Ostatné

"Nakoniec by som bol radšej obyčajným človekom s čistou hlavou," hovorí Filip Grznár (rozhovor)

Filip Grznár. Je to športovec, ktorého netreba predstavovať. Hoci sa jeho výkony môžu mnohým z vás zdať kontroverzné, medzi širokou verejnosťou rozšíril povedomie nielen o kulturistike, ale aj o zneužívaní dopingových látok v športe. Ak vás zaujíma, ako Filipa ovplyvňuje kamera, jeho možný návrat na súťažné pódium a motivácia po toľkých rokoch na scéne, pustite sa s chuťou do čítania dnešného rozhovoru!

1. Ahoj Filip. Hoci ste samozrejme jednou z dominantných ikon českej fitness scény, tento rozhovor sa môže dostať k niekomu, kto vás veľmi nepozná. Ako by ste sa teda predstavili jednou alebo dvoma vetami?

AHOJ! Som predovšetkým športovec, ktorý prijíma tie najväčšie výzvy a snaží sa bojovať nielen sám so sebou, ale aj s ľuďmi, ktorí mu neveria a nerozumejú mu. A v neposlednom rade som najskúsenejší fitnes tréner v krajine.

2. Na sociálnych sieťach si sa preslávil ako kulturista, ale predtým si sa venoval bojovým umeniam, ku ktorým si sa vrátil. Čo práve robíte?

Momentálne sa pripravujem na svoj ďalší zápas MMA pod hlavičkou federácie XFN, ktorý sa uskutoční 6.10.2018 v Plzni. Inak sa venujem najmä podnikaniu a práci online a osobného trénera...

3. Keď ste pred kamerou, pôsobíte suverénne a často agresívne. Aký ste, keď práve netočíte videá? Ovplyvňuje kamera vaše správanie alebo ste taký vždy? V niektorých videách, ako napríklad "Motivácia a život", ste vyzerali ako úplne iný človek.

Áno, kamera veľmi ovplyvňuje moje správanie, pretože si za ňou predstavujem masu ľudí. Masy, ktoré mi buď dajú peniaze, alebo len kecajú a ujde im to. V podstate sa snažím ľuďom pomáhať, pretože na českej fitness scéne chýbajú skúsení odborníci a informácie. Samozrejme, niektorí ľudia si moje správanie vysvetľujú nesprávne a môžu si ho vysvetliť po svojom. Ale ľudia, ktorí ma poznajú, sa pri videách dobre bavia a získavajú informácie, ktoré ich posúvajú ďalej v ich snoch a majú pre nich cenu zlata. Patrím k ľuďom, pre ktorých toto príslovie platí na 100 000 %: "Nesúď knihu podľa obalu"! Ale to je český spôsob života, Česi nečítajú medzi riadkami a sú leniví skúmať veci do hĺbky...

Filip Grznár formulár pred získaním profi karty
Filipova forma deň pred získaním profesionálnej karty bola úplne brutálna!

4. Vo vyššie uvedenom videu ste povedali, že ste kulturistov prvýkrát videli v televízii, keď ste mali 5 rokov. Po desiatich rokoch ste sa rozhodli pre kariéru súťažiaceho. Stratili ste niekedy počas tejto dlhej cesty motiváciu?

Samozrejme, že áno. Myslím tým, že som si dal päťročnú prestávku od pretekania. Ale aj počas tohto obdobia som stále tvrdo trénoval a po prestávke som sa vrátil takmer pripravený na profesionálnu kariéru. Viete, slovo motivácia je abstraktný pojem, ktorý má veľmi preceňovaný význam. Jednoducho som robil to, čo ma bavilo, a niečo v mojom podvedomí ma hnalo vpred.

5. Čo vás po toľkých rokoch drží pri živote?

