Stravovanie

Oplatí sa kupovať ekologické výrobky?

Supermarkety a obchody so zdravou výživou praskajú vo švíkoch výrobkami s označením "BIO". Keď sa pozriete na cenu, len sa čudujete, čo robí túto označenú potravinu takou zázračnou. Ľudia sa v súvislosti s týmito potravinami delia na dva tábory. Zatiaľ čo prvá skupina považuje biopotraviny len za niečo drahé a považuje ich za marketingový ťah, druhá skupina ich nadšene kupuje s presvedčením, že robí to najlepšie pre svoje zdravie.

Ktorá skupina má pravdu? A oplatí sa vôbec investovať do potravín, ktoré sa pýšia označením "BIO"? Práve o tom budeme hovoriť v dnešnom článku.

Čo znamená BIO?

Ide o prísne kontrolované potraviny z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú čisto prírodné a majú vysokú kvalitu. Pri ich pestovaní a chove sa nepoužívajú žiadne umelé hnojivá, "éčka", pesticídy (prostriedky na ochranu proti škodcom), rastové hormóny, aditíva, syntetické arómy ani genetické modifikácie.

Podpora poľnohospodárov a prírody

Ak kupujete biopotraviny, podporujete miestnych ekologických poľnohospodárov, ktorí sa o svoje zvieratá starajú najlepšie, ako vedia. Zvieratá sú vo voľnom výbehu a mláďatá majú možnosť zostať dlhšie so svojou matkou, čo je pre ne úplne prirodzené. Okrem toho dostávajú kvalitné krmivo bez zbytočných chemikálií, antibiotík a hormónov.

VEDELI STE, ŽE...?
Každý ekologický poľnohospodár a výrobca biopotravín musí byť registrovaný v kontrolnej a certifikačnej organizácii poverenej ministerstvom poľnohospodárstva (napr. KEZ, ABCERT, BIOKONT), ktorá vykonáva pravidelné kontroly aspoň raz ročne a monitoruje kvalitu, hygienu a bezpečnosť potravín. Osvedčenie sa udeľuje vždy na jeden rok a v prípade nedodržiavania predpisov ho možno kedykoľvek odobrať.
Pri kontrole sa zameriava najmä na prostredie, vktorom zvieratá žijú, čím sú kŕmené a či nie sú zanedbávané. V prípade plodín sa potom kladie dôraz na miesto a spôsob skladovania a prípadne na prítomnosť nepovolených látok alebo toxických pesticídov.

Ekologické poľnohospodárstvo má pozitívny vplyv aj na flóru, pretože menej znečisťuje okolitú krajinu a využíva obnoviteľné zdroje. Zlepšuje kvalitu pôdy, znižuje jej znečistenie a prispieva k ochrane podzemných vôd.

Ekologické ovocie alebo zelenina
Paradoxne si ľudia v obchodoch vyberajú krásne vyzerajúce ovocie a zeleninu. Ale nie je to zvláštne? Ani doma nevypestujete najkrajšie ovocie alebo zeleninu.

Sú ekologické výrobky zdravšie?

Vlastne áno. Podľa zásad ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú zakotvené v európskej legislatíve, zabezpečuje kvalitu potravín bez konzervačných látok a zvýrazňovačov chuti. Potravina si tak zachováva vyšší podiel minerálnych látok, vitamínov (najmä vitamínu C, zinku alebo železa) a antioxidačných účinkov. Obsahujú až o 69 % viac antioxidantov ako iné bežné potraviny. Okrem iného majú až 30 % zníženie dusičnanovktoré sa dostávajú do stravy z pôdy alebo z krmiva a ich pridané aditívaalebo z potravín živočíšneho pôvodu.

Zvýšené hladiny dusičnanov a dusitanov v jednotlivých potravinách môžu byť výsledkom nevhodných podmienok pestovania alebo výsledkom pridávania týchto látok ako prídavných látok do potravín. Vysoké hladiny dusičnanov sú spojené s výskytom rakoviny. Ekologické výrobky majú pozitívny vplyv na náš imunitný systém, znižujú riziko alergií alebo vznik ekzému.

zhrnutie
Aj keď si na základe týchto potravín môžeme myslieť, že sú tou najzdravšou možnou voľbou, ktorú môžeme do svojho jedálnička dostať, skutočný vplyv na naše zdravie bude mať zloženie našej stravy ako celku - koľko soli skonzumujeme, koľko tekutín vypijeme, či máme v strave dostatok vlákniny, bielkovín a ďalších dôležitých makroživín.

Ako spoznať pravý ekologický výrobok?

