Stravovanie

Nízkokalorické prílohy z konjakovej múky: kedy a ako ich používať?

Leto je za rohom a to znamená len jedno. Je čas dostať sa do formy do plaviek a konečne zhodiť kilá navyše, ktoré sa s nami ťahali až do Vianoc. To zahŕňa pevný tréningový režim a upravenú stravu. Problematike odbornej prípravy sme sa venovali už niekoľkokrát. Inšpirovať sa môžete napríklad naším článkom o najlepších športoch na chudnutie. Dnes sa zameriame na druhý faktor ovplyvňujúci chudnutie, t. j. stravu. Toto však nebude všeobecný rozhovor o tom, ako si nastaviť jedálniček pri redukčnej diéte. Tentoraz sa zameriame výlučne na prílohy. Konkrétne sa zameriame na prílohy z konjakovej múky, ktoré sú známe svojím mimoriadne nízkym obsahom kalórií. Odkiaľ pochádza konjaková múka? Sú cestoviny konjac naozaj také zázračné a kedy je najlepšie zaradiť ich do jedálnička? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnom článku.

Prílohy su pro jedalniček doležité

Vždy, keď začnete plánovať svoj jedálniček, musíte si dať pozor, aby ste nevynechali žiadne dôležité živiny. Zároveň však nechcete, aby obsahovali príliš veľa kalórií, čo môže byť v niektorých prípadoch dosť obmedzujúce. Ak nemáte chuť jesť kuracie mäso s ryžou niekoľkokrát týždenne, budete musieť začať trochu experimentovať. Keďže väčšinu bielkovín a ďalších dôležitých živín získavate z hlavného jedla, niekedy sa môže zdať, že prílohy sú len ďalším zdrojom zbytočných kalórií v jedálničku. Ale aj samotné jedenie mäsa vás po čase unaví. Preto je mimoriadne dôležité nájsť dobrú nízkokalorickú prílohu. V niektorých prípadoch vám ušetrené kalórie z príloh umožnia dopriať si trochu jedla navyše, čo je počas chudnutia veľká výhoda.

Konjak sa pestuje najmä v krajinách južnej Ázie
Konjak sa pestuje najmä v krajinách južnej Ázie

Čo je to konjaková múka a čo je na nej zaujímavé?

Konjak je v západnom svete stále relatívne nový, ale v skutočnosti je tu s nami už naozaj dlho. Obzvlášť obľúbená je v Číne a Japonsku, kde sa používa už stáročia. Z rastliny Amorphophallus konjac sa konjacová múka vyrába rozrezaním, vysušením a následným mletím hľúz. Používa sa najmä ako základ pre konjakovú múku, ale nájdete tu napríklad aj konjakovú ryžu. Okrem múky sa z konjaku vyrába aj želé (používa sa ako náhrada emulgátorov a zahusťovadiel) a vo vode rozpustná vláknina (glukomanán). Konjaková múka sa často spája so zázračnými účinkami pri chudnutí. Je to naozaj tak?

Výživové hodnoty výrobkov z konjakovej múky

Jednou z najväčších výhod príkrmov z konjakovej múky je, samozrejme, nízky obsah kalórií. Preto sú obľúbené pri redukčných diétach, pri ktorých sa počíta každá kalória. Mimoriadne dôležitý je však aj vysoký obsah vlákniny. To pomáha navodiť pocit sýtosti, ktorý umožňuje ľuďom vydržať dlhšie bez jedla. Mnohým stravníkom sa nedarí dosiahnuť svoje ciele, pretože sa pri dodržiavaní diéty necítia dostatočne sýti, čo v konečnom dôsledku spôsobuje, že diétu nedodržiavajú. To je, samozrejme, problém, ktorý môže účinne vyriešiť práve vysoký obsah vlákniny. Štúdia z roku 2005 dokonca potvrdila, že glukomanán v konjakovej múke pomáha chudnúcim viac schudnúť. Okrem toho vláknina podporuje činnosť čriev a prispieva k lepšiemu tráveniu.

Konjaková múka sa vyrába zo sušených a mletých konjakových hľúz.
Konjaková múka sa vyrába zo sušených a mletých konjakových hľúz.

