Ostatné

Ako najlepšie osláviť vianočné sviatky? Samozrejme, s kuracím mäsom, ryžou a telocvičňou.

Zase tá otravná dovolenka. Vianočné koledy, koláčiky, kaprový šalát a veselá nálada. A uprostred toho my, nahnevaní a otrávení kulturisti, ktorí nechceme nič iné, len pokračovať v našej stereotypnej rutine - kura, ryža, posilňovňa, proteín, kura, ryža, tvaroh a spánok.

Nech sa snažím akokoľvek, zdá sa, že je nemožné nájsť prijateľný kompromis medzi svetom kulturistov a spomínaným svetom vianočných kolied a cukroviniek. Ale čo ak existuje? Skúste sa teda naladiť na vianočnú atmosféru a zamyslieť sa nad hlavným bodom nášho dnešného článku.

Prenechajme stres z jedla profesionálom

Azda nič nie je na Vianoce horšie ako jedlo. Na svojej bežnej ceste do posilňovne prechádzam cez tri námestia, pričom ani na jednom z nich sa neobíde bez pohŕdavého pohľadu na koláčiky s nutelou, údené klobásy a milión ďalších vecí, ktoré svojimi výživovými hodnotami v žiadnom prípade nezapadajú do mojich kalorických tabuliek. A keď si chcem poriadne zacvičiť, všetci naokolo ma otravujú svojou vianočnou náladou, červenými čiapkami, heslami ako "Bez výťahu nie je darček" a sladkosťami. Človek by sa z toho zbláznil, však?

Myslím, že je najvyšší čas prestať so zbytočným sarkazmom a vážne sa zamyslieť nad tým, ako prežiť toto dovolenkové obdobie v čo najlepšej kondícii. Aj keď sa po uverejnení tohto článku určite nájde veľa odporcov, Vianoce by sa nemali niesť v znamení prísnych diét, ale mali by predstavovať pohodové dni strávené s blízkymi. Samozrejme, nehovorím o bezhlavom prejedaní sa všetkými druhmi sladkostí počas dvoch dlhých týždňov, ale drobné výnimky nikomu neublížia. Ste predsa profesionálny kulturista/triatlonista, aby ste sa museli toľko stresovať ohľadom stravy? Štedrovečerný kapor so zemiakovým šalátom má síce o niečo menej bielkovín ako klasický hovädzí steak s ryžou, ale Vianoce sú predsa len raz za rok.

Vianočné cukrovinky fitness
Aj keď rozhodne nie je dobrý nápad prejedať sa vianočným cukrovím, nemusíte sa mu vyhýbať aspoň na Štedrý deň.

Ale pár dní bez tréningu mi spáli všetky svaly

Ďalším problémom, ktorý so sebou Vianoce nepochybne prinášajú, je aj nedostatočné zaťaženie našich svalov. A zároveň všetci depresívne očakávame stratu všetkej tej ťažko vydretej hmoty. Ale opäť na to nie je dôvod. Ak ste boli doteraz zvyknutí na enormné tréningové zaťaženie a cvičili ste pravidelne, dvojtýždňová "deload" fáza vám neublíži. Znížte objem a intenzitu tréningu, ale zamerajte sa na kontrakcie a jednotlivé cviky. Zlepšíte tak nielen svoju techniku, ale uvedomíte si aj ďalšie chyby pri tréningu. A potom si pokojne doprajte dobré jedlo.

Chodíte do posilňovne 5-6-krát týždenne počas bežného týždňa? Stačí znížiť počet tréningov na 2-3 a zaradiť aktívnu regeneráciu, o ktorej budeme hovoriť neskôr v článku. Vôbec sa nebojte týždenného alebo dvojtýždňového odľahčenia, odľahčí nielen vaše svaly a celý nervový systém, ale aj šľachy a väzy, čím predídete ďalším zraneniam. V neposlednom rade je dôležitou výhodou aj psychické uvoľnenie. Uvidíte, že po určitom čase bez tréningu sa budete cítiť svieži a oveľa viac motivovaní na ďalšie výkony (nielen) v novom roku.

Zdravá fitness večera na Štedrý deň
Ak nechcete na Štedrý večer jesť kapra a zemiakový šalát, najlepšou možnou alternatívou je losos so zemiakmi.

Nezabudnite na aktívnu regeneráciu a niektoré doplnky

Hoci z vlastnej skúsenosti považujem za ideálne stráviť Vianoce s rodinou a bez zbytočného stresu, určite nie je dobrý nápad vydržať 14 dní bez pohybu. A tu sa dostávame k bodu, ktorý sa veľmi často zanedbáva, a to nielen počas sviatkov, ale aj kedykoľvek inokedy. Aktívna regenerácia by mala byť neoddeliteľnou súčasťou života každého športovca. Nezabúdajte preto na pravidelný strečing alebo prechádzky po meste či v prírode. Veľmi dobrým spôsobom aktívnej regenerácie môže byť joga, s ktorou mám výborné skúsenosti (pokiaľ ide o powerlifting). Nielenže zlepšuje vašu stabilitu, pohyblivosť a flexibilitu, ale tiež sa naučíte používať každú svalovú skupinu trochu inak, čo vám môže pomôcť pri silovom tréningu.

TIP: Má zmysel cvičiť napriek bolesti svalov z predchádzajúceho tréningu?

A v neposlednom rade sú to doplnky. Väčšinu vecí nemá zmysel prestať užívať, napríklad takýto multivitamín by bol úplne zbytočný, keby ste ho prestali užívať na 14 dní. S bielkovinami to netreba preháňať, pokiaľ vaše telo nie je pod extrémnym tréningovým tlakom a logicky takéto predtréningové doplnky vôbec nepotrebujete. Keď trénujete menej, snažte sa trénovať bez stimulantov, aby si vaše telo zvyklo na ich účinky a aby vám lepšie fungovali, keď začnete opäť trénovať. Aby ste mali jasný prehľad o tom, ktoré doplnky výživy je vhodné užívať a ktoré nie, vytvorili sme nasledujúcu tabuľku:

Vezmite si Môžete preskočiť Vynechať
Multivitamín Proteín Stimulanty pred tréningom
Omega-3 Gainer Spaľovače tukov
Horčík Aminokyseliny
Zinok Kreatín

Dúfame teda, že sme vás nasledujúcim článkom aspoň trochu povzbudili k vianočnej prestávke (ktorá v ideálnom prípade bude aj tak znamenať pokrok) a že si vianočné sviatky poriadne užijete. Ak máte nejaké otázky, môžete sa nás opýtať v komentároch. Ako vždy vám na ne radi odpovieme.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.