Tréning

Ako si vybrať správnu športovú obuv? Najlepšia obuv na cvičenie, crossfit a vzpieranie.

V telocvični prekvapivo často stretávam ľudí, ktorí cvičia v teniskách, čo je pre mňa úplne nepochopiteľné, pretože je to obuv úplne nevhodná na akékoľvek cvičenie. Preto by som sa v tomto článku chcel zamerať na tému, ktorá tu nie je veľmi rozoberaná, a to je najlepšia obuv na tréning.

Samozrejme, ani správna obuv vám nezaručí zázračný pokrok. Môže vám však umožniť zlepšiť váš tréning, najmä tým, že vám uľahčí vykonávanie viacerých cvikov, zlepší ich techniku alebo dokonca zvýši váš silový výkon. Navyše výberom správnej obuvi môžete predísť úplne zbytočným nehodám alebo zraneniam.

Potrebujete špeciálnu obuv do posilňovne?

Ak ste cvičenec začiatočník, nie je potrebné investovať do špeciálnej obuvi. Napriek tomu by ste rozhodne nemali podceňovať význam obuvi, v ktorej cvičíte. Ako som už spomenul vyššie, topánky ako tenisky alebo sandále sú na cvičenie úplne nevhodnou obuvou. Keďže sú voľné, nedokážu udržať naše členky pevné, čo vedie k nestabilite, ktorá môže skôr či neskôr spôsobiť nepríjemné zranenia.

Ďalšou nevhodnou obuvou na cvičenie je bežecká obuv. Tieto topánky sú totiž prispôsobené na beh, a preto poskytujú výhody úplne nevhodné na cvičenie. Hlavný rozdiel medzi bežeckou a vzpieračskou obuvou spočíva v tom, že bežecká obuv je odpružená, t. j. mäkká, zatiaľ čo vzpieračská obuv má tvrdú a pevnú podrážku. Vďaka stlačiteľnej a mäkkej podrážke bežecká obuv znižuje nárazový šok pri každom kontakte nohy so zemou. Konkrétne tlmia tlak vyvíjaný na nohy, ktorý by mohol časom viesť k zraneniam. To je síce veľmi užitočné pri behu, ale pri cvičení potrebujeme hlavne stabilný kontakt s podlahou, ktorý je konštrukciou bežeckej obuvi úplnenarušený.

Prikaždom pohybe alebo cvičení, ktoré vykonávame, je dôležitá naša stabilita, ktorá je založená na našom postoji, ktorý je zasa založený na stabilite našich chodidiel. Celá stabilita kĺbov závisí od stability nôh počas cvičenia. Keďže naše členky sú veľmi pohyblivé, je dôležité vybrať si cvičebnú obuv, ktorá dokáže udržať členky pevné a stabilné. V prvom rade by preto mali byť pevné, a to ako na boku, tak aj v oblasti našich pät. Ďalej by mali dobre sedieť, byť pohodlné a rozhodne by sa nemali šmýkať. Pri výbere preto uprednostnite praktickosť a pevnosť pred vzhľadom a drahou značkou.

V topánkach od Vietnamcov som za 300k drepoval 455kg na šírku, potom som za 5k drepoval 300kg na šírku v posilňovacích topánkach od Nike. Teraz mám obyčajné ploché pumy a nikdy som nepoznal veľký rozdiel. Hlavnou vecou je, že topánky sú robustné.
Martin Homola (profesionálny vzpierač)

-

Vhodná obuv na silový tréning

Preto by som tu chcel postupne rozobrať výhody a špecifiká jednotlivých typov topánok, ktoré sú prispôsobené najmä na silový tréning.

1. Vzpieračská obuv

Ako napovedá ich názov, sú prispôsobené a vhodné výlučne na cviky, ako je drep alebo tlak nad hlavou, a na úzko súvisiace cviky, ako je drep a mŕtvy ťah. Poskytujú nám podporu a bezpečnosť, ktoré sú pri týchto náročných cvičeniach veľmi potrebné.

Vzpieračská obuv je špecifická najmä tým, že má vyvýšenú a pevnú pätu, poskytuje dostatočný priestor na prsty a nemá žiadne polstrovanie. Okrem toho robustný kožený skelet a pásik na suchý zips dokonale spevnia vašu nohu. Tieto topánky poskytujú množstvo výhod, najmä pri drepovaní. Zvýšená päta zväčšuje rozsah pohybu členkov, čo umožňuje najmä osobám so zhoršenou pohyblivosťou členkov vykonávať hlbšie drepy. Inými slovami, táto obuv dokáže do určitej miery kompenzovať našu nedostatočnú pohyblivosť. Okrem toho zvýšená päta pomáha udržiavať vzpriamenú polohu hrudníka, čo znižuje záťaž a tlak na spodnú časť chrbta. V neposlednom rade nám tiež umožňuje udržať nohy v stabilnej polohe pri drepe tým, že ich udržiava v neutrálnej klenutej polohe.

