Stravovanie

9 zdravých potravín, ktoré vás finančne nezruinujú

Mnohí ľudia sa domnievajú, že zdravé potraviny sú veľmi drahé. To však nemusí byť úplne pravda. Ak sa chcete stravovať zdravo, nie je nutné jesť ryby, mäso alebo kupovať predražené biopotraviny každé dva dni. V našom dnešnom článku sa zameriame na potraviny, ktoré sú mimoriadne výživné, zdravé a navyše mimoriadne lacné.

Brokolica

Brokolica je nepochybne jedným z najmenej obľúbených druhov zeleniny, ktoré môžete nájsť na trhu. Za všetko môže jej menej výrazná chuť. Je to však naozaj škoda, pretože je plná vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje, a navyše je neuveriteľne lacná.

Pol kila brokolice sa v priemere pohybuje niekde okolo 40 Kč a už polovica tejto porcie dokáže zabezpečiť celodenný príjem vitamínu C. Obsahuje tiež veľké množstvo antioxidantov, ktoré podľa štúdií môžu zabrániťviacerým vážnym zdravotným problémom, ako sú rakovina a srdcové choroby. Ak k tomu pridáme fakt, že obsahuje minimum kalórií, získame skutočne komplexnú a lacnú potravinu, ktorá by vo vašom jedálničku nemala chýbať.

Brokolica ako zdravá a lacná potravina
Kilo brokolice sa v priemere pohybuje okolo 40 Kč.

 

Ovsené vločky

Máloktorý "fitnesák" nikdy neochutnal ovsené vločky alebo aspoň kašu z nich. Má to svoje dôvody. Ovsená kaša obsahuje celý rad dôležitých živín vrátane vitamínov skupiny B, železa, zinku, fosforu a horčíka. Okrem toho majú nízky glykemický index a vynikajúce výživové hodnoty.

Cena ovsených vločiek sa pohybuje okolo 20 až 25 Kč za kilogram. Vo výpredaji ich môžete dostať za nižšiu cenu. Za túto cenu získate celý rad zdravotných výhod, napríklad pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu alebo cukru v krvi. Ovsené vločky sú tiež plné vlákniny, ktorá vám pomáha dodať pocit sýtosti a zároveň zlepšuje pohyb čriev. Ovsené vločky by určite mali zohrávať dôležitú úlohu vo vašom jedálničku.

Banány

Banány jednoducho patria do jedálnička športovca. Môžete ich vidieť jesť hokejistov alebo futbalistov v šatni, tenistov počas prestávky a kulturistov, ktorí idú domov z posilňovne. Niet divu. Sú plné vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, vitamín B6 a draslík.

Okrem toho obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha zlepšiťtrávenie, podporuje chudnutie a pomáha chrániť pred cukrovkou. V súčasnosti sa dajú banány zohnať za približne 25 až 30 Kč za kilogram. Vo výpredaji ich môžete dostať aj za polovicu.

Ryža

Ryža je ďalšou z mnohých potravín, bez ktorých si stravu športovcov nevieme predstaviť. Je mimoriadne bohatá na živiny, obsahuje veľké množstvo komplexných sacharidov a porciu vitamínov skupiny B, horčíka, fosforu a mangánu. Hnedá ryža je v tomto smere ideálna, pretože má ešte o niečo lepšie vlastnosti ako biela ryža.

Ryža je skvelou prílohou, ktorá sa hodí takmer ku všetkým druhom mäsa, ale možno ju zmiešať aj so strukovinami alebo tofu. Bielu ryžu dostanete od približne 45 Kč za kilogram, kým hnedá ryža stojí približne 50 až 100 Kč za kilogram.Okrem bielej ryže môžete použiť aj hnedú ryžu, hoci rozdiel medzi nimi nie je až taký výrazný.

ryža ako lacná a zdravá potravina
Ryža je lacná a zároveň zdravá potravina, ktorá je skvelým zdrojom sacharidov.

 

Cibuľa

Kto by si pomyslel, že niečo také obyčajné ako cibuľa môže byť aj mimoriadne zdravé. Cibuľa je jednou z najobľúbenejších zložiek potravín aobsahuje naozaj vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti alergickým reakciám, zápalom alebo dokonca rakovine.

