Suplementy

Nakopávače pod drobnohľadom: použitie, účinné látky a negatívne účinky

Keď chcete maximalizovať svoje tréningové úsilie, dosiahnuť čo najlepšie napumpovanie svalov a oddialiť únavu, ťažko by ste hľadali lepší doplnok ako nakopávač. Keďže popularita predtréningových doplnkov stále rastie, rozhodli sme sa pre vás vytvoriť ďalší článok z séria doplnkov pod mikroskopomv ktorej vám tieto doplnky predstavíme.

Ak vás teda zaujíma správne používanie, dávkovanie, ako aj najlepšie účinné látky, ktoré by nemali chýbať v žiadnom funkčnom doplnku, určite ste na správnom mieste.

Pre koho sú vhodné nakopávače?

Ešte predtým, ako sa pustíme do podrobného rozboru zložiek, mali by sme si povedať, kto môže nakopávače prijať a kto by sa im mal naopak vyhnúť. Je dôležité si uvedomiť, že na rozdiel od takýchto proteínov predtréningové doplnky rozhodne neznamenajú, že ich môže užívať ktokoľvek, kedykoľvek a v podstate v "akomkoľvek" množstve.

1. Pre športovcov (vhodné)

Športovci sú samozrejme hlavnou cieľovou skupinou, pre ktorú boli nakopávače vyvinuté. Ocenia ich najmä silovo trénujúci jedinci, ktorí trénujú v posilňovni, pretože nakopávače ovplyvňujú predovšetkým krvný obeh a silu, čo napríklad pri behu nie je veľmi žiaduce. Kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim dávkovanie u športovcov je telesná hmotnosť, ale aj odolnosť voči účinným látkam. Ak skúšate nakopávač prvýkrát, buďte opatrní a začnite radšej s polovičnou dávkou.

2. Pre zaneprázdnených ľudí (vhodné)

Formu nakopávača určite ocenia napríklad zaneprázdnení ľudia, ktorým stimulanty dodávajú energiu a bdelosť aj v neskorých hodinách. Určite by ste nemali používať extrémne silné nakopávače, ak potrebujete cvičiť, pretože by to mohlo narušiť kvalitu vášho spánku a 90 % prítomných látok sa vôbec nevyužije, avšak napríklad kofeínové tablety alebo extrakt zo zeleného čaju (ktoré ja osobne tiež považujem za "nakopávače" pred tréningom) môžu byť určite dobrou voľbou.

Kofeínové tablety
Keď musíte pracovať dlho do noci a doľahne na vás únava, namiesto silného nakopávača compex vám príde vhod káva, kofeínové tablety alebo tablety s extraktom zo zeleného čaju.

3. Pre tehotné a dojčiace ženy (nevhodné)

Aj keď v tomto prípade nemôžem hovoriť z vlastnej skúsenosti, v žiadnom prípade by som neodporúčala nakopávače tehotným alebo dojčiacim ženám. Ak odhliadneme od všetkých ostatných stimulantov, stále obsahujú vysoké množstvo kofeínu, ktorý zvyšuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu, čo nie je v tehotenstve žiaduce. Niektoré profesionálne webové stránky tvrdí, že užívanie približne 200 mg tohto stimulantu denne je pre tehotenstvo bezpečné, ale aj tak by som sa o užívaní týchto produktov poradil s lekárom.

4. Pre osoby s vysokým krvným tlakom (vhodné aj nevhodné)

Káva a vysoký krvný tlak je téma, ktorá by určite mohla byť predmetom samostatného článku. Hoci sa dlho predpokladalo, že kofeín zvyšuje krvný tlak, najnovšie dôkazy naznačujú, že to tak nemusí byť. V každom prípade však platí to, čo som napísal o odsek vyššie, a ak používate kombináciu viacerých stimulantov v nakopávačkách, odporúčam konzultáciu s lekárom.

Vážne Pre Nakopávač bez stimulantov
Ak máte zdravotné problémy a chcete sa vyhnúť predtréningovým doplnkom bez stimulantov, určite odporúčame Serious Pre.

Aké zložky najčastejšie obsahujú nakopávače?

Tvorba tohto článku má jeden zásadný problém. Nakopávače obsahujú niekoľko účinných látok, takže nejde len o jednu jedinú. A to je hlavný rozdiel oproti takýmto kreatín alebo citrulíno ktorých sme písali skôr. Napriek tomu sa vám tu pokúsime predstaviť najdôležitejšie látky, ktoré sa používajú v predtréningových prípravkoch.

