Ghee sa v posledných rokoch stalo doslova fenoménom vo svete zdravej výživy. Mnohí naň nedajú dopustiť a vyzdvihujú jeho priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Vo východných kultúrach má totiž jeho konzumácia tisícročnú tradíciu. Je teda ghí naozaj také zdravé a ako sa dá porovnať s bežným maslom? Na to sa pozrieme v dnešnom článku.
Čo je ghí?
Pre tých z vás, ktorých táto potravina minula, si najprv stručne zopakujme, čo ghí vlastne je. Je to tzv. číre maslo, t. j. maslo zbavené laktózy a mliečnych bielkovín. Samotný názov pochádza z ajurvédy a je cenený v Indii alebo Pakistane.pre jeho priaznivé účinky na organizmus a vynikajúce výživové vlastnosti.
Jeho hlavnou výhodou je skutočnosť, že sa nemusí uchovávať v chladničke a pri správnom použití ho možnoPri správnom spracovaní a skladovaní ju možno uchovávať čerstvú aj niekoľko mesiacov. Má tiež nižší bod dymivosti, takže sa tak ľahko nespáli, a často je obohatené o dôležité vitamíny a minerály.
Ako sa ghí vyrába?
Postup výroby ghí je v skutočnosti pomerne jednoduchý a používa sa v mnohých domácnostiach nielen v ázijských kultúrach, ale aj u nás. Cieľom je predovšetkým oddeliť tekutú časť od pevných častí masla. Pôvodné ghí sa vyrába z byvolieho mlieka, ale v našich končinách sa samozrejme najčastejšie stretnete s ghí vyrobeným z kravského mlieka.
Maslo sa varí na miernom plameni, kým sa nezačne oddeľovať pena. Tá sa potom zozbiera a maslo sa nechá variť na miernom plameni približne 8 hodín. Potom sa precedí cez čistú tkaninu a proces sa niekoľkokrát opakuje.
Postup je jednoduchý, ale pomerne zdĺhavý. Ak sa vám do toho nechce, môžete si samozrejme kúpiť ghí v už spracovanej forme.
Výživové hodnoty ghí
Ako už bolo uvedené, ghí je cenené pre svoje vynikajúce výživové hodnoty. V tomto ohľade sa nielenže vyrovná maslu, ale dokonca ho aj prekonáva, hoci len mierne. Mäso aj ghí získavajú svoje výživové hodnoty predovšetkým z tuku, čo je logické.Ghee však úplne neobsahuje laktózu a kazeín, takže je vhodné aj pre ľudí s intoleranciou.
Porovnanie výživových hodnôt masla a ghí
Ghee |
Maslo |
|
Energetická hodnota |
3760 kJ |
3100 kJ |
Tuky |
100 g |
83 g |
Nasýtené mastné kyseliny |
68 g |
51 g |
Bielkoviny |
0 |
1 |
Sacharidy |
0 |
1 |
* Uvedené hodnoty sa vzťahujú na 100 gramov oboch výrobkov.
Z uvedeného jasne vyplýva, že vporovnaní s maslom má ghí vyššiu výživovú hodnotu. a keďže neobsahuje bielkoviny a mliečny sacharid laktózu, je prakticky čistým tukom.
Použitie ghí
Ghee sa môže používať rovnakým spôsobom ako obyčajné maslo alebo olej. Používa sa na smaženie, vyprážanie, dusenie alebo pečenie. Je tiež hlavnou zložkou v súčasnosti veľmi populárnej nepriestrelnej kávy, ktorá sa stala doslova hitom v určitých fitnes kruhoch.
Pravdou je, že ghí má veľmi príjemnú maslovú chuť a vydrží dlhšie ako bežnéčo je určite jeho výhodou a ponúka širšiu škálu využitia. Vyšší bod spaľovania tiež znamená, že neprodukuje toľko škodlivých látok ako pri vyprážaní na bežnom masle.
Je teda ghí zdravšie ako bežné maslo?
Výhody ghí spočívajú najmä v jeho dlhej trvanlivosti, vysokom bode spaľovania a v tom, že si ho môžu dopriať aj ľudia s intoleranciou na laktózu. Taktiež si stále zachováva svoju vynikajúcu chuť a v kuchyni má naozaj množstvo výhod. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že pomáha zvyšovať hladinu vitamínu A a zároveň pomáha predchádzať riziku zápalov a niektorých srdcových ochorení prostredníctvom omega-3 mastných kyselín.
Na druhej strane jeho hodnoty nie sú zázračne lepšie ako u masla. Navyše pri vysokých teplotách môže cholesterol v ňom oxidovať, čo sa dáva do súvislosti so vznikom rôznych ochorení. Rozhodne však nejde o zázrak, ktorý by vám pomohol s chudnutím alebo detoxikáciou organizmu. Tieto proklamované účinky neboli nikdy dokázané a s najväčšou pravdepodobnosťou sú založené výlučne na reklame, nie na overenýchSamozrejme, nehovoriac o tom, že komerčne propagovaná detoxikácia organizmu vo forme výživových doplnkov je úplne zbytočná.
Na záver možno povedať, že ghí má oproti maslu určité výhody a pre ľudí s intoleranciou laktózyNič sa však nemá preháňať, a to platí aj pre ghí. Najviac z neho vyťažíte, ak neprekročíte dávku 1-2 čajové lyžičky denne.
Prečo nám môžete dôverovať?
Hej! Hej! Som Mirek a vo Svete Fitness pracujem takmer od začiatku, s výnimkou malej prestávky. Predtým som však niekoľko rokov žil len v posilňovni, venoval som sa mŕtvym ťahom a silovému trojboju, chodil som na súťaže a získal som niekoľko medailí.
Asi najviac si cením národný rekord vo federácii WUAP. Okrem cvičenia som sa však zaujímal aj o stravu a doplnky výživy, rád som si užíval voľný časVo voľnom čase som čítal rôzne výskumy a odborné knihy, aby som vedel čo najviac.