Suplementy

Liečivé huby 3: Hericium

Hericium erinaceus alebo koralovec je stopkatý druh huby z čeľade koralovcovité. Pre svoju vynikajúcu chuť a široké spektrum zdravotných účinkov je od dávnych čias neodmysliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. V dnešnom článku vám preto priblížime jeho účinky na ľudské zdravie, kde rastie, čo je to a aké sú jeho alternatívy.

Čo je hericium?

Hericium erinaceus alebo koralová ježovka je parazitická huba, ktorá rastie na kôre odumierajúcich stromov chia odumretých listnatých stromov, najmä buka a v teplejších oblastiach na dubovej kôre. Ostatné listnaté stromy sú postihnuté len zriedkavo. Táto huba je tradičnou súčasťou čínskej medicíny a používa sa na liečbu všetkých druhov zdravotných problémov. Táto huba sa vyznačuje aj vynikajúcou chuťou a často sa vyskytuje v ázijských receptoch ako súčasť šalátov alebo iných jedál.

Hericium má veľmi špecifický tvar, podľa ktorého ho možno spoľahlivo rozpoznať. Rastie na stromoch vo veľkých skupinách pripomínajúcich Mrázikove fúzy alebo levie hrivy. Nie nadarmo sa v anglicky hovoriacich krajinách nazýva Lion's Mane Mushroom. Hericium sa šíri vystreľovaním svojich spór do okolia pri ideálnej teplote.kde sa potom prichytávajú na kôru odumierajúcich listnatých stromov a parazitujú na nich. Keď strom už nie je schopný prijímať živiny, huba opäť vystrelí svoje spóry a presunie sa na ďalšie miesto.

Hericium je pomerne rozšírené, ale je veľmi cenené, najmä v ázijských krajinách. Ak si chcete kúpiť kilogram tejto vynikajúcej huby v surovom stave, vyjde vás v priemere asi na 1 500 Kč. Pri individuálnych potravinových doplnkoch sa však huby zvyčajne získavajú z kontrolovaných fariem.kontrolovaných továrňach, ktoré podliehajú najprísnejším hygienickým podmienkam.

Koral je veľmi bohatý na vlákninu, ale aj na rôzne vitamíny a minerály, ktoré sú mimoriadne dôležité pre fungovanie nášho tela. Čínska medicína ho používa na liečbu širokej škály zdravotných stavova jeho účinky budú opísané neskôr v tomto článku.

Hericium

Aké sú typy hericium?

Existuje mnoho typov dedičstva. V prírode môžeme nájsť napríklad koral, buk, jedľu a v Amerike aj americký hericium alebo hericium abietis, ktorý si zatiaľ nevyslúžil ani oficiálny český názov. Tieto druhy koralov sú však veľmi vzácne a v potravinových doplnkoch sa prakticky nevyskytujú. Preto sa dnes zameriame len na koralovce, ktoré sú vo svete stále pomerne rozšírené. pomerne rozšírený, ale u nás je veľmi zriedkavý a začína sa uvažovať o jeho právnej ochrane.

Aké sú preukázané účinky hericium?

Ako naznačuje súčasný výskum , hericium patrí medzi tzv. nootropiká, t. j. dokáže stimulovať a zlepšovať mozog a centrálny nervový systém. Je veľkým pomocníkom v boji proti rôznym psychickým a neurologickým problémom, s ktorými sa v dnešnom svete čoraz častejšie stretávame. Pozrime sa teda, aké konkrétne účinky má koralovec na naše zdravie.

Pomáha predchádzať demencii

Štúdie ukazujú, že koral dokáže stimulovať rast mozgových buniek vďaka svojim charakteristickým zlúčeninám hericenónom a erinacínom. To pomáha mozgu, najmä u starších ľudí, vytvárať nové neurologické spojenia, ktorých nedostatok je často príčinou demencie.

