Ostatné

Jarná únava: rady, ako s ňou bojovať

Stúpajúce teploty, viac slnka a prebúdzajúca sa príroda s príchodom jari väčšinu z nás nabíjajú novou energiou. Neplatí to však pre všetkých. Mnohí ľudia bojujú s príznakmi intenzívnej únavy, ktorá v nich môže uhasiť akúkoľvek iskru. Čo sa skrýva za tzv. jarnou únavou a ako s ňou môžeme účinne bojovať? Na túto a ďalšie otázky vám odpovieme v našom dnešnom článku.

Čo je to jarná únava?

Z lekárskeho hľadiska sa jarná únava opisuje veľmi ťažko. Názory odborníkov sa rôznia a štúdií, ktoré by sa touto témou zaoberali, nie je veľa. V skratke však môžeme povedať, že ide o všeobecnú únavu spôsobenú zmenami v hormonálnej odozve a rytme nášho tela.

Počas zimy si totiž naše telo zvyčajne zvyká na úplne iný režim. Je bežné, že trávime menej času na čerstvom vzduchu alebo sme menej fyzicky aktívni. Telo na to reaguje okrem iného stiahnutím ciev, ktoré sa však s príchodom teplejšieho počasia musia opäť rozšíriť. To je spojené so znížením krvného tlaku, čo prispieva k príznakom jarnej únavy. Keď svoju trošku do mlyna pridá aj vyššia záťaž toxínmi, máme problém.

Ďalším kľúčovým faktorom je zmena hormonálnej rovnováhy. Serotonín (hormón šťastia) sa začne uvoľňovať vo vyššej miere, čo je samozrejme dobré. Naopak, produkcia melatonínu, ktorý je zodpovedný za kvalitu spánku, klesá. To je rozhodujúce v boji proti jarnej únave.

Jarná únava
Aj ročné obdobie môže celkom zásadne ovplyvniť našu únavu.

Príznaky jarnej únavy

Príznaky jarnej únavy sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť. U niektorých ľudí sa môže prejavovať mierne, u iných môže ovplyvniť život natoľko, že prakticky nie sú schopní vykonávať žiadnu činnosť. Medzi najčastejšie uvádzané príznaky jarnej únavy však patria:

  • pocit slabosti a vyčerpania
  • podráždenosť až nepriateľstvo
  • letargia
  • bolesti hlavy a kĺbov
  • závraty
  • roztržitosť
  • sklon k depresii a úzkosti

Jarná únava môže postihnúť prakticky každého, ale ukazuje sa, že najnáchylnejšíNajnáchylnejšie skupiny sú ženy s nízkym krvným tlakom, ľudia so slabou fyzickou kondíciou alebo ľudia vystavení veľkému stresu. Jarná únava sa najčastejšie objavuje začiatkom marca a ustupuje najneskôr niekedy v apríli. Jej trvanie je však tiež veľmi individuálne.

Prevencia jarnej únavy

Patríte do rizikovej skupiny alebo sa u vás bežne vyskytuje jarná únava? Nezúfajte, dá sa jej predísť! V nasledujúcej časti tohto článku sa budeme venovať spôsobom, ako ju môžete úplne odstrániť alebo aspoň zmierniť jej účinky.

Spánok

V dnešnej uponáhľanej dobe má mnoho ľudí tendenciu podceňovať alebo zanedbávať význam spánku. To je to najhoršie, čo môžete v prípade jarnej únavy urobiť. Štúdie ukazujú, že kvalitný spánok zohráva absolútne kľúčovú úlohu pri jej prevencii.

Vytvorenie dobrých spánkových návykov je alfou a omegou boja proti jarnej únave ešte pred jej vznikom. Ak máte problémy so spánkom, vyskúšajte jeden z našich 21 tipov na lepší spánok a naučte sa pracovať s týmto nenahraditeľným aspektom nášho života.

únava pružiny
Zlý spánok môže mať celkom zásadný vplyv na dennú únavu.

Vitamíny a minerály

Počas zimy je náš imunitný systém výrazne oslabený a s koncom zimy býva najhorší. Preto je dobré mu aspoň trochu pomôcť zvýšením príjmu vitamínov a minerálov. Samozrejme, ideálne je získať väčšinu z nich zo zdravej stravy a dostatočného prísunu ovocia a zeleniny. To však môže byť dosť zložité, pretože na konci zimy ešte nie sú obchody zásobené sezónnymi produktmi.

Dôležitým prvkom je napríklad zinok, ktorého nedostatok má obrovský vplyv na celkovú únavu organizmu. Môžete tiež siahnuť po niektorom z nami odporúčaných špičkových vitamínov C, ktoré tiež zohráva dôležitú úlohu v boji proti únave a telo si nemôže vytvárať dlhodobé zásoby. Preto je dobré ho pravidelne dopĺňať.

Mimoriadne dôležité sú aj vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú regulovať našu energiu vitamín. Obzvlášť dôležitý je vitamín B12, ktorý sa významne podieľa na tvorbe serotonínu, čím zlepšuje náladu.

Pravidelné cvičenie

Je známe, že serotonín sa uvoľňuje aj počas cvičenia a akejkoľvek inej formy pohybu. Takže sa rozhodne neoplatí poľaviť. Ideálne je spojiť cvičenie s pobytom na čerstvom vzduchu, pretože jarné slnko vyplavuje vitamín D, ktorý je sám o sebe veľmi dôležitý v boji proti únave a pôsobí aj ako prírodný antioxidant.

Vyrazte pretokaždý deň aspoň na 30 minút do prírody, urobte si príjemnú prechádzku po meste alebo si choďte zabehať. Nielenže zaženiete únavu, ale aj rozprúdite svoju krv. Kardio cvičenie, ktorému sme sa venovali v našom článku "Kardio pod mikroskopom", navíjac účinne bojuje proti tukovým zásobám, ktoré majú tendenciu sa hromadiť počas zimy.

Kvalitná strava

Zdravá a kvalitná strava je pre telo dôležitá v každom období. Bez nej budete ťažko dosahovať svoje kondičné ciele a rovnako ťažko budete bojovať s jarnou únavou. S príchodom jari sa vám začínajú otvárať nové možnosti stravovania.sezónnych surovín alebo napríklad byliniek a klíčkov, ktoré môžete bez obáv zaradiť. Mnohé z nich obsahujú silné antioxidanty a stopové prvky, ktoré sú pre telo všeobecne veľmi zdravé. Vyhnite sa rafinovaným cukrom a potravinám s vysokým obsahom tuku.

Neprehliadajte
Hľadáte kvalitné bielkoviny? Neprehliadnite naše porovnanie najlepších srvátkových proteínov pre ženy na aktuálny rok.

Čo robiť, ak prevencia nezaberá?

Niekedy vám jednoducho veci nesedia, a aj keď ste urobili všetko správne, jarná únava sa vám nemusí vyhnúť. V takýchto prípadoch jednoducho nepanikárte a pokračujte v dobrej práci. Pravidelne sa pohybujte na čerstvom vzduchu, cvičte a dodržiavajte zdravú stravu. V prípade potreby zvýšte príjem vitamínov a minerálov - vyhľadajte vhodnéVhodné produkty nájdete napríklad v našom porovnaní najlepších multivitamínov.

Zároveň sa nebojte svojho okolia. Chápeme, že na iných ľudí nemusíte mať náladu, ale nie je nič psychicky prospešnejšie.ako porozprávať sa o svojich problémoch s niekým blízkym a riešiť ich čo najskôr. Možno prídete na iné myšlienky, ktoré vás ani nenapadnú, aby ste mysleli na svoju únavu.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.