Práca, ktorú robím, ma ženie dopredu, veci vždy dokončujem! Dopredu ma ženie už spomínané podvedomie, ktoré vám neustále opakuje, že ešte nie je koniec a nemôžete sa vzdať, pretože ste nedokončili to či ono. Čo sa týka kulturistiky, mal som zlú genetiku, a tak som mal menší, ale realistický cieľ. Získanie profesionálnej karty. Urobil som to a mohol som odísť zo scény. Splnil som svoje očakávania a uspokojil svoje podvedomie. Každopádne je stále možné, že sa vrátim na dosky a vytriem si zadok s niekoľkými genetickými talentami, ako som to vždy robil. :-)

TIP: Aký vplyv má fajčenie na cvičenie?

6. Aké vlastnosti by podľa vás mal mať človek, aby sa stal dobrým kulturistom alebo všeobecne dobrým športovcom?

Musí milovať tento šport, byť ochotný obetovať mu všetko, byť šikovný, vytrvalý a vedieť, prečo to robí!

Filip Grznár futbal
Hoci Filip najprv futbal a všetko, čo s ním súvisí, urážal, neskôr, ako vidíte na fotografii, mu úplne prepadol.

7. Je podľa vás náročnejšie trénovať kulturistu alebo bojovníka? A čo príprava na súťaže (zápasy) v týchto dvoch športoch?

Tréning bojovníka je určite oveľa náročnejší ako tréning kulturistu! Ak však hovoríme o náročnosti prípravy na súťaž alebo zápas, tak vďaka diéte a objemovej príprave je príprava na kulturistickú súťaž náročnejšia. Odkedy sa venujem MMA, som vlastne vo fáze duševného odpočinku, takmer 20 rokov som sa celý deň živil kulturistikou a už som bol vyčerpaný. Môžete si zvyknúť na tvrdý tréning, ale nemôžete si zvyknúť na diéty, opakujúce sa postupy a posypanie...

8. Keď si "prešiel" z kulturistiky na MMA, po niekoľkých dňoch tréningu si sa dostal do klietky s oveľa skúsenejším Charlesom Andradem. Verili ste, že môžete vyhrať? Alebo ste mali úplne iný dôvod bojovať s týmto veľmi dobrým bojovníkom?

Bol by som dobrý kretén, keby som veril, že dokážem poraziť bojovníka s 200 zápasmi bez tréningu. Ale táto výzva bola ďalším splneným snom, postaviť sa niekomu takému v profesionálnom zápase! To sa jednoducho neodmieta, aj keď následky môžu byť katastrofálne.

Filip Grznár vs. Charles
Filip po zápase s Ch. Andrade

9. Neplánujete sa už nikdy vrátiť ku kulturistike?

Ako som písal vyššie, možno sa opäť rozhodnem ukázať moderným pumpám (tej nechutnej novej dimenzii lenivých ľudí), ako to robí stará škola a že aj po zraneniach, ktoré by málokto zrušil, som stále schopný urobiť postavu, ktorá nemá cenu súťažiť. Pretože stará škola je vždy o krok vpred! Pretože podľa mojich skúseností je to hračka. V minulosti som dokonca vyhral Bohemiu po piatich týždňoch prípravy, a to som nebol ani zďaleka tak ďaleko ako teraz.

10. Často čítam v komentároch pod vašimi videami na sociálnych sieťach, že vašim fanúšikom chýba "starý Grznár, ktorý bol agresívny, hádzal činkami a všetkých urážal" Súvisí táto zmena v prezentácii so zmenou športu, alebo ste jednoducho dospeli do štádia, keď už nechcete byť takto vnímaný?

Pozrite sa, stále som ten starý Grznár, ten, čo maká viac ako ostatní, len som prešiel určitým vývojom (samozrejme, súvisiacim so zmenou športu), počas ktorého som si uvedomil, že tieto "psychostaty" už nepotrebujem. Napriek tomu sa niekedy nechám uniesť a dokážem rozvíriť veľa vody.

11. Tréningové videá s Pavlom Beranom boli úplne legendárne. Plánujete v budúcnosti niečo spoločne natočiť?

Viete, teraz sme všetci odkázaní sami na seba. Už ho nebavilo byť stále v mojom tieni a teraz sa každý venujeme inému športu. Každopádne, zmenil som sa ja aj Pavel a už by sme to nechceli robiť. Stále sme však priatelia a vídame sa takmer každý deň.

