Stravovanie

Konopné semienka: výživový zázrak alebo veľa kriku pre nič?

Konopné doplnky zažívajú v poslednom čase neuveriteľný rozmach. Nenájdete obchod s výživovými doplnkami, ktorý by neponúkal CBD olej, konopný proteín, konopné semienka alebo iné konopné produkty. Keď sa však zdvihne podobná vlna nadšenia pre určitý typ výrobku, máme tendenciu zatvárať oči pred skutočnými faktami a slepo veriť takmer všetkému, čo nám výrobca povie. Preto sme sa dnes rozhodli posvietiť si na konopné semienka a ich skutočné využitie v strave. Sú naozaj tak úžasné, ako sa o nich hovorí, alebo je to len ďalší spôsob, ako vylákať peniaze od dôverčivých zákazníkov? Zistite to v dnešnom článku.

Odkiaľ pochádzajú konopné semená?

Konope netreba predstavovať. Táto rastlina sa spája s nespočetnými pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie, ale používa sa aj ako droga, ktorá je v našej krajine zakázaná. Konopné semená však neobsahujú THC ani iné kanabinoidy, takže nemajú ani žiadne psychotropné účinky. Ich predaj a konzumácia sú preto, podobne ako v prípade CBD, úplne legálne. Hoci popularita konopných semienok u nás začala rásť až v posledných rokoch, v skutočnosti nejde o žiadnu novinku. Tradičná čínska medicína ich používa spolu s mnohými inými liečivými látkami už od dávnych čias.

Konopna semienka neobsahujú žiadné kanabinoidy.
Konopna semienka neobsahujú žiadné kanabinoidy.

Skvelé nutričné hodnoty

Konopné semienka obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Obsah bielkovín je obzvlášť vysoký, v troch polievkových lyžiciach sa nachádza necelých 10 gramov. Konopné semienka obsahujú aj všetkých 9 esenciálnych aminokyselín v ideálnom pomere. Obsahuje však aj vlákninu, vitamíny (najmä skupiny B, C a D) a minerálne látky, najmä fosfor, horčík a zinok. Veľkou výhodou je aj vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín v konopných semienkach. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie ľudského organizmu. Zároveň obsahujú aj omega 6 mastné kyseliny v takom množstve, že výsledný pomer omega 6 a omega 3 je približne 3:1, čo je ideálny stav, o ktorý by sme sa mali v našej strave usilovať.

Pozitívne účinky na zdravie

Na konopných semenách sa uskutočnilo niekoľko štúdií, ktoré skúmali ich pozitívne účinky na ľudské zdravie. Treba však povedať, že neexistuje dostatok štúdií, ktoré by jednoznačne preukázali akékoľvek pozitívne účinky, takže ide stále o špekulácie. Najčastejšie sa však tvrdí, že konopné semená dokážu predchádzať chronickým žilovým ochoreniam a neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba atď. Okrem toho môžu podporovať zdravie srdca, majú antioxidačné a protizápalové účinky, zlepšujú kvalitu pokožky a účinne bojujú proti reumatoidnej artritíde. Hlásené sú aj mnohé ďalšie pozitívne účinky, ale tie treba brať s rezervou. Konopné semienka môžu doplniť množstvo mikroživín, ktoré sú inak v našej strave nedostatočne zastúpené, a tak vám môžu pomôcť v mnohých veciach. Rozhodne však od nich nečakajte zázraky.

Ako si ich najlepšie vychutnať?

Keď sa rozhodnete vyskúšať konopné semienka, ako ich vlastne pripravujete? Samozrejme, najjednoduchšou možnosťou je jednoducho ich zjesť. Samotné chrumkanie semienok vás však môže po chvíli omrzieť, preto je dobré mať v zálohe niekoľko ďalších nápadov. Môžete ich pridať do jogurtov, rôznych kaší alebo smoothies a polievok. Ak radi pečiete, konopné semienka môžete pridať do domácich sušienok alebo iného pečiva. Nezabudnite však, že na rozdiel od väčšiny iných semien majú konopné semená pomerne výraznú chuť.

Môžete ich pridať do jogurtov, rôznych kaší alebo smoothies a polievok
Môžete ich pridať do jogurtov, rôznych kaší alebo smoothies a polievok

Užitočný doplnok do kuchyne

Konopné semienka majú skvelé výživové hodnoty, takže sú vhodným doplnkom stravy každého športovca. V skutočnosti však v nich nemá zmysel hľadať zázraky. Obsahujú veľa minerálov, vitamínov, vlákniny, bielkovín a mnoho ďalšieho, ale nezabúdajte, že sú to stále len semienka. Museli by ste ich zjesť plnú misku, aby ste ich prijali nejaké významné množstvo. Zároveň sa s konopnými semienkami spája množstvo zdravotných benefitov, ktoré však treba brať s rezervou, pretože v tomto smere si musíme počkať na veľké množstvo vedeckých štúdií. Nakoniec by som to zhrnul takto: konopné semienka sú skvelým doplnkom do kuchyne na vylepšenie niektorých jedál, ale rozhodne nie sú zázračnou potravinou, ktorá zachráni vašu diétu. Ak nemáte zvládnuté základy, konopné semienka vám nepomôžu.

 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.