Suplementy

Kĺbová výživa pod drobnohľadom: výhody, dávkovanie a osobné skúsenosti

V ďalšom článku nášho seriálu"Suplementy pod drobnohľadom"si predstavíme doplnok, ktorý je podľa nás veľmi dôležitý a mali by ho používať nielen kulturisti, ale všetci aktívni športovci všeobecne. Ako ste už zrejme uhádli z názvu, dnes budeme hovoriť o kĺbovej výžive.

Čo je kĺbová výživa

Kĺbová výživa je doplnok stravy určený na ochranu a výživu kostí, kĺbov, väzov a šliach. V ľudskom tele sa nachádza viac ako 200 kostí a 100 kĺbov, ktoré človek neustále zaťažuje, či už ťažkou manuálnou prácou, nadváhou alebo športom.

Používanie kĺbovej výživy je veľmi dôležité, pretože pomáha udržiavať zdravý pohybový aparát a predchádza zraneniam spojeným s nadmerným zaťažením kĺbov.

Na čo slúži kĺbová výživa

Užívanie kĺbovej výživy je jedným z najlepších spôsobov, ako chrániť kĺby počas športovania. Je určený predovšetkým na regeneráciu a ochranu kĺbového tkaniva a na zmiernenie opotrebovania bedier pri športe. Je dôležité poznamenať, že kĺbová výživa by sa mala používať preventívne, nielen pri bolestiach pohybového aparátu.

Ak vás problémy s kĺbmi trápia už dlhší čas, pravdepodobne vám nepomôže ani kĺbová výživa a radšej navštívte lekára.

Kĺbová výživa je obzvlášť užitočná, ak

  • Športujete na najvyššej úrovni
  • Preťažujete kĺby nesúce váhu (manuálne pracujúci, obézni ľudia atď.)
  • Chcete si udržať zdravé kĺby a minimalizovať riziko ich poškodenia v budúcnosti

Kĺbová výživa
Kĺbovú výživu je dobré užívať ako preventívne opatrenie. Nečakajte, kým bude neskoro.

Účinky a prínosy kĺbovej výživy

Účinky kĺbovej výživy závisia od toho, ktorý výrobok užívate a aké účinné látky obsahuje. Ak si však vyberiete kvalitnú kĺbovú výživu, ideálne s obsahom glukozamínu, chondroitínu a metylsulfonymetánu, o ktorých si povieme o chvíľu, môžete sa tešiť z naozaj širokého spektra výhod a vysokej účinnosti.

Medzi najdôležitejšie výhody patria

  • Úľava od bolesti
  • Dobrá regenerácia a ochrana kĺbovej chrupavky
  • Zlepšená produkcia kĺbovej tekutiny
  • Spomalenie degeneratívnych procesov chrupavky
  • Výživa kĺbového aparátu
  • Pozitívny vplyv na tvorbu chrupavky

Dávkovanie kĺbovej výživy

Či už ste si kĺbovú výživu kúpili ako doplnok alebo ste si ju namiešali sami podľa pokynov, ktoré sme vám dali, je veľmi dôležité správne dávkovanie, inak nikdy nedosiahnete požadované výsledky.

1. Dávkovanie kĺbovej výživy vo všeobecnosti

Ak sa rozhodnete užívať prípravok na kĺby, určite odporúčame dodržiavať dávkovanie, ktoré výrobca uvádza na obale. Iba ak ste športovec s hmotnosťou nad 100 kg a odporúčané dávkovanie kĺbovej výživy vám nevyhovuje, môžete ho upraviť podľa svojich požiadaviek

2. Odporúčané dávkovanie jednotlivých zložiek

Je asi zrejmé, že každá účinná látka bude mať iné dávkovanie, preto si prejdime tie bezvýznamnejšie látky, ktoré sa v kĺbovej výžive objavujú

Kolagén

Kolagén je veľmi dôležitou súčasťou šliach a kĺbov, pretože má schopnosť ich obnovovať a udržiavať zdravé. Tvorba nového kolagénu je tiež nevyhnutná pre správne zabudovanie vápnika do kostí.

Viete však, ako ho používať? Prekvapivo nie je dôležitá ani tak veľkosť dávky, ako skôr jej správne načasovanie.

