Suplementy

Je bezpečné užívať kreatín s uplynutou dobou použiteľnosti?

Kreatín je bezpochyby jedným z najúčinnejších legálne dostupných doplnkov. Okrem mnohých vedeckých štúdií o ňom boli napísané stovky článkov - aj my sme ho rozdelili na správne dávkovanie, s čím ho kombinovať pre maximálny účinok a tie najlepšie sme porovnali v našej testovanie najlepších kreatínov na trhu.

Zatiaľ som však nenarazil na článok, ktorý by sa zaoberal problematikou užívania kreatínu po uplynutí jeho platnosti. A práve tomu sa budeme venovať v dnešnom článku.

Ako rozpoznať kreatín, ktorému vypršala platnosť?

Ťažko. Vo všeobecnosti nie je ľahké rozpoznať, že ide o doplnky s vypršanou platnosťou. Základným ukazovateľom zdravotnej nezávadnosti by mal byť dátum exspirácie kreatínu, rovnako ako pri každom inom doplnku. Vo všeobecnosti platí, že aj po uplynutí tohto dátumu, ktorý by mal byť starostlivo vyznačený na každej potravine s dobou trvanlivosti, by mali byť doplnky nejaký čas v poriadku. Keďže bývajú vákuovo balené, možno predpokladať, že k nim nemá prístup vzduch ani vlhkosť, takže je prakticky nemožné, aby boli napadnuté baktériami alebo plesňami.

Zostaňme však pri myšlienke, že doma objavíte starý kreatín, ktorý je len krátko po exspirácii (rádovo niekoľko týždňov). Ako zistíte, či ho ešte môžete používať? Z vlastnej skúsenosti odporúčam rozmiešať jednu dávku v malom množstve vody a skontrolovať, ako kreatín vonia a či vyzerá normálne. Ak sa zdá, že s ním nie je nič v poriadku, bude pravdepodobne v poriadku.

Ako rozpoznať kreatín, ktorému vypršala platnosť, a čo s ním robiť?
Skúste kreatín rozmiešať v menšom množstve vody a skontrolujte, ako vonia a či vyzerá normálne.

TIP: Ktorý kreatín je v súčasnosti najlepší na trhu?

Je bezpečné užívať kreatín s uplynutou dobou použiteľnosti?

Áno aj nie. Opäť to závisí najmä od toho, ako dlho je kreatín po dátume spotreby. Ak ste sa však riadili vyššie uvedenými radami a pred použitím ste doplnok starostlivo skontrolovali, mal by byť úplne v poriadku. Ak sa vám však na ňom zdá niečo zvláštne, radšej ho nepoužívajte. Koniec koncov, kreatín rozhodne patrí k lacnejším doplnkom, a preto je naozaj zbytočné riskovať zdravotné problémy v dôsledku užívania tých, ktorým vypršala doba použiteľnosti.

V prípade, že vyskúšate zastaraný kreatín, ktorý vám nechutí, v najhoršom prípade vás čakajú črevné problémy.

Ak vás viac zaujíma problematika výživových doplnkov, ktorým vypršala platnosť, určite vám odporúčame pozrieť si toto stručné a prínosné video:

Aký je teda záver?

Zakaždým, keď sa v niektorej z diskusií na sociálnych sieťach objaví otázka o užívaní výživových doplnkov, nájde sa človek, ktorý odpovie: "Skúste to a uvidíte". A presne k tomu by sme sa priklonili.

Pokiaľ kreatín vyzerá úplne normálne a nijako zvláštne nezapácha, bude na 99 % úplne v poriadku. Najhoršia vec, ktorá sa vám môže stať po konzumácii glutamínu s uplynutou dobou použiteľnosti, sú menšie črevné ťažkosti.

V tomto prípade je ideálne siahnuť po novom kreatíne. Môžete si ho vybrať napríklad v našej katalóg doplnkov alebo použite nezávislé rebríčkykde sme porovnali najlepšie kreatíny navzájom.

Máte doma ďalšie doplnky s uplynutou platnosťou?

Všetko, čo potrebujete vedieť o kreatíne (video):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.