že:
- Po konzumácii doplnku sa maximálna koncentrácia tohto vitamínu v krvnej plazme dosiahne už po dvoch hodinách. V prípade ovocia sa tento čas výrazne oneskoril.
- Vstrebávanie vitamínu C získaného z (čerstvej) pomarančovej šťavy je rovnaké ako z doplnkov.
- Biologická dostupnosť kyseliny l-askorbovej zo surovej a varenej zeleniny sa môže veľmi výrazne líšiť - v prípade varenej brokolice je biologická dostupnosť až o 20 % lepšia v porovnaní so surovou brokolicou
- Vitamín C sa lepšie vstrebáva z pomarančovej šťavy ako z grapefruitovej šťavy.
Ktorý vitamín C je teda najlepší?
Ako vždy, neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, ktorej forme dať prednosť. Niektoré flavonoidy maximalizujú využitie vitamínu C, iné ho naopak zhoršujú. Prírodné zdroje teda môžu, ale nemusia byť lepšou voľbou. Osobne odporúčam kombinovať tieto dva zdroje; voda s citrónom je rovnako účinná v boji proti prechladnutiu ako doplnok obsahujúci priamo kyselinu askorbovú. A aký konkrétny doplnok odporúčate?
Máte nejaké otázky k dnešnej téme alebo chcete prispieť vlastnými skúsenosťami? Neváhajte nás kontaktovať v komentároch!
Prečo nám môžete dôverovať?
Hej! Hej! Som Mirek a vo Svete Fitness pracujem takmer od začiatku, s výnimkou malej prestávky. Predtým som však niekoľko rokov žil len v posilňovni, venoval som sa mŕtvym ťahom a silovému trojboju, chodil som na súťaže a získal som niekoľko medailí.
Asi najviac si cením národný rekord vo federácii WUAP. Okrem cvičenia som sa však zaujímal aj o stravu a doplnky výživy, rád som si užíval voľný časVo voľnom čase som čítal rôzne výskumy a odborné knihy, aby som vedel čo najviac.