Recepty

5 najlepších fitness receptov z tekvice

Tekvica nie je len symbolom Halloweenu, ale ako ste si už pravdepodobne všimli, môže byť aj skvelou potravinou, ktorú možno použiť v množstve receptov.

Navyše obsahuje obrovské množstvo vitamínu A, C, vlákniny, betakaroténu a ďalších zdraviu prospešných látok. A práve o jej využití v kuchyni bude náš dnešný článok, v ktorom predstavíme 5 najlepších jesenných receptov s touto plodinou.

1. Tekvicové rizoto

-

Tekvicové rizoto je ideálne na chladné jesenné večery, keď máte chuť na ľahké vegetariánske jedlo. Príprava nie je časovo náročná, je sýta, chutná a celý dom môžete prevoniať podmanivou vôňou jesene.

Zložky

  • Polovica tekvice Hokkaido
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1,5 litra vody, pre výraznejšiu chuť 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 50 g masla
  • 1,5 dcl suchého bieleho vína
  • Bylinky a korenie na dochutenie
  • štipka soli a korenia
  • 70 g strúhaného syra na posypanie (napr. parmezán)

Ako postupovať

Najskôr predhrejte rúru na 220 stupňov. Predtým, ako sa rúra rozohreje, nakrájajte tekvicu na malé kúsky a spolu s olejom ich položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Tekvicu pečte asi 30 minút, kým nie je mäkká.

Do hrnca nalejte vodu alebo vývar a uvarte ryžu podľa pokynov na obale. V inom hrnci rozpustite maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju opečte dozlatista. Potom pridajte odkvapkanú ryžu, zalejte vínom, premiešajte a nechajte víno odpariť.

Polovicu tekvice rozmixujte ponorným mixérom a podľa chuti dochuťte soľou a korením alebo bylinkami. Do ryže vmiešajte pyré a syr. Nakoniec do hotového pokrmu vmiešajte zvyšné kúsky tekvice a rizoto posypte syrom.

Ako chutí tekvicové rizoto

Toto netradičné tekvicové rizoto by mohlo zaujať aj tých členov rodiny, ktorí nemajú tekvicové jedlá príliš v obľube, pretože jeho chuť nie je taká intenzívna ako napríklad tekvicová polievka . Ak ste tekvicové rizoto ešte nikdy nejedli, určite stojí za vyskúšanie a je pravdepodobné, že si ho zamilujete rovnako ako my.

Aká je jeho výživová hodnota (na 100 g):

  • 180 kcal
  • 34 g sacharidov
  • 3 g bielkovín
  • 2 g tuku

2. Tekvicové lupienky

-

Zeleninové čipsy sú v poslednom čase veľkým hitom. Tekvicové sú skvelou alternatívou k vyprážaným, nezdravým zemiakovým lupienkom zo supermarketov, ktoré spoľahlivo nahradia tekvicové. Myslím, že po vyskúšaní receptu s nami budete súhlasiť. Ich príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju každý.

Zložky

  • Tekvica Hokkaido
  • Olivový olej na natieranie
  • Štipka soli a korenia na dochutenie

Ako postupovať

Tekvicu nakrájajte nožom na veľmi tenké plátky. Môžete použiť aj škrabku, podľa toho, ako sa vám s ňou lepšie pracuje.

Plech vyložte papierom na pečenie, poukladajte naň plátky tekvice vedľa seba potreté olivovým olejom, okoreňte a vložte do rúry vyhriatej na 180 ͒C.

Pečte tekvicu dozlatista, približne 30 minút, kým nie sú lupienky chrumkavé.

Ako chutia tekvicové lupienky

Okrem soli a korenia sa na dochutenie hodí aj tymián, ktorý robí chuť ešte zaujímavejšou. Čipsy môžete podávať aj s jogurtovým dipom alebo guacamole. Ak ste nikdy predtým nič podobné neskúšali piecť, výsledok vás prekvapí. Chutiť budú aj deťom, pretože im nemusí chutiť ani chrumkavá zelenina s tekvicou.

Aké sú nutričné hodnoty (na 75 g)

  • 200 kcal
  • 24 g sacharidov
  • 5 g bielkovín
  • 11 g tuku

3. Tekvicový chlieb

-

Tento recept by mali sledovať najmä milovníci kakaa a tmavej čokolády. Tekvicový chlieb bude pre nich "tak akurát" Príprava nie je náročná a je to skvelý spôsob, ako zamaskovať netypickú chuť tekvice

Prísady na pyré:

Prísady na cesto:

  • 60 g masla
  • 100 g cukru alebo ďalšie sladidlo v závislosti od vašich preferencií
  • 2 štipky kuchynskej soli
  • 2 vajcia
  • 1 pohár kyslej smotany
  • 400 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 3 polievkové lyžice holandského kakaa
  • Štipka mletej škorice
  • Kvalitná horká čokoláda

Ako postupovať

Samotná príprava tekvicového chleba je veľmi jednoduchá, takže ju zvládne každý. Najprv očistite polovice tekvice a odstráňte semená. Potom ho nakrájajte na kocky a vložte na 20 minút do rúry pri 200 °C, aby zmäklo. Potom kocky vysypeme do mixéra spolu s kyslou smotanou, aby vzniklo pyré, ktoré osladíme.