Kilogram cibule stojí približne 20-30 Kč a je vhodná ako prísada prakticky do čohokoľvek. Už za pár korún môžete vytvoriť chutné, voňavé a zdravé jedlá, ktorých sa nebudete chcieť vzdať.

Quinoa

Quinoa u nás možno nie je taká populárna ako inde, ale rozhodne by sa nemala prehliadať. Má vynikajúce výživové hodnoty, je plná bielkovín a obsahuje aj antioxidanty, vlákninu, vitamín E, železo alebo zinok a ďalšie stopové prvky.

Podľa niektorých štúdií môže quinoa zlepšiť zdravie mozgu a dokonca môže zabrániť vzniku srdcových ochorení. Je tiež bezlepková, takže si ju môžu bez problémov vychutnať aj ľudia s alergiou na túto bielkovinu. Pri cene približne 80 až 100 Kč za kilogram je to skutočne výhodná kúpa. 

Tvaroh

Čerstvý tvaroh je výborným zdrojom bielkovín s vynikajúcimi výživovými hodnotami. V 100 gramoch nájdete 12 gramov bielkovín a len 4 gramy tuku. To z neho robí vynikajúcu desiatu s celozrnným chlebom alebo len tak pre zábavu. Bielkoviny sú pri tréningu mimoriadne dôležité, o čom sme hovorili aj v našom článku o optimálnom príjme bielkovín. Príjem bielkovín a vo svete silového tréningu sú určite najdiskutovanejšou makroživinou.

Cottage sa dá kúpiť za približne 30 Kč za balenie. Môžete ho použiť ako jednu desiatu alebo ho rozdeliť na dve samostatné desiaty - na to je vhodný. Okrem výbornej výživovej hodnoty obsahuje cottage aj veľké množstvo vápnika, ktorý pomáha zdraviu kostí. Je preto skvelou voľbou, ktorú môžete zaradiť do svojho jedálnička.

Kuracie prsia

Dobre, toto nie je práve "neuveriteľne" lacná potravina. Napriek tomu kuracie mäso nie je nič zásadne drahé. Kuracie prsia v sebe skrývajú až 25 gramov bielkovín na 100 gramov a celé spektrum dôležitých aminokyselín. Niet preto divu, že sú jednou zo základných zložiek vyváženej stravy a často sa objavujú v jedálničku športovcov.

Okrem veľkého množstva bielkovín obsahujú aj dôležité stopové prvky. Nájdeme v nich niacín, vitamín B6, fosfor, horčík alebo selén. Dokonca sa ukázalo, že môžu chrániť pred vznikom rakoviny a iných ochorení. Kuracie prsia sa dajú kúpiť za približne 150 až 200 Kč za kilogram, čo vystačí na 5 jedál pre jedného cvičenca.

kuracie prsia ako zdroj bielkovín
Kuracie prsia sú skvelým a cenovo dostupným zdrojom bielkovín.

 

Jablká

Náš zoznam zdravých a lacných potravín ukončíme jedným z najobľúbenejších druhov ovocia - jablkami. Jedno jablko obsahuje v priemere až dva gramy prospešnej vlákniny, pričom obsahuje veľké množstvo vitamínov C a B, ako aj niekoľko druhov prospešných antioxidantov. Vďaka nim dokážu bojovať proti zápalom, ktoré vyvolávajú chronické ochorenia.

Jablká sú skvelé do šalátov alebo ako rýchle občerstvenie. V závislosti od druhu ich môžete kúpiť za 15 až 30 Kč a sú dostupné takmer vo všetkých obchodoch. Vďaka tomu neexistuje dôvod, prečo by sa nemali stať súčasťou vášho jedálnička.

Zdravá strava vás rozhodne nemusí zruinovať

Cena potravín je jednou z najčastejších výhovoriek, prečo sa ľudia v skutočnosti nemôžu stravovať zdravo. Ako však môžete vidieť v našom prehľade, rozhodne to nie je celkom pravda. Zdravé občerstvenie, raňajky a obedy sa dajú vytvoriť s minimálnymi nákladmi. Stačí na to len trochu pevnej vôle.

Ak chcete zo svojich jedál získať čo najviac výživných látok, môžete ich doplniť napríklad aj kvalitnými proteínovými nápojmi. Tie pre vás pravidelne porovnávame a prinášame vám tie, ktoré vychádzajú najlepšie z hľadiska ceny a vlastností. S nimi bude vaša strava o stupeň výživnejšia.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.