Stravovanie

9 najlepších (a najzdravších) druhov orechov

Autor: Adéla Velhartická
Publikované , Naposledy upravené

Orechy sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravá pochúťka, ktorá by rozhodne nemala chýbať vo vašom vyváženom jedálničku. V dnešnom článku sa zameriame na 9 typov tých najlepšícha najzdravšie orechy, ktoré môžeme nájsť na trhu. Budeme diskutovať o ich výhodách, zdravotných prínosoch a samozrejme o ich chuti.

Aký je vplyv orechov na ľudské zdravie?

Mnohé štúdie naznačujú, že orechy majú veľmi pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém človeka a pomáhajú predchádzať jeho ochoreniam. Znižujú hladinu nezdravého cholesterolu a na druhej strane obsahujú vysoký obsah zdravých tukov. Okrem toho niektoré druhy pomáhajú znižovať triglyceridy, ktoré zvyšujú riziko ischemickej choroby srdca a iných závažných ochorení.

Pravidelná konzumácia orechov má tiež protizápalové účinky a je obzvlášť užitočná pre ľudí s vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka alebo rôzne ochorenia obličiek. Ďalšou veľkou výhodou orechov je vysoký obsah vlákniny, ktorá prispieva k zdravému tráveniu a bezproblémovému fungovaniu celého tráviaceho traktu.

Prejdime teraz k veci a pozrime sa, ktorých 9 druhov orechov patrí medzi najzdravšie.

Výhody orechov
Oriešky majú obrovské množstvo výhod.

Mandle

Na prvé miesto nášho zoznamu nemôžeme zaradiť nič iné ako mandle. Tie sú obľúbené najmä pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre svoje skvelé výživové hodnoty. Ich nespornou výhodou je vysoký obsah vitamínu E, ktorý je jedným z najdôležitejších antioxidantov.

Výživové hodnoty mandlí (100 g):

  • Kalórie: 576 kcal
  • Tuk: 49 g
  • Bielkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Vláknina: 10 g
  • Sodík: 1 mg
  • Draslík: 705 mg

Bolo tiež preukázané, že látky v mandliach znižujú riziko srdcových ochorenírozkladom zlého (LDL) cholesterolu a dokonca prispievajú k redukcii podkožných tukových zásob.

Okrem toho sa mandle môžu konzumovať v rôznych formách. Môžete si ich vychutnať v ich prirodzenej forme, zľahka ich opiecť, aby ste ich posilnili.alebo ich pridávajte do jedál vo forme mandľového masla či mlieka. Vašej fantázii sa tu rozhodne medze nekladú.

Neprehliadnite: Vybrali sme pre vás tie najlepšie a najchutnejšie orechové maslá

Pistácie

Slovo pistácia pochádza z gréckeho slova pistákion, čo doslova znamená "zelený orech".Tieto zelené orechy sú veľmi obľúbenou a zdravou pochúťkou. Ich výhodou oproti iným orechom je, že majú o niečo menej kalórií a tuku, takže sú vhodnejšie pri redukčných diétach.

Výživové hodnoty pistácií (100 g):

  • Kalórie: 562 kcal
  • Tuk: 45 g
  • Sacharidy: 28 g
  • 20 gbielkovín.
  • Vláknina: 10 g
  • Draslík: 1 025 mg
  • Sodík: 1 mg

Pistácie sú veľmi bohaté na draslík, ktorý pomáha správnemu fungovaniu nervového systému a svalov a má priaznivý vplyv aj na krvný tlak. Obsahujú tiež veľké množstvo vitamínu B6 alebo luteínu a zeaxantínu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie očí a pomáhajú predchádzať degeneratívnym ochoreniam očí.

Pistácie sú vynikajúce do rôznych zdravých dezertov, len tak alebo vo forme chutného pistáciového masla. Vyhnite sa bežným soleným pistáciám zo supermarketov, pretože zvyčajne obsahujú viac soli, ako je zdravé, a mohli by viac uškodiť ako pomôcť.

Najlepšie orechy - pistácie
Pistácie majú mnoho výhod.

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú v Českej republike veľmi obľúbené a na našom jedálnom lístku sa objavujú už od dávnych čias. Buchty našich mám a babičiek možno neboli úplne zdravé, ale vlašské orechy pridané do nich sú niečo iné. Majú vynikajúci nutričný profil a prinášajú nášmu telu celý rad zaujímavých zdravotných výhod.

