Suplementy

7 kritérií pri výbere kvalitnej proteínovej tyčinky

Keď sme nedávno vytvorili našu rebríček najlepších proteínových tyčinieksme zistili, že na trhu je k dispozícii toľko rôznych produktov, že sme nemali najmenšiu šancu vyskúšať ich všetky, aby bol náš rebríček čo najobjektívnejší. Budeme úprimní a priznáme, že sme nevyskúšali všetky tyčinky, ale len tie, ktoré nás zaujali svojou cenou, zložením, chuťou alebo popularitou.

V tomto článku vám však poskytneme univerzálny návod, ako zistiť, či je proteínová tyčinka kvalitná alebo nie.

1. Obsah jednoduchých cukrov

Obsah jednoduchých cukrov je absolútne kľúčovým, jednoduchým a presným ukazovateľom kvality tyčinky. Zatiaľ čo kvalitnejšie výrobky v našom rebríčku neobsahujú viac ako 5 g jednoduchých cukrov, tie menej kvalitné môžu obsahovať až päťnásobok tohto množstva.

Ak proteínová tyčinka obsahuje také vysoké množstvo sacharidov, je lepšie sa jej vyhnúť, pretože, ako sme spomínali v našom článok o škodlivosti cukru, tento "biely zabijak" môže zhoršiť pamäť, spôsobiť osteoporózu a podľa niektorých zistenia dokonca aj rakovinu.

2. Pomer sacharidov a bielkovín

Dôležitým kritériom pri výbere proteínovej tyčinky je aj pomer sacharidov a bielkovín. Ak výrobok, ktorý si vyberiete, obsahuje výrazne viac sacharidov ako bielkovín, pravdepodobne sa oproti bežným tyčinkám zo supermarketov veľmi nezlepší a pre vašu diétu je úplne nevhodný.

Najideálnejší pomer je 2:1 v prospech bielkovín, ale aj pomer 1:1 je prijateľný. Treba však poznamenať, že nie je veľa výrobkov, ktoré by dosahovali toto ideálne zloženie.

Vyrobte si doma kvalitné proteínové tyčinky bez cukru
Ak sa chcete úplne vyhnúť nekvalitným tyčinkám s vysokým obsahom cukru, môžete si ich vyrobiť sami doma.

3. Celkový počet kalórií

Ďalším dôležitým kritériom je celkový obsah kalórií v proteínovej tyčinke, pretože niektoré menej kvalitné tyčinky môžu mať energetickú hodnotu ako výdatný obed. A je asi jasné, že v strave aj v objeme by ste mali vždy uprednostniť kvalitné jedlo.

Pokiaľ ide o optimálnu kalorickú hodnotu proteínovej tyčinky, nemala by presiahnuť 300 kcal.

4. Použité zložky

Ak sa chcete hlbšie zaoberať nákupom proteínových tyčiniek, je dobré pozrieť sa na celkové zloženie. To, že v tabuľke výživových hodnôt vidíte jednoduché cukry, nie je veľmi smerodajné, pretože aj zdravé alternatívy cukru v mnohých prípadoch obsahujú cukor.

Zloženie tyčinky Essential Pure Bar možno považovať za absolútne ideálne a v našom teste ľahko dominovala. Nájdete v ňom mandľové maslo, rozpustnú vlákninu a najlepšie možné bielkoviny.

Pozrite sa na použité zložky
Obsah jednoduchých cukrov vám poskytne len jednoduchú predstavu. Vždy je lepšie podrobnejšie preskúmať zloženie.

5. Cena proteínovej tyčinky

Je jasné, že sa zvyčajne snažíme na veciach ušetriť. Ani v prípade proteínových tyčiniek to nie je na škodu, ale priznajme si, že v lacnejších tyčinkách sa veľmi často používajú nekvalitné suroviny.

Preto je vhodné zdôrazniť, že je lepšie si z času na čas dopriať kvalitnú (a teda drahšiu) proteínovú tyčinku, než sa každý deň prejedať lacnejšími.

6. Obsah palmového tuku

Palmový olej je sám o sebe veľmi kontroverznou potravinou. Hoci je to v rôznych tyčinkách zo supermarketov bežné, za proteínové tyčinky platíme mnohonásobne viac, a preto by sme mali očakávať, že kvalita bude tomu zodpovedať. Palmový olej tam nemá absolútne žiadne miesto.

Palmový olej v proteínových tyčinkách
Palmový olej do proteínových tyčiniek rozhodne nepatrí, preto odporúčame sa im vyhýbať.

7. Zastúpené proteíny

Posledným, ale nemenej dôležitým kritériom je zdroj bielkovín. Bielkovinovú zložku by mali tvoriť najmä srvátkové bielkoviny, mliečne bielkoviny, micelárne kazeíny a prípadne aj vaječný albumín. Na druhej strane hydrolyzovaný kolagén, kazeinát vápenatý alebo všetky rastlinné zdroje bielkovín sú úplne nevhodné.

Na záver snáď zostáva už len dodať, že ak sa rozhodnete kúpiť proteínovú tyčinku, mala by spĺňať vyššie uvedené kritériá. Proteínové tyčinky predsa nie sú veľmi lacná záležitosť, takže nemá zmysel vyhadzovať peniaze za nekvalitné tyčinky, ktoré sú v podstate rovnaké ako tie zo supermarketu.

--

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa dnešného článku alebo proteínových tyčiniek všeobecne, neváhajte sa opýtať v komentároch, radi vám odpovieme.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.