Ďalšie zdravotné výhody konjaku

Podpora chudnutia a pozitívny vplyv na chudnutie sa tým nekončí. Všeobecne sa diskutuje aj o schopnosti konjaku znižovať hladinu cholesterolu. To platí najmä pre zlý (LDL) cholesterol. Vzhľadom na veľmi nízky obsah cukru vo výrobkoch z konjakovej múky sa ich používanie často odporúča aj ľuďom trpiacim cukrovkou. Zároveň však treba dodať, že v tejto súvislosti nebola vykonaná žiadna relevantná štúdia a všetky naše poznatky v tejto oblasti sú založené na štúdii vykonanej na myšiach. V neposlednom rade musíme spomenúť vplyv konjaku na zdravie pokožky. Uvádza sa, že pomáha predchádzať akné a podporuje celkovú kvalitu ľudskej pokožky.

Príprava a chuť konjakových prízdob

Nespornou výhodou konjakových príloh je ich jednoduchá príprava. V drvivej väčšine prípadov ich stačí rýchlo zohriať v hrnci s vodou, zľahka opiecť na panvici alebo jednoducho nechať na minútu v mikrovlnnej trúbe. Z hľadiska náročnosti a rýchlosti prípravy teda naozaj nie je čo vytknúť a je úplne jedno, od ktorého výrobcu si konjakovú cestovinu (alebo ryžu) kúpite. Keď však príde na samotnú ochutnávku, slová chvály musia ísť bokom. Opakujem to, čo som už nespočetnekrát napísal takmer v každom článku, v ktorom som hodnotil chuť výrobku. Vkus sa nedá objektívne posúdiť, pretože každému z nás chutí niečo iné. Aj keď sa celá naša redakcia zhodne na tom, že sa nám niečo nepáči, stále je to len subjektívny pocit.

Ale po ochutnaní cestovín aj ryže z konjakovej múky musím povedať, že si naozaj neviem predstaviť, že by to niekomu chutilo. Na prvý pohľad vyzerajú cestoviny a ryža celkom normálne. Tento dojem však zmizne, keď k nemu prvýkrát privoňate. Vôňa konjakových cestovín mi do istej miery pripomína ryby, čo sa dá len ťažko považovať za pozitívum. To isté platí aj pre samotnú chuť. Okrem toho majú konjakové prílohy veľmi zvláštnu konzistenciu pripomínajúcu želé. Z tohto dôvodu sa v ústach nerozkladajú tak dobre ako bežné cestoviny, ku ktorým sa o chvíľu vrátime. Nakoniec musím povedať, že chuťovo to naozaj nie je žiadny zázrak. Naopak.

Na prvý pohľad nerozoznáte konjakové cestoviny od bežných.
Na prvý pohľad nerozoznáte konjakové cestoviny od bežných.

Zvýšené riziko zadusenia

Môže sa to zdať zvláštne, ale niektoré výrobky z konjakovej múky sú v niektorých krajinách zakázané. Dôvodom je, že môžu predstavovať riziko zadusenia pre starších ľudí a deti. Pred chvíľou som spomínal zvláštnu konzistenciu konjakových cestovín a skutočnosť, že sa v ústach veľmi nerozpadajú. V porovnaní s bežnými cestovinami je tento rozdiel naozaj viditeľný, a ak ste nedávali pozor, mohli ste byť prinajmenšom zaskočení. Môže sa to zdať ako úplná banalita, ktorú možno vyriešiť jednoducho tým, že konjakovú pastu správne prežúvate. A máte pravdu. Lenže Úrad pre potraviny a liečivá v Spojených štátoch zaznamenal zvýšený výskyt úmrtí v dôsledku udusenia z konzumácie potravín s konjakom. Určite nechcem nikoho strašiť, ale toto je určite informácia, ktorú je dobré vedieť.

Zhrnutie na záver

Konjakové cestoviny sú rozšírené najmä v Číne a Japonsku, ale čoraz väčšiu pozornosť si získavajú aj v západných krajinách. Hlavnou výhodou je jeho výživová hodnota. Kombinácia minimálneho množstva kalórií a vysokého obsahu vlákniny z nej robí ideálnu prílohu pre každého, kto sa snaží minimalizovať príjem kalórií. Za veľké negatívum však musím považovať chuť, ