Suplementy

Je bezpečné užívať glutamín, ktorému vypršala platnosť?

Glutamín je v poslednej dobe čoraz častejšie diskutovaným doplnkom. A hoci sme sa mu venovali v našej sérii článkov Doplnky pod mikroskopom sme prešli takmer všetky komponenty, jednu dôležitú vec sme vôbec nespomenuli. A to je užívanie glutamínu po jeho uplynutí.

V dnešnom článku sa teda pozrieme na to, ako vôbec rozpoznať glutamín s uplynutou dobou spotreby, či dátum spotreby nejako ovplyvňuje možnosť užívania glutamínu a mnoho ďalšieho.

Ako rozpoznať vypršaný glutamín?

Aj keď napríklad s takýmto proteín s uplynutou dobou platnosti môže byť trochu problém s poznávaním, s glutamínom to nie je príliš veľký problém. Starý glutamín spoznáte podľa vône. Ak ste už niekedy užívali glutamín, určite ste si všimli, že je to veľmi aromatický doplnok.No ak máte glutamín a je už dávno po dátume spotreby, zapácha ešte viac, horšie a intenzívnejšie. Niektorým z vás to môže pripomínať zápach čpavku. Stručne povedané, nie je ľahké túto vôňu opísať, ale bez problémov ju spoznáte.

Trochu horšie je to s glutamínom, ktorý je len krátko po exspirácii (napríklad v priebehu niekoľkých týždňov). Je to preto, že vôňa doplnku ešte nie je zjavná. Pravdepodobne by takýto doplnok mal byť stále v poriadku a jeho používanie by nemalo byť nijako nezdravé.

Ak používate glutamín v kapsuliach, pravdepodobne bude najlepšie jednu kapsulu rozdeliť a vyskúšať glutamínovú vôňu znova.

Glutamín vypršal na niekoľko dní alebo týždňov
Ak je glutamín starý len niekoľko dní alebo týždňov, bude pravdepodobne úplne bezpečný a môžete ho bez obáv vyskúšať.

Je bezpečné užívať glutamín, ktorému vypršala platnosť?

Je a nie je. Ako sme už spomenuli vyššie, kľúčovým kritériom by mala byť dĺžka exspirácie glutamínu. Ak po otvorení vonia úplne normálne, nevidím dôvod, prečo ho nevyskúšať. Ak sa vám však na ňom zdá niečo zvláštne, radšej ho nepoužívajte.

Koniec koncov, glutamín rozhodne patrí k tým lacnejším doplnkom, a preto je naozaj zbytočné riskovať zdravotné problémy kvôli užívaniu tých, ktorým vypršala doba spotreby. Podobne ako napríklad pri BCAA s uplynutou lehotou spotreby vám v extrémnom prípade nehrozí nič horšie ako črevné problémy.

Glutamín v kapsulách po uplynutí doby použiteľnosti
Ak ste mali glutamín v kapsulách dlhší čas, môže to mať za následok vyblednutie a jemnú zmenu farby kapsuly.

Záver

Zakaždým, keď sa v niektorej z diskusií na sociálnych sieťach objaví otázka o užívaní výživových doplnkov, nájde sa človek, ktorý odpovie: "Skúste to a uvidíte". A presne k tomu by sme sa priklonili.

Pokiaľ glutamín vyzerá úplne normálne a nijako zvláštne nezapácha, bude na 99 % úplne v poriadku. Najhoršia vec, ktorá sa vám môže stať po konzumácii glutamínu s uplynutou dobou použiteľnosti, sú menšie črevné ťažkosti.

V tomto prípade je ideálne siahnuť po novom glutamíne. Nájdete ho v našej katalóg doplnkov.

Máte doma ďalšie doplnky s uplynutou platnosťou?

Všetko, čo potrebujete vedieť o glutamíne (video):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.