Suplementy

Aká forma vitamínu C je najlepšia? Z akých potravín a doplnkov ho získam?

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie vitamín C? Stavím sa, že sú to šípky, citrusové plody alebo dokonca rakytník. A čo kyselina l-askorbová? Hoci je to len iný názov pre tú istú látku, mnohí ľudia si predstavia laboratórium s rôznymi bankami a najrôznejšími chemickými prístrojmi, v ktorých sa vyrába niečo neprirodzené.

Preto sa dnes pozrieme na to, aká forma vitamínu C je najlepšia a za čo naopak len vyhadzujete peniaze.

Ako dobré sú doplnky vitamínu C?

Ako ukazujú odborné stránky, kyselina l-askorbová bola prvýkrát syntetizovaná z papriky. Dnes sa však používa oveľa lacnejší zdroj - kukuričný škrob. Ten sa potom ďalej spracováva rôznymi chemickými procesmi a na konci tohto procesu, ktorý podrobne opisujeme nižšie, je produkt predávaný ako vitamín C

To však nie je problém, pretože umelo vytvorená molekula vitamínu C je úplne rovnaká ako molekula kyseliny askorbovej, ktorá sa nachádza v akomkoľvek ovocí alebo zelenine

Čo je však určite dôležité si uvedomiť, je skutočnosť, že ak uprednostníte prírodné zdroje pred tabletkami, dostanete do tela nielen vitamín C, ale aj rutín, faktory J, K a P, bioflavonoidy alebo askorbín. Ak sa podrobnejšie začítate do rôznych vedeckých publikácií, zistíte, že takéto bioflavonoidy napríklad chránia kyselinu l-askorbovú pred oxidáciou, čím napomáhajú vstrebávaniu.

Nekvalitný vitamín C sa vyrába z kukuričného škrobu
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či má vitamín C predávaný v obchodoch pôvod v kukurici?

Ako sa pripravuje kyselina l-askorbová?

Ako bolo uvedené v úvode, surovinou na výrobu kyseliny l-askorbovej je kukurica. V nasledujúcich krokoch sa však na jeho výrobný proces pozrieme podrobnejšie:

  1. Výroba kukuričného škrobu z kukurice
  2. Hydrolýza škrobu - pri hydrolýze sa chemicky spotrebúva voda, ktorá sa využíva najmä pri rozklade zložitých cukrov na jednoduché/monoméry. Konkrétne pri výrobe kyseliny l-askorbovej to znamená, že komplexný škrob sa pomocou vysokej teploty a enzýmov premieňa na D-glukózu (= prirodzene sa vyskytujúca konformácia glukózy).
  3. Hydrogenácia - Tu je opäť na mieste malá odbočka pre čitateľov, ktorí nie sú až takí chemicky založení. Hydrogenácia je pridávanie vodíka k pôvodnej zlúčenine. Ak pridáte dvojväzbový vodík k glukóze s chemickým zložením C6H12O6, na konci reakcie vznikne sorbitol (t. j. C6H14O6).
  4. Fermentácia - Počas fermentácie, procesu, pri ktorom sa sacharidy pomocou enzýmov menia na energeticky chudobné látky, sa zo sorbitolu stáva l-sorbóza
  5. Reakcia s acetónom - Aj keď to znie neuveriteľne, sorbóza sa skutočne mieša s acetónom, ktorý je známy svojou schopnosťou rozpúšťať organické látky. Aby toho nebolo málo, do procesu sa zapája aj kyselina sírová. Výsledný produkt takejto reakcie sa nazýva 2,3:4,6-bis-(O-izopropylidén)-α-L-sorbofurános.
  6. Oxidácia - spomínaný medziprodukt výroby vitamínu C pravdepodobne nikto z vás nepozná. V ďalšom kroku sa teda nechá reagovať s manganistanom draselným v alkalickom prostredí, potom sa premyje a vysuší, čím sa získa kyselina l-glukónová.
  7. Hydrolýza s následnou kryštalizáciou - Hoci sa tento výrobný proces môže zdať nekonečný, hydrolýza s následnou kryštalizáciou tvorí posledný bod.Kyselina l-glukónová sa najprv zmieša s kyselinou chlorovodíkovou, čím vznikne surová kyselina l-askorbová. Ten potom prechádza procesom kryštalizácie, pri ktorom sa čistí a melie na kryštalický prášok predávaný pod názvom vitamín C.

