Stravovanie

Fitness seriál o zlozvykoch #7: Môžu energetické nápoje nahradiť predtréningovky?

Energetické nápoje sú v dnešnej chaotickej dobe veľmi populárne. Nie je vôbec zriedkavé stretnúť v posilňovni športovcov, ktorí pred každým tréningom používajú "energetické nápoje" ako plnohodnotnú náhradu predtréningových stimulantov. Sú však tieto presladené nápoje vôbec vhodné?

Môžu skutočne nahradiť kvalitný predtréningový tréning, alebo sú to len vyhodené peniaze? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete v tejto epizóde nášho séria článkov o fitness zlozvykoch.

Aké sú pozitívne účinky pitia energetických nápojov?

Ako to už v našich článkoch býva, snažíme sa pokryť celú problematiku čo najkomplexnejšie a z čo najväčšieho počtu uhlov pohľadu. V prípade nakopávačov sme však zistili len jeden jediný pozitívny účinok na naše telo. Dodávajú vám energiu. Aspoň čiastočne.

1. Dodávajú vám energiu

Aké neočakávané, však? Najčastejšou zložkou týchto nápojov je kofeín, ktorý pôsobí synergicky s cukrom, takže ide o zmes, ktorá vám skutočne môže dodať energiu. Medzi ďalšie zložky, ktoré stoja za zmienku, patria taurín, ženšen, vitamíny skupiny B a guarana. Ako však zistíte pri čítaní nasledujúcich riadkov, s týmito "účinnými" látkami to nie je také jasné.

Energetický nápoj Redbull
Pravdepodobne najznámejším energetickým nápojom je RedBull. Napriek silnej propagácii nie je jeho zloženie také závratné.

Aké sú negatívne účinky pitia energetických nápojov?

Zoznam negatívnych účinkov energetických nápojov na zdravie by mohol byť oveľa bohatší. Pozrime sa teda len na tie najvýznamnejšie, ktoré pri pravidelnej konzumácii skutočne predstavujú určité riziko alebo sú naozaj dobrým dôvodom, prečo energetické nápoje nekonzumovať:

1. Nefungujú

Možno si myslíte, že hneď prvá negatívna vlastnosť energetických nápojov je v rozpore s tým, čo sme napísali vyššie. Ale nie celkom. V skutočnosti je kofeín skutočne účinný. Podobne aj rýchle cukry poskytnú určité množstvo energie. Ale tam sa to končí. V prípade väčšiny ostatných látok (vrátane napríklad populárneho inozitolu) neočakávajte veľkú stimuláciu. Populárne New York Times vo svojom článku dokonca tvrdí, že neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz o účinku iných látok v týchto nápojoch.

Kofeín vs. energetické nápoje
Ak potrebujete doplniť energiu, skvelou voľbou môže byť obyčajná káva, pretože je lacnejšia a kofeín je v nej koncentrovanejší ako v energetických nápojoch.

2. Ničí zubnú sklovinu

Je to pre vás prekvapenie? Energetické nápoje, rovnako ako väčšina ostatných sladených nápojov, ktoré sú kyslé (chemicky, nie senzoricky), môžu podľa odborné štúdie. Logicky je celý efekt ešte horší, ak konzumujete energetické nápoje vyprahnuté, pretože vaše sliny nedokážu zodpovedne chrániť zubnú sklovinu.

3. Môžu spôsobiť úzkosť

Napriek tomu, že ste predchádzajúce body predpokladali, úzkosť po nadmernej konzumácii energetických nápojov pravdepodobne nie je to, čo ste očakávaliŠtúdia vykonaná pred niekoľkými rokmi vzťah medzi energetickými nápojmi a stavmi úzkosti bol skutočne preukázaný. Naopak, po odznení intoxikácie určitými látkami môžete pociťovať úplný útlm a apatiu.

4. Môžu spôsobiť obezitu

Hoci to nie je veľmi zrejmé a väčšina ľudí si to neuvedomuje, v 100 ml energetického nápoja nájdete v priemere 10 g jednoduchých cukrov. V pollitrovej plechovke je to až 50 g, a to je poriadna dávka. V porovnaní napríklad s pintou piva jeden z našich článkov o nerestiach samozrejme, aj o tom sa diskutuje, takže porovnanie je namieste), jednoduché cukry tvoria asi tretinu tohto množstva.

Môžu teda energetické nápoje konkurovať nakopávačkám?

Aby sme vám poskytli jasné a stručné porovnanie aspektov jednotlivých položiek, porovnajme dva konkrétne produkty. Zástupcom energetických nápojov by mohol byť RedBull, ktorý je najpopulárnejším energetickým nápojom vôbec, zástupcom nakopávačov by mohla byť Nitrox Pump (zámerne sme nevybrali tú najsilnejší nakopávačaby bol boj aspoň trochu vyrovnaný).

1. Cena

Pre väčšinu ľudí je najdôležitejšia cena. Za jednu dávku Nitrox Pump zaplatíte približne 14 Kč, zatiaľ čo jedna plechovka RedBull vás bude stáť približne 30 Kč.

Nitroxové čerpadlo Prom-IN
Ak si tento nakopávač dáte pred tréningom, nielenže ušetríte približne polovicu, ale účinok bude oveľa silnejší.

2. Zložky

Pokiaľ ide o zloženie, Nitrox Pump vyhráva na plnej čiare. Kým plechovka RedBull obsahuje 80 mg kofeínu, Nitrox Pump obsahuje 200 mg tohto alkaloidu. Okrem toho v tomto nakopávači nenájdete takmer žiadne cukry, veľkú časť kreatínu, beta alanínu a ďalších látok prečítajte si našu recenziu na čerpadle Nitrox).

3. Praktickosť

Výhodou RedBullu, ako aj všetkých ostatných energetických nápojov je, že sú plne pripravené na konzumáciu, zatiaľ čo nakopávače si musíte ešte pripraviť pomocou vody a šejkra. To je však ich jediná výhoda.

Extrifit Hellgel
Ak hľadáte pohodlný predtréningový stimulant, ktorý si nebudete musieť pripravovať, Hellgel je ideálnou voľbou.

Aký je teda záver?

Z môjho osobného pohľadu sú energetické nápoje vyhadzovaním peňazí. Jedinou účinnou zložkou je kofeín, a ani zvýšenie hladiny inzulínu v dôsledku nadmernej konzumácie cukru vášmu telu neprospieva. Preto by som odporúčal kávu ako oveľa lepšiu alternatívu počas dňa, ideálne sú predtréningové doplnky.

Máte nejaké otázky k dnešnému článku? Kľudne sa pýtajte v komentároch, radi vám odpovieme!

Veľký test energetických nápojov 2024: Ktorý je najlepší?

Ďalšie epizódy zo série Fitness Vices:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.