Suplementy

5 najlepších inteligentných liekov na podporu koncentrácie

V dnešnej uponáhľanej dobe sme často na pokraji svojich fyzických a duševných síl. Preto nie je prekvapujúce, že sa v poslednom čase veľmi rozšírili takzvané "inteligentné lieky", ktoré nám majú pomáhať myslieť, podporovať zdravie nášho mozgu, predchádzať stresu a podobne. Je to naozaj tak? O aké látky ide? Existujú nejaké komplexnejšie alternatívy? Zistite to v tomto článku.

Čo sú inteligentné drogy?

Inteligentné drogy (alebo tiež nootropiká) sa začali vo veľkom objavovať v 70. rokoch 20. storočia. Väčšinou ide o látky, ktoré zabraňujú depresiám, poruchám pozornosti alebo neurodegeneratívnym ochoreniam a vo vyššom veku pomáhajú preventívne udržiavať správnu činnosť mozgu. V súčasnosti sú veľmi rozšírené medzi študentmi, ale stávajú sa veľmi obľúbenými aj medzi pracujúcimi. Užívajú nootropiká, aby sa dokázali lepšie sústrediť na prácu alebo štúdium, aby sa dokázali naučiť väčší objem materiálu alebo aby jednoducho dokázali prežiť deň pod tlakom. Pozrime sa však bližšie na konkrétnych zástupcov.

1. Ženšen

Ženšen sa tradične používa napríklad v Číne, Japonsku alebo Kórei pre svoje liečivé účinky. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú predchádzať stresu a zároveň podporujú funkciu mozgu. Je veľmi užitočný ako zdroj energie, pretože pôsobí proti únave, hoci neobsahuje kofeín. Okrem toho posilňuje srdce, má dobrý vplyv na nervový systém a zlepšuje koncentráciu, libido a sexuálnu výkonnosť. Ženšen dokáže normalizovať hladinu arteriálneho tlaku, čo znamená, že pomáha pri vysokom aj nízkom krvnom tlaku.

V súčasnosti je veľmi jednoduché získať ženšen v tabletách ako doplnok stravy, ale veľmi obľúbený je napríklad aj ženšenový čaj alebo ženšenové kvapky.

Ženšenová bylina
Ženšen chutí prekvapivo dobre, preto je viac ako vhodné pripraviť si z neho napríklad čaj.

2. L-theanín

L-theanín sa hojne vyskytuje v zelenom čaji, ktorý je zároveň jedinou rastlinou, ktorá ho produkuje. Táto látka pôsobí priamo v mozgu a navodzuje stav uvoľnenia a relaxácie, a to bez pocitu ospalosti alebo únavy. Táto aminokyselina zlepšuje pamäť a podporuje kreativitu. Jednou z najdôležitejších vlastností L-theanínu je zlepšenie učenia a koncentrácie, preto je medzi študentmi taký obľúbený.

L-theanín je opäť možné nájsť vo forme doplnkov stravy, ale oveľa jednoduchšie je vypiť šálku zeleného čaju približne 40 minút pred štúdiom alebo prácou. Zelený čaj však obsahuje aj iné látky, ktoré môžu znížiť účinok L-theanínu.

3. Rozchodník ružový

Šípky sú významným adaptogénom. To znamená, že dokáže stabilizovať ľudský organizmus (napr. pri strese.) Zlatý koreň, ako sa šípkam hovorí, má priaznivý vplyv na kognitívne funkcie, zlepšuje pamäť a učenie a pomáha upokojiť emócie. Ľubovník bodkovaný je veľmi účinný v boji proti tzv. mozgovej hmle. Tento stav sa prejavuje otupenosťou, pomalosťou, podráždenosťou a zhoršenou pamäťou.

Ľubovník bodkovaný sa vyskytuje aj v našich horských oblastiach, ale je prísne chránený, preto je jednoduchšie získať ho ako doplnok stravy vo forme kvapiek alebo kapsúl.

Rozchodník ružový
V Českej republike je rozchodník ružový kriticky ohrozený, preto je oveľa lepšie získať ho vo forme doplnku.

4. peruánska žerucha (maca)

Žerucha je doslova nabitá látkami prospešnými pre ľudský organizmus. Je veľmi obľúbený v perzskej medicíne, pretože táto vysokohorská rastlina sa vyskytuje najmä v andských oblastiach Južnej Ameriky. V minulosti sa používal ako liek najmä na menštruačné problémy, príznaky menopauzy alebo mužskú potenciu. V súčasnosti sa využívajú jeho priaznivé účinky na pamäť, podporu koncentrácie a celkovú duševnú energiu. Nedávny výskum dokonca uvádza, že maca zmierňuje príznaky schizofrénie, neurózy a nespavosti.

Rovnako ako ostatné nootropiká v tomto článku, aj maca sa nachádza vo forme výživového doplnku. Okrem toho sa maca často konzumuje surová, pečená alebo dokonca spracovaná na džem.

5. MCT olej

MCT olej sa získava výlučne z dužiny kokosových orechov. Tento olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom a vďaka svojej jednoduchej štruktúre sa využíva ako rýchly zdroj energie bez toho, aby sa ukladal do tukových zásob. Táto vlastnosť je obzvlášť prospešná pri redukčných diétach. Okrem výživových vlastností je MCT olej nevyhnutný pre správnu funkciu mozgu. Je prospešný pre funkciu mozgu a má schopnosť dodávať energiu odumierajúcim mozgovým bunkám, preto je veľmi dôležitý v boji proti Alzheimerovej chorobe. Okrem toho, že MCT olej dodáva energiu mozgu, je skvelým antioxidantom a pomáha predchádzať stresu.

MCT olej sa na českom trhu objavil pomerne nedávno, ale dnes ho už ľahko nájdete vo forme klasického oleja alebo instantného prášku.

Kokosový olej
Okrem MCT olejov je kokosový olej aj zdrojom mnohých antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Existujú nejaké zložitejšie zmesi?

Zatiaľ čo v zahraničí nie je problém nájsť komplexné doplnky, ktoré sa špecializujú na neurostimuláciu, u nás je výber stále dosť obmedzený. Z našich skúseností môžeme odporučiť napríklad BrainMax 3.0 Anabolic Dagger votamax, ktorý sme nedávno preskúmali. Je to veľmi účinný predtréningový stimulant, ktorý je tiež určený na hormonálnu optimalizáciu, neurostimuláciu a dodanie energie telu.

Na jednej strane je užívanie nejakého komplexného produktu oveľa praktickejšie, ale v konečnom dôsledku to podľa môjho názoru nie je potrebné a pozitívny účinok sa dostaví, aj keď budete užívať len jednotlivé kľúčové zložky, ktoré sme spomenuli v dnešnom článku.

A to je pre tento článok všetko. Ak máte svoje obľúbené stimulanty, neváhajte sa s nimi spojiť v komentároch, kam môžete rovnako nasmerovať akékoľvek otázky.

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.