Ostatné

Fitness Vices Series #4: Aké sú pozitíva a negatíva anabolických steroidov?

Keďže sa vám náš seriál o fitness zlozvykoch páči, prinášame vám ďalšiu časť. Tentoraz sa pozrieme na problematiku dopingu a najmä anabolických steroidov, tému, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou a bohužiaľ aj čoraz častejšie zneužívanou.

Rovnako ako v predchádzajúcich častiach seriálu sa pokúsime zachytiť nielen negatívne, ale aj pozitívne črty, aby si každý z vás mohol urobiť vlastný obraz. Takže ideme na to.

Čo sú anabolické androgénne steroidy?

Hoci predchádzajúce zlozvyky nebolo potrebné definovať, v prípade anabolických androgénnych steroidov je to viac než vhodné. Mužské pohlavné hormóny na báze testosterónu a jeho derivátov sa označujú ako androgény, pričom slovo "anabolický" sa používa na špecifikáciu toho, že látka má zvýšený anabolický účinok (t. j. že zlepšuje syntézu bielkovín).

Hoci nemôžu existovať látky, ktoré nemajú androgénny účinok, v niektorých anabolikách sú silne potlačené.

Testosterón vzorec
Pravdepodobne najznámejším a veľmi často zneužívaným zástupcom anabolík je testosterón.

Niečo o testosteróne

Skôr ako sa dostaneme k samotným pozitívam a negatívam dopingu, mali by sme sa pozrieť aj na fungovanie testosterónu, ktorý je nepochybne najdôležitejším zástupcom anabolických steroidov. Je to hormón rozpustný v tukoch, vďaka čomu pomerne ľahko preniká do bunkových membrán. V bunkách sa potom viaže na chromozomálne miesta v jadre, čo ďalej umožňuje tvorbu enzýmov a stavebných proteínov.

Testosterón sa špecifickým enzýmom mení na 5-alfa-dihydrotestosterón, ktorý má v porovnaní s klasickým testosterónom lepší androgénny účinok. Metabolizmus tohto hormónu prebieha v pečeni na vyššie uvedené DHT a androstendión.[1]

Androgénne pôsobenie testosterónu v bodoch

  • Stimuluje vývoj pohlavných znakov u mužov
  • V puberte dochádza k zmene ochlpenia, psychiky a svalstva jedinca
  • Spolu s folikuly stimulujúcim hormónom riadi spermatogenézu [1]

Anabolické pôsobenie testosterónu v bodoch

  • Podporuje syntézu bielkovín, čím zlepšuje rast svalov

Aké sú negatíva anabolických steroidov?

Aj keď by som bol nerád, aby ste po prečítaní nasledujúcich riadkov nadobudli dojem, že ide o klasický doping démonizujúci článok, akých sú na konkurenčných stránkach stovky, je dôležité uvedomiť si, že zneužívanie anabolických steroidov má predsa len aj nejaké negatíva.

Medzi najvýznamnejšie patologické účinky anabolík môžu (ale nemusia) patriť neplodnosť, gynekomastia, poškodenie myokardu, zmeny objemu krvi a zrážania krvi a poruchy metabolizmu tukov.[2] Jednotlivé negatíva si teda podrobnejšie rozoberieme nižšie:

1. Neplodnosť

Nadmerné užívanie anabolických androgénnych steroidov môže po určitom čase spôsobiť neplodnosť, pretože narúša úlohu osi hypotalamus-adenohypofýza-gonády a zároveň spôsobuje zníženie spermatogenézy a zmenšenie (v extrémnych prípadoch atrofiu) semenníkov. [2]

Tento účinok sa však vyskytuje len v extrémnych prípadoch a neplodnosť je skôr ojedinelým problémom, ktorý sa vyskytuje len u relatívne malého percenta užívateľov anabolík.

