Stravovanie

Krabičková diéta | Má to zmysel? Výhody a nevýhody

Ak sa aspoň trochu zaoberáte športom a výživou, pravdepodobne ste už počuli o krabičkových diétach. Je však naozaj tým správnym riešením pre zdravé stravovanie, ako to deklarujú jeho výrobcovia? Aké sú jej výhody a nevýhody a ako si vybrať správnu krabičkovú diétu? Na všetky tieto otázky vám odpovieme v dnešnom článku.

Čo je to krabičková diéta?

Názov krabicová diéta je dosť všeobecný, ale ak vám tento fitness trend doteraz unikal Pozor, najprv si stručne vysvetlíme, čo to vlastne je a ako by mal tento stravovací systém vyzerať.Krabičková diéta je v podstate rôzne denné jedlo podávané v krabičkách. Cieľom týchto jedál je vytvoriť čo najzdravšiu a najrozmanitejšiu možnosťmožné stravovanie, ktoré vám zabezpečí celodenný príjem kvalitných živín. Krabičkové diéty môžu zahŕňať všetkých 5 denných jedál, ale u niektorých výrobcov je možné vybrať si napríklad len raňajky alebo obed.O jedlách, ktoré sa objavia v boxe, zvyčajne rozhoduje odborník na výživu, ktorý zostavuje jedálny lístok podľa požiadaviek na vyváženú a zdravú stravu. Jedlá sa potom pripravujú v špecializovaných kuchyniach, balia a dodávajú vám. Doručenie sa zvyčajne uskutočňuje deň alebo dva vopred a prakticky nikdy sa nedoručuje každý deň, čo je potrebné mať na pamäti.

Výhody krabičkovej diéty

Krabičkové diéty sa stali populárnymi predovšetkým vďaka nesporným výhodám, ktoré ponúkajú. Zahŕňame napríklad:

  • Pohodlie
  • Zvyčajne nutrične dobre zostavené jedlá
  • Možnosť výberu z diétnych a objemových programov
  • Doručenie priamo do práce/školy/domova

Samozrejme, za najväčšiu výhodu považujeme pohodlie. Pretože nemusíte tráviť drahocenný čas prípravou jedál vopred a vymýšľaním stále nových receptov. Skúsení kuchári pre vás pripravia jedlo a dokonca vám ho doručia priamo na miesto určenia. Rôzni výrobcovia často ponúkajú aj programy na chudnutie alebo budovanie svalov, čo je určite veľkým plusom. Z výživového hľadiska nie je krabičkovej diéte čo vytknúť.

výhody krabičkovej diéty
Krabičkové diéty majú svoje výhody aj nevýhody.

Nevýhody krabičkových diét

Zdá sa vám, že na krabičkovej diéte nie je nič zlé? Nesprávne. Ako všetko, aj tento štýl stravovania má svoje nevýhody. Za najdôležitejšie považujeme:

  • Vysoká cena
  • Príležitostná monotónnosť
  • Nie každý deň čerstvé potraviny

Pohodlie má svoju cenu a krabičkové diéty nie sú výnimkou. Cena jednotlivých menu málokedy klesne pod 400 Kč na deň a skôr je oveľa vyššia. Celý mesiac na krabičkovej diéte vás môže stáť (a pravdepodobne aj bude) niekoľko tisíc korún. Ďalšou nevýhodou je skutočnosť, že jedlá sa začnú rýchlo opakovať a po mesiaci sa môžete ľahko prejesť ponúkanými jedlami.To však už nie je pravidlom a ako sme už uviedli v našich rebríčkochvýrobcovia sa snažia vytvárať čoraz rozmanitejšie a kvalitnejšie jedlá. Niekomu môže vadiť, že jedlá sa prinášajú dopredu, takže sa musia ohrievať, čo nie každému vyhovuje.

Ako si vybrať krabičkovú diétu?

Hovorí sa, že peniaze nie sú všetko, ale pred výberom krabičkovej diéty môžetemôžeme len odporučiť, aby ste sa najprv pozreli na náklady na mesačný program alebo aspoň na jedno menu. Ceny sa často vyšplhajú tak vysoko, že sa často ani neoplatí využívať pohodlie donášky jedla. Ďalším faktorom je dostupnosť rôznych programov a možnosť výberu potravín bez rôznych alergénov, t. j. či je možné zvoliť si napríklad bezlepkovú alebo bezlaktózovú diétu. Z toho vyplýva aj potreba študovať jednotlivé jedálne lístky tak, aby mali zmysel z hľadiska výživy. Iste, do objemu sa zmestí veľa kalórií, ale nemusia nutne pochádzať z vianočného pečiva alebo batátovej rolky. Nezabudnite si preto dôkladne preštudovať zloženie jedálneho lístka.

V neposlednom rade odporúčame sledovať recenzie. Dnes ich nájdete prakticky na pár kliknutí a môžete nájsť všetko, čo potrebujete vedieť o danej diéte v škatuľke.Ak chcete mať všetky diéty prehľadne zoradené vedľa seba, pozrite si náš rebríček najlepších krabičkových diét, ktorý sme pre vás starostlivo zostavili s ohľadom na všetky dôležité parametre.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.