Suplementy

Ako si vyrobiť vlastný nakopávač?

Nakopávače sú veľmi vhodné pre všetky silové športy a majú svoje opodstatnenie, ale zároveň nie sú záležitosťou niekoľkých desiatok korún. Preto sa nás často pýtajú, ako si vyrobiť nakopávač doma. V tomto článku vám prinášame odpoveď

Nie je ťažké vyrobiť si vlastný nakopávač. Stačí si kúpiť ingrediencie, zmiešať ich a máte domáci predtréningový prípravok. Najskôr si predstavíme najpoužívanejšie a najúčinnejšie zložky kvalitných doplnkov

Hlavné ingrediencie pre váš vlastný nakopávač:

1. Citrulín

V prvom rade by sa nemal vynechať citrulín.

Urýchľuje recykláciu amoniaku a podieľa sa na recyklácii laktátu, čím odďaľuje svalovú únavu počas tréningu. Zároveň môže posilniť imunitný systém, stimulovať energiu ATP a rozširovať cievy. Rozšírením ciev sa do svalov dostane viac kyslíka, čím sa svaly viac napumpujú.

To sa v konečnom dôsledku prejaví v lepšom raste svalovej hmoty. Ukázalo sa, že na dosiahnutie optimálneho účinku postačujú 3 gramy pred každým tréningom.

Citrulínové doplnky odporúčame:

A čo arginín?
Oveľa lacnejšou možnosťou ako citrulín je arginín. Ako však uvádzame v našom článku Citrulín pod drobnohľadom, aj jeho účinky sú výrazne slabšie.
Je to preto, že arginín sa v tele rozkladá na ornitín a kyselinu močovú skôr, ako sa môže úplne vstrebať, ale citrulín sa rozkladá len na arginín, čo mu dáva viac času na maximálne uvoľnenie do tela.

2. Beta alanín

Druhou nepostrádateľnou zložkou v každom predtréningovom doplnku je beta alanín

Pri pravidelnom užívaní zaznamenáte zvýšenie sily aj vytrvalosti a oneskorený pocit únavy počas tréningu. Na zlepšenie výkonu sa pred cvičením odporúčajú 2 gramy beta alanínu. Ak však chcete dosiahnuť maximálne výsledky, užívajte 4-5 gramov pred každým tréningom.

Beta alanínové doplnky odporúčame:

3. Kreatín

Náš zoznam troch najdôležitejších zložiek na výrobu domáceho predtréningového doplnku dopĺňa kreatín, ktorý je podľa mnohých vedeckých štúdií a skúseností športovcov najdôležitejším a najúčinnejším doplnkom vôbec. Okrem toho, že zvyšuje silu a zlepšuje rast svalovej hmoty, podporuje aj svalovú vytrvalosť, umožňuje dlhší a intenzívnejší tréning (pretože kreatínfosfát slúži ako zdroj energie) a v neposlednom rade zlepšuje regeneráciu.Málo známym, ale veľmi prekvapivým faktom je, že kreatín preukázateľne zlepšuje mineralizáciu kostí u starších mužov, ako ukázali niektoré štúdie.

3-6 g pred tréningom je dostatočné, ale ak máte záujem o cyklistický kreatín, určite odporúčam prečítať si náš samostatný článok o dávkovaní kreatínu.

TIP: Pre výber najlepších kreatínov na trhu 2024 kliknite sem!

Viac prírodných zložiek pre domáce nakopávače:

1. Kofeín

Predchádzajúce tri zložky by mali byť súčasťou každého kvalitného predtréningového doplnku, pretože odďaľujú únavu, zvyšujú produkciu oxidu dusnatého a zvyšujú silu. Existuje však niekoľko ďalších zložiek, ktoré sa oplatí použiť v domácom kope. A kofeín je jedným z nich.

Kofeín je alkaloid, ktorý má veľmi silné stimulačné účinky. Môže zvýšiť mentálnu bdelosť a zlepšiť koncentráciu pri náročnom tréningu. Oddiali to aj pocit únavy a budete môcť posúvať hranice s každým novým tréningom. Kofeín bohužiaľ nie je vhodný, ak cvičíte neskoro večer, pretože u citlivých ľudí môže vyvolať nespavosť. Ako jednorazová dávka postačuje 200-250 mg kofeínu.

Odporúčame kofeínové doplnky:

2. Synefrín

Synefrín patrí do rovnakej kategórie ako kofeín. Tento stimulant sa získava z horkého pomaranča a podporuje tvorbu tepla v tele. Tým sa zabezpečí lepšie spaľovanie tukov, zvýšené potenie a viac energie na tréning. Za zmienku stojí aj cenová dostupnosť, pretože v porovnaní s väčšinou iných látok nebudete za synefrín platiť veľa. Bohužiaľ, aj pri užívaní synefrínu sa môžu vyskytnúť problémy s nespavosťou.

Jednorazová dávka synefrínu je 10 mg, ale aj keď túto dávku zdvojnásobíte, nehrozí vám žiadne nebezpečenstvo.

Synefrínové doplnky odporúčame:

3. Taurín

Posledným stimulantom, ktorý môžeme vrelo odporučiť, je taurín. Zabraňuje vyčerpaniu svalových zásob a pomáha udržiavať bdelosť pri tréningu. Okrem toho pomáha zadržiavať vitamíny A a E v tele a napomáha správnemu fungovaniu žlčníka.

Z vlastnej skúsenosti odporúčame užiť 1-3 gramy taurínu aspoň 30 minút pred tréningom

Odporúčané doplnky stravy s obsahom taurínu:

Samozrejme, že môžete použiť mnoho ďalších látok, ale týchto 6 zložiek by nemalo chýbať v žiadnom domácom nakopávači.

Ako si namiešať vlastný nakopávač?

Pri nákupe jednotlivých zložiek je najjednoduchšie vziať požadovanú dávku každej z nich a jednoducho všetko zmiešať v šejkri (v prípade instantnej formy) alebo len hodiť do seba a zapiť vodou (v prípade tabliet).

Ideálny čas na užitie predtréningového doplnku je 25-30 minút pred cvičením, aby sa všetky účinné látky stihli plne vstrebať do tela a "šliapnuť" na pedál.

Výhody/nevýhody vlastného nakopávača:

Hlavnou výhodou takéhoto domáceho produktu je, že poznáte presný obsah jednotlivých účinných látok a môžete každý deň podľa potreby zvýšiť alebo znížiť obsah niektorej z látok. Ďalšou výhodou je skvelá cena, ktorá môže byť až o polovicu nižšia ako cena "komerčných" nakopávačov.

Na druhej strane nevýhodou je chuť, ktorá určite nebude príjemná. Ak sa vám to zdá naozaj neznesiteľné, môžete vyskúšať ochucujúce tablety, kvapky alebo iné formy umelých sladidiel.

Existuje alternatíva?

Ak sa vám celý proces "výroby" vlastného nakopávača zdá príliš zložitý a rozmysleli ste si to, určite sú k dispozícii osvedčené nakopávače za prijateľnú cenu. V našom praktickom rebríčku sme zoradili tie najlepšie na trhu, čo by vám malo uľahčiť výber.

Ako si doma vyrobiť viac doplnkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.