2. Gynekomastia

Gynekomastia u mužov vzniká pri užívaní anabolických steroidov buď v dôsledku nadmernej premeny testosterónu na estrogén, ženský "pohlavný" hormón, alebo dokonca v dôsledku narušenia rovnováhy medzi androgénmi a estrogénmi. V podstate ide o zväčšenie mliečnej žľazy, kde sa kanáliky množia, predlžujú a rozvetvujú.[2]

Kiro Markopulos, populárny český YouTuber a úspešný model, sa tiež vyjadruje o gynekomastii veľmi pochvalne. Ak sa teda chcete o tejto téme dozvedieť viac, určite si pozrite jeho veľmi užitočné video:

3. Poškodenie myokardu

Keďže anabolické steroidy spôsobujú svalovú hypertrofiu, vedľajším účinkom je zhrubnutie stien myokardu. Boli hlásené konkrétne príkladyktorý zistil akútnu bunkovú nekrózu a intersticiálnu fibrózu myokardu v tele kulturistu užívajúceho anaboliká.

4. Zmeny objemu krvi a zrážania

Dlhodobé zneužívanie anabolických steroidov vedie k zadržiavaniu vody (extrémne vysoké zadržiavanie vody môže poukazovať na zlé užívanie/špatnú stravu/...), v tele sa tiež hromadí sodík a chlór.

Práve sodík je zodpovedný za zvýšenie osmotického tlaku a kontraktility hladkého svalstva, čo sa spolu s vyššou produkciou EPO prejavuje vo vyšších nárokoch na srdce. Prečítajte si viac vedecký výskum odhalili len nesignifikantné zmeny v premenných hodnotiacich agregáciu trombocytov. [2]

5. Poruchy metabolizmu tukov a ochorenia pečene

Keďže pri užívaní anabolík je pečeň nútená vyrovnať sa so zvýšenou hladinou enzýmov, dôsledkom je zvýšenie triglyceridov a "nezdravého" cholesterolu LDL, zatiaľ čo "zdravý" cholesterol HDL klesá (niektoré Štúdie kolísanie týchto hladín vedie k zvýšenému zaťaženiu pečeňových buniek a zvyšuje riziko cievnych ochorení. [2]

Pečeň a doping
Keďže pečeň je "konečnou stanicou" pre steroidy, je veľmi zaťažená, a preto je potrebné sa o ňu pri užívaní anabolík dobre starať.

Je samozrejmé, že negatívnych účinkov by sa našlo podstatne viac, ale tieto sú zo všetkých najvýznamnejšie. Ak by ste však mali záujem o celý článok na túto tému, určite nám dajte vedieť v komentároch a my sa pokúsime problematiku negatívnych účinkov zachytiť komplexnejšie.

Aké sú pozitíva anabolických steroidov?

Ak by anabolické steroidy nemali pozitívne účinky, pravdepodobne by ich nikto nezneužíval. Hlavnými pozitívami sú samozrejme nárast svalovej hmoty a sily, zvýšenie sebavedomia a posilnenie kĺbov. O tom všetkom sa podrobnejšie zmienime nižšie.

1. Nárast svalovej hmoty a sily

Nárast svalovej hmoty a sily samozrejme súvisí s anabolickými účinkami dopingu. Vďaka lepšej syntéze bielkovín dokáže telo športovca prijať viac bielkovín zo stravy alebo doplnkov, pracujúce svaly dokážu lepšie využívať tuk ako zdroj energie a regenerácia je samozrejme tiež výrazne lepšia.

Anabolické steroidy Pozitíva
Nárast extrémnej svalovej hmoty a sily je bezpochyby najväčším dôvodom zneužívania anabolík.

2. Zvýšené sebavedomie

Pri písaní tohto článku som dlho váhal, či zaradiť zvýšené sebavedomie a celkový účinok anabolík na psychickú stránku jedinca medzi pozitívne alebo negatívne účinky. Tieto účinky sa prejavujú jednak fyziologickým účinkom samotného testosterónu a iných anabolík, jednak zlepšením tréningového výkonu - či už ide o nárast svalovej hmoty, väčšiu silu, alebo len lepší prietok krvi, prekrvenie atď.

3. Posilnenie kĺbov

Niektoré látky (napríklad nandrolón) sa veľmi často zneužívajú pre ich účinok na kĺby. Konkrétne nandrolón je látka, ktorá je veľmi dobrá pri zvyšovaní sily (ideálne v kombinácii s testosterónom) a zabezpečuje silné a zdravé kĺby.