1. Stimulanty

Stimulanty sú látky, ktoré zlepšujú duševné a fyzické funkcie pôsobením na centrálny a periférny nervový systém. Typické účinky stimulantov sú zvýšená bdelosť, znížená potreba jedla a spánku, zvýšená produktivita a lepšia pohyblivosť.

Kofeín

Kofeín je pravdepodobne najrozšírenejším stimulantom na svete a medzi jeho žiaduce účinky patrí oddialenie mentálnej únavy, zlepšenie koncentrácie a bystrejšie myslenie. Kým šálka kávy obsahuje podľa niektorých zdrojov približne 120 mg kofeínu, väčšina nakopávačov používa 200 mg, čo je najvyššia dávka povolená legislatívou EÚ.

Taurín

Možno vás zaujíma, čo v tejto kategórii robí taurín. Hoci ide o aminokyselinu, pre svoje účinky sa veľmi často používa ako stimulant. A prečo je to tak? Pravdepodobne preto, že cieľovým miestom pôsobenia taurínu je mozog, kde ovplyvňuje prenos nervových impulzov a signálov. Môže tiež chrániť mozog pred neurotoxickými účinkami niektorých solí aminokyselín a pred hromadením ťažkých kovov v tele.

Extrifit Agrezz nakopávač
Jedným z nakopávačov s vysokým obsahom taurínu je Agrezz, víťaz nášho nezávislého porovnania predtréningových doplnkov.

Synefrín

Synefrín je často propagovaný rôznymi výrobcami ako "legálna náhrada efedrínu". Aj keď v skutočnosti má z hľadiska svojich účinkov ďaleko od efedrínu, stále ide o pomerne účinný alkaloid, ktorý zlepšuje metabolický obrat, mobilizuje tukové zásoby a pozitívne ovplyvňuje termogenézu.

2. Aminokyseliny

Aminokyseliny sú základnými stavebnými prvkami peptidov a bielkovín, ale ich účinky sú rôzne. Niektoré slúžia predovšetkým na ochranu svalových vlákien pred katabolizmom, iné ovplyvňujú produkciu hormónov alebo zabezpečujú správnu dusíkovú rovnováhu. V každom prípade bývajú veľmi častou súčasťou predtréningových doplnkov.

Beta alanín

Beta alanín je, ako už názov napovedá, beta aminokyselina, ktorá má pred tréningom naozaj široké využitie. Podľa dostupných vedeckých dôkazov má schopnosť zvyšovať produkciu rastového hormónu, zlepšovať silový výkon počas tréningu a tiež zvyšuje fyzickú vytrvalosť, čo vám umožní trénovať dlhšie.

Citrulín

Citrulínu sme sa venovali v jedna z predchádzajúcich epizód našej série, takže si tu zhrnieme len základy. Citrulín preukázateľne prispieva k zníženiu bolesti svalov a zlepšuje produkciu oxidu dusnatého, čím zvyšuje prietok krvi pracujúcim svalom. Zároveň má však aj veľmi pozitívny vplyv na syntézu hormónov - ovplyvňuje produkciu anabolického testosterónu aj rastového hormónu.

Doplnok stravy citrulín
Citrulín sa dá kúpiť aj samostatne. Ak si napríklad chcete vytvoriť vlastný predtréningový tréning, táto aminokyselina by v ňom nemala chýbať.

BCAA

Aminokyseliny s rozvetveným reťazcom sú tiež zložkou, ktorá sa veľmi často používa v predtréningových prípravkoch. Ich využitie spočíva v ich schopnosti chrániť svalovú hmotu pred katabolizmom a fungovať ako významný zdroj energie vďaka ich schopnosti recyklovať glukózu. Ak vás zaujíma viac o BCAA, určite si môžete prečítať celý článok zo série Supplements Under the Spotlight.

3. Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú základnými zložkami stravy, pretože zabezpečujú životne dôležité metabolické procesy, podporujú funkciu enzýmov, ovplyvňujú správne fungovanie imunitného systému a mnoho ďalšieho. Tieto mikroživiny však majú svoje opodstatnenie aj v predtréningových doplnkoch. Pozrime sa teda ešte raz na najdôležitejšie zložky:

Vitamín C

Vitamín C pravdepodobne poznáte vďaka jeho schopnosti posilňovať imunitný systém. Málokto však vie, že keď sa užíva pred tréningom, podporuje prietok krvi svalmi a zároveň spomaľuje odbúravanie NO2 a NO3, čo pomáha udržiavať svaly napumpované čo najdlhšie.

Obstinated Maniac Veins Pre
Jedným z mála nakopávačov s vysokým obsahom vitamínu C je tento doplnok od sľubnej spoločnosti Obstinated.

