Suplementy

Je bezpečné užívať bielkoviny s uplynutou dobou spotreby?

O proteínových doplnkoch už bolo napísané všetko možné aj nemožné. Koniec koncov, aj my sme sa im už podrobne venovali - či už v našom nezávislom teste srvátkových bielkovín, alebo v rôznych odborných recenziách.

Zatiaľ som však nenarazil na žiadny článok, ktorý by sa zaoberal problematikou proteínov, ktorým vypršala platnosť. Pozrime sa na to v nasledujúcom článku

Ako rozpoznať proteín, ktorému vypršala platnosť?

Prvou dôležitou otázkou je, ako vlastne rozpoznať proteín, ktorému vypršala platnosť. A nie je to jednoduchá otázka. Najdôležitejším ukazovateľom by mal byť dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý musí byť podľa zákona uvedený na každej potravine s dobou trvanlivosti.

Ak ste ho už prekročili a otvorili proteín, pravdepodobne nebudete môcť nič podstatné zistiť. Keďže ide o prášok, ktorý neobsahuje vodu, nemôžu sa v ňom vyskytovať plesne ani iné baktérie, pretože tie potrebujú na vznik vlhkosť.

Vzhľadom na nedostatok vlhkosti by proteín nemal byť skorodovaný ani inak poškodený

Existuje však spôsob, ako identifikovať pokazený proteín. Nazýva sa Maillardova reakcia. Vo väčšine bielkovinových prípravkov je zvyšok mliečneho cukru, ktorý zostal po extrakcii srvátky z mlieka. A práve laktóza začne reagovať s bielkovinami a rozkladá jednu z kľúčových aminokyselín, konkrétne lyzín. Na prvý pohľad by sa táto reakcia mala prejaviť ako zmena farby (vyblednutie) proteínu.

Ako rozpoznať proteín, ktorému vypršala platnosť?
Na prvý pohľad pravdepodobne nedokážete určiť, či sa proteín môže alebo nemôže konzumovať.

Je bezpečné používať proteín s uplynutou dobou použiteľnosti?

S najväčšou pravdepodobnosťou je to tak. Riziko vzniku baktérií alebo iného znehodnotenia je skutočne malé, ak sú bielkoviny po celý čas správne uzavreté a skladované. Záleží však na zložení daného proteínu - pridané látky (ako sú rastlinné tuky atď.) môžu veľmi nepriaznivo ovplyvniť kvalitu prešlej náhrady

Jedinou nevýhodou, ktorú zaznamenáte takmer vo všetkých prípadoch, bude horšia chuť. Aby ste minimalizovali riziko tohto negatívneho účinku, skladujte proteín na chladnom, tmavom a suchom mieste

Keď sa dostanete k proteínu s uplynutou platnosťou, rozmiešajte jednu porciu v malom množstve vody a snažte sa pred konzumáciou sústrediť na vôňu proteínu. Ak necítite žiadnu vôňu, radšej ju nejedzte.

Je bezpečné užívať bielkoviny s uplynutou dobou spotreby?
Ak testujete proteín s uplynulou dobou trvanlivosti po prvýkrát, vyberte si radšej vodu ako mlieko.

Záver

Zakaždým, keď sa v niektorej z diskusií na sociálnych sieťach objaví otázka o užívaní proteínov s uplynutou platnosťou, nájde sa človek, ktorý odpovie: "Skúste to a uvidíte". A presne k tomu by sme sa priklonili.

Ak proteín pri miešaní vonia úplne prirodzene, je na 99 % v poriadku a môžete ho bez obáv vypiť. Najhoršie, čo sa môže stať po konzumácii bielkovín s prešlým dátumom spotreby, sú menšie črevné ťažkosti.

V tomto prípade samozrejme odporúčame proteín vyhodiť a siahnuť po novom, napríklad po CFM Evolution, ktorý patrí medzi naše najlepšie hodnotené proteíny za dobrú cenu.

ĎALŠIE: Hodí sa Coca Cola Light & Zero do môjho jedálnička?

Máte doma ďalšie doplnky s uplynutou platnosťou?

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.