Stravovanie

Neviete, ako zlepšiť trávenie? Máme pre vás 6 osvedčených tipov!

Stres, nezdravá strava a hektický životný štýl. To všetko sa odráža nielen na našom fyzickom vzhľade a kondícii, ale aj na stave nášho tráviaceho systému. Ako teda môžete zlepšiť svoje trávenie a vytvoriť si návyky, vďaka ktorým sa budete konečne cítiť skvele? Zistite to v našom článku.

Tip 1 | Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným potravinám

Možno si myslíte, že priemyselne spracované potraviny sú nepriateľom trávenia.Číslo jedna vo všetkých príručkách a článkoch o zdravom životnom štýle. A naozaj to tak je. Tieto potraviny obsahujú obrovské množstvo rôznych chemikálií, ktoré majú za cieľ zlacniť ich výrobu, dlhšie skladovanie a čo najjednoduchší predaj.

Mnohé štúdie ukázali, že látky, ktoré obsahujú, nielenže zvyšujú riziko vzniku rakoviny a iných závažných ochorení, ale zvyšujú aj riziko úmrtia.ale môžu tiež spôsobiť spúšť v našom tráviacom systéme. Môžu obsahovať škodlivé transmastné kyseliny a ďalšie látky, ako napríklad umelé sladidlá. Tie preukázateľne zvyšujú počet kolónií škodlivých črevných baktérií. Preto niektorí ľudia uprednostňujú napríklad proteíny bez umelých sladidiel.

Takže pri tráviacich problémoch a ako prevencia by malo byť vaším cieľom vyhýbať sa týmto potravinám čo najviac. Namiesto toho zaraďte do svojho jedálnička plnohodnotné potraviny, ako sú strukoviny, zelenina, orechy a semená, ktoré naopak môžu pomôcť znížiť riziko trávenia.Sú plné vitamínov a môžu tiež znížiť hladinu LDL cholesterolu.

Spracované potraviny a trávenie
Spracované potraviny sú pre trávenie nepochybne škodlivé.

 

Tip 2 | Zvýšte príjem vlákniny

Je všeobecne známe, že vláknina prospieva zdraviu nášho tráviaceho systému. Jej úlohu preto určite netreba podceňovať. Pomáha zlepšovať priechodnosť čriev, čím predchádza zápche a iným zápalovým ochoreniam.

Denný príjem vlákniny by mal byť približne 25 gramov pre ženy a 38 gramov pre mužov. Vlákninu môžete získať napríklad z obilnín, šošovice, semien alebo orechov. Prebiotiká, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine a rôznych druhoch obilnín, sú tiež formou vlákniny.

Tip 3 | Nepodceňujte pitný režim

Nízky príjem tekutín je častou príčinou zápchy u dospelých. Dostatočný pitný režim je preto pre zdravé trávenie kľúčový. Samozrejme, treba sa vyhýbať sladeným nápojom alebo alkoholu. Hlavnú časť pitného režimu by mala tvoriť čistá voda, bylinkové čaje alebo čierna káva. Ďalší príjem tekutín môžete získať aj z ovocia a zeleniny bohatých na vodu, ako sú uhorky, melón alebo pomaranče.

pitie počas trávenia
Nízky príjem tekutín je častou príčinou zápchy u dospelých.

 

Tip 4 | Pozor na stres

Stres v súčasnosti trápi drvivú väčšinu populácie. Zaneprázdnený životný štýl v kombinácii s neustále sa zvyšujúcimi požiadavkami spoločnosti môže byť pre človeka jednoducho priveľa. Stres sa spája nielen s ochoreniami tráviaceho traktu, ale aj so závažnejšími ochoreniami, ako sú depresie a dokonca rakovina.

Na stres si preto naozaj musíme dávať pozor a snažiť sa ho udržať na uzde. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je prijímať dostatočné množstvo zinku, ktorý okrem iného spúšťa v tele procesy, ktoré prispievajú k pocitu pohody. Dôležitý je aj vitamín D a ďalšie stopové prvky. Pravidelné cvičenie je tiež skvelým prostriedkom na odbúranie stresu.

Tip 5 | Zvážte zmenu životného štýlu

Asi netreba zdôrazňovať, že alkohol, fajčenie alebo drogy nie sú pre telo prospešné. Najmä alkohol má mimoriadne negatívny vplyv na tráviaci trakt. a jeho dlhodobá kombinácia môže viesť k závažným ochoreniam, ako je rakovina čriev, rakovina žalúdka alebo cirhóza pečene.

Ak teda máte dlhodobé problémy s trávením, odporúčame vám zvážiť celkové prehodnotenie vášho životného štýlu. Skúste sa začať viac hýbať, obmedzte alkohol a fajčenie na minimum a v ideálnom prípade úplne vynechajte drogy (aj tie rekreačné). Uvidíte, že sa vám zlepší nielen trávenie, ale aj celková nálada.

Tip 6 | Vyskúšajte doplnky stravy

Ak sa zdá, že nič nezaberá, môžete vyskúšať doplnky stravy na trávenie. Skvelým pomocníkom sú napríklad probiotiká. Tie pomáhajú tvorbe prospešných črevných baktérií a podporujú ich prirodzený rast. Pomáhajú tiež predchádzať nadúvaniu, plynatosti a bolesti tráviaceho traktu.

Medzi ďalšie obľúbené doplnky stravy na trávenie patrí glutamín, ktorý podporuje zdravie tráviaceho traktu.Nachádza sa napríklad v potravinách, ako je hovädzie mäso, vajcia a tofu. Je však dôležité to s ním nepreháňať, pretože napríklad hovädzie mäso nie je pre telo ľahko stráviteľné a rozhodne sa neodporúča zaradiť ho do každodennej stravy.

Trávenie a probiotiká CFM

No a to je pre dnešný článok všetko. Ak máte k nemu nejaké otázky, neváhajte sa opýtať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.