Niacín

Niacín (t. j. vitamín B3) je vo vode rozpustná živina zodpovedná za uvoľňovanie energie z potravy, preto je dôležitým energizérom v predtréningových doplnkoch. Zároveň je užitočný aj pri spaľovaní tukov, kde oceníte najmä jeho účinok na zníženie tvorby VLDL a LDL lipoproteínov.

Vitamíny B6 a B12

Vitamíny B6 a B12 sú ďalšími dôležitými energizujúcimi látkami používanými v nakopávačkách. Kým pyridoxín zohráva dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov a aminokyselín, kobalamín sa podieľa na syntéze DNA a ATP, čo je najdôležitejší zdroj energie pre pracujúce svaly.

4. Prírodné výťažky

Keďže nakopávače majú naozaj širokú škálu účinných látok, výrobcovia veľmi často používajú aj prírodné výťažky. Zvyčajne ide o výťažky zo zložiek, ktoré sú známe už stáročia a majú svoj význam napríklad vo východnej medicíne.

Extrakt zo zeleného čaju

Extrakt zo zeleného čaju je mimoriadne bohatý na katechíny, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom, pozitívne pôsobia na zdravie mozgu, zvyšujú citlivosť na inzulín a tiež toleranciu hladiny cukru v krvi, pretože znižujú množstvo hemoglobínu A1C.

Zelený čaj
Zelený čaj má nespočetné množstvo pozitívnych vlastností, ktoré sú známe už stovky rokov.

Extrakt z čierneho korenia

Piperín je opäť veľmi často používaný alkaloid, ktorý stimuluje funkciu tráviacich enzýmov, má termogénne vlastnosti a zmierňuje účinky voľných radikálov. Často sa používa v predtréningových doplnkoch pre svoju schopnosť zvyšovať vstrebávanie ďalších účinných látok (okrem iného selénu, vitamínov skupiny B, kurkumínu, betakaroténu).

Extrakt z červenej repy

Extrakt z červenej repy (niekedy predávaný pod obchodným názvom Sabeet) je zdrojom prírodných dusičnanov. Dusičnany majú schopnosť premieňať sa v tele na oxid dusnatý (NO), a tým zlepšovať prietok krvi a prekrvenie.

Czech Virus čerpadlo M3/s
Extrakt z červenej repy je napríklad obsiahnutý v M3/s pump, jednej z najlepších predtréningoviek bez stimulantov.

5. Prečítajte si viac

Do tejto časti sme zahrnuli látky, ktoré nespĺňajú definície žiadnej z predchádzajúcich kategórií:

Agmatín

Agmatín je dôležitý derivát arginínu. Agmatín, derivát agmatínu, sa používa v športovej výžive pre svoju schopnosť blokovať tvorbu kyseliny mliečnej a zvyšovať syntézu oxidu dusnatého, čím sa zlepšuje prietok krvi a prísun živín do pracujúcich svalov.

Glycerol

Glycerol je látka, ktorá spôsobuje hyperhydratáciu svalových buniek, čo zvyšuje prietok krvi, zabezpečuje maximálnu vaskularitu a dilatáciu ciev.

Ako a kedy odporúčame používať nakopávač?

Ako sme už uviedli v úvode tohto článku, existujú pomerne prísne pravidlá pre to, ako a kedy kopať. Z vlastnej skúsenosti odporúčam vždy dodržiavať odporúčané dávkovanie stanovené výrobcom a prekročiť ho len vtedy, ak nepociťujete žiadny účinok. Za takýchto okolností je potrebné zvyšovať dávku pomaly, pretože ak ju hneď zdvojnásobíte, môžu sa veľmi rýchlo objaviť niektoré nepríjemné vedľajšie účinky, o ktorých budeme hovoriť v ďalšej časti článku.

Rovnako dôležité je dodržiavať čas nastavený výrobcom. Čas, za ktorý nakopávač začne účinkovať, môže byť čiastočne ovplyvnený tým, s akým časovým odstupom od tréningu jete a akú veľkú porciu jedla prijímate, ale stále platí, že tento čas je pre každý nakopávač iný. Niektoré doplnky účinkujú po 15 minútach, iné až po pol hodine.

Preto sa vždy najprv riaďte informáciami odporúčanými výrobcom a akékoľvek úpravy vykonajte až potom, čo zistíte, ako vaše telo na výrobok reaguje.

Posledným dôležitým poznatkom je, že nakopávače obsahujúce stimulanty by sa nemali používať neskoro večer. Mohlo by to nepriaznivo ovplyvniť kvalitu spánku, a to z dôvodu stimulačného účinku na nervový systém a z dôvodu stimulácie obličiek, čo tiež nie je večer žiaduce.