Výživové hodnoty vlašských orechov (100 g):

  • Kalórie: 654 kcal
  • Tuk: 65 g
  • Sacharidy: 14 g
  • Bielkoviny: 15 g
  • Vláknina: 7 g
  • Draslík: 441 mg
  • Sodík: 1 mg

Vlašské orechy sú veľmi bohaté na meď, ktorá je jedným z najdôležitejších minerálov obsiahnutých vJe to najdôležitejší minerál v našom tele, pretože zabezpečuje správne fungovanie metabolizmu a pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému. Vlašské orechy tiež znižujú riziko srdcových ochorení a aktívne sa podieľajú na znižovaní hladiny LDL cholesterolu a vysokého krvného tlaku.
Vlašské orechy sú vynikajúce samotné, nadrobené na dezertoch alebo len tak zapečené v rôznych buchtách. S cukrom to však nepreháňajte.

Kešu oriešky

Nepoznáme veľa ľudí, ktorí by nemali radi jemnú chuť kešu orieškov sprevádzanú ľahkým chrumkaním. Nie je to však len chuť, pre ktorú by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička. Kešu oriešky so sebou totiž prinášajú aj významné zdravotné výhody, ktoré by sa rozhodne nemali prehliadať.

Výživové hodnoty kešu orechov (100 g):

  • Kalórie: 553 kcal
  • Tuk: 44 g
  • Sacharidy: 30 g
  • Bielkoviny: 18 g
  • Vláknina: 4 g
  • Draslík: 660 mg
  • Sodík: 12 mg

Výskum naznačuje, že podobne ako iné orechy, aj kešu môže znižovať krvný tlak a hladinu triglyceridov. Obsahujú aj vitamíny a minerály dôležité pre zdravie kostí a svalov. Podľa niektorých štúdií môžu tiež regulovať hladinu tuku a cukru v krvi, ako aj pomáhať odbúravať tukové tkanivo v oblasti brucha.

Výhody kešu orechov
Kešu oriešky sú skvelé vo forme masla alebo aj samotné.

Pekanové orechy

Pekanové orechy pochádzajú z južných častí Severnej Ameriky a Mexika, ale rýchlo si našli cestu aj do sŕdc nás Európanov. Stali sa obľúbenou prísadou do šalátov, koláčov a iných receptov, kde ľahko vynikne ich nezameniteľná chuť. Okrem toho so sebou prinášajú aj širokú škálu zdravotných výhod.

Výživové hodnoty pekanových orechov (100 g):

  • Kalórie: 690 kcal
  • Tuk: 72 g
  • Sacharidy: 14 g
  • Bielkoviny: 9 g
  • Vláknina: 10 g
  • Draslík: 410 mg
  • Sodík: 0 mg

Pekanové orechy obsahujú veľké množstvo zdravých tukov, ktoré pomáhajú redukovať a lepšie metabolizovať tie nezdravé. Sú vynikajúcim zdrojom minerálov, ako je zinok, ktorý je kľúčovou zložkou pre fungovanie nášho imunitného systému. V niektorých štúdiách sa tiež preukázalo, že znižujú hladinu zlého (LDL) cholesterolu a triglyceridov v tele.

Ako sme už spomenuli, pekanové orechy sú vhodnou voľbou do šalátov, ako aj do rôznych koláčov a iných dezertov. Ak máte radi ich špecifickú chuť, vyskúšajte pekanové maslo, ktoré je naozaj výrazné a nutrične veľmi bohaté.

Makadamové orechy

Makadamové orechy sa považujú za jedny z najchutnejších orechov vôbec. Majú veľmi jemnú až maslovú konzistenciu, vďaka ktorej si ich ľahko zamilujú aj tí, ktorí inak orechy príliš nemusia. Sú však bohaté aj na živiny a rôzne zdravé minerály, ktoré pomáhajú nášmu telu správne fungovať.

Výživové hodnoty makadamových orechov (100 g):

  • Kalórie: 718 kcal
  • Tuk: 76 g
  • Sacharidy: 14 g
  • Bielkoviny: 8 g
  • Vláknina: 8 gramov
  • Draslík: 368 mg
  • Sodík: 5 mg

V makadamových orechoch nájdeme veľké množstvo zdravých tukov, ktoré im dodávajú spomínanú jemnú štruktúru. Nemusíte sa však obávať, pretože ide o zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu a prispievajú aj k znižovaniu hladiny cukru v krvi.

Makadamové orechy sú vynikajúce do sušienok, koláčov a iných dezertov. Vďaka vysokému obsahu tuku sa z nich dá ľahko vyrobiť veľmi chutné maslo, pre ktoré určite nájdete ďalšie zaujímavé a chutné využitie.