Niektoré štúdie na myšiach dokonca preukázali zlepšenie pamäte u týchto hlodavcov, čo by mohlo naznačovať.že hericium môže bojovať aj proti Alzheimerovej chorobe, ktorá spôsobuje postupnú stratu pamäti. Štúdie na ľuďoch však ešte neboli vykonané a nie je možné s istotou povedať, či koraly budú mať rovnaký účinok na ľudský mozog. Jeho schopnosť stimulovať rast nových mozgových buniek je však sľubnou vyhliadkou.

Pomáha pri miernych príznakoch depresie a úzkosti

Až tretina ľudí v rozvinutých krajinách má príznaky úzkosti alebo depresie. Môže to byť spôsobené rôznymi príčinami: Veľké pracovné zaťaženie, stres, zmena životnej situácie, ale aj chronický zápal, proti ktorému pomáha bojovať hericium.

Štúdie na myšiach naznačujú, že extrakt z koralov má protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky úzkosti a depresie. Tieto účinky vyplývajú aj z jeho schopnosti obnovovať mozgové bunky, ktorú sme už podrobne opísali vyššie. Na ľuďoch sa zatiaľ uskutočnilo len niekoľko štúdií, ale aj tie sú veľmi sľubné a už po 4 týždňoch užívania preukázali antidepresívne účinky.

Chráni pred žalúdočnými vredmi a podporuje trávenie

Žalúdočné vredy sú najčastejšie spôsobené premnožením baktérie Helicobacter pylori, nadmerným užívaním niektorých liekov alebo alkoholu. Koral môže chrániť žalúdok pred žalúdočnými vredmi zastavením rastu baktérií a ochranou žalúdočnej steny. Bohužiaľ, štúdie v reálnych podmienkach boli vykonané príliš mápresvedčivo povedať, že dokáže úplne zastaviť rast baktérií.

Na zvieratách sa tiež preukázalo, že Hericium chráni žalúdok pred vredmi spôsobenými alkoholom lepšie ako bežné lieky. Zároveň pomáha chrániť náš trakt pred zápalmi a poškodením tkaniva. Štúdie však boli vykonané na širšom spektre húb a príliš málo ich bolo vykonaných na ľuďoch, aby bolo možné vyvodiť jednoznačný záver.

-
Titulok

Znižuje riziko srdcových ochorení

Štúdie na laboratórnych potkanoch ukázali, že výťažky z koralovca môžu zlepšiť metabolizmus tukov a znížiť množstvo triglyceridov v tele. Preto najmä u obéznych a nezdravých ľudí pomáhaznížiť riziko srdcových ochorení, napríklad v dôsledku nadbytočného cholesterolu. Potkany na diéte s vysokým obsahom tuku, ktorým sa podávalo hericium, vykazovali dokonca o 42 % nižší prírastok hmotnosti ako potkany, ktoré ho nedostávali.

Laboratórne testy dokonca poukazujú na skutočnosť, že hericium môže znížiť oxidáciu cholesterolu v krvi, čím pomáha chránia tepny a žily pred upchávaním a zanášaním, čím znižujú riziko infarktu myokardu alebo mozgovej príhody. Je to spôsobené najmä zlúčeninou nazývanou hericenón B.

Urýchľuje zotavenie po poraneniach nervového systému

Poranenie nervového systému, t. j. mozgu alebo miechy, je obzvlášť vážne a zotavenie, ak je vôbec možné, trvá veľmi dlho. Pacienti by preto boli veľmi vďační za akýkoľvek prostriedok na jej urýchlenie. A práve v tomto ohľade sa hericium ukazuje ako vynikajúci pomocník.

Výskum ukazuje, že hericium môže pomôcť urýchliť zotavenie pri týchto typoch zranení.stimuláciou rastu nových mozgových buniek a obnovou nervových zakončení v celom tele, ako sme už spomenuli vyššie. Je tiež výborný na prevenciu poškodenia mozgu pri mŕtvici. Hoci je ešte potrebný rozsiahlejší výskum na ľuďoch, doterajšie výsledky vyzerajú viac než sľubne.

Vedľajšie účinky a nevýhody hericium

Hericium sa v tradičnej čínskej medicíne používa už stáročia a nikdy sa nezistilo, že by saneboli zistené žiadne závažné vedľajšie účinky, ktoré by bránili jeho používaniu. Hericium nie je toxické a jeho chuť je absolútne lahodná, takže po okamžitom požití nespôsobuje nevoľnosť.

Jeho možné vedľajšie účinky spojené s nadmerným používaním sú rovnaké ako prakticky pri všetkých hubách, t. j. nevoľnosť, hnačka alebo v zriedkavých prípadoch vracanie. Problémy môžu nastať, ak ste alergický na niektorú zo zložiek huby. To sa môže prejaviť dýchacími problémami, vyrážkou alebo okamžitou žalúdočnou reakciou po jeho požití. V takom prípade navštívte lekára a okamžite prestaňte hubu užívať.

Dávkovanie hericia

Bohužiaľ, podobne ako pri mnohých iných hubách, optimálne dávkovanie hericínu zatiaľ nebolo overené. Dávkovanie vždy závisí od veku, zdravotného stavu alebo hmotnosti používateľa. Pokiaľ ide o štúdie, zvyčajne sa používa približne 1 000 mg denne, čo sa zdá byť účinná dávka. Vo všeobecnosti však odporúčame neprekračovať dennú dávku stanovenú výrobcom, ktorá je vždy uvedený v príbalovom letáku doplnku stravy alebo priamo na obale.

Ktoré hericium použiť?

Hoci sme vyššie v článku spomenuli, že existuje pomerne široká škála herbicídov a všetkyPri doplnkoch stravy sa však prakticky nestretnete s ničím iným ako s hericium erinaceus, takže prakticky nemôžete nič pokaziť.

Pri výbere je dobré pozrieť sa na pôvod huby a tiež na to, či je hubaobsahuje všetky podporné látky, ktoré zvyšujú účinnosť huby. Ak si však nie ste istí výberom a chceli by ste získať tip na niektoré konkrétne produkty, nebojte sa.Nemali by ste sa báť vyskúšať Hericium (Lion's Mane) od spoločnosti GymBeam, ktorý sa môže pochváliť perfektnou kvalitou a vysokou účinnosťou.

Čo si z článku vziať?

Hericium je drevokazná huba, ktorá rastie najmä na odumierajúcich listnatých stromoch na celom svete. V tradičnej čínskej medicíne sa používa na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ale aj ako veľmi chutná potravinárska zložka. Rastie v trsoch pripomínajúcich leví hrivu, vďaka čomu tak často prezývaný (najmä v anglicky hovoriacich krajinách).

Tak ako väčšina liečivých húb, ani hericum zatiaľ neprešlo mnohými odbornými štúdiami a testovaním na ľuďoch, a predsaTradícia jeho používania v ázijskej medicíne však siaha tisíce rokov dozadu, čo naznačuje niečo o jeho účinnosti a bezpečnosti. Štúdie na zvieratách vykonané v laboratórnych podmienkach však naznačujú, že má skutočne priaznivé účinky na zdravie mozgu, centrálneho nervového systému a tráviaceho traktu.

Medzi laboratórne dokázané účinky herícia patrí napríklad:

  • Prevencia demencie a iných ochorení mozgu,
  • regeneráciu a stimuláciu rastu mozgových buniek,
  • rýchlejšie zotavenie po poraneniach nervového systému,
  • prevencia žalúdočných vredov a ochrana tráviaceho traktu,
  • zlepšenie metabolizmu tukov.

Hericium je vynikajúci doplnok stravy pre všetkých, ktorí čelia vysokému psychickému stresu a majú napríklad sedavé zamestnanie. prácu alebo žiť nezdravým životným štýlom, čo by mohlo viesť k vážnym zdravotným problémom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.