Do takto vzniknutého pyré vmiešajte vajcia, škoricu, zmäknuté maslo, cukor a soľ, hladkú múku a sódu. Cesto rozdeľte na dve polovice a prvú polovicu vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Druhú polovicu zafarbite holandským kakaom a pridajte do formy. Nakoniec stačí cesto posypať čokoládovými hoblinkami alebo nasekanou horkou čokoládou a môžete ho vložiť do rúry.

Bochník bude v poriadku 40 minút pri teplote 180 °C, potom by mal aspoň 10 minút chladnúť, kým ho budete môcť vyklopiť.

Ako chutí tekvicový sendvič

Ako sme uviedli v úvode, tekvicový sendvič s čokoládou je skvelý spôsob, ako zamaskovať chuť tekvice, aby si na nej mohol pochutnať aj ten, kto by nikdy nejedol rizoto alebo polievku. Chuť je veľmi intenzívna, čokoládová, a v porovnaní s polievkou si tekvicu všimnete len minimálne. Ak teda chcete spracovať tekvicu jednoducho, ale zároveň chutne, nie je o čom premýšľať.

Aké sú jeho výživové hodnoty (na 100 g):

  • 280 kalórií
  • 40 g sacharidov
  • 10 g tuku
  • 8 g bielkovín

4. Tekvicová polievka

-

Tekvicová polievka je nestarnúca klasika, ktorú by mal určite vyskúšať každý milovník tekvice. Intenzívna tekvicová aróma, plná chuť, ale zároveň žiadne zbytočné prísady, ktoré by kazili vynikajúci nutričný profil tohto pokrmu. Navyše je to naozaj jednoduchý recept, takže v kuchyni nemusíte tráviť dlhé hodiny.

Zložky

  • Jedna stredne veľká tekvica hokkaido
  • Polovica cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • štipka mletého zázvoru (alebo 1 cm koreňa, ak používate čerstvý)
  • 15 g masla
  • Tekvicový olej na ochutenie

Ako postupovať

Celý recept je opäť veľmi jednoduchý. Neolúpané hokkaido stačí nakrájať na kocky a piecť v rúre pri 170 °C 25 minút. Potom kocky vyberte a pridajte na masle opečenú cibuľu, soľ, korenie a ochuťte zázvorom.

Potom túto zmes vložte do hrnca a nechajte ju ďalších 15 minút mierne variť. Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom a podávajte.

Ako chutí

Chuť tekvicovej polievky je úprimne povedané veľmi intenzívna, takže nemusí vyhovovať každému. Existuje nespočetné množstvo receptov, z ktorých väčšina používa vývar, ktorý polievke dodá úplne inú chuť. Recept bez vývaru je však jednoduchší a nám osobne najviac chutil. Chuť polievky môžete zjemniť pridaním smotany alebo tekvicového oleja, ktorý jej tiež dodá veľmi špecifickú chuť.

Aké sú nutričné hodnoty (v 100 ml)

  • 58 kcal
  • 10 g sacharidov
  • 3 g bielkovín
  • 1 g tuku

5. Tekvicová šťava/syrup

-

Na záver sme si nechali špecialitu pre tých odvážnejších z vás. Tekvicový džús ponúka nefalšovanú a intenzívnu chuť tekvice, ktorá nie je po chuti každému, ale ak máte radi tekvicu, tento džús si zamilujete aj vy. Výroba môže trvať dlhšie, ale rozhodne nie je náročná a opäť ju zvládne každý.

Zložky

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 0,4 kg cukru alebo ďalšie sladidlo
  • Polievková lyžica kyseliny citrónovej
  • Jeden citrón

Ako postupovať

Postup výroby tekvicového sirupu je úplne jednoduchý. Nakrájajte tekvicu na malé kúsky a zalejte ju asi litrom vody. Pridajte cukor, kyselinu citrónovú a olúpaný citrón a nechajte 24 hodín lúhovať. Všetko rozmixujte ešte v surovom stave a potom povarte asi 10-15 minút.

Ako chutí tekvicová šťava

Úprimne povedané, tekvicová šťava je chuťovo dosť zvláštna, ale ak si na ňu zvyknete, určite vám bude chutiť. Ak použijete len odporúčané množstvo cukru, budete musieť sirup zriediť vodou v pomere 1:20, ale to nie je problém.

Aká je výživová hodnota (v 10 ml sirupu/200 ml hotovej šťavy):

  • 20 kcal
  • 4 g sacharidov

To je z našej strany pre tento článok všetko. Dúfame, že sa vám to páčilo a vyskúšate tieto recepty. Ak máte ďalšie tipy na tekvicové špeciality, pokojne nám ich dajte vedieť v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.