Tréning

Môže silový tréning v mladom veku spomaliť rast?

Na návštevu posilňovne máte ešte dosť času, nechcete predsa skončiť s prsiami 160 cm.” Túto frázu som počul nespočetne veľakrát od svojej prvej návštevy posilňovne, a to nielen od svojich rodičov. A verím, že rovnaký "problém", alebo skôr smiešne nepochopenie významu cvičenia, určite zažíva mnoho mladých chlapcov dnes a denne.

V dnešnom článku sa preto pozrieme na to, či silový tréning skutočne môže zastaviť váš rast, predstavíme si základné faktory ovplyvňujúce rast do výšky a raz a navždy uvedieme na pravú mieru túto rozšírenú mylnú predstavu.

Odkiaľ sa tento mýtus vôbec vzal?

Najskôr si povedzme, odkiaľ pochádza myšlienka zastavenia rastu v dôsledku návštevy posilňovne. Pravdepodobne najlogickejšie tvrdenie hovorí, že intenzívny tréning s ťažkými váhami môže poškodiť rastové platničky. Ide o chrupavčité platničky, ktoré zabezpečujú rast kosti do dĺžky. A v podstate nemôžete povedať, že toto tvrdenie je čistý nezmysel. Len je dôležité dodať, že podľa mnohých štúdií až 30 % detských úrazov vzniká pri športe (bez ohľadu na konkrétny typ činnosti) spojené s rastovými platničkami.

Je to z veľkej časti spôsobené tým, že plaky sú u dospievajúcich o niečo citlivejšie. V žiadnom prípade to však neznamená, že akékoľvek zranenie okamžite znamená zastavenie rastu, je to len prvý dôkaz, že v mladom veku nie je dobré nič hnať do extrémov. Ale k tomu sa dostaneme v dnešnom článku.

Pavel Beran
Pavel Beran meria takmer 190 cm a je najmladším profesionálnym kulturistom, takže ho možno považovať za jasný príklad toho, že silový tréning v puberte nezastaví rast do výšky.

Aké faktory ovplyvňujú rast do výšky?

V ďalšej časti článku sa budeme venovať tomu, aké základné faktory ovplyvňujú rast výšky. A ak očakávate, že medzi nimi bude aj silový tréning, môžete tento článok pokojne preskočiť. Na výšku má oveľa väčší vplyv správna výživa, genetické predispozície, syntéza jednotlivých hormónov v tele a v neposlednom rade aj tzv. vnútromaternicové faktory, ktoré pravdepodobne netreba ďalej rozoberať, pretože sú definované počas vývoja plodu počas tehotenstva.

1. Správna výživa

Z môjho pohľadu je mimoriadne dôležitým, ale zároveň často trochu zanedbávaným faktorom správna strava mladých ľudí. A zďaleka nejde len o makroživiny, veľmi dôležité sú aj vitamíny, minerály a stopové prvky.

Deti majú často zvýšené požiadavky na príjem určitých živín, pretože sú, ako sa hovorí, "v procese vývoja " a potrebujú napríklad väčšie množstvo vápnika pre správny vývoj kostí a zubov, draslíka pre fungovanie nervového systému a vývoj svalov, ale napríklad aj železa, ktoré pomáha predchádzať anémii a je nevyhnutné pre prenos kyslíka. Ak však tieto mikroživiny úplne vysadíme, ako upozorňujú odborné webové stránky, veľmi dôležitú úlohu zohráva aj celkový príjem kalórií a bielkovín.

Dôležité vitamíny a minerály
V mladom veku určite nie je potrebné používať žiadne doplnky a dopĺňať ich vitamínmi a minerálmi, je však mimoriadne dôležité zabezpečiť pestrú a vyváženú stravu.

2. Genetické predispozície

Genetické predispozície sú pravdepodobne aspektom, ktorý netreba podrobne rozvádzať. Ak máte ako rodičia 150 cm a vaše 145 cm vysoké dieťa sa rozhodne začať cvičiť v 15 rokoch, nemôžete jeho výšku zvaľovať na silový tréning. Genetika je skrátka niečo, čo sa nedá ľahko ovplyvniť.

