Suplementy

Esenciálne aminokyseliny (EAA) pod drobnohľadom: správne dávkovanie, účinky a recenzie doplnkov

V poslednom čase sa stalo módou používať produkty obsahujúce esenciálne alebo neesenciálne aminokyseliny, pričom športovci si myslia, ako tieto produkty rýchlo urýchlia rast svalovej hmoty. Akoby to bol zlatý grál vo svete fitness. Rast svalov sa však nedá veľmi urýchliť prirodzenou cestou, najdôležitejšia je vyvážená kombinácia živín spojená so stimulujúcim tvrdým tréningom a dostatočným odpočinkom. Len tak dosiahnete neustály rast svalovej hmoty, zlepšenie kondície a odbúranie prebytočných tukových zásob.

Treba však poznamenať, že produkty obsahujúce tieto aminokyseliny môžu fungovať a v určitých prípadoch sa určite oplatí ich užívať. Ich hlavným účelom je zabrániť rozpadu svalov, keď prechádzate náročnou diétou alebo ťažkým tréningom, na ktorý vaše telo nie je pripravené.

Čo sú to EAA?

EAA znamená esenciálne aminokyseliny. Týchto esenciálnych aminokyselín je deväť a sú to predovšetkým aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (známe ako BCAA - leucín, izoleucín, valín). Okrem toho v kompletnej zmesi EAA nájdeme aj aminokyseliny lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán a v neposlednom rade histidín, na ktorý sa bohužiaľ veľmi často zabúda a môže vo výrobkoch chýbať.

Aby vaše svaly rástli, musíte do tela dostať dostatočné a vyvážené množstvo všetkých esenciálnych aminokyselín (neesenciálne aminokyseliny si naše telo dokáže vytvoriť samo). Samozrejme, všetky tieto aminokyseliny sa nachádzajú v kompletných bielkovinách, ako sú mäso, vajcia, bielkoviny, mliečne výrobky atď. Z tohto dôvodu nie je vôbec potrebné, aby bežní cvičenci dostávali do tela esenciálne aminokyseliny umelo.

Z vlastného pohľadu kulturistického pretekára však považujem produkty EAA za absolútne nevyhnutné a môžu pomôcť každému v jeho tréningu.

Náš tip
Pri výbere EAA dbajte na to, aby bolo vo vzorci obsiahnutých všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Je veľmi bežné, že výrobcovia niektoré aminokyseliny vynechávajú, my takéto doplnky vôbec neodporúčame.

-

Rozdiel medzi EAA a BCAA

Všetci poznáte skratku BCAA. Ako som už pred chvíľou spomenul, ide o rozvetvené esenciálne aminokyseliny, ktoré sú určené na ochranu svalovej hmoty pred roz padom počas ťažkého tréningu alebo dokonca počas vysokého kalorického deficitu.

EAA obsahujú aj tieto rozvetvené esenciálne aminokyseliny, ale sú doplnené o všetky ostatné esenciálne aminokyseliny, takže spolu tvoria tzv. plnotučný proteín. Preto je pre telo oveľa prirodzenejšie využívať EAA v porovnaní s BCAA. Nehovoriac o tom, že užívaním EAA dosiahnete v konečnom dôsledku oveľa lepšie výsledky, vaše svaly sa budú lepšie regenerovať a rásť.

-

Správne dávkovanie a používanie EAA

Ja osobne užívam EAA počas tréningu, keď si rozpustím jednu celú dávku napríklad v 800 ml vody a tento nápoj zľahka popíjam až do konca tréningu.

Ďalšiu alternatívu by som videl v užívaní EAA pred ranným kardio tréningom, ktorý som absolvoval nalačno (pred ním som nemal žiadne jedlo). Tým sa zabezpečí, že počas kardio cvičenia nestratíte žiadne svaly a naopak maximalizujete stratu tuku

Ďalšou dobrou možnosťou je užívať EAA kedykoľvek počas dňa na doplnenie aminokyselín do tela a podporu regenerácie po tréningu. Z môjho pohľadu však stačí užívať EAA počas tréningu a pred kardio tréningom, nič viac nie je potrebné.

