Suplementy

Čo je kolagén a prečo ho užívať

Napriek jeho rýchlo rastúcej popularite si mnohí ľudia stále nie sú plne vedomí toho, aký dôležitý je kolagén pre správne fungovanie nášho tela. Kolagén je však najrozšírenejšou bielkovinou v našom tele. Okrem svalov a kostí sa nachádza aj v našich cievach, šľachách a dokonca aj zuboch.

Preto som sa rozhodla venovať tomuto proteínu celý článok, v ktorom sa vám pokúsim postupne vysvetliť, na čo sa kolagén vlastne používa, v akých potravinách sa nachádza a v akej forme ho môžete prijímať.

Čo je kolagén?

Molekula kolagénu sa skladá z troch prepletených reťazcov, ktoré spolu tvoria trojitú špirálu. Táto špirála je základnou jednotkou kolagénu a skladá sa z aminokyselín, ako sú glycín a prolín.

špirála kolagénu

Ako som už spomenul v úvode, kolagén je najrozšírenejšou bielkovinou v ľudskom tele, tvorí približne 30 % všetkých bielkovín v tele. Je jedným z hlavných stavebných prvkov spojivových tkanív, ktoré tvoria naše kosti a kožu, ako aj svaly, šľachy a väzy. Dá sa teda povedať, že pôsobí ako spojivo pre bunky v celom našom tele. Aj keď sú dôležité len pre naše telo štyri typov kolagénu, v súčasnosti je známych najmenej šestnásť typov.

Prvý typ tvorí približne 90 % všetkého kolagénu v našom tele. Skladá sa z hustých vlákien a tvorí štruktúru našich kostí, kože, šliach, spojivových vlákien a zubov. Druhý typ sa naopak skladá z oveľa voľnejších a menších vlákien, takže sa nachádza najmä v elastickej chrupavke, ktorá je zodpovedná za tlmenie nárazov v našich kĺboch. Tretí typ je súčasťou štruktúry svalov, orgánov alebo tepien a štvrtý typ sa nachádza vo vrstvách našej kože, kde pomáha pri filtrácii.

Čo môže mať pozitívny alebo negatívny vplyv na tvorbu kolagénu?

S pribúdajúcim vekomsa produkcia kolagénu v našom telerýchlo znižuje, čo vedie k postupnému oslabovaniu chrupaviek a starnutiu pokožky. Pre funkčný pohybový aparát, zdravé vlasy, pokožku a nechty je určite vhodné doplniť a zvýšiť produkciu kolagénu.

Pomocou vitamínu C si naše telo vytvára základnú formu kolagénu nazývanú prokolagén spojením aminokyselín glycínu a prolínu. Preto ak sa chcete pokúsiť zvýšiť tvorbu kolagénu prostredníctvom bežnej stravy, mali by ste sa v prvom rade zamerať na konzumáciu potravín bohatých na vitamín C, glycín, prolín alebo meď. Veľké množstvo vitamínu C sa nachádza v citrusových plodoch a jahodách. Prolín môžete získať napríklad z mliečnych výrobkov, vaječných bielkov, kapusty, špargle alebo húb. Glycín sa nachádza napríklad v bravčovej alebo kuracej koži. Šošovica, kešu oriešky, kakaový prášok a sezamové semienka sú skvelým zdrojom medi. Vývar z kostí je tiež potravina všeobecne veľmi bohatá na kolagén.

látky s negatívnym účinkom na kolagén

Samozrejme, okrem zvyšujúceho sa veku môže produkciu kolagénu negatívne ovplyvniť aj množstvo ďalších faktorov, ako napríklad nadmerná spotreba cukry a rafinované sacharidy, nadmerné vystavenie ultrafialovému žiareniu žiarenie alebo fajčenie. Aby ste zabezpečili dostatočnú tvorbu kolagénu, mali by ste sa pokúsiť tieto návyky a činnosti aspoň čiastočne obmedziť.

Ktorý doplnok stravy si skutočne vybrať?

kolagénové doplnky

Skôr ako sa dostaneme k samotným výhodám užívania doplnkov stravy s obsahom kolagénu, myslím si, že je dôležité najprv prediskutovať, na čo sa zamerať pri výbere doplnkov s kolagénom, na čo sa zamerať a čomu sa vyhnúť.

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že dopĺňanie kolagénu v jeho prirodzenej, t. j. prírodnej forme je z hľadiska účinnosti úplne zbytočné. Kolagén je vo všeobecnosti veľmi odolný voči enzymatickej hydrolýze, ku ktorej dochádza v našom žalúdku. Po konzumácii sa rozpadne na kúsky, ale tieto pomerne veľké kúsky sú pre naše telo zle biologicky dostupné, takže ich vstrebávanie a účinnosť môžu byť veľmi otázne.

Doplnky s nespracovaným kolagénom sa tak javia ako úplne zbytočné a nefunkčné z hľadiska jeho vstrebávania a využiteľnosti. Preto je potrebné vybrať si doplnky stravy s obsahom kolagénových peptidov, čo je vlastne hydrolyzovaný kolagén. Spracovaný kolagén je totiž vďaka nižšej molekulovej hmotnosti oveľa biologicky dostupnejší, a teda aj využiteľnejší. Okrem toho v porovnaní s natívnym kolagénom môžu kolagénové peptidy vyživovať bunky spojivového tkaniva a podporovať syntézu kolagénu.