-

Majú nakopávače nejaké vedľajšie účinky?

Ako pri každom doplnku, aj tu záleží najmä na množstve. Konkrétne pri predtréningových doplnkoch sú však vedľajšie účinky o niečo výraznejšie ako pri proteínoch, napríklad v prípade nadmernej konzumácie, pretože kým pri nich hrozia nanajvýš črevné problémy, pri nakopávačoch to môže byť nespavosť, zvýšený krvný tlak, tachykardia, nechutenstvo, ospalosť a iné. Rozoberme si tie najvýznamnejšie z nich trochu podrobnejšie:

1. Nespavosť

Nespavosť je spôsobená obsahom stimulantov v nakopávačkách, ale treba povedať, že ide o veľmi individuálnu záležitosť. Zatiaľ čo niektorí ľudia majú problém zaspať večer po vypití rannej kávy, niektorým ľuďom káva nevadí ani niekoľko minút pred spaním. Tak či onak, nakopávače obsahujúce stimulanty nie sú veľmi vhodné na neskoré nočné tréningy. Pre tých je však ideálny napríklad Serious Pre, ktorý nájdete tu úplná recenzia.

2. Zvýšená srdcová aktivita

Zvýšená srdcová aktivita je opäť negatívnym dôsledkom kofeínu. Hoci sa to prejavuje až pri výraznom príjme tohto alkaloidu, je dôležité poznamenať, že kvalitné nakopávače obsahujú maximálnu jednorazovú dávku kofeínu povolenú EÚ (t. j. 200 mg).

Z vlastnej skúsenosti preto odporúčam vypiť v tréningový deň okrem nakopávača len jednu alebo dve šálky kávy. V extrémnych prípadoch môže kofeín v závislosti od odborné zdroje spôsobiť infarkt alebo problémy s obličkami.

3. Malátnosť a nechutenstvo

Ospalosť je účinok, ktorý som pociťoval predovšetkým pri používaní amerických nakopávačov. Tréning bol vždy veľmi dobrý, len sa pri ňom človek cíti malátne, znechutene a možno aj trochu ospalo. Spôsobuje to látka nazývaná DMAA, ktorá má vysoké množstvo negatívnych účinkov, a preto sa neodporúča ju v žiadnom prípade užívať.

Sú predtréningovky bez stimulantov dobrou voľbou?

Predtréningové prípravky bez stimulantov zažívajú v poslednej dobe rozmach. Podľa mojich skúseností, najmä ak cvičíte neskôr večer, sa tieto doplnky hodia. Veľká dávka stimulantov môže sťažovať zaspávanie a stimulovať činnosť obličiek, čo tiež nie je pred spaním veľmi žiaduce.

Zároveň je dôležité si uvedomiť, že stimulanciá majú vazokonstrikčné účinky, takže paradoxne môžu obmedziť prietok krvi do svalu. To znamená, že psychicky sa môžete cítiť nabití energiou a tréning sa vám bude zdať lepší, ale v praxi stratí svoju účinnosť.

Výber ideálneho nakopávaču do veľkej miery závisí od vášho tréningového zamerania. Na intenzívne kulturistické tréningy s krátkymi prestávkami sú podľa mňa ideálne doplnky bez stimulantov, ak sa zameriavate viac na silový tréning s dlhšími prestávkami, stimulanty rozhodne nie sú na škodu.

Ktorý doplnok teda odporúčame vybrať?

Je takmer nemožné odporučiť len jeden jediný nakopávač, pretože mnohé nakopávače sa výrazne líšia nielen obsahom účinných látok, ale aj ich špecifickým typom. Ak hľadáte najsilnejšiu nakopávač na európskom trhu, určite vám môžeme odporučiť Agrezz - víťaza nášho nezávislé testovanie doplnkov pred tréningom. Na druhej strane, nie každému vyhovujú takéto silné produkty. Ak ste nikdy predtým nevyskúšali nakopávač, odporúčam vyskúšať niekoľko produktov v jednotlivých dávkach a zostať pri tom, ktorý vám najviac vyhovuje. Pre tých, ktorí navštevujú posilňovňu len večer, odporúčame vyskúšať Serious Pre, ktorý je úplne bez stimulantov.

To je všetko k tomuto rozsiahlemu článku, ak máte nejaké otázky o užívaní predtréningových doplnkov, určite sa môžete opýtať v komentároch, radi vám odpovieme.

TIP: Výber najlepších nakopávačov na trhu 2024!

Predchádzajúce časti:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.