Náš tip
Skúšali ste pridať soľ do predtréningového kokteilu? Používajte túto skvelú kombináciu spolu s EAA a pocítite výhody. Viac informácií nájdete v našom samostatnom článku.

-

Recenzie najlepších doplnkov EAA

Aby som tu len nepopisoval výhody produktov s obsahom EAA a nedával vám žiadne konkrétne odporúčania, pripravil som až tri produkty, ktoré som sám otestoval a o ktorých vám poskytnem krátku recenziu. Každý z týchto troch produktov je svojím spôsobom veľmi odlišný a žiadny z nich nie je úplne rovnaký.

1. Nutriworks EAA

-

Zložky

Pri pohľade na zložky ma na prvý pohľad zaujala skutočnosť, že nejde o kompletnú zmes EAA, pretože obsahuje len 8 esenciálnych aminokyselín. Ako zvyčajne, chýba aminokyselina histidín, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním. Všetky ostatné aminokyseliny sa tu nachádzajú vo vysokom množstve a pridáva sa dokonca aj l-citrulín, ktorý zabraňuje svalovej únave počas tréningu.

Výrobok je ďalej sladený čistými ovocnými príchuťami, ktoré sú doplnené glykozidmi steviolu, ktoré sa v súčasnosti považujú za najšetrnejšie a najprirodzenejšie sladidlo, aké môže výrobca použiť.

Chuť a rozpustnosť

Bohužiaľ, tropické ovocie sa tu vôbec nenachádza. Po ochutnaní som cítil len intenzívny chemický chvost a musím povedať, že počas tréningu mi táto chuť nebola veľmi príjemná. Na druhej strane, čím dlhšie som pil konečný produkt, tým viac som si na túto pachuť zvykal.

Natural je neochutená čistá verzia, ktorá má absolútne nechutnú chuť. Pri konzumácii sa chuť ťažko opisuje, miestami je veľmi horká. Je určený pre silnejších a otrlejších jedincov. Ostatní by si mali kúpiť ochutenú verziu, pretože vám bude chutiť podstatne viac.

Cena

Výrobca ponúka EAA len v jednej veľkosti a v baleniach po 500 gramov. Za balíček zaplatíte celkovo 799 Kč, čo vás vyjde na 21 Kč za dávku.

Cena výrobku je absolútne adekvátna kvalite EAA, ale keďže nie je k dispozícii celé spektrum esenciálnych aminokyselín, odporúčame vám hľadať alternatívy nižšie.

Kde kúpiť NutriWorks EAA najlacnejšie?

2. BiotechUSA EAA

-

Zložky

Tu som bol na prvý pohľad spokojný, pretože som v zložení konečne našiel kompletnú zmes EAA (t. j. celkovo všetkých 9 esenciálnych aminokyselín). Tieto aminokyseliny sú tiež doplnené jednou neesenciálnou aminokyselinou, v tomto prípade je to L-glutamín. Obsahuje ho 25 % výrobku, takže je zastúpený vo veľkom množstve, počítajte s ním.

Vo výrobku sú použité aj nešpecifikované príchute (pravdepodobne umelé príchute) a ako sladidlo sa používa sukralóza. Ide o bezpečné a veľmi rozšírené sladidlo, ktoré sa v súčasnosti používa takmer vo všetkom.

Chuť

Príchuť kiwi a limetky bola veľkým sklamaním. Už pri prvom dúšku sa objavil chemický chvost, ktorý sprevádzal kyslý podtón. Úprimne som túto príchuť vyskúšal len raz, pretože bola taká zlá, že mi z nej bolo počas tréningu zle od žalúdka, takže ju nikomu neodporúčam. Iné príchute som zatiaľ, žiaľ, netestoval.

