Suplementy

Fitness seriál o zlozvykoch #8: Môžu spaľovače tukov skutočne pomôcť pri chudnutí?

Spaľovače tukov sú takou večnou témou. V skutočnosti ide o mimoriadne populárne doplnky, do ktorých investuje čoraz viac ľudí, bez toho, aby vedeli, za akých podmienok fungujú a na čo sa používajú. Aj keď sa o tejto téme už veľa napísalo, spaľovače tuku zostávajú stále nepochopené.

Preto sme sa rozhodli venovať tejto téme samostatný článok, aby sme rozobrali spaľovače do poslednej súčiastky a raz a navždy objasnili túto zložitú tému.

Aké sú základné predpoklady pre chudnutie?

Skôr ako sa pustíme do podrobného rozboru spaľovačov tukov, mali by sme si položiť otázku, aké sú základné predpoklady pre chudnutie. Žiadny doplnok nie je všemocný a ako už názov napovedá, pomáha len "dopĺňať" - v prípade proteínov ide o doplnenie pestrej stravy, v prípade spaľovačov tukov ide o maximalizáciu a mierne zefektívnenie procesu. Najdôležitejšími predpokladmi sú preto:

1. Kalorický deficit

Viete, že existuje niečo ako kalórie. Alebo by ste aspoň mali, pretože tieto informácie spolu s konkrétnym číslom sa nachádzajú na každej balenej potravine. Tak ako človek prijíma kalórie, tak ich aj vydáva. Ak chcete schudnúť, platí jednoduchá (ne)rovnica - príjem kalórií musí byť nižší ako ich výdaj. Preto je pri diéte viac ako žiaduce, aby ste sa zaujímali o to, koľko kalórií prijímate potravou a aký je váš odhadovaný výdaj.

Kalorické jedlá
Chcete schudnúť? Potom budete musieť zabudnúť na sladkosti a extrémne kalorické potraviny.

2. Obmedzte príjem jednoduchých cukrov

Samotný príjem jednoduchých cukrov nespôsobuje priberanie na váhe, rozhodujúce je množstvo prijatých kalórií. Problém spočíva skôr v zdravotnej stránke veci, pretože cukor vôbec nie je zdravý a stojí za vznikom a následným rozvojom mnohých civilizačných ochorení. Nehovoriac o tom, že zvyšovanie kalorického príjmu jednoduchými sacharidmi a následné vyhadzovanie peňazí za spaľovače tukov je veľmi zbytočné.

3. Vyhýbanie sa sladkým a energetickým nápojom

Posledná rada, na ktorú netreba zabudnúť hneď na začiatku, úzko súvisí s predchádzajúcimi radami. Sladené nápoje sú pri diéte tou najhoršou možnou voľbou, pretože prijímate veľa jednoduchých cukrov a vôbec vás nezasýtia, takže aj tak musíte jesť a celkový počet prijatých kalórií sa veľmi rýchlo zvyšuje.

Energetické nápoje sú na tom podobne, dokonca sme sa ich problematike venovali v predchádzajúcej časti nášho seriálu o fitness zlozvykoch. Obsahujú síce kofeín, o ktorom si v dnešnom článku ešte niekoľkokrát povieme, ale inak majú neuveriteľné množstvo cukrov, glukózovo-fruktózového sirupu a mnoho ďalších zložiek.

Redbull cukor
Hoci energetické nápoje obsahujú kofeín, obsahujú aj veľké množstvo jednoduchých cukrov, ktoré nie sú pri diéte žiaduce.

Ako vlastne horáky fungujú?

Tak ako sa od seba líšia proteíny, líšia sa aj jednotlivé horáky. Premennou tu však nie je zdroj bielkovín, ale obsah účinných látok. Je takmer nemožné pokryť všetky zložky používané výrobcami v jednom článku, spravidla ide o zmesi rôznych prírodných látok s termogénnymi a metabolizmus podporujúcimi vlastnosťami. Preto sa vám v tejto časti článku pokúsime predstaviť najdôležitejšie a najčastejšie používané látky, ktoré môžete nájsť v spaľovačoch tukov.