12. Cítite sa viac ako kulturista alebo bojovník MMA?

Cítim sa ako Grznár, osobnosť, ktorá sa vymyká priemeru oboch športov. Nič neuprednostňujem, len na sebe pracujem a vytváram si spomienky, ktoré nemá len tak hocikto, a robím to, čo ma baví...

Spolupráca Filipa Grznára s Karlosom Vémolom
Filip sa v MMA zdokonaľuje s najlepšími z najlepších

13. Je niečo, čo ste ešte nedosiahli, ale stále o to usilujete?

Myslím, že nie. Teraz chcem vyhrať niekoľko zápasov, ale okrem toho som dosiahol všetko a v mnohých ohľadoch som prekonal svoje osobné očakávania.

14. Ako sa vaša rodina pozerá na vaše vystúpenia v divadelných videách? A máte dostatok času na rodinu, alebo sa musíte kvôli športu trochu uskromniť?

Moja rodina je voči mojej práci na YouTube trochu skeptická a ja sa im nedivím. Ale ako sa píše v Biblii: "Nesúď svojho blížneho, aby si aj ty nepoznal vyššie odsúdenie", takže majú tendenciu ma ignorovať a nevšímať si kecy ľudí z vonku, ktorí ma nepoznajú. Okrem otca som s ním nikdy nemal dobrý vzťah. Ale našťastie ako advokát patrí medzi skupinu ľudí, ktorí ma skôr chápu a obdivujú. To ho asi najviac rozčuľuje a ja som z toho veľmi šťastná. :-) Je mi veľmi, veľmi ľúto, že nemám toľko času na svoje deti, koľko by si zaslúžili...

15. Myslím, že veľa mladých a ambicióznych športovcov sníva o tom, že raz budú tam, kde ste vy. Mohli by ste aspoň stručne načrtnúť, ako vyzerá jeden deň vo vašom živote?

Nikto z nich netuší, aký ťažký je môj život, a ja musím byť veľmi silná, aby som to zvládla, a to väčšina z nich nie je. Dalo by sa povedať (a som za to rád), že každý deň v mojom živote je iný. Buď som príliš vnímavý, alebo je to tak. Ale viac-menej je to neustály kolotoč práce, tréningu a odpočinku. Málokto si dnes vie predstaviť, aké to je byť kontroverzným športovcom, ktorý sa púšťa do vecí, ktoré iní nemôžu. Nakoniec by som bol radšej na ich mieste, ako obyčajný človek s čistou hlavou. Ale aby to nevyzeralo, že plačem, aké je to ťažké, vybral som si tento život a nikdy by som to nerobil inak, pretože toto som ja, Filip Grznár, a toto je môj život a ja si ho užívam...

Filip Grznár drepuje 200 kg 7 mesiacov po roztrhnutí kvadricepsu a 6 týždňov po operácii achilovky

16. Keďže sa náš rozhovor pomaly blíži ku koncu, mohol by si našim fanúšikom prezradiť, na ktorých sociálnych sieťach si najaktívnejší a kde ťa môžu sledovať?

Najskôr na stránke Gymporn.cz, potom samozrejme na mojom fb profile, oficiálnom a tiež na instagrame. Ľahko ma nájdete všade.

17. Je niečo, čo by ste chceli odkázať nielen svojim fanúšikom, ale aj čitateľom našej webovej stránky alebo svojim hejterom?

Myslím, že som sa už podelil o dosť posolstiev pre všetky odrody, takže poviem len jedno: ľudský život je neustály vývoj, nikdy sa nezastaví a človek sa vždy vyvíja k lepšej bytosti. Ale beda tým, pre ktorých to tak nie je. V skutočnosti sú už dávno mŕtvi...

Na záver by sme Filipovi chceli poďakovať za celý rozhovor a do budúcnosti mu v mene celého tímu SvetFitness želáme veľa úspechov a čo najmenej zranení. Ak sa vám tento rozhovor páčil, môžete sa oň podeliť so svojimi priateľmi alebo napísať svoj názor do komentárov.

Druhý videorozhovor na našom kanáli YouTube:

Ďalšie rozhovory so zaujímavými osobnosťami:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.