Prehľad

BiotechUSA EAA si môžete zaobstarať v 350g balení za 499 Kč, pričom jedna dávka vás vyjde na 16 Kč. Na prvý pohľad sa môže zdať, že EAA od spoločnosti BiotechUSA sú lacnejšie ako iné, ale neprehliadnite skutočnosť, že tieto EAA obsahujú 25 % L-glutamínu, ktorý tu nemá čo robiť. Z tohto dôvodu je výrobok lacnejší a obsah esenciálnych aminokyselín je nižší.

Takže BiotechUSA EAA nie sú vôbec zlou voľbou, ale musíte si vybrať správnu príchuť. Pozrime sa však na tretiu a najlepšiu možnú alternatívu.

Kde kúpiť BiotechUSA EAA najlacnejšie?

3. Mutant PVL GEAAR

-

Zložky

GEEAr má vo svojom zložení naozaj veľa zložiek. Nájdeme tu kompletnú zmes EAA všetkých 9 aminokyselín, ktoré sú doplnené aj malou dávkou L-arginínu, ktorý pomáha dostať aminokyseliny do krvi efektívnejšie. Pre lepšie vstrebávanie je pridaný aj extrakt z čierneho korenia, tzv. bioperín, ktorý zlepšuje vstrebávanie živín až o 25 %.

Okrem toho obsahuje aj kvalitnú zmes celkovo siedmich elektrolytov, čo je veľkým prínosom pre ťažko pracujúce svaly. Počas tréningu strácame elektrolyty najmä potením a toto je skvelý spôsob, ako ich doplniť.

V neposlednom rade ako bonus v zložení nájdeme aj prídavok horčíka vo vysoko kvalitnej chelátovej forme, prídavok kokosovej vody na hydratáciu a prídavok morskej soli na maximalizáciu svalovej pumpy.

EAA sú sladené prírodnými príchuťami. Používajú sa prírodné farbivá ako betakarotén alebo červená repa. Hlavným sladidlom je tu netoxická sukralóza, ktorá je doplnená prírodnými glykozidmi steviolu.

Chuť

Príchuť Tiger's Blood sa mi zdala veľmi zaujímavá, pretože je zmesou melónovej, kokosovej, jahodovej a malinovej príchute. Musím povedať, že som nedokázal stopercentne identifikovať žiadnu z týchto zložiek, avšak výsledná chuť nebola vôbec zlá, práve naopak. Chuť nie je príliš sladká ani príliš silná, takže na konzumáciu počas tréningu je úplne ideálna.

Prehľad

Doplnok stravy Mutant gEAAr sa predáva v 378g balení za 649 Kč. V tomto prípade vás jedna dávka bude stáť celkom 21,6 Kč. Myslím si, že zo všetkých troch testovaných produktov má tento najlepší pomer ceny a kvality, pretože obsahuje oveľa viac ako len komplexnú zmes esenciálnych aminokyselín. Získate tiež úžasnú zmes siedmich elektrolytov, zmes látok podporujúcich vstrebávanie a mnoho ďalšieho.

Kde kúpiť Mutant gEEAr najlacnejšie?

-

Záverečné preskúmanie a odporúčania

Oplatí sa investovať do produktov EAA? Ako som už uviedol v úvode, všetko závisí od toho, čo od produktu očakávate. Závisí to od vašich cieľov, stravy a životného štýlu.

Jednoducho povedané, pre bežného cvičenca sú EAA aj BCAA úplne zbytočným nákupom. Tieto doplnky fungujú, ale len určitým spôsobom. Na druhej strane, pre profesionálnych športovcov alebo pretekárov je to skvelý produkt, ktorý pomôže pri regenerácii aj raste svalov.

A ak by som mal vybrať víťaza z troch testovaných EAA suplementov, bol by to určite GEEAR od Mutant PVL. Za tú cenu je to naozaj kvalitný a nutrične nabitý produkt, ktorý ma veľmi príjemne prekvapil.

Predchádzajúce časti:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.