Tréning

Ako sa vrátiť k cvičeniu po chorobe?

Horúce letné dni sa pravdepodobne skončili a prišla jeseň. A ruka v ruke s týmto nie príliš atraktívnym obdobím prichádza prechladnutie, chrípka alebo angína. A práve počas týchto ochorení sa každý športovec stretáva s rovnakou otázkou: "Mám ísť dnes do posilňovne, alebo je lepšie zostať v posteli?"

Aby sme vám pomohli odpovedať na túto otázku, priblížili vám možné riziká cvičenia počas choroby a ukázali vám, ako sa po chorobe vrátiť k silovému tréningu, pripravili sme nasledujúci článok.

Zostať doma alebo ísť cvičiť?

Odpoveď na otázku, či bude lepšie zostať doma, alebo môžete bez obáv chodiť do posilňovne, by mala závisieť predovšetkým od konkrétneho ochorenia, ktorým trpíte. Niektoré ochorenia sú vírusového pôvodu, iné bakteriálneho, a preto je jasné, že nemožno liečiť obe rovnako. V ďalšej časti článku sa teda pozrieme na to, ako pristupovať ku konkrétnym ochoreniam.

1. Nádcha a kašeľ

Rýma a kašeľ sú pravdepodobne najčastejšími, ale zároveň najľahšími prejavmi jesenných ochorení. Ak nemáte zvýšenú teplotu, ale len občas posmrkávate alebo kašlete, tréning nižšej alebo strednej intenzity by pravdepodobne nemal byť problémom. Komplikácie nastanú, keď vám stúpne teplota, dostanete migrénu a začnú vám opúchať mandle. Tento stav je často sprevádzaný stratou motivácie a chuti trénovať.

Ak sa teda necítite veľmi zle a máte chuť ísť cvičiť, môžete. Rozhodne však nie je dobré preháňať to a cvičiť aj pri zvýšenej teplote, pretože na to môžete veľmi nepríjemne doplatiť.

Oplatí sa cvičiť so zvýšenou teplotou?
Ak máte zvýšenú teplotu, dbajte na svoje zdravie a zdravie ostatných návštevníkov posilňovne a na niekoľko dní vynechajte tréning.

2. Chrípka

Oveľa závažnejším zdravotným problémom je chrípka. Okrem vysokej teploty spôsobuje aj zimnicu, bolesti svalov a kĺbov, závraty a nevoľnosť. Ak máte chuť ísť do posilňovne napriek všetkým vyššie uvedeným príznakom, určite to nie je dobrý nápad. Cvičenie (v akejkoľvek forme) problémy len zhorší a z dlhodobého hľadiska hrozí zápal pľúc alebo vážne srdcové ochorenie.

Vprípade chrípky preto vždy (aj pred pretekmi)vynechajte z mysle akýkoľvek šport.

3. Angína

Angína pectoris je bakteriálne ochorenie, a preto sa na jej liečbu bežne používajú antibiotiká. Takže okrem otázky, či cvičiť pri angíne pectoris, musíme odpovedať aj na otázku, či cvičiť pri užívaní antibiotík.

Najskôr teda na užívanie antibiotík. Najskôr by ste mali užívať antibiotiká, a ako mnohí upozorňujú odborné webové stránky, samotné užívanie antibiotík nie je problémom pre mierne naťahovanie, ľahké kompenzačné cvičenia alebo dokonca ľahký silový tréning. V posilňovni to však rozhodne nepreháňajte.

V prípade angíny pectoris je to však úplne inak. Keďže ide o veľmi agresívnu baktériu, pri intenzívnom cvičení hrozí riziko rozšírenia infekcie do celého tela. Z dlhodobého hľadiska riskujete ochorenie srdca alebo obličiek a zvyšujete pravdepodobnosť vzniku zápalu a artritídy.

Oplatí sa cvičiť s horúčkou?
Ak máte horúčku, uvarte si teplý čaj s medom a citrónom a pokúste sa relaxovať. Zabudnite na návštevu posilňovne.

Ako sa čo najskôr zbaviť choroby?

Skôr ako sa pozrieme na samotný návrat k tréningu, bolo by dobré predstaviť niekoľko jednoduchých tipov, ako sa choroby čo najskôr zbaviť. Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť nasledovné:

1. Používajte vitamíny

V našich článkoch často opakujeme, že kvalitný multivitamín sú absolútnym základom. A to platí aj v prípade choroby, keď naše telo najviac potrebuje vitamíny C, B12, A, D a E a minerály, ako je selén a zinok. Ak chcete urýchliť svoju regeneráciu, zvýšte príjem týchto látok.

Dbajte na dostatok vitamínov a minerálov, keď ste chorí
Ak ste chorí, určite nepodceňujte príjem ovocia a zeleniny.

2. Zostaňte v teple

Hoci je pre väčšinu športovcov veľmi ťažké zostať celý deň v posteli, v prípade chrípky alebo angíny je to nevyhnutné. Tým, že tieto choroby prekonáte, sa ich nezbavíte, naopak, pripravíte si oveľa väčšie problémy.

3. Počúvajte signály svojho tela

Nasledujúca rada je azda najdôležitejšia zo všetkých. Signály vášho tela by mali byť najvýpovednejším ukazovateľom. Ak sa ešte necítite na 100 % dobre, nechoďte na tréning. Nič vám nebude chýbať a nie je dôvod na paniku, keď budete niekoľko dní bez posilňovne. Rozhodne je to lepšie, ako keby ste mali dlhodobé zdravotné komplikácie, ktoré vás môžu úplne vyradiť z tréningu.

4. Nič nepodceňujte

Všetky choroby, ktorým sme sa doteraz venovali v tomto článku, majú svoje úskalia, hlavne v tom, že aj keď sa cítite dobre, ešte stále nad nimi nemusíte mať vyhraté. Zbavenie sa príznakov znamená, že množstvo škodlivých baktérií alebo vírusov kleslo pod určitú hranicu, nie že tieto mikroorganizmy boli úplne potlačené.

Antibiotiká sa musia vždy plne doplniť
Práve preto, že škodlivé mikroorganizmy sú z nášho tela úplne odstránené, je dôležité napríklad vždy úplne ukončiť užívanie antibiotík.

Ako skoro začať cvičiť po chorobe?

To, ako rýchlo sa môžete vrátiť k normálnemu tréningu po chorobe, je priamo úmerné dĺžke času, ktorý ste strávili bez tréningu. Po niekoľkodňovom prechladnutí sa môžete pokojne vrátiť k tréningu, len čo sa úplne zotavíte, ideálne je absolvovať dva až tri tréningy so zníženou intenzitou.

Ak ste však niekoľko týždňov netrénovali (napríklad kvôli chrípke, angíne alebo ochoreniu priedušiek), musíte sa postupne prispôsobiť záťaži. Tento proces môže trvať aj viac ako týždeň. Začnite trénovať s naozaj nízkou intenzitou a ak nikde necítite žiadny problém, postupne pridávajte záťaž každý ďalší tréning.

TIP: Ako sa správne zahriať pred tréningom, aby ste predišli zraneniu?

S akými váhami a intenzitou cvičiť po chorobe?

Ak ste prekonali niektorú z vyššie uvedených chorôb, bolo by dobré, keby ste sa na niekoľko dní zdržali maximálneho výkonu. Ak hovoríme o konkrétnych číslach, ideálne je znížiť intenzitu tréningu približne o štvrtinu a vyhnúť sa cvičeniu do zlyhania, intenzifikačným technikám a tréningu HIIT.

Ak ste už nejaký čas netrénovali, určite sa vyhnite pokusom o maximálne cvičenie, pretože ochorenie by sa mohlo vrátiť v dôsledku únavy centrálneho nervového systému. Navyše vaše telo vypadlo z tréningového systému, a preto ste rovnako oslabení a neúspešné pokusy vás skôr demotivujú ako čokoľvek iné.

Ak vás zaujíma, čo si o cvičení počas choroby myslí populárny kulturista a youtuber Aleš Lamka, určite si pozrite nasledujúce video, v ktorom sa tejto problematike venuje:

Aký je záver?

Nakoniec, pravdepodobne nad vaše očakávania, príde tá klišé fráza o tom, že zdravie je na prvom mieste. Samozrejme, je pochopiteľné, že sa nechcete dobrovoľne vzdať cvičenia, najmä ak sa pripravujete na súťaž. Je však dôležité si uvedomiť, že je lepšie vynechať niekoľko dní, ako riešiť oveľa väčšie problémy, ktoré vás nechajú bez myšlienky na cvičenie. Nehovoriac o tom, že za týždeň bez posilňovne toho veľa nestratíte.

To je všetko k nášmu dnešnému článku o cvičení počas choroby, ak máte nejaké otázky, neváhajte sa opýtať v komentároch, radi vám na ne odpovieme.

TIP: Aký vplyv má alkohol na cvičenie?

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.