Namiesto samotného kolagénu by som teda určite odporúčal nejakú formu komplexnej kĺbovej výživy. Okrem kolagénu vo forme kolagénových peptidov obsahujú doplnky stravy na kĺby aj rôzne iné účinné látky, napríklad glukozamín sulfát, MSM a chondroitín sulfát.

najlepšia kĺbová výživa podľa svetfitness.sk

Dopĺňanie kolagénu prostredníctvom komplexnej kĺbovej výživy tak môže byť skvelým spôsobom prevencie širokej škály problémov pohybového aparátu, najmä pre športovcov. Ak si však pri výbere kĺbovej výživy nie ste istí, neváhajte navštíviť SvetFitness, kde okrem rozsiahleho rebríčka najlepších kĺbových výživ nájdete aj ich podrobnú analýzu, návod na výrobu kĺbovej výživy doma alebo skvelé video porovnanie rôznych kĺbových výživ, ktoré nájdete na našom trhu.

Výhody užívania doplnkov stravy s obsahom kolagénu

Teraz, keď už vieme, čo kolagén vlastne je a aká forma kolagénu je pre nás najlepšia, môžeme sa konečne pozrieť na výhody jeho užívania.

čo je kolagén a čo robí

Zdravšia pokožka, nechty a vlasy

Ako som už spomenula vyššie, starnutie našej pokožky úzko súvisí s klesajúcou produkciou kolagénu. Kolagén ako jedna z hlavných zložiek pokožky má pozitívny vplyv na jej pružnosť, pevnosť a hydratáciu. Jeho doplnením môžeme výrazne spomaliť starnutie pokožky.

Okrem toho môže suplementácia kolagénu viesť k zvýšenej produkcii ďalších látok, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a stav našej pokožky, ako sú napríklad proteíny elastín alebo fibrilín. Niektoré výskumy dokonca zistili, že pravidelné dopĺňanie kolagénu môže podporiť ajrast nechtov a vlasov.

Zníženie bolesti kĺbov a zvýšenie ochrany kostí

röntgenové vyšetrenie kĺbu

Bolesť, stuhnutosť a opuch kĺbov či krehkosť kostí tiež úzko súvisia so stále klesajúcou produkciou kolagénu. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že klesajúca produkcia kolagénu môže viesť k rozvoju ochorení kĺbov, ako je napríklad osteoartróza. Kolagén je zodpovedný za správnu funkciu nášho pohybového aparátu. Jeho doplnením je možné okrem bolesti a stuhnutosti znížiť aj riziko poškodenia kĺbov. V niektorých prípadoch môže kolagénová suplementácia dokonca zmierniť príznaky ochorení kĺbov, ako je napríklad spomínaná osteoartróza.

Okrem kĺbov sú ohrozené aj samotné kosti. Tie sa skladajú predovšetkým z kolagénu. Znižujúca sa produkcia môže viesť k chronickému ochoreniu kostí nazývanému osteoporóza. Charakterizuje ju nízka hustota kostí, ktorá úzko súvisí so zvýšeným rizikom zlomeniny kostí. Pravidelným dopĺňaním kolagénu môžete predísť nielen bolesti kĺbov, ale aj rozpadu kostí.

Pozitívny vplyv na činnosť srdca a mozgu

Napriek nízkemu počtu doteraz vykonaných štúdií sa čoraz viac odborníkov zhoduje na tom, že pravidelné dopĺňanie kolagénu môže významne ovplyvniť zdravie nášho srdca.

mozog a srdce v rovnováhe

Konkrétne niektoré štúdie ukazujú, že suplementácia kolagénom môže mať veľmi pozitívny vplyv na zdravie nášho srdca. Kolagén tvorí štruktúru našich tepien. Tepny sú cievy, ktoré vedú krv zo srdca do zvyšku tela. V dôsledku nízkej produkcie kolagénu však môžu postupne slabnúť, čo môže viesť k ochoreniu nazývanému ateroskleróza. Toto ochorenie sa vyznačuje zúžením tepien, čo vedie k zvýšenému riziku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Suplementácia kolagénu však môže výrazne znížiť stupeň arteriálnej tuhosti, a tým predchádzať možným problémom so srdcom alebo mozgom.

Niektorí ľudia dokonca uviedli, že užívanie doplnkov stravy s kolagénom malo pozitívny vplyv na ich náladu. Tieto tvrdenia však zatiaľ nie sú podložené žiadnymi vedeckými štúdiami a na ich pravdivosť si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Nakoniec môžeme s istotou konštatovať, že kolagén je pre telo veľmi prospešná látka a jeho rastúca popularita nielen medzi športovcami je plne opodstatnená. Jeho suplementácia vám tak môže okrem prevencie zranení poskytnúť aj celý rad ďalších výhod a benefitov. Vždy by ste sivšak mali dávať pozor na formu, v akej ho užívate.

A to je zatiaľ naozaj všetko. Dúfame, že sa vám tento článok páčil a že vám aspoň trochu objasnil, čo to vlastne kolagén je, na čo slúži a v akej forme by ste ho mali užívať. Ak máte nejaké otázky, nebojte sa opýtať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.