1. Kofeín

S výnimkou nie veľmi rozšírených spaľovačov bez stimulantov sa kofeín nachádza takmer v každom doplnku patriacom do tejto kategórie. Jeho význam spočíva v schopnosti mobilizovať tuk z tukového tkaniva a stimulovať telo k jeho odbúravaniu. Ako dokazuje vedecké štúdie, kofeín tiež zvyšuje produkciu adrenalínu, ktorý je zodpovedný za "spaľovanie" tukov a zvyšuje koncentráciu voľných mastných kyselín v krvi.

Kofeínové doplnky
Kofeín sa môže dopĺňať aj samostatne, ale nie je tak účinný ako komplexné spaľovače.

2. Taurín

Taurín je derivátom neesenciálnej aminokyseliny nazývanej cysteín. Túto látku možno poznáte, pretože sa nachádza takmer v každom energetickom nápoji, kde pôsobí v súčinnosti s už spomínaným kofeínom. Ide o aminokyselinu, ktorá je jednou z najrozšírenejších zložiek ľudského kostrového svalstva a jej účinok je skutočne rozmanitý. Nás však najviac zaujíma jeho pozitívny vplyv na reguláciu množstva tuku v tele a vstrebávanie tuku z tenkého čreva.

3. Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B sú hydrofilné vitamíny, ktoré spája ich nevyhnutnosť pre správne fungovanie metabolizmu. Jedným z najčastejšie používaných zástupcov tejto skupiny je niacínktorý je nevyhnutný na uvoľňovanie energie z potravy. Z hľadiska spaľovania tukov nás najviac zaujíma jeho vplyv na zníženie tvorby VLDL a LDL lipoproteínov, t. j. "zlého" cholesterolu (jeho účinok je trochu diskutabilný, ale označuje sa ako "zlý" kvôli jeho schopnosti ukladať sa v stenách tepien, ak je prijímaný v nadmernom množstve).

Rovnako ako niacín, pyridoxín, ktorý zohráva veľmi dôležitú úlohu v metabolizme glykogénu, a cholín, ktorý síce sám o sebe nie je vitamínom, ale v tele zohráva úlohu analogická funkcia a je prekurzorom dôležitého neurotransmitera acetylcholínu.

Spaľovač tukov Thermogel
Ak hľadáte vhodný spaľovač tukov, odporúčame Thermogel, ktorý je veľmi praktický a ľahko sa pripravuje.

4. L-karnitín

Karnitín je jedným z najznámejších doplnkov na chudnutie. Ideálnou voľbou je karnitín tartrát, ktorý má výrazný vplyv na využitie sacharidov, preto má svoje opodstatnenie, napríklad na zlepšenie regenerácie po tréningu alebo pri každom jedle obsahujúcom sacharidy. Okrem tartrátu je dobrou voľbou aj acetyl-l-karnitín, ale jeho opodstatnenie je skôr pred tréningom.

5. Synefrín

Synefrín je veľmi často ponúkaný výrobcami ako "legálna náhrada efedrínu" Aj keď tento doplnok trochu zaostáva za vyššie uvedenou zakázanou látkou, určite môže mať svoje výhody. Synefrín stimuluje špecifické beta-3 receptory, vďaka čomu podporuje metabolizmus tukov a termogenézu a zároveň zvyšuje výdaj energie.

6. CLA

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je neesenciálna mastná kyselina schopná stimulovať metabolizmus a zmierňovať pocit hladu. Na rozdiel od väčšiny vyššie uvedených látok nie je stimulantom, takže sa môže užívať večer bez narušenia kvality spánku.

Fitness zlozvyky #7: Aké sú výhody/nevýhody energetických nápojov?

Ako energetické horáky rozhodne nefungujú?

Keďže sme doteraz hovorili o tom, ako spaľovače tukov fungujú pozitívne, pre úplnosť by sme mali hovoriť aj o tom, ako spaľovače tukov rozhodne nefungujú. Určite vám nepomôžu spáliť ani gram tuku, ak ste si neosvojili absolútne základy stravovania, o ktorých sme hovorili na začiatku článku, a ak vám chýba pohyb. Ak máte v jedálničku ešte stále medzery a nechcete sa vzdať obľúbených vysokokalorických jedál alebo sladkostí, boli by ste len vyhadzovaním peňazí za spaľovače tukov.