Zdá sa, že optimálne je užívať kolagén v malých dávkach, ideálne každé 2-3 hodiny. Aktívnym športovcom a ľuďom, ktorí trpia bolesťami pohybového aparátu, sa odporúča užívať aspoň 10 gramov. Ak si vyberiete instantnú verziu, je ideálne kolagén rozpustiť vo vode a priebežne popíjať; v prípade kolagénu v tabletách užite príslušnú dávku s dostatočným množstvom vody.

TIP: Viete, ako často by ste mali cvičiť?

MSM

Metylsulfonylmetán je zlúčenina síry, ktorá má množstvo účinkov. Pôsobí ako antioxidant, ktorý čistí telo od toxínov, zmierňuje bolesť a zápal šliach, svalov a kĺbov, udržiava lesklé vlasy a čistú pleť. Okrem toho vďačíme MSM za pružné väzby medzi jednotlivými bunkami, ktoré zvyšujú pružnosť tkaniva.

Odporúčaná denná dávka MSM pre aktívnych športovcov by mala byť 1,5 g až 2 g.

Glukosamín sulfát

Glukozamín je zásaditá zlúčenina, ktorá má pozitívny vplyv na bolesť alebo zápal šliach a kĺbov a má tiež veľmi pozitívny vplyv na metabolické reakcie, ktoré prebiehajú v chrupavke. Niektoré štúdie ukázali, že pri dlhodobom užívaní môže zastaviť úbytok kĺbovej chrupavky, ku ktorému dochádza napríklad pri artritíde.

Na dosiahnutie požadovaného účinku odporúčame užívať aspoň 2 g glukozamínu denne.

Ak sa chcete dozvedieť viac o výhodách, účinkoch a dávkovaní glukozamínu, určite odporúčame pozrieť si toto krátke a jednoduché video od populárneho Dr. Axeho, ktorý sa venuje prírodnej medicíne a zdravému životnému štýlu)

Chondroitín sulfát

Význam chondroitínu spočíva v jeho schopnosti viazať vodu, čím zabezpečuje správne fungovanie, pevnosť, pružnosť a odolnosť chrupavky. Podobne ako glukozamín dokáže zastaviť úbytok kĺbovej chrupavky, ku ktorému dochádza pri artritíde a podobných ochoreniach.

Bohužiaľ, táto látka nie je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože sa získava extrakciou zo živočíšnej chrupavky. Je to pomaly pôsobiaca látka, čo znamená, že výsledky pocítite až po dvoch mesiacoch používania.

Pre správny účinok odporúčame užívať aspoň 1 g chondroitínu denne.

3. Dávkovanie špecifických produktov

Dávkovanie kĺbovej výživy je veľmi individuálne, ale určite odporúčame, aspoň na začiatok, dodržiavať odporúčané dávkovanie, ktoré výrobca uvádza na obale výrobku. Ak vám ani toto dávkovanie nevyhovuje, alebo ak ste športovec s hmotnosťou nad 100 kg, je možné dávkovanie zvýšiť a prispôsobiť ho vašim potrebám.

Dávkovanie lieku Alavis

Určite ste si všimli, že kĺbová výživa Alavis je pôvodne určená pre kone. Športovci ho používajú najmä preto, že má veľmi účinné zloženie a (paradoxne) na rozdiel od kĺbovej výživy pre ľudí neobsahuje zbytočné prísady. Ak ste si kúpili toto spoločné krmivo, pravdepodobne vás zaujíma, ako ho dávkovať.

Dávkovanie pre ľudí je rovnaké ako pre kone, rozhodujúcim faktorom je len hmotnosť. Pre športovca s hmotnosťou 100 kg sa odporúča jedna odmerka počas prvých 14 dní, potom už len ½ odmerky. Optimálna dĺžka používania je tri mesiace, potom sa má užívanie lieku prerušiť najmenej na jeden mesiac.

Alavis
Alavis, krmivo pre kone, je medzi športovcami veľmi obľúbené.

Ako dlho užívať kĺbovú výživu?

Dĺžka užívania kĺbovej výživy je opäť veľmi individuálna a líši sa od výrobku k výrobku. Odporúča sa však sledovať informácie, ktoré by mal každý výrobca uvádzať na obale výrobku.

Ako dávkujeme kĺbovú výživu?

