Tréning

Ako vybudovať silné nohy

Určite sme sa už všetci stretli s tvrdením, že bez drepov nohy nevybudujete! Dnes sa teda zameriame na drepy.

Správne vykonaný hlboký drep nám poskytne nielen silu, ale najmä rozvoj kvadricepsov, hamstringov a gluteálnych svalov. Predtým, ako začneme dvíhať ťažké váhy a testovať maximá, musíme mať zvládnutú techniku, s ktorou by vám mal pomôcť tréner alebo skúsený cvičenec, ak ste začiatočník. Pozrime sa aspoň na všeobecné odporúčania pre drepy.

-
Základom je drep.

Všeobecné odporúčania:

Pohyblivosť bokov a členkov - nepodceňujte strečing a venujte mu aspoň 10 minút po tréningu. Pred tréningom vykonávajte dynamický strečing a po tréningu statický strečing.

Silný stred tela - nebojte sa striedať drepy s činkou vzadu a s činkou vpredu, pričom tieto drepy sa nazývajú predné drepy. Predný drep je vítanou zmenou, ktorá viac zapája kvadricepsy a stred tela, takže do istej miery odľahčíte spodnú časť chrbta.

Pohľad nahor - ak sa pri drepe príliš ohýbate, možno smerujete pohľad príliš nadol, čo vedie k zaobleniu chrbta. Pohľad nahor vám určite pomôže zlepšiť stabilitu.

Dýchanie - pri používaní vyšších váh zohráva dôležitú úlohu správne dýchanie, čo znamená veľký nádych na vrchole a následný výdych po vykonaní drepu v hornej polohe, čím sa zabezpečí stály tlak v hrudníku a bruchu, ktorý vytvára oporu pre chrbticu.

Vhodná obuv - bežecké topánky sú absolútne vylúčené. Nemusíme si kupovať žiadne špeciálne topánky, stačí, ak majú plochú podrážku, napríklad Converse alebo dokonca halové topánky

TIP: Zoznam najlepšej kĺbovej výživy na trhu v súčasnosti.

Hlboký drep

Hlbokým drepom rozumieme, že vykonávame drep tak, aby sme sa dostali pod rovnobežku. Zastavenie v paralelnej línii (stehná rovnobežne s podlahou) veľmi zaťažuje kolenný kĺb. Naopak, ak idete pod paralelnú líniu, do pohybu sa viac zapájajú hamstringy a gluteálne svaly. Hlboké drepy budú jasnou voľbou pre tých, ktorí nemajú problém urobiť hlboký drep bez bolesti a majú aj dostatočnú pohyblivosť.

-
V mojej mladosti to bolo drepovanie...

Tip na záver

Každý človek by mal driapať a čupieť. Koniec koncov, je to jedna z najprirodzenejších polôh pre zdravé a silné telo.

Namiesto dlhého sedenia alebo státia by ste mali byť v pozícii drepu. Začleňte ho do svojho denného režimu a snažte sa každý deň stráviť nejaký čas v pozícii drepu. Určite si nejaký ten čas nájdete, napríklad pri sledovaní televízie alebo pri jedle.

ČÍTAJTE VIAC: 13 tipov, ako z každého tréningu vyťažiť maximum!

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.