Stravovanie

Bulletproof coffee | Nepriestrelný nápoj alebo zbytočnosť?

Nepriepustná káva, maslová káva alebo keto káva sa relatívne nedávno stala veľkým hitom v oblasti výživy. Mnohí ľudia ho zaraďujú ako vysokoenergetickú alternatívu k bežným raňajkám. Je to však vhodná voľba? To a oveľa viac sa dozviete v našej recenzii.

Čo je Bulletproof coffee?

Nepriepustná káva (alebo často maslová káva) je vysokokalorický kávový nápoj, ktorý preslávil známy americký "biohacker" Dave Aspery. Po svojich potulkách ochutnal nápoj z jačieho mlieka a kávy a po návrate do rodnej krajiny sa rozhodol tento nápoj znovu vytvoriť a spopularizovať. Kombinácia šľahanej kávy, prepusteného masla a MCT oleja dala vzniknúť tomuto novému trendu.

Nepriestrelná káva má extrémne vysoký obsah tuku a veľmi nízky podiel sacharidov. Z tohto dôvodu sa často propaguje ako vhodná alternatíva potravín počas keto diéty. Často sa o ňom hovorí aj pre jeho energizujúci účinok a dokonalé povzbudenie. Uvidíme, či je to naozaj taký skvelý nápoj, ako sa zdá.

Príprava nepriestrelnej kávy
Nepriestrelnú kávu odporúčajú aj niektorí fanúšikovia ketodiéty.

 

Z čoho sa skladá bulletproof coffee?

Základom nepriestrelnej kávy je, samozrejme, kvalitná káva s vysokým obsahom kofeínu, ktorý vyvoláva požadovaný energetický efekt. Ak chcete z nepriestrelnej kávy vyťažiť maximum, nesmiete podceniť výber kávy. Môžeme vám odporučiť napríklad vynikajúcu čiernu kávu Insomnia, ktorá patrí k absolútnej špičke, pokiaľ ide o obsah kofeínu.

Druhou základnou zložkou nepriestrelnej kávy je tuk, konkrétne preliate maslo alebo ghí. Práve táto zložka dodáva celému nápoju energetickú hodnotu a je dôvodom, prečo je taký sýty. S ghí môžete experimentovať a vyskúšať rôzne druhy a značky ghí.

Poslednou, ale najdôležitejšou zložkou tohto nápoja je MCT olej. Ide o olej s obsahom triglyceridov so stredne dlhým reťazcom (MCT = Medium-Chain Triglycerides). Najčastejšie je to kokosový olej, ktorý dokáže veľmi rýchlo doplniť energiu, a preto si získal veľkú obľubu medzi športovcami. Niektoré štúdie poukazujú aj na jeho účinnosť pri navodzovaní ketózy.

Aké sú výhody bulletproof coffee?

Zástancovia nepriestrelnej kávy považujú za jej najväčší prínos energizujúci účinok, ktorý je výsledkom kombinácie kvalitnej kávy a MCT oleja. To môžeme skutočne potvrdiť. Nepriestrelná káva je senzačným zdrojom rýchlej energie a poriadne vás nabije energiou. To sa však dá povedať aj o šálke kvalitnej kávy ako takej a doteraz neboli spoľahlivo preukázané žiadne výraznejšie účinky ako v prípade samotného kofeínu.

Ďalšou výhodou nepriestrelnej kávy je skutočnosť, že vďaka svojej kalorickej hodnote a nízkemu obsahu sacharidov môže do určitej miery nahradiť niektoré z denných jedál. To je užitočné najmä vtedy, ak práve držíte diétu založenú na sacharidových vlnách alebo keto diétu. Nepriestrelná káva je veľmi chutná a jemná aj sama o sebe, takže si ju zamilujete.

MCT olej znižuje chuť do jedla, odďaľuje pocit hladu a dodáva telu dostatok energie na náročné ráno. Podporuje tiež metabolizmus vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A, K a D, a je zdrojom konjugovanýchmastné kyseliny, ktoré podľa odborníkov môžu zmeniť zloženie tukov v ľudskom tele.

Výhody nepriestrelnej kávy vyplývajú predovšetkým z jej vysokého obsahu kofeínu. Bolo preukázané, že má priaznivý vplyv na rýchlosť metabolizmu a termogenézu. Je to skvelé riešenie najmä pred tréningom, keď chcete naštartovať spaľovanie tukov. Nepriepustná káva je však veľmi ťažko stráviteľná a ako predtréningovka je to vyslovene zlá voľba. Preto odporúčame, aby ste si pre dokonalé spaľovanie tukov vybrali jeden z vynikajúcich spaľovačov tukov alebo nakopávačov, ktoré sme pre vás otestovali.

výhody a nevýhody nepriestrelnej kávy
Predtréningová nepriestrelná káva nie je práve najlepší nápad.

Aké sú nevýhody bulletproof coffee?

Nanešťastie sa nám zdá, že negatíva mierne prevažujú nad pozitívami nepriestrelnej kávy. Najväčším z nich je pravdepodobne skutočnosť, že tento nápoj nezanecháva prakticky žiadne dôležité minerály a vitamíny.ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie nášho tela a ich doplnenie ráno je viac ako prospešné.

Samotná káva môže byť ráno veľkou záťažou pre vaše trávenie. Ak si však do kávy pridáte maslo s vysokým obsahom tukucitlivejší z vás môžu mať naozaj veľké žalúdočné ťažkosti.

Navyše tento nápoj rozhodne nie je bohvieako zdravý. Transfúzne maslo totiž obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú reakciu organizmu na škodlivý cholesterol. Osoby s vysokou hladinou cholesterolu by sa mali nepriestrelnej káve vyhýbať. Ak chcete z rannej kávy vyťažiť čo najviac, odporúčame vám vyskúšať kávu s liečivýmktorý kombinuje pozitívne účinky kofeínu so zdraviu prospešnými účinkami húb.

Bulletproof coffee | Verdikt

Nepriepustná káva je určite skvelý nápoj, ktorý stojí za to vyskúšať. Je to skvelý ranný povzbudzujúci nápoj, ktorý vám dodá energiu potrebnú na začiatok dňa. Určite je to skvelý doplnok k pomerne jednotvárnej strave. Vzhľadom na vysoký obsah tuku však rozhodne nie je vhodný na každodennú konzumáciu a osoby s problémami s cholesterolom by naň mali okamžite zabudnúť. Taktiež sa nepreukázalo, že by mal nejaké výhody oproti bežnej šálke kvalitnej kávy a kokosového oleja.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.