Koniec koncov, tento doplnok je pomyselným vrcholom pyramídy k vašej vysnívanej postave. Kým nemáte pevné základy, nesnažte sa nájsť najľahšiu cestu k úspechu, pretože v tomto smere neexistujú žiadne skratky.

Sú spaľovače tukov vhodné len pre kulturistov?

Pokiaľ ide o spaľovače tukov, pravdepodobne sa pýtate, pre koho sú vhodné a pre koho nie. Koniec koncov, ich použitie rozhodne nie je len medzi kulturistami, ktorí sa snažia dostať do čo najlepšej formy na súťaže alebo mať vyrysovanú postavu na pláž. Môže ho používať úplne každý, kto má vyriešenú stravu, robí akýkoľvek druh športu - od prechádzok v lese až po rôzne extrémne športy - a chce maximalizovať spaľovanie tukov pomocou nejakého legálneho doplnku.

Na druhej strane, spaľovače tukov sú rozhodne nevhodné pre ľudí s ochorením srdca, pretože často obsahujú stimulanty, ktoré podporujú činnosť srdca, čo nie je veľmi žiaduce v prípade akéhokoľvek ochorenia myokardu. Podobne neodporúčam silné horáky ženám, pretože môžu spôsobiť napríklad nevoľnosť. Pre ženy sú vhodné napríklad spaľovače bez stimulantov, ktoré nemajú podobný negatívny účinok.

Spaľovače tukov športovci
Spaľovače tukov sú vhodné pre všetkých športovcov, ktorí sa snažia znížiť množstvo tuku a majú dobre zostavený jedálniček.

Ako a kedy odporúčame používať spaľovače tukov?

Keďže sa náš článok pomaly, ale isto blíži ku koncu, mali by sme vám predstaviť aj ideálne načasovanie a správne dávkovanie spaľovača tukov. Je potrebné poznamenať, že obe tieto informácie sú s najväčšou pravdepodobnosťou uvedené výrobcom na zadnej strane doplnku. Samozrejme, odporúčame vám, aby ste sa týmito informáciami riadili.

Prevažná väčšina spaľovačov sa užíva približne 20 minút pred tréning om v posilňovni alebo inou športovou aktivitou, aby sa termogénny a metabolizmus stimulujúci účinok ešte viac zvýšil športovou záťažou. Ak si vyberiete doplnok vo forme kapsúl, bude pre vás jednoduchšie a pohodlnejšie konzumovať ho pred tréningom a zároveň nemusíte nič pracne merať. Je však dôležité zapiť kapsule dostatočným množstvom vody, pretože len tak sa maximálne využijú účinné látky.

Ktorý horák by sme vám odporučili?

Keďže sa náš článok blíži ku koncu, ako klasiku by sme vám radi odporučili konkrétny výrobok. Je však takmer nemožné vybrať si zo širokej ponuky horákov. Preto by sme vás radi odkázali na našu porovnanie najlepších spaľovačov tukovkde sme vybrali najlepšie doplnky z tejto kategórie.

Ak napríklad hľadáte najsilnejší spaľovač tukov na trhu, Grenade Black Ops, víťaz nášho rebríčka, by bol dobrou voľbou.Pre ženy je vhodný o niečo slabší Thermogel, ktorý vďaka svojej praktickej gélovej forme ušetrí aj veľa práce s prípravou, a pre športovcov trénujúcich v neskorých večerných hod inách príde vhod Grenade Stim Free. Podrobný popis nielen týchto produktov nájdete vo vyššie uvedenom rebríčku, ktorý je zostavený tak, aby si každý mohol nájsť ideálny produkt pre svoje potreby.

To je od nás pre tento článok všetko, ak máte otázky, na ktoré sme v článku neodpovedali, neváhajte sa opýtať v komentároch, vždy vám radi odpovieme.

Ďalšie epizódy zo série Fitness Vices:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.