Tréning

"Pozitívny prístup je absolútne kľúčový," hovorí kulturista Jirka Vacek (rozhovor)

Hoci jeho názory a skúsenosti sú nevídané, veľa sa o ňom nevie. V našom ďalšom rozhovore sme vyspovedali Jirku Vacku, charizmatického pracanta, ktorý sa na nič nehrá. Dozviete sa nielen o jeho plánoch do budúcnosti, ale aj o jeho čerstvo vydanom dokumente a jeho názoroch na dnešných praktizujúcich youtuberov.

Ahoj Jirka! Hoci ste veľkou osobnosťou našej kulturistickej scény, tento rozhovor určite osloví aj niekoho, kto vás nepozná. Mohol by si sa najprv predstaviť našim čitateľom?

Ahoj, volám sa Jiří Vacek, mám 30 rokov a začal som trénovať, keď som mal asi 16 rokov. Dovtedy som hrával futbal a potom florbal. Súťažnej kulturistike sa venujem približne 10 rokov. Pracujem ako osobný tréner, ale zameriavam sa najmä na prípravu pretekárov.

Najprv by som sa chcel opýtať na vaše nedávne súťaže na Malte. Ak som to správne zaregistroval, zlúčili kategóriu do 100 kg (tvoju) s kategóriou nad 100 kg, čo si o tom hovoril? Myslím tým, že šance na úspech ľahších pretekárov sa výrazne znížili. Nebolo to tak?

Áno, je to tak, naše kategórie boli zlúčené. Ani neviem, na jednej strane som vnímal určitú disproporciu a nevýhodu, na druhej strane mi to bolo jedno, myslel som si, že v profíkovi, keď máš okolo 100 kg, jednoducho súťažíš v open bez ohľadu na váhu súperov a druhá vec bola, že nemá zmysel to riešiť, keď to aj tak nemôžem zmeniť. Išlo len o to, či sa podarí dokončiť. A bohužiaľ to nevyšlo tak, ako malo.

Prečo podľa Jiřího Vacka doping nepatrí medzi mladých? (Video rozhovor)

Ako si užívate obdobie po pretekoch? Na tvojom instagrame som videla šišky, pivo... Na čo si sa najviac tešila v strave?

Áno, videli ste to správne. Deň po pretekoch som si jedlo vychutnával, ale už na druhý deň som sa vrátil k rozumnej strave. Povedala som si, že tento rok chcem pokračovať v tomto tempe a nepribrať. Chcem sa udržiavať v slušnej kondícii po celý rok a to mi skutočne vyhovuje. Áno, ak mám na niečo chuť, dám si to s čistým svedomím, ale po zvyšok dňa sa držím toho, čo mám. Cítim sa vďaka tomu lepšie.

Mnohí neskúsení športovci si myslia, že týždeň alebo dva po pretekoch môžu jesť, čo chcú, a nepriberú, ale opak je pravdou. Jeden alebo dva dni sú v poriadku, ale viac by som nerobil. Inak ťažko povedať, na čo som sa tešila, ale som dosť na sladkosti ako koláče, bábovky, keksy, takže asi tak.

Jiří Vacek kulturista
Jirka si udržiava skvelú formu po celý rok!

Páči sa vám na Malte? Viem, že ste tam minulý rok pretekali. Čo vás prinútilo vrátiť sa?

Áno, Malta sa mi hneď zapáčila a plánujem tam byť aj budúci rok... Zaujímavá história, ticho, uvoľnení ľudia, žiadny zhon, celkovo je to krásne miesto...

Po pretekoch ste na svojom instagramovom profile napísali: "Uvidím, kam sa bude uberať moja budúcnosť, či ma tento šport naozaj baví alebo nie..." Prečo ste po toľkých rokoch súťaženia začali pochybovať?

Presne to som napísal. A nebola to ani frustrácia, len každý, kto ma pozná, vie, že do toho nedávam všetko, ale potom samozrejme nedokážem urobiť svaly tak ťažké ako ostatní. Navyše posledné dva preteky ma trápilo zadržiavanie vody, týždeň pred pretekmi som na tom vždy lepšie ako v deň súťaže, ale akonáhle začnem vypúšťať vodu, moje telo sa zblázni. Minulý rok ani Tomáš Bureš nevedel, čo sa deje. Preto je táto myšlienka... ale dnes mám ešte väčšiu motiváciu, takže možno na budúci rok, len musím všetko zhodnotiť, ako to zmeniť. Predtým som takéto problémy nemal, preto teraz.

To ma privádza k otázke, ktorú si nemôžem nepoložiť. Ako dôležité je podľa vás mať v kulturistike správny a pozitívny prístup? Môže človek niečo dosiahnuť, ak nemá správny postoj?

Pozitívny prístup je absolútne nevyhnutný, bez neho sa tréning jednoducho nedá zvládnuť. Vonkajšie vplyvy vás zlomia. Takže bez správneho prístupu to nedokážete. A možno preto, že nie som schopný obetovať všetko, vrátane svojho zdravia, nie som ďalej. Ale ako hovorím, budúcnosť ukáže..

Jiří Vacek kulturista
Jirka má skvelú symetriu a mohutné proporcie.