Zdá sa vám to všetko ako nejaká bláznivá sci-fi? Nie sme prekvapení. Všetky tieto informácie sú však ľahko dostupné na zahraničných webových stránkach alebo v odborných publikáciách. Aby sme vám tento výrobný proces priblížili, použili sme knihu Farmakochémia (náhľad konkrétnej stránky je k dispozícii onlineaby ste mohli skontrolovať všetky výpisy).

Citrón je jedným z najlepších prírodných zdrojov vitamínu C
Citrón je skvelým zdrojom vitamínu C, preto sa ho nebojte pridať do vody alebo ľadového čaju.

Je vitamín C z ovocia lepší ako z doplnkov stravy?

Hoci kyselina l-askorbová, ktorá sa nachádza v doplnkoch stravy, je úplne identická s molekulou vitamínu C v ovocí, existujú vedecké štúdie, ktoré porovnávajú biologickú dostupnosť tejto látky získanej z ovocia alebo z doplnkov stravy. A aké sú závery? Pre naše účely je najdôležitejšie, že:

  • Po konzumácii doplnku sa maximálna koncentrácia tohto vitamínu v krvnej plazme dosiahne už po dvoch hodinách. V prípade ovocia sa tento čas výrazne oneskoril.
  • Vstrebávanie vitamínu C získaného z (čerstvej) pomarančovej šťavy je rovnaké ako z doplnkov.
Ďalšie zaujímavosti
Keďže táto štúdia bola pomerne rozsiahla, priniesla aj ďalšie pomerne zaujímavé zistenia, ktoré určite stoja za zmienku:
  • Biologická dostupnosť kyseliny l-askorbovej zo surovej a varenej zeleniny sa môže veľmi výrazne líšiť - v prípade varenej brokolice je biologická dostupnosť až o 20 % lepšia v porovnaní so surovou brokolicou
  • Vitamín C sa lepšie vstrebáva z pomarančovej šťavy ako z grapefruitovej šťavy.

Šťavy zďaleka nie sú zdrojom vitamínu C
Ak si šťavu nepripravíte sami vylisovaním ovocia, môžete zabudnúť na prirodzený obsah vitamínu C.

Ktorý vitamín C je teda najlepší?

Ako vždy, neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, ktorej forme dať prednosť. Niektoré flavonoidy maximalizujú využitie vitamínu C, iné ho naopak zhoršujú. Prírodné zdroje teda môžu, ale nemusia byť lepšou voľbou. Osobne odporúčam kombinovať tieto dva zdroje; voda s citrónom je rovnako účinná v boji proti prechladnutiu ako doplnok obsahujúci priamo kyselinu askorbovú. A aký konkrétny doplnok odporúčate?

ako si vybrať najlepší doplnok vitamínu c?
Žiadny "módny" doplnok z lekárne nie je nutnosťou. Dokonca aj tablety s "postupným uvoľňovaním" zvyčajne znamenajú len to, že obsah spojiva sťažuje vstrebávanie celého produktu, čo je ďalší z nezmyselných marketingových trikov.
Tento doplnok od spoločnosti Czech Virus obsahuje 500 mg kyseliny l-askorbovej v jednej kapsule, takže stačí jedna, maximálne dve tablety denne. Cena je pomerne nízka a určite pocítite účinok. Tento doplnok užívam pravidelne a nemôžem sa ho nabažiť.
Môžete si však vybrať aj iný doplnok, napríklad od spoločnosti Prom-In, Extrifit alebo podobne. Všetky sú cenovo porovnateľné, ale rozhodne osvedčené, a preto ich odporúčame.

Máte nejaké otázky k dnešnej téme alebo chcete prispieť vlastnými skúsenosťami? Neváhajte nás kontaktovať v komentároch!

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.