3. Syntéza hormónov v tele

Hoci hovoríme o množnom čísle, pokiaľ ide o hormóny ovplyvňujúce rast, najdôležitejšiu úlohu zohráva len jeden, a to rastový hormón (RH). Pôsobenie rastového hormónu totiž vedie k zvýšeniu produkcie somatomedínov, ktoré môžu stimulovať rastové platničky, čím priamo ovplyvňujú rast kostí do dĺžky. O jeho funkčnosti svedčí skutočnosť, že v prípade jeho nedostatku u detí sa často predpisuje rekombinantná forma hGH

A prečo sú všetci kulturisti malí?
Možno si kladiete otázku, či sú všetci kulturisti takíto "malí" kvôli nízkej hladine rastového hormónu. Samozrejme, že nie. Je to skôr spôsobené tým, že kulturistika je šport, ktorý dbá na estetiku, a čím je športovec nižší, tým má zvyčajne kratšie svalové vlákna, vďaka čomu v konečnom dôsledku vyzerá oveľa mohutnejšie a lepšie ako dvojmetrový obor s rovnakým množstvom svalov.
Ak teda chcete uspieť v kulturistike, je výhodou, že nie ste vysokí, ale určite nezostanete navždy zakrpatení, pretože začnete cvičiť už v mladom veku.

Flex Lewis výška 166 cm
Napríklad Flex Lewis, sedemnásobný víťaz súťaže Mr Olympia v kategórii do 212 kg, meria len 166 cm, ale určite netrpí poruchou rastového hormónu.

Ako teda bezpečne cvičiť v mladom veku?

Keďže sa náš článok pomaly, ale isto blíži ku koncu, mali by sme tu spomenúť aj niekoľko tipov, ktoré sa určite oplatí dodržiavať, ak ste sa vy (alebo vaše dieťa) rozhodli, že chcete byť aktívni v posilňovni.

1. Cvičenie nie je šprint, ale maratón

Táto rada je najdôležitejšou radou, ktorú vám môžem z vlastnej skúsenosti dať. V 13 rokoch nejde o polmetrový obvod bicepsu ani o to, aby ste drepovali 300 kg, svaly v tomto veku nie sú zrelé a silové schopnosti sú veľmi obmedzené. Môžete sa však naučiť absolútne základy, čo vám neskôr uľahčí prácu a umožní vám neuveriteľne profitovať z nárastu svalovej hmoty a sily.

Skvelým príkladom je drep. Ak začnete robiť drepy de facto od mladého veku, osvojíte si pohyblivosť, stabilitu, rozloženie hmotnosti a môžete sa veľmi efektívne zamerať na konkrétne svalové skupiny. A keď si osvojíte techniku a budete o niečo starší, môžete postupne pridávať váhu.

A prečo som ako príklad uviedol drep? Pretože ide o mimoriadne náročné cvičenie, ktoré väčšina dnešných cvičencov nedokáže vykonať. Veľmi dobre o ňom hovorí napríklad populárny Jonáš Petřík, takže ak sa chcete o tomto náročnom cvičení dozvedieť viac, určite si pozrite jeho video:

2. Nie je to o tom, ako ste veľkí

Opäť sa dostávame k tomu, čo som spomenul v predchádzajúcom odseku. V 13 rokoch od vás nikto nemôže žiadať, aby ste zachádzali do extrémov. Trénujte tak, aby vás to bavilo, pretože to je kľúč k tomu, či pri tréningu zostanete, alebo ho po niekoľkých dňoch či týždňoch ukončíte. Nezameriavajte sa len na stroje, rovnako ako netrénujte len s voľnými váhami náročnými na techniku. Dokonca aj komplexné vedecké dôkazy sa zhodujú v tom, že Školenia založené na rôznych princípoch a metodikách môžu mať obrovské množstvo výhod od útleho veku.

3. Zaplaťte dobrému trénerovi

Skúsený vedúci je absolútny základ, ktorý by nemal ujsť žiadnemu novému návštevníkovi posilňovne. O to viac, ak sú to ešte deti. Samozrejme, chápem, že finančná situácia trénera to často neumožňuje, avšak každý šport si vyžaduje finančné investície.

V tomto prípade môžete požiadať o pomoc skúsenejšieho priateľa, ktorý určite obetuje niekoľko svojich tréningov, aby vás naučil aspoň najdôležitejšie základy. A potom, samozrejme, záleží na vás, ako sa k procesu učenia postavíte.

Správne vykonanie mŕtveho ťahu
Niektoré zložité cvičenia sú veľmi náročné a ak vám ich niekto podrobne vysvetlí, určite sa ich naučíte oveľa lepšie. Preto je určite vhodné mať dobrého trénera.

Záver

To je pre tento článok všetko. Ak uvažujete o návšteve posilňovne, určite vám ju môžem odporučiť, pretože je to neopísateľný koníček, ktorý vás úplne pohltí. V mladom veku si len musíte dávať veľký pozor na to, aby ste robili veci správne, nerobili ich nerozvážne a všetko si dobre premysleli, prípadne sa poradili so skúsenejšími športovcami. Ak máte nejaké otázky k dnešnej téme, určite sa pýtajte v komentároch, vždy vám radi odpovieme!

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.