Ako sa za ten čas, čo sa venuješ kulturistike, zmenila tvoja myseľ a tvoj prístup k životu?

Veľa. Keď som začínal, bol to pre mňa stredobod vesmíru, ako mladý človek dokážete veľa obetovať. Je to taká mladícka naivita, ale aj váš silný vnútorný hráč. Ale s pribúdajúcim vekom začínate vidieť skutočnú realitu tohto športu a to vás trochu vyčerpáva... V živote narazíte na skutočné problémy a uvedomíte si, že sú dôležitejšie veci ako kulturistika.

Plánujete v tomto roku ďalšie súťaže?

Tento rok nič neplánujem, ale poznám sa, takže preto nič nehovorím naisto. Hneď po súťažiach som začal s ľahkým objemom na 3 mesiace, telo je po takejto diéte hladné a ak mu dáte prvý mesiac dobré živiny, má šancu nabrať nové svaly.Preto som hneď po súťažiach začal tvrdo pracovať na slabinách.

Čo vás vlastne viedlo k pretekaniu? V mnohých videách ste hovorili o svojej láske ku kulturistike, čo je samozrejme obdivuhodné, ale môžete ju milovať aj bez súťaženia, však?

Myslím, že je to vízia zdokonaľovania svojho tela. V skutočnosti ma to fascinuje a myslím si, že každý chlap by mal pracovať na sile svojho tela. A ako som povedal, základom je milovať kulturistiku, každodenná práca, súťaženie je nadstavba, niečo ako prídavné zariadenie. Povedal som si, že potrebujem cieľ, dátum. Viem, že mu dám oveľa viac.

Pomaly sa dostávame k vášmu nedávnemu dokumentu o kulturistike - Zmysel života. Čo vás viedlo k tomu, aby ste natočili tento skvelý a inšpiratívny dokument? Chceli ste sa zviditeľniť, odovzdať ľuďom nejaké posolstvo alebo ste sa len chceli vyjadriť?

Určite nešlo o to, aby ste sa zviditeľnili. Od samého začiatku, keď sme s Christopherom (Zeerestom) začali robiť tieto videá, bolo to s úmyslom robiť videá, ktoré by boli prospešné, aby sme ľuďom niečo dali a otvorili im oči. Dokument bol Christopherov nápad, že by nebolo od veci, keby som ľuďom načrtol všetko o športe z môjho prístupu a pohľadu na život.

Myslel som si, že je to skvelý nápad vyjadriť svoj pohľad na veci, ktoré ma trápia a mali by sa zmeniť... Som veľmi rád za toľko pozitívnych ohlasov a najmä som osobne dostal toľko ďakovných správ, ktoré ma uistili, že to, čo robím, nie je zbytočné.

Dokument Jiří Vacek
Ak ste nevideli Jirkov dokumentárny film Zmysel života, mali by ste to urýchlene napraviť.

Čo si myslíte, že je dôvodom toho, že ľudia s obrovským prehľadom a vedomosťami (ako vy) majú len zlomok odberateľov/fanúšikov v porovnaní s rôznymi internetovými steroidnými poradcami a inými podobnými ľuďmi?

Po prvé, stále sa nepovažujem za komparzistu. Áno, som síce inde, ale stále sa mám a budem mať čo učiť, nikdy to nekončí. Musíte sa chcieť zlepšiť. Ale ako hovoríš, nemyslím si, že človek ako ja bude mať niekedy rovnakú sledovanosť ako niekto, kto je vulgárny, predstiera a robí určité hlúposti.

Môj kamarát má kamaráta youtubera, ktorý tu má jedny z najväčších odberov (nie je to kulturistika) a sám povedal, že čím viac blbostí vypustíte, tým väčšia bude sledovanosť. Je to síce smutné, ale je to pravda. Nikdy nebudeme ľahko získavať divákov, ale myslím si, že naši predplatitelia budú rozumnejší ľudia.

Aké sú vaše ciele do budúcnosti?

Moje ciele? Hľadať nové techniky, zlepšovať svoje vedomosti, stále zlepšovať svoje slabiny, úspešne viesť svojich pretekárov a čo sa týka pretekov, momentálne si to v hlave namierim na budúci rok opäť na Maltu a možno nejaké preteky v okolitých štátoch , aby boli celkovo tak 2-3. Ide však najmä o to, či budú financie na všetky cesty...

Nakoniec, prosím, povedzte našim čitateľom, ktoré sociálne siete používate najčastejšie a kde vás môžu sledovať

Najviac ma môžete sledovať na Instagramktoré sa mi najviac páčia, alebo potom na Facebook.

Ďakujeme vám za rozhovor a prajeme vám veľa úspechov v budúcnosti, nielen v kulturistike, ale aj v osobnom živote. Nech sa vám vyhnú všetky zranenia a dosiahnete všetky svoje ciele

Ďakujem veľmi pekne aj za rozhovor, musím povedať, že z posledných rozhovorov je tento kvalitou otázok najlepší. Prajem vám pekný deň, pracujte na sebe a nikdy sa nevzdávajte!

Ďalšie rozhovory so zaujímavými osobnosťami:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.