Parné orechy

Para alebo brazílske orechy sú zdrojom mnohých dôležitých živín, pričom ich hlavnou črtou je vysoký obsah selénu, ktorý je pri cvičení veľmi dôležitý, pretože pomáha stimulovať hladinu testosterónu v tele a je tiež účinným antioxidantom. Keďže hlavným zdrojom selénu je mäso, varené orechy sú pre vegánov skvelým spôsobom jeho doplnenia.

Výživové hodnoty para orechov (100 g):

  • Kalórie: 656 kcal
  • Tuk: 66 g
  • Sacharidy: 12 g
  • Bielkoviny: 14 g
  • Vláknina: 8 g
  • Draslík: 659 mg
  • Sodík: 3 mg

Para orechy sú bohaté na vitamín E, ktorému vďačia za svoje antioxidačné vlastnosti, a tiež na horčík. Ten je dôležitý pre správne fungovanie svalov, nervových spojení a je nevyhnutnou súčasťou energetického metabolizmu.

Brazílske orechy majú mierne sladkú a veľmi jemnú chuť, vďaka ktorej sú ideálne do dezertov alebo šalátov, ale môžete ich jesť aj len tak. Snažte sa však obmedziť príjem na maximálne jednu hrsť orechov denne. Vzhľadom na vysoký obsah selénu sa nimi môžete otráviť, hoci je to veľmi nepravdepodobné.

Lieskové orechy

Po lieskových orieškoch nemusíte vyzerať ako Popoluškaale ich lahodná chuť a mnohé zdravotné výhody spojené s ich konzumáciou áno. Lieskové orechy sú nepochybne jednými z najobľúbenejších orechov všetkých čias, a to vďaka ichDostali sa nielen do rôznych čokolád a pochúťok, ale aj do nášho rebríčka.

Výživové hodnoty lieskových orieškov (100 g):

  • Kalórie: 628 kcal
  • Tuk: 61 g
  • Sacharidy: 17 g
  • Bielkoviny: 15 g
  • Vláknina: 10 g
  • Draslík: 680 mg
  • Sodík: 0 mg

Lieskové orechy majú pomerne vysoký obsah vlákniny, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu. Sú tiež účinným antioxidantom a niektoré štúdie poukazujú na ich úlohu pri potláčaní zápalu.Iné štúdie uvádzajú, že pravidelná konzumácia lieskových orieškov znižuje riziko vysokej hladiny cholesterolu.

Z lieskových orechov sa vyrábajú jedny z najchutnejších orechových masiel, ktoré nájdete na trhu. Často ich nájdete aj ako prísadu do čokolády a iných dezertov, ale samozrejme ich môžete jesť aj obyčajné alebo ľahko opečené. Napríklad ich karamelová verzia je ideálna na cheat meal.

lieskové oriešky

Arašidy

Dobre, dobre. Vieme, že arašidy technicky nie sú orechy a patria medzi strukoviny, ale v našom zozname jednoducho nemôžu chýbať. Arašidy nájdete prakticky všade, sú jedným zo symbolov predvianočného obdobia.sviatočného obdobia a obľúbená pochúťka na všetkých spoločenských podujatiach a večierkoch.

Výživové hodnoty arašidov (100 g):

  • Kalórie: 567 kcal
  • Tuk: 49 g
  • Sacharidy: 16 g
  • Bielkoviny: 26 g
  • Vláknina: 9 g
  • Draslík: 705 mg
  • Sodík: 18 mg

Ako vidíte, arašidy sú bohatým zdrojom bielkovín vďakavďaka čomu sa cítite sýti, čo je pri diéte obzvlášť cenné. Obsahujú aj mimoriadne dôležitý vitamín B, ktorý sa podieľa na mnohých rôznych procesoch v našom tele. Štúdie tiež poukazujú na skutočnosť, že ich pravidelná konzumácia výrazne znižuje riziko srdcových ochorení.

Arašidy sa môžu konzumovať obyčajné, ľahko opražené alebo pridané do šalátov či dezertov. O lahodnej chuti arašidového masla sa určite netreba zmieňovať.

Neprehliadnite: Vybrali sme pre vás tie najlepšie arašidové maslá

Arašidy jednoducho patria do stravy

Či už držíte objemovú alebo najprísnejšiu diétu, orechy by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Väčšina orechov má priaznivý vplyv na zdravie vášho srdca alebo napríklad pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho si ich môžete vychutnať na rôzne spôsoby, takže sa nemusíte obávať, že sa po čase pokazia. Vyskúšajte si ich výhody a vyberte si tie, ktoré sa vám najviac páčia. Ak premýšľate, ako zaradiť orechy do svojho jedálnička, mali by ste vedieť.že arašidové alebo orechové maslá sú skvelou voľbou.

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.