Stravovanie

Ako vyzerá najlepšia redukčná diéta? Odpoveď vás prekvapí.

Diéty. Každý z nás sa s takouto situáciou počas svojho života nepochybne stretol. Ak ste to sami nevyskúšali, možno ste sledovali, ako sa niektorý z vašich priateľov snaží za určitý čas zhodiť čo najviac kíl.

Rôzne druhy diét sú populárne najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí túžia po dokonalej postave. Tieto diéty však majú niekoľko závažných problémov. Prečo je väčšina z nich obyčajný nezmysel? A existuje nejaká diéta, ktorá je stopercentne účinná a funguje pre každého? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

Zdravý životný štýl je beh na dlhé trate

Svet okolo nás sa neustále zrýchľuje, preto je pochopiteľné, že sa aj my snažíme všetko robiť čo najrýchlejšie. Najmä keď ide o niečo také, ako je chudnutie. Veď kto by sa nechcel dostať do dokonalej formy v priebehu niekoľkých mesiacov alebo dokonca len niekoľkých týždňov. Bohužiaľ, takto ľudské telo nefunguje.

Ak sa rozhodnete dodržiavať mesačnú kúru na chudnutie, na jej konci budete pravdepodobne vážiť menej ako predtým a možno sa budete dokonca cítiť lepšie. Otázkou však je, ako dlho tento stav vydrží. Skutočnosť je taká, že o chvíľu po návrate k normálnemu režimu sa všetka hmotnosť, ktorú ste stratili, vráti späť a vy budete tam, kde ste začali.

 

Ak tento spôsob chudnutia nefunguje, prečo sa k nemu ľudia tak často vracajú? Jednoducho preto, že tieto diéty často dávajú ľuďom dobrý pocit z toho, že robia niečo pre seba. Bohužiaľ, týmto spôsobom svojmu telu skôr ublížite a namiesto toho, aby ste schudli, priberiete.

Nedostatočné stravovanie
Dlhodobé výsledky nikdy nedosiahnete hladovaním alebo nedostatočným stravovaním.

Aké sú typy redukčných diét?

Keď sa naozaj rozhodnete držať diétu na chudnutie, je dôležité veľmi starostlivo zvážiť, o aký druh diéty ide. Ako som už napísal vyššie, v skutočnosti existuje mnoho typov podobných diét a všetky majú rôzne výhody a nevýhody. Nižšie sa preto bližšie pozrieme na tie najobľúbenejšie a rozoberieme ich jednotlivé pozitíva a negatíva.

Strava s nízkym obsahom sacharidov/keto

Diéty založené na minimálnom príjme sacharidov sú dnes veľmi rozšírené. Má to zmysel. Akonáhle budete musieť zo svojho jedálnička vyradiť takmer všetky cukry, bude to mať výrazný vplyv na kvalitu jedla, ktoré konzumujete, a kilá budú postupne ubúdať. Existuje nespočetné množstvo diét tohto typu, a hoci sa nazývajú rôzne, vo všeobecnosti fungujú na rovnakom princípe. Extrémnou formou obmedzenia sacharidov je takzvaná keto diéta. Pri úplne minimálnom dennom príjme sacharidov sa človek dostane do stavu ketózy, v ktorom ľudské telo čerpá energiu z tukov. Aby sa tukové tkanivo mohlo takto využiť, musí sa samozrejme spáliť. Z tohto dôvodu je keto diéta veľmi populárna a je jedným z najúčinnejších diétnych plánov, pokiaľ ide o spaľovanie tukov a znižovanie nadváhy. Zároveň však treba mať na pamäti, že keto diéta predstavuje veľmi silný zásah do bežnej stravy, a preto rozhodne nie je vhodná pre každého.

Viac informácií o keto diéte nájdete v našom porovnaní najlepších keto diét, kde nájdete aj mnoho užitočných tipov, ako prejsť na keto diétu.

