Ostatné

Nízky testosterón - 4 tipy na jeho zvýšenie

Zlepšite svoju postavu a zvýšte hladinu testosterónu tým, že telu dodáte dostatok správnych živín na produkciu tohto hormónu. Chyby v stravovaní, ako je konzumácia veľkého množstva cukru, obmedzenie tukov, vegetariánska strava, nedostatok horčíka, zinku alebo vitamínu D, môžu znížiť hladinu testosterónu a spôsobiť nadváhu.

Štúdie ukázali, že muži s nízkou hladinou testosterónu majú vyšší výskyt týchto zdravotných problémov:

  • Diabetes II. typu
  • Neplodnosť
  • Viac brušného tuku a menej svalov
  • Menší rast svalov počas silového tréningu
  • Slabý športový výkon
  • Pomalšia regenerácia po tréningu
  • Väčšie riziko rakoviny prostaty

Nízka hladina testosterónu je oveľa väčší problém, ako si muži uvedomujú. Existuje mnoho vzájomne súvisiacich príčin spôsobujúcich nedostatok testosterónu - chemické estrogény (z plastov), nedostatok živín, nízkotučná alebo vegetariánska strava, nedostatok fyzickej aktivity atď.

Pozrime sa na štyri tipy, ktoré vám pomôžu pri zvyšovaní hladiny testosterónu a dosiahnutí vašej najlepšej formy, ako aj optimálneho zdravia.

Dostatok vitamínu D

Začiatok užívania vitamínu D môže byť najúčinnejším spôsobom zvýšenia produkcie testosterónu. Nedávna štúdia odhalila, že muži s nedostatkom vitamínu D (menej ako 20 ng/ml) majú oveľa menej testosterónu a viac estrogénu ako muži s dostatkom tohto vitamínu. Títo muži mali viac tuku a menej svalov.

Vitamín D podporuje produkciu testosterónu, pretože receptory vitamínu D sa nachádzajú na bunkách príslušných žliaz. Okrem toho vitamín D spomaľuje proces aromatizácie, pri ktorom sa testosterón u mužov mení na estrogén.

TIP: Preskúmali sme populárny doplnok Primulus!

Získajte dostatok zinku

Súvislosť medzi zinkom, testosterónom a reprodukčným zdravím je dobre známa. V štúdii z roku 1996 sa zistilo, že u mladých mužov so zdravou hladinou testosterónu došlo po obmedzení spotreby zinku na päť mesiacov až k 50 % poklesu testosterónu. Dopĺňanie glukonátu zinočnatého zdvojnásobilo hladinu voľného testosterónu počas rovnakého obdobia u starších mužov.

Dostatok zinku umožňuje telu vylučovať viac testosterónu a anabolických hormónov.

Nedostatok zinku postihuje rovnako mužov aj ženy. Je zodpovedný za horšie výsledky tréningu, neplodnosť a vyššie riziko rakoviny.

Zinok má aj ďalšie úlohy, ktoré priamo ovplyvňujú hormonálne systémy:

  • nedostatok zinku vedie k zvýšeniu estrogénových receptorov a zníženiu androgénových receptorov
  • nedostatok zinku zvyšuje premenu testosterónu na estrogén (podobne ako nedostatok vitamínu D)
  • tkanivá mužskej prostaty potrebujú 10-krát viac zinku ako iné bunky. Pri napadnutí rakovinou stráca prostata schopnosť akumulovať zinok, čo vedie k rýchlemu šíreniu rakoviny
  • nedostatok zinku zvyšuje riziko rakoviny u žien, pretože vedie k abnormálnej produkcii estrogénu a pretože zinok minimalizuje zápal, ktorý je jednou z hlavných príčin poškodenia buniek

TIP: Všetko o testosteróne na jednom mieste

Nedostatok horčíka

Dostatok horčíka pomôže zvýšiť hladinu testosterónu a budovať svaly, pretože horčík zlepšuje antioxidačnú kapacitu tela, znižuje zápal a umožňuje silnejšie uvoľňovanie testosterónu a IGF-1

Horčík má niekoľko fyziologických úloh:

  • zabezpečuje produkciu enzýmov, ktoré umožňujú vitamínu D pomáhať pri vstrebávaní vápnika a budovaní kostí
  • je obzvlášť dôležitý pre športovcov, pretože umožňuje silové svalové kontrakcie
  • podporuje zdravý spánok, ktorý je mimoriadne dôležitý pre podporu testosterónu

Dostatok spánku

Vieme, že dostatok spánku je nevyhnutný pre produkciu rastového hormónu a regeneráciu po tréningu, ale je dôležitý aj pre uvoľňovanie testosterónu. Už v roku 1975 vedci zistili, že celková hladina testosterónu sa počas noci zvyšuje a pravidelne sa uvoľňuje. Viaceré štúdie preukázali, že už jedna noc bez kvalitného a dostatočného spánku znižuje uvoľňovanie testosterónu, čo vedie k nižšej hladine testosterónu po prebudení.

V inej štúdii sa testoval účinok iba štyroch hodín spánku počas piatich nocí u mladých mužov. Výsledkom bola nízka hladina testosterónu, vysoká popoludňajšia hladina kortizolu a výrazne zmenený metabolizmus glukózy a inzulínu. Cieľom tejto štúdie bolo zmerať vplyv nedostatočného spánku na riziko cukrovky. Tento účinok sa prejavil už po jednom týždni v podobe inzulínovej rezistencie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.