O používaní nandrolonu hovorili vysoko podobní Supertrainer, ktorý je jedným z mála YouTuberov, ktorí hovoria o pozitívach aj negatívach tohto steroidu:

Sú steroidy potrebné v silových športoch?

Na túto otázku nie je ľahké odpovedať. Na jednej strane treba povedať, že bez nich je ťažké dosiahnuť extrémne výsledky v silových športoch (či už v podobe zdvihnutej sily alebo získaného svalového objemu). Na druhej strane je dôležité poznamenať, že podľa môjho názoru nie sú potrebné vo viac ako 95 % prípadov. Ani anaboliká nemôžu zmeniť vašu genetiku k lepšiemu. A ak jednoducho nemáte genetickú výbavu na tento šport, je dobré si uvedomiť, že nikdy nebudete najlepší.

Ďalším a rovnako dôležitým aspektom je dĺžka obdobia, počas ktorého môžete trénovať ako prirodzený športovec. Len nedávno som sa na Instagrame Aleša Bursy dočítal, že trénuje už asi 15 rokov, z toho 12 rokov prirodzene. Koľkí z vás môžu povedať, že trénujú prirodzene tak dlho? Myslím, že len veľmi málo. Čím dlhšie môžete trénovať bez anabolík, tým lepšie budú výsledky a aj na malom množstve látok môžete urobiť obrovské množstvo práce.

Steroidy ako liek
Hoci väčšina z nás pravdepodobne pristupuje k steroidom inak ako k bežným drogám, je dôležité si uvedomiť, že nie sú klasifikované ako látka bezdôvodne.

Môžete byť závislí od anabolík?

Takmer každý bulvárny článok, ktorý sa snaží čo najviac očierniť užívanie anabolík, zdôrazňuje možnosť závislosti. Naše zákony stavajú anaboliká vedľa drog, ako je heroín. Ale zatiaľ čo kulturisti užívajúci anaboliká a peptidy vo väčšine prípadov oplývajú vitalitou a zdravím, o užívateľoch druhej skupiny látok by som to rozhodne netvrdil. Ale späť k téme.

Fyzickú závislosť určite nemožno spájať s užívaním anabolík. Psychologická závislosť je však trochu komplikovanejšia. Keď skončíte s anabolikami, stratíte to skvelé zotavenie, nikdy nekončiace čerpanie a váš silový výkon začne trochu klesať. A práve tu je psychika športovca vždy veľmi zasiahnutá. Potom však záleží na individualite každého človeka a na tom, ako sa s dočasnou situáciou vyrovná.

Aký je teda záver?

Pokiaľ ide ovrcholový šport, doping je jeho neodmysliteľnou súčasťou.

V amatérskom športe by ste mali veľmi dlho a dôkladne premýšľať o jeho používaní, zvážiť všetky krátkodobé a dlhodobé negatívne aspekty a porovnať ich s pozitívnymi. Osobne by som vám tiež odporučil zvážiť konzultáciu s niekým skúsenejším, kto sa na vás pozrie, prediskutuje vaše tréningové metódy a výkonnosť a posúdi, či máte nejaký potenciál. Ak ho nemáte, nepomôžu vám ani anaboliká.

Mohli by sme sa téme anabolických steroidov venovať oveľa dlhšie, ale potom by bol článok pre vás nečitateľný a nečitateľný. Ak máte nejaké otázky, môžete ich klásť v komentároch a tie, ktoré sú obzvlášť zaujímavé, môžu poslúžiť aj ako téma pre ďalší článok.

Ďalšie epizódy zo série Fitness Vices:

Skúsenosti:

[1] PYŠNÝ, Ladislav. Doping, zdravie, výkonnosť. Praha: Karolinum- Charles University Press, 1999. ISBN 80-7184-813-1.

[2] PYŠNÝ, Ladislav. Fyziológia a patofyziológia dopingu. Praha: Univerzita Karlova v Prahe, 2002. ISBN 80-246-0529-5.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.