Našou obľúbenou a osvedčenou kĺbovou výživou je Alavis, ktorý okrem iného ovládol náš rebríček najlepšej kĺbovej výživy. Ak sa rozhodnete užívať aj tento doplnok, určite odporúčame dodržiavať nasledujúce dávkovanie:

Fáza: Suma:
Úvodná fáza (týždne 1 a 2) 5g - 6g
Udržiavacia fáza (3. až 13. týždeň) 2,5 g - 3 g
Stiahnutie (14. až 23. týždeň) 0g

Formy spoločnej výživy

Kĺbovú výživu, ako napríklad BCAA, o ktorých bol náš posledný článok, môžete získať v niekoľkých formách.

Medzi najznámejšie a najpredávanejšie formy patrí kĺbová výživa vo forme tabliet, prášku alebo tekutiny. Predstavíme si ich a uvedieme niektoré ich výhody a nevýhody.

1. Kĺbová výživa v prášku

V prípade kĺbovej výživy nie je prášková výživa taká typická, väčšina ľudí dáva prednosť tabletám. Napríklad najpoužívanejšia prášková kĺbová výživa je Alavis.

Výhody/nevýhody:

  • Vysoký obsah účinných látok
  • Minimálny počet viazačov
  • Vyžaduje miešanie v šejkri
  • Nevyhnutnosť merania

2. Kĺbová výživa v tabletách

Tablety na kĺbovú výživu sú najbežnejšou možnosťou, typickým príkladom je Animal Flex

Výhody/nevýhody

  • Jednoduché dávkovanie
  • Na prípravu nie je potrebná žiadna trepačka
  • Zvyčajne obsahuje pridané látky (farbivá, protihrudkujúce látky,...)

3. Kĺbová výživa v tekutej forme

Kĺbové prípravky v tekutej forme nie sú na trhu veľmi rozšírené, ale existuje ich niekoľko

Výhody/nevýhody:

  • Nie je potrebné umývať vodou
  • Zvyčajne sú najviac absorbovateľné
  • Často obsahujú minimálne množstvo účinných látok

Ideálne zloženie pre kĺbovú výživu

Ak uvažujete o kúpe vlastnej kĺbovej výživy, je určite dôležité vedieť, čo by mala v ideálnom prípade obsahovať.

Na jeho účinnosť sú potrebné tri látky - chondroitín, glukozamín a metylsulfonylmetán, ktoré sme už opísali vyššie. Ak chcete dosiahnuť maximálnu účinnosť, odporúčame doplniť kyselinu hyalurónovú, ktorá tvorí základ synoviálnej tekutiny (kĺbového maziva), tlmí nárazy v kĺboch a zabraňuje degradácii chrupavky.

Ďalšie doplnky
Podobne vitamín C udržiava integritu kĺbov a aktivuje enzýmy potrebné na tvorbu kolagénu. Omega-3 kyseliny sú užitočné aj pri bolestiach kĺbov, pretože potláčajú zápalové procesy a priaznivo pôsobia na kĺby a chrupavky.
Odporúčame užívať tieto tri "doplnkové" doplnky samostatne, pretože väčšina doplnkov stravy na kĺby neobsahuje žiadnu z týchto látok v kombinácii s chondroitínom, glukozamínom a MSM

Omega 3
Omega 3 môžu byť veľmi účinným nástrojom v boji proti bolesti kĺbov, pretože potláčajú zápalové procesy v tele.

Osobné skúsenosti

Za roky aktívneho športovania mám s kĺbovou výživou bohaté skúsenosti, ale Alavis považujem za najlepšiu a najúčinnejšiu kĺbovú výživu, ktorá má naozaj vysoký obsah účinných látok, neobsahuje zbytočné nefunkčné zložky (protihrudkujúce látky, farbivá, zvlhčovadlá atď.) a jej cena je naozaj skvelá, ak vezmeme do úvahy, že celé balenie vystačí na tri trojmesačné cykly

BCAA pod drobnohľadom: výhody, správne dávkovanie a vedľajšie účinky

Ako si vybrať najlepšiu kĺbovú výživu

Ak stále neviete, akú kĺbovú výživu si vybrať, určite navštívte náš rebríček najlepších produktov kĺbovej výživy, kde nájdete tie najlepšie produkty na trhu. Alebo, ak chcete ušetriť, môžete si namiešať vlastnú kĺbovú výživu podľa našich pokynov

Dúfame, že náš dnešný článok vám objasnil používanie kĺbovej výživy. Ak máte akékoľvek otázky o kĺbovej výžive, neváhajte sa opýtať v komentároch, radi vám na ne odpovieme.

Predchádzajúce časti:

Veľký test kĺbovej výživy (VIDEO):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.