Paleo strava

Paleo strava je v súčasnosti tiež veľkým trendom. V čom sa líši? Tento stravovací plán je založený na rovnakej strave, akou sa stravovali naši pravekí predkovia, ktorí sa živili prevažne ako zberači. Strava človeka, ktorý sa riadi paleo stravou, teda zahŕňa zeleninu, ovocie, orechy, bylinky, oleje, semená atď. Zároveň sa však netreba vyhýbať mäsu a vajciam. Na druhej strane by ste sa mali vyhýbať všetkým spracovaným potravinám vrátane mliečnych výrobkov. Nevýhodou samozrejme je, že mnohé z potravín, ktoré paleo diéta zakazuje, vôbec nie sú škodlivé a naopak, môžu byť zdraviu prospešné.

Strava s nízkym obsahom tuku

Princíp nízkotučnej diéty je celkom jednoduchý a pravdepodobne nikoho neprekvapí. Denný príjem tukov pri tejto diéte nesmie prekročiť 30 % všetkých prijatých kalórií. Prísnejšia verzia tejto diéty obmedzuje príjem tukov až na 10 %. Hoci sa nízkotučná diéta ukázala ako veľmi účinná pre ľudí s veľkou nadváhou, v porovnaní s inými typmi diét nie je veľmi účinná. Zároveň si treba uvedomiť, že tuky plnia v ľudskom tele nespočetné množstvo mimoriadne dôležitých funkcií a ich obmedzovanie môže byť z dlhodobého hľadiska dosť nebezpečné.

Prečo väčšina diét nefunguje?

Na radikálne zmeny v stravovaní reaguje zle nielen naše telo, ale zvyčajne ich nedokážeme dodržať ani my sami. Je to jednoducho preto, že nie je možné vylúčiť zo stravy napríklad cukry do konca života. Keď sa rozhodnete držať diétu, pri ktorej obmedzíte príjem sacharidov na minimum, môže sa to spočiatku zdať ako skvelý nápad.

 

Ako dlho to však vydržíte? Skôr či neskôr sa aj tak vrátite k pôvodnej strave a nastane situácia, ktorú som opísal vyššie. Ak ste milovníkom steakov, je zbytočné prestať jesť mäso, pretože spočiatku budete mať problémy, ale pravdepodobne aj tak skončíte s kúskom mäsa na tanieri.

Iná situácia je, ak sú vaše stravovacie návyky naozaj nezdravé a jediným zdrojom potravy je McDonald's. V takom prípade je pochopiteľne potrebná radikálnejšia zmena. Nikdy však neobmedzujte príjem základných živín, ako sú tuky, cukry a bielkoviny, na minimum.

Nefungujúce diéty
Ak je váš jedálniček založený prevažne na jedlách z rýchleho občerstvenia, je načase zmeniť stravovanie.

Ako by mala vyzerať ideálna strava?

Správna diéta by mala spĺňať niekoľko podmienok, vďaka ktorým bude pravdepodobne dlhodobo fungovať bez poškodenia vášho zdravia. Pravidlá sú nasledovné:

1. Nesmie byť ťažké sledovať

Aby bola diéta udržateľná, nesmie vás nijako výrazne obmedzovať. V opačnom prípade je veľmi pravdepodobné, že vaše odhodlanie nevydrží dlho a opäť upadnete do rutiny.

2. Prináša výsledky v krátkom čase

Na začiatku nemôžete očakávať zázraky. Napriek tomu by ste sa mali začať cítiť lepšie. Aj keď si okolie nevšimne žiadne rozdiely, vy si začnete všímať jemné rozdiely oveľa rýchlejšie. Ak po mesiaci držania určitej diéty nepocítite žiaden rozdiel, pravdepodobne nie je pre vás vhodná.

 

3. Výsledky sú dlhodobo udržateľné

Ako som už napísal vyššie, diéta musí mať účinok predovšetkým z dlhodobého hľadiska. Až potom si ľudia okolo vás začnú všímať zmeny. Dôležité však je, aby ste si tieto výsledky udržali a v najlepšom prípade ich ešte zlepšili.

4. Zabezpečenie dostatočného množstva všetkých živín v strave

Úplné vyradenie tukov alebo cukrov zo stravy, ako to odporúčajú niektoré diéty, je úplný nezmysel. Zdravá strava je vyvážená a obsahuje všetky potrebné živiny. Nie je potrebné obmedzovať to, čo máte radi, kvôli diéte. Dôležité je jesť všetko s mierou.

