Ostatné

Prestali sme rešpektovať doping?

Je zrejmé, že neprídeme s ničím prevratným, ak pripustíme, že doping je bežnou súčasťou všetkých silových športov. Veď už stovky ľudí pred nami vyslali do sveta toto posolstvo.

A tak sa téma, ktorá bola donedávna úplným tabu, zmenila na tému, ktorá pomohla mnohým ľuďom začať úspešne podnikať a presláviť sa na internete aj mimo neho. Anabolické látky už dávno nie sú doménou vrcholových športovcov, ale presunuli sa medzi bežných (v mnohých prípadoch dospievajúcich) návštevníkov posilňovne

Doping na očiach verejnosti

Vďaka mnohým ľuďom, ktorí o dopingu verejne hovoria, sme ho začali považovať za úplne normálnu súčasť nášho života a o užívaní zakázaných látok hovoríme rovnako otvorene ako o novom proteíne. Nezdá sa nám na tom nič zvláštne, veď pri pohľade na Ronnieho Colemana sme si vždy mysleli, že tieto monštruózne proporcie nezískal len vďaka kuracine a zázračnému gaineru, ktorý odporúča.

Tí z nás, ktorí každý deň chodia do posilňovne, do posledného detailu vypracúvajú svoj jedálniček, niekoľkokrát denne sa naťahujú a pomaly odumierajú na tréningoch, vedia, koľko tvrdej práce sa skrýva za viditeľnými výsledkami

Ako je to však v očiach širokej verejnosti?

No pozrime sa, koľkokrát ste sa už takmer rozčuľovali nad narážkami vašich necvičiacich priateľov, ktorí radi hovoria:"Je nasratý."Keby som to poslal, mohol by som to urobiť aj ja.”?

Ale povedzme si na rovinu, že tieto narážky sú väčšinou namierené proti ľuďom, ako je spomínaný Ronnie Coleman, Dorian Yates alebo iní. A zrazu sa pred kamerou objaví chlapík s obvodom ruky 40 cm a hovorí niečo o užívaní testosterónu.

Na jednej strane teda v našich "zasvätených" sférach hovoríme o dopingu celkom otvorene, ale na druhej strane náš šport klesá na dno v očiach tých, ktorí sa boja posilňovne ako čert kríža a náhodou narazia na videá s podobnou tematikou

-
Hoci väčšina ľudí považuje perorálne steroidy za bezpečné, majú mnohonásobne viac vedľajších účinkov.

Otázka elitného športu?

Asi si nemusíme nahovárať, že každý vrcholový šport je v prvom rade politika. A to neplatí len pre kulturistiku. Vezmite si napríklad Bolta. Nech ide kamkoľvek, mraky ľudí si kvôli nemu kupujú lístok a ako šialenci sa snažia získať jeho autogram, podať mu ruku alebo sa s ním aspoň čo najbližšie skontaktovať. Zvyšuje popularitu (a tým aj zisky) spôsobom, akým to nikto iný nedokáže.

Len si skúste predstaviť škandál, ktorý by vznikol v prípade pozitívneho dopingového nálezu v jeho testoch. V očiach verejnosti by klesol na samé dno a nikoho by to ani nezaujímalo

Doping sa však dostal z vrcholového športu, kde zisky dosahujú státisíce dolárov ročne, aj do tých najzapadnutejších dedinských telocviční. Tínedžeri, ktorí trénujú už dva roky a nevedia sa zbaviť brušného tuku prirodzenou cestou, píšu profesionálnym športovcom s otázkou, čo by im odporučili na prvé sedenie

Mnohí ľudia pod určitým "mediálnym tlakom" uverili, že bez dopingu nedosiahnu náležité pokroky a že ich výsledky nikdy nebudú také, aké by chceli, ak sa vydajú prirodzenou cestou. Tu sa oplatí odbočiť a poukázať na mnohých prirodzených cvičencov, ktorí vo svojich kategóriách porážajú aj športovcov na dopingu - či už je to Aleš Lamka, Marek Zych, ktorý prirodzene dvíha viac ako 300 kg na mŕtvom ťahu, alebo iní športovci.

Je dôležité si uvedomiť, že všetko má svoj čas, a pre doping to platí dvojnásobne. Kým nepochopíte svoje telo na sto percent ako prírodné, myslíte si, že vás steroidy zachránia a vyriešia tieto problémy? Nebudú.

-

Pozor na svoju genetiku

Cvičíte už nejaký čas, ale výsledky stále nie sú také, aké by ste chceli? Aj keď venujete všetok svoj čas posilňovni, robíte malé kroky vpred? Odpoveď je jednoduchá. Genetika.

Genetika zohráva významnú úlohu pri úspechu alebo neúspechu každého človeka. Nemať dobrú genetiku na získanie svalovej hmoty alebo na postup sily nevykompenzuje 5 g testosterónu týždenne. Možno bude vaša genetika dobrá pre iný šport, ale nie pre tento.

Tak prečo vystavovať svoje zdravie obrovskému riziku, keď aj tak nikdy nevyhráte proti ľuďom s lepšou genetikou? Aj keď je táto správa deprimujúca, je dobré si tieto základné veci uvedomiť.

Ak vás návšteva posilňovne napĺňa, pokračujte v nej. Robte to s radosťou a vedomím, že aj keď sa pohybujete veľmi pomaly, stále sa hýbete a zlepšujete svoje telo aj vedomosti. Ale vyhnite sa anabolikám, pretože neexistuje nič, čo by mohlo poraziť zlú genetiku

-
Nandrolon je jedným z najviac zneužívaných steroidov, najmä pre jeho pozitívny účinok na kĺby.

Pozitívne a negatívne účinky

Bez ohľadu na to, ako podrobne sa na internetových videách diskutuje o užívaní steroidov, športovci sa len zriedkavo zmieňujú o negatívnych účinkoch.

TIP: V tomto článku sme sa podrobne venovali pozitívnym a negatívnym účinkom anabolických steroidov!

Nesnažím sa hádzať špinu na anaboliká ani ich obhajovať, len je dobré zamyslieť sa nad tým, čo sa skrýva za pomyselnou oponou týchto videí. Koľko z tých vychvaľovaných športovcov, ktorí sú úplne úprimní a nehrajú sa na nič, vám povie, že ich moč počas prvého týždňa na boldendrone pripomínal farbou skôr kolu ako čokoľvek iné? Dozvedeli ste sa od nich o dôležitosti pečeňových testov, krvných testov, lipidových profilov, estrogénu a ďalších?

Jedným z mála ľudí, ktorí o dopingu hovorili celkom otvorene, bol Supertrainer, ale paradoxne jeho videá majú niekoľkonásobne menej pozretí ako videá propagujúce len pozitívne účinky

Ak vás teda zaujíma druhá strana mince dopingu, určite si pozrite toto video od Supertrainer

Na záver by som chcel povedať, že je na vás, kedy a či začnete používať anaboliká. My vo SvetFitness určite nebudeme vytvárať články o zneužívaní hormónov, ani vám nebudeme žiadne odporúčať.

Takže naša jediná rada k tejto téme je, že každá minca má dve strany a je dôležité poznať všetky riziká a nakoniec mať pred týmito látkami rešpekt, než sa do niečoho pustíte.

Vybrali sme najkvalitnejšie nočné (micelárne) proteíny na trhu 2024!

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.