Stravovanie

Himalájska čierna soľ: Má naozaj lepšie účinky ako kuchynská soľ?

Čierna soľ je v súčasnosti veľmi obľúbenou ingredienciou pre svoju výraznú chuť, najmä v indickej alebo ázijskej kuchyni. V porovnaní s bežnou kuchynskou soľou obsahuje táto soľ okrem železa aj širokú škálu minerálov a naopak by nemala obsahovať také veľké množstvo sodíka. Okrem toho sa pre svoje potenciálne terapeutické účinky už po stáročia hojne využíva aj v ajurvédskej medicíne.

Hoci niektoré jej priaznivé účinky neboli nikdy vedecky dokázané, čierna soľ sa často uvádza ako zdravšia alternatíva bežnej kuchynskej soli. Preto som sa rozhodol napísať článok o čiernej soli, v ktorom sa vám ju pokúsim čo najlepšie priblížiť a vysvetliť, čím sa líši od bežnej kuchynskej soli a či vám jej používanie v kuchyni skutočne môže priniesť nejaké zdravotné výhody.

Čierna soľ a jej druhy

Hoci sa tento článok zameriava výlučne na himalájsku čiernu soľ, okrem nej existujú aj ďalšie dva druhy. Skôr než sa teda pustím do podrobnejšej analýzy himalájskej čiernej soli, chcel by som tieto tri druhy čiernej soli aspoň stručne opísať a charakterizovať.

1. Himalájska čierna soľ

Himalájska čierna soľ, známa aj ako indická čierna soľ alebo "Kala namak", je najbežnejším a najrozšírenejším z týchto troch druhov. Je to kamenná soľ zo soľných baní v Pakistane, Indii, Nepále, Bangladéši a na mnohých ďalších miestach v Himalájach. Napriek mierne zavádzajúcemu názvu má táto soľ v skutočnosti ružovohnedú farbu.

Vďaka svojej štipľavej chuti je veľmi obľúbený najmä v ázijskej a indickej kuchyni. Malo by tiež dodať jedlám výraznú dymovú chuť. Najmä vegáni ho používajú aj ako príchuť pripomínajúcu chuť vajec.

Okrem špecifickej chuti je známa aj svojimi liečivými vlastnosťami. Tie však zatiaľ nie sú vedecky podložené a ich pravdivosť je stále otázna.

-

2. Havajská čierna soľ "Black Lava"

Ako napovedá jej názov, táto soľ pochádza z Havaja a tradične sa vyrába zo sopečnej lávy. Dnes ho samozrejme nájdete aj na iných miestach a najčastejšie sa vyrába zo zmesi morskej soli a aktívneho uhlia.

Na rozdiel od himalájskej čiernej soli, ktorá má ružovo-hnedý odtieň, havajská čierna soľ je v skutočnosti úplne čierna.

Táto soľ má veľmi zemitú chuť a zvyčajne sa používa ako koreninová soľ, čo znamená, že sa ňou pokrm posype na samom konci varenia. Okrem toho by mala podobne ako himalájska čierna soľ dodať jedlu jemnú dymovú chuť.

3. Čierna "rituálna" soľ

Tento druh čiernej soli sa často označuje ako "čarodejnícka čierna soľ". Mala by to byť zmes popola, morskej soli, dreveného uhlia a čierneho farbiva. Je to samozrejme jediný z týchto troch typov, ktorý sa nepoužíva na spotrebu.

Jeho používanie je skôr duchovné, pretože mnohí ľudia stále veria v jeho magické účinky. Pre nás je však úplne zbytočná a z hľadiska jej významu a použitia v kuchyni irelevantná.

Rozdiel medzi čiernou a kuchynskou soľou

V porovnaní so stolovou soľou by čierna soľ mala obsahovať oveľa menej prídavných látok. Väčšina čiernej soli sa v súčasnosti vyrába syntézou látok, ako sú chlorid sodný, síran sodný, hydrogénsulfát sodný a síran železitý. Táto soľ sa potom zmieša s dreveným uhlím a pred výrobou konečného produktu sa zahreje. V konečnom výsledku by teda čierna soľ mala obsahovať sulfáty, sulfidy, železo a horčík. Práve toto zloženie mu dodáva charakteristickú sírnu arómu a hlbokú dymovú chuť.

Naopak, kuchynská soľ je vysoko spracovaná a rafinovaná, čo znamená, že pri jej výrobe sa úplne odstráni väčšina stopových minerálov. Na jeho extrakciu sa potom používa niekoľko rôznych metód. Na rozdiel od čiernej soli však táto soľ obsahuje látky ako kremičitan hlinitý a jodičnan draselný. Tieto látky však môžu byť nebezpečné pre naše zdravie.

-

Možné zdravotné prínosy čiernej soli

Práve vďaka odlišnému zloženiu a spôsobu výroby sa čierna soľ často považuje za zdravšiu alternatívu bežnej kuchynskej soli. Aké zdravotné výhody nám však môže ponúknuť?

1. Nižší obsah sodíka

Bežná kuchynská soľ je obsiahnutá vo väčšine spracovaných potravín a viac ako 75 % nášho denného príjmu sodíka pochádza zo soli v týchto potravinách.

Strava s vysokým obsahom sodíka však úzko súvisí s vysokým krvným tlakom. Pre ľudí trpiacich týmto problémom môže byť strava s vysokým obsahom soli veľmi nebezpečná. Najmä čierna soľ by však mala obsahovať výrazne nižšie množstvo sodíka. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom môže byť vhodnou alternatívou čierna soľ.

-
Viac ako 75 % nášho denného príjmu sodíka pochádza z priemyselne spracovaných potravín.

2. Nižší obsah prídavných látok

Ako som už spomenul, spracovanie a výroba čiernej soli sa veľmi líši od stolovej soli. Keďže čierna soľ si vyžaduje minimálne spracovanie a nízke množstvo prídavných látok, nepridávajú sa do nej žiadne škodlivé látky, ako sú protihrudkujúce látky alebo potenciálne škodlivé látky kremičitan hlinitý a jodičnan draselný. Ten môže zvýšiť oxidáciu tukov, čo môže spôsobiť poškodenie tkanív a zvýšiť riziko rôznych ochorení.

Na druhej strane treba spomenúť, že nedostatočné množstvo jódu v našom tele môže byť príčinou mnohých ochorení, ako je napríklad hypotyreóza. Jód obsiahnutý v kuchynskej soli tak môže znížiť hladinu nedostatku jódu v našom tele a predchádzať mnohým možným zdravotným problémom.

Náš tip
Ak chcete užívať čiernu soľ, určite odporúčame dopĺňať jód externe z iných doplnkov. Multivitamín Vita Solution, ktorý často odporúčame na našej webovej stránke, je skvelý spôsob, ako doplniť potrebné denné množstvo

-

3. Ďalšie možné výhody

Ďalšie možné výhody, ktoré nám čierna soľ môže ponúknuť, nie sú podložené žiadnym alebo len veľmi malým množstvom vedeckých výskumov, takže tieto možné výhody treba brať s rezervou. Napriek tomu si myslím, že je vhodné ich tu aspoň spomenúť.

Ako som už spomenul vyššie, himalájska čierna soľ by mala obsahovať oveľa väčšie množstvo minerálov ako bežná kuchynská soľ. Podľa niektorých tvrdení môže čierna soľ práve vďaka vyššiemu obsahu minerálov pozitívne ovplyvniť zdravie našej pokožky a nechtov.

Okrem toho sa najmä v ajurvédskej medicíne predpokladá, že čierna soľ môže zlepšiť trávenie alebo zmierniť plynatosť a nadúvanie.

NÁŠ TIP: Používajte soľ pred cvičením. Aké sú výhody sodíka?

Je teda čierna soľ naozaj zdravšia ako kuchynská soľ?

Hoci sa odpoveď na túto otázku môže zdať po vyššie uvedených výhodách zrejmá, v skutočnosti to tak nemusí byť.

Čierna soľ sa môže javiť ako oveľa zdravšia alternatíva k bežnej kuchynskej soli, najmä pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, a to vďaka vyššiemu obsahu minerálov a nižšiemu množstvu nebezpečných látok. Na druhej strane však treba poznamenať, že väčšinu zdraviu prospešných látok obsiahnutých v čiernej soli naše telo nedokáže účinne absorbovať. Ich vyšší obsah tak môže byť v konečnom dôsledku úplne irelevantný.

Na záver možno povedať, že čierna soľ môže mať v porovnaní s kuchynskou soľou určité zdravotné výhody, ale mnohé z nich nie sú dostatočne vedecky podložené. Nakoniec je na vás, či dáte prednosť výraznej dymovej chuti čiernej soli alebo typickej slanej chuti kuchynskej soli. V každom prípade je dôležité si uvedomiť, že by ste to s konzumáciou soli nemali preháňať. Preto tento článok o čiernej soli ukončím príslovím "všetkého veľa škodí".

A to je zatiaľ naozaj všetko. Dúfam, že sa vám tento článok páčil a že vám aspoň trochu priblížil čiernu soľ. Ak máte nejaké otázky, nebojte sa opýtať v komentároch.

Kde kúpiť kvalitnú čiernu soľ?

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.