Aby ste si mohli byť stopercentne istí, že potraviny sú ekologické, existujú určité značky, ktoré to zaručujú. Dávajú nám istotu, že ide o potraviny pripravené s ohľadom na prírodu a zvieratá. Všetky takéto potraviny podliehajú prísnym certifikačným procesom.

Ak sú biopotraviny vyrobené v tejto krajine, musia byť označené európskou značkou "biolist" a národným logom, tzv. "biozebra" s nápisom "Produkt ekologického poľnohospodárstva", ktoré platí len pre Českú republiku. Každá krajina s rozvinutým ekologickým poľnohospodárstvom má potom vlastný národný certifikát, ktorý zaručuje, že výrobok spĺňa všetky platné normy podľa zákona. Medzi najväčších distribútorov a výrobcov patria značky ako PRO-BIO, CountryLife alebo BIO NEBIO.

Organická zebra

Ktoré výrobky v ekologickej kvalite kúpiť?

Biopotraviny nie sú o toľko drahšie ako iné výrobky. V súčasnosti musíme za vyššiu kvalitu zaplatiť viac. Dôvodom je najmä poctivá a tvrdá práca poľnohospodárov a celkovo drahšia produkcia.

Za čo sa určite oplatí priplatiť si v bio kvalite, je mlieko a mliečne výrobky kvôli vyššiemu podielu omega 3 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení, a minerálnych látok, ako je železo alebo vitamín E. Bio mlieko ťaží z kyseliny linolovej, ktorá sa podieľa na spaľovaní tukov.

Podobne aj kupované mäso je kvalitnejšie vďaka nižšiemu množstvu nasýtených mastných kyselín, ktoré obsahuje. Nasýtené mastné kyseliny majú škodlivý vplyv na hladinu cholesterolu v našom tele, zvyšujú riziko cievnych a srdcových ochorení a v konečnom dôsledku prispievajú k obezite.

Štúdie ukázali, že bio ovocie obsahuje viac fytochemikálií alebo ochranných rastlinných látok obsahujúcich polyfenoly. Tie následne chránia pred rakovinou a srdcovými chorobami.

Zloženie biopotravín
Ak vám skutočne záleží na kvalite potravín, čítajte predovšetkým etikety a pýtajte sa, odkiaľ sa dovážajú zložky alebo čo obsahujú.

Kde nájdem ekologické výrobky?

Vsúčasnosti prakticky kdekoľvek. Vďaka rastúcemu dopytu sú biopotraviny dostupné nielen na farmárskych trhoch a v obchodoch so zdravou výživou, ale ich sortiment sa rozširuje aj v supermarketoch.

Osobne najradšej nakupujem na Rohlik.cz, ktorý podporuje miestnych farmárov, alebo využívam farmárske trhy.

TIP: Výber 7 najlepších obchodov so zdravou výživou

Označenie bio neznamená, že...

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete kupovať ekologické výrobky, vždy by ste sa mali pozrieť na ich zloženie a výživové hodnoty, či už sú označené ako ekologické alebo nie. Vždy sledujte množstvo nasýtených tukov a pridaných cukrov, pretože to, že je sušienka bio, neznamená, že je zdravá alebo dokonca diétna (ako si ju väčšina ľudí zamieňa). Dokonca aj bio sušienky, bio cereálie a iné občerstvenie môžu obsahovať pridané cukry a iné látky, ktoré už nie sú prospešné pre naše zdravie.

Preto musíme ku každej potravine pristupovať s ohľadom na naše zdravie a životný štýl.

miestne biopotraviny
Kupujete radšej sezónne a miestne potraviny od miestnych pestovateľov a poľnohospodárov, alebo radšej nakupujete v obchodoch?

Čo si z toho môžeme vziať?

Ak si kupujete bio výrobky v domnení, že vďaka nim schudnete len preto, že sú všade prezentované ako zdravé, mýlite sa. Zdravý nemusí nevyhnutne znamenať diétny. Existuje veľa potravín, ktoré sú zdravé, ale nie diétne. Na to, aby ste stratili tuk a redukovali ho, je pre vás najdôležitejší váš celkový denný kalorický príjem, t. j. kalorický deficit. Dokonca aj zdravé biopotraviny totiž obsahujú kalórie, ktoré vám pridávajú.

Dokonca to ani neznamená, že vaša chladnička a špajza musia byť zhora nadol BIO a že celú svoju výplatu miniete na "kvalitnejšie" výrobky. Všetko je o rovnováhe, preto poctivo čítajte etikety, zaujímajte sa o to, čo kupujete, a nepodľahnite prvej reklame, ktorú uvidíte v televízii.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.