5. Nepoškodzuje vaše zdravie

Toto je posledný, ale najdôležitejší bod zo všetkých. Extrémne zníženie hmotnosti je to najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje zdravie. Spomaľte, buďte trpezliví a výsledky sa dostavia.

Ak vezmeme do úvahy vyššie uvedené body, ľahko zistíme, ako by mala vyzerať správna strava. Mala by pozostávať z vyváženej stravy, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny a všetkého, čo vám rodičia vnucovali, keď ste boli malí. Do ničoho sa nenúťte, pretože by ste pri tom aj tak nezostali. Nájdite kompromis medzi tým, čo je zdravé, a tým, čo sa vám páči.

Náš tip
Ak neviete, ako pripraviť zdravé jedlo, ktoré chutí, pozrite si našich 9 tipov na zdravé fitness občerstvenie, ktorými sa môžete inšpirovať.
Ideálna strava
Zdravé jedlo sa dá ľahko pripraviť tak, aby si každý našiel to svoje.

 

V skutočnosti je veľmi ľahké schudnúť

Treba si uvedomiť, že nič nefunguje u každého človeka rovnako. Čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého a naopak. Preto niektorí ľudia môžu jesť fastfood celý život a nepribrať ani kilo, zatiaľ čo iní si musia stravu prísne strážiť. Ale čo funguje pre každého?

Ak jete vyváženú stravu, ktorá obsahuje všetky dôležité živiny, jediné, čo musíte sledovať, je váš kalorický deficit. To sa dá dosiahnuť veľmi ľahko bez hladovania. Stačí sa len dostatočne pohybovať. Začnite behať, chodiť na dlhšie prechádzky alebo začnite chodiť do posilňovne. V konečnom dôsledku nezáleží na tom, aký druh pohybu vykonávate.

Dôležité je, že si tým zabezpečíte dostatočný energetický výdaj, vďaka ktorému pôjdu vaše kilá dole. Na schudnutie je skutočne potrebný len pohyb a vyvážená strava. Pamätajte, že žiadna diéta vám nepomôže udržať si zdravie alebo dobrú postavu z dlhodobého hľadiska.

To je od nás pre dnešok všetko. Držíte diétu? Ak áno, neváhajte sa s nami podeliť o svoje skúsenosti v komentároch alebo nás kontaktujte s otázkami.

NÁŠ TIP: Ako si vybrať spaľovač tukov, ktorý naozaj funguje?

Prečo žiadna diéta nevyhovuje každému?

Každý sme iný. Môže sa to zdať ako klišé, ale je to tak. Každý z nás má iné stravovacie návyky, iný životný štýl, inú genetiku, iný typ tela a iný mikrobióm. Tak ako nemôžeme všetci nosiť rovnakú veľkosť oblečenia, nemôžeme všetci dodržiavať rovnakú diétu, keď chceme schudnúť. Na túto skutočnosť sa dnes veľmi často zabúda. Ak jedna diéta funguje u všetkých ľudí vo vašom okolí, neznamená to automaticky, že bude fungovať aj u vás. Neexistuje jeden typ stravy, ktorý by vyhovoval každému. Aby ste skutočne zistili, čo je pre vás najlepšie, musíte vyskúšať každú diétu. Necítite sa dobre pri diéte s nízkym obsahom sacharidov? Nezáleží na tom, skúste trochu upraviť svoj jedálniček a možno to bude lepšie.

Dôležité je nestratiť po prvých neúspechoch vieru a vôľu niečo zmeniť. Časom sa naučíte odhadnúť, čo vám vyhovuje a s čím naopak nemusíte strácať čas. Len sa nesnažte za každú cenu dodržiavať diétu alebo výživový plán z internetu, ak sa pri ňom necítite dobre. Ak nedržíte prvú diétu, ktorú ste vyskúšali, nie je to prejav slabosti a určite sa kvôli tomu nemusíte vyhovárať. Je celkom možné, že vášmu telu jednoducho nevyhovuje. Aj tento prístup má však svoje hranice a nie je dobré odôvodňovať každé porušenie diétneho plánu rovnakým spôsobom.

Ďalšie články ako:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.