Vzpieračská obuv nám teda vďaka svojej konštrukcii umožňuje nielen vykonávať hlbšie, stabilnejšie a bezpečnejšie drepy, ale aj vykonávať ich v plnom rozsahu pohybu, teda efektívnejšie.

Kúpa vzpieračskej obuvi je teda určite skvelou investíciou, ktorá vám umožní zlepšiť techniku vykonávania celého radu cvikov. Vďaka tomu môžete zlepšiť svoj silový výkon a vyhnúť sa často zbytočným a nepríjemným zraneniam.

Náš tip
V prvom rade by som vzpieračskú obuv odporučil každému, kto má problémy s náročnými cvikmi (napríklad s drepmi alebo drepmi nad hlavou), či už z dôvodu výšky, bolesti chrbta alebo zlej pohyblivosti členkov. Vďaka týmto topánkam budú takéto cvičenia oveľa istejšie, stabilnejšie a bezpečnejšie.

-

2. "Bosá" obuv

Špecifikom týchto minimalistických topánok je, že dokonale zachovávajú tvar našich nôh, majú flexibilnú podrážku a anatomicky tvarovanú špičku. Preto sú navrhnuté tak, aby sa čo najviac zachoval prirodzený kontakt chodidiel s podlahou. V skutočnosti sa snažia čo najviac napodobniť chôdzu naboso, preto sa im hovorí "barefoot" alebo "barefoot" obuv. Naše nohy tak nie sú ničím obmedzované a môžu sa pohybovať úplne prirodzene.

Táto obuv nám pomáha lepšie vnímať polohu a pohyb nôh, čo je veľmi dôležité a výhodné najmä pri cvikoch, ako je mŕtvy ťah. Pri tomto cvičení je dôležité tlačiť nohami do zeme, akoby sme mali spadnúť. Cieľom je vytvoriť rovnaký tlak na tri body chodidla súčasne, a to na pätu, malíček a palec. To nám okrem optimálnej stability dodáva aj istotu a posilnenie celého tela, ktoré je tak potrebné na vykonávanie tak náročného cvičenia.

Naopak, takéto drepy v tejto obuvi alebo naboso môžu byť často nepohodlné alebo dokonca nebezpečné. Vyhýbať by sa im mali najmä ľudia, ktorí majú problémy s chrbtom, nohami alebo pohyblivosťou vo všeobecnosti. Pri vykonávaní drepov v takejto obuvi alebo naboso máme tendenciu sa viac nakláňať, čo viac zaťažuje spodnú časť chrbta. Okrem toho sa zvyšuje vnútorná rotácia bedrového kĺbu a s ňou spojené problémy pronácie chodidla a kontrakcie vonkajších rotátorov.

"Bosá" obuv tak so sebou prináša množstvo výhod a nevýhod. Pre bežného cvičenca, ktorý netrpí žiadnymi problémami s chrbticou alebo pohyblivosťou, sú však určite skvelou investíciou na zabezpečenie prirodzeného pohybu nôh počas cvičenia. Na druhej strane, pre powerliftérov je obstaranie týchto topánok úplne zbytočné, pretože takéto topánky sú na súťažiach v powerliftingu zakázané.

Náš tip
Ak však trpíte problémami s chrbticou alebo chodidlom, alebo ak vaša pohyblivosť nie je najlepšia, odporúčam vám, aby ste sa o kúpe a vhodnosti tejto alebo inej špeciálnej obuvi na silový tréning poradili s fyzioterapeutom alebo iným podobným odborníkom.

-

3. "Conversky"

Tenisky s názvom "conversky" dnes poznajú ľudia na celom svete vďaka ich jedinečnému vzhľadu. Tieto nízke topánky s pevným podpätkom sú veľmi obľúbené aj medzi silovými trojbojármi.

Hlavným dôvodom, prečo sú medzi powerliftérmi také obľúbené, je skutočnosť, že ide o pevnú obuv, ktorá dokáže poskytnúť našim členkom a pätám určitú oporu a stabilitu. Preto sú vhodné najmä na cvičenia, pri ktorých hrajú dôležitejšiu úlohu boky ako členky. Takýmito cvikmi sú napríklad mŕtve ťahy alebo drepy s osou umiestnenou nižšie na chrbte, takzvaná "nízka tyč". Ďalším dôvodom je, že majú tenkú podrážku bez zbytočného polstrovania. Dokážu tak udržať dobrý kontakt chodidla s podlahou, čo je, ako som už spomínal, skvelé pre stabilitu a posilnenie celého tela.

"Conversky" však nemajú vyvýšenú pätu, čo znamená, že podobne ako "barefoot" topánky nedokážu kompenzovať nedostatočnú pohyblivosť členku. Neodporúčam ich na vzpieranie, t. j. na cviky, ako je nadhod alebo trhnutie.

Náš tip
Tieto topánky by som odporučil hlavne silovým športovcom. V porovnaní so vzpieračskou obuvou majú dve veľké výhody. Po prvé, sú lacnejšie, aj keď samozrejme nie všetky modely, a po druhé, sú vhodné a použiteľné pre celý silový trojboj, t. j. drep, mŕtvy ťah a tlak na lavičke.

-

4. CrossFit topánky

Keďže ide o komplexný šport s množstvom statických a dynamických disciplín, obuv určená pre CrossFit musí byť veľmi komplexná. Skvelá obuv na CrossFit by teda mala mať niekoľko špecifických vlastností potrebných na vzpieranie aj beh.

V prvom rade by mali mať pevnú pätu, vystuženú vnútornú stranu a pevnú platformu. To nám poskytne stabilný a pevný postoj, ktorý je potrebný pri cvikoch, ako sú mŕtve ťahy, drepy a premiestňovanie. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je ľahkosť. Keďže v CrossFite sa súťaží na čas, je pre dostatočnú dynamiku a rýchlosť potrebná ľahká konštrukcia. Posledným prvkom je prevýšenie päty. Príliš veľké prevýšenie by však mohlo byť pri niektorých cvikoch skôr na škodu, preto by som odporúčal nižšie prevýšenie, než je štandardné.

Náš tip
Keďže je táto obuv skonštruovaná veľmi komplexne, určite ju môžete používať na behanie aj na bežné cvičenie v posilňovni. Ak sa však v posilňovni zameriavate najmä na silový tréning, na vašom mieste by som siahol skôr po vzpieračských topánkach alebo "Converskách".

-

Akú obuv odporúčame?

Pokiaľ ide o vzpieračské topánky, odporúčam napríklad topánky Reebok Lifter, ktoré majú vynikajúce recenzie. Tento model má skvelý dizajn, ktorý vám ponúka presne to, čo od vzpieračskej obuvi očakávate. Vďaka pásku na suchý zips, ktorý dokonale spevní vašu nohu, podšívke proti treniu a dvojitej gumovej podrážke vám táto obuv zaručí dokonalú stabilitu a bezpečnosť. Ako alternatívu k nim by som potom videl topánky Adidas Powerlift, ktoré sú v podobnej cenovej kategórii a ponúkajú rovnaké výhody.

V prípade topánok "Barefoot " máte na výber z viacerých možností, ako sú topánky na špičke alebo ponožkové topánky (skinners). Obe tieto možnosti poskytujú dokonalý kontakt chodidla s podlahou a navyše ich konštrukcia zachováva tvar chodidla pre čo najprirodzenejší pohyb. Z topánok na nohách by som odporučil napríklad Vibram Fivefingers. Na tejto stránke teda nájdete množstvo skvelých typov a variantov ponožkovej obuvi.

Z topánok "converse " je veľmi obľúbený model Converse Chuck Taylor All Star, ktorý má skvelý dizajn s pevnou gumovou podrážkou. Tento model často vidím u špičkových powerliftérov a silákov.

Pre CrossFit je skvelou voľbou model Reebok Crossfit Nano. Majú nízky strih, spevnenú pätu, podšívku proti treniu a gumovú podrážku, čiže všetky výhody, ktoré by takáto obuv mala poskytovať. Okrem toho je tento model vyrobený z priedušného materiálu, takže je veľmi ľahký, a teda úplne ideálny na CrossFit.

O našom časopise
SvetFitness.sk bol, je a vždy bude nezávislým portálom. Odporúčame len produkty, ktoré by sme sami používali a investovali do nich. Preto neprijímame žiadne sponzorské dary a nenecháme sa podplácať jednotlivými výrobcami.
Ak si ceníte tieto hodnoty, môžete o našom časopise povedať svojim športovým kamarátom. V našich článkoch a recenziách sa snažíme pokryť všetky oblasti (silový tréning, suplementácia a výživa), takže si každý nájde niečo pre seba.

A to je zatiaľ všetko. Dúfame, že sa vám dnešný sprievodca výberom najlepšej obuvi do posilňovne páčil, a ak máte nejaké otázky, určite sa neváhajte opýtať v komentároch.

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.