Suplementy

Je bezpečné užívať BCAA, ktorým vypršala platnosť?

BCAA sú v posledných rokoch veľmi často spomínaným doplnkom. Aj keď sa o nich napísalo všetko možné aj nemožné a ich účinky boli dokonale zmapované, ešte som nevidel článok, ktorý by sa zaujímal o BCAA s uplynutou platnosťou.

V dnešnom článku sa preto pozrieme na to, či sú aminokyseliny s rozvetveným reťazcom, ktorým uplynula doba použiteľnosti, vôbec vhodné, alebo je lepšie zaobstarať si nové.

Ako rozpoznať BCAA, ktorým vypršala platnosť?

Keď som pred časom užíval BCAA testované podľa synergie BCAABalenie som nestihla spotrebovať pred uplynutím doby spotreby. Problémom je, že ani mesačné BCAA sa svojím vzhľadom nelíšia od normálnych.

Ak sú vaše BCAA po exspirácii, ale zostali po celý čas uzavreté a dobre uskladnené, nemala by do nich preniknúť vlhkosť, a preto nemôžu splesnivieť, ani by sa do nich nemali dostať žiadne baktérie. Ak ste však mali výrobok otvorený, pravdepodobne bude po uplynutí doby spotreby hrudkovitý (hrudky nie sú znakom kazenia, pretože sa môžu objaviť na novom výrobku, do ktorého prenikla vlhkosť, ale často sprevádzajú práve skončené doplnky).

S tabletami BCAA je to oveľa jednoduchšie, pretože nie sú tak náchylné na vlhkosť.

BCAA v tabletách po uplynutí doby použiteľnosti
Ak máte BCAA v tabletách, nie sú také náchylné na vlhkosť, a preto vydržia dlhšie a ani po expirácii nepredstavujú taký problém.

Je bezpečné používať BCAA, ktorým vypršala platnosť?

Snajväčšou pravdepodobnosťou áno. Riziko vzniku baktérií alebo iného znehodnotenia je naozaj malé, ak boli BCAA po celý čas správne uzavreté a skladované. Čo si však pravdepodobne všimnete, je výrazne horšia chuť. Táto "vada" je typická nielen pre BCAA, ale pre všetky doplnky stravy a iné potraviny, ktorým vypršala lehota spotreby.

Keď sa dostanete k aminokyselinám, ktorým vypršala platnosť, rozmiešajte jednu dávku v malom množstve vody a pred konzumáciou sa snažte zamerať na vôňu a rozpustnosť BCAA. Ak sa vám na nej niečo nezdá, radšej sa jej konzumácii vyhnite.

TIP: 7 najlepších obchodov na nákup doplnkov!

Osobné skúsenosti

Samozrejme, párkrát sa mi stalo, že som nestihol spotrebovať svoje BCAA pred uplynutím ich platnosti. Ak sa vám to teda stane a v balení zostane niekoľko posledných dávok, rozhodne to nie je dôvod na vyhodenie aminokyselín, pretože budú pravdepodobne úplne v poriadku.

Ak do nich prenikla vlhkosť a nejakým spôsobom ovplyvnila ich vôňu alebo chuť, je lepšie investovať do nových.

BCAA Synergy s uplynutou dobou platnosti
Ak máte doma BCAA, ktorým vypršala doba použiteľnosti, skúste ich zmiešať v šejkri, aby ste otestovali rozpustnosť, vôňu a potom aj chuť.

Záver

Zakaždým, keď sa v niektorej z diskusií na sociálnych sieťach objaví otázka o užívaní výživových doplnkov s uplynutou platnosťou, nájde sa človek, ktorý odpovie: "Skúste to a uvidíte". A presne k tomu by sme sa priklonili.

Ak BCAA po zmiešaní vyzerajú úplne normálne, budú v 99 % prípadov úplne v poriadku. Najhoršia vec, ktorá sa vám môže stať po konzumácii BCAA s uplynutou dobou použiteľnosti, sú menšie črevné ťažkosti.

V tomto prípade odporúčame vyhodiť BCAA a siahnuť po nových, ako sú napríklad Nano BCAA, ktoré patria medzi najlepšie aminokyseliny s rozvetveným reťazcom na trhu.

Máte doma ďalšie doplnky s uplynutou platnosťou?

Všetko, čo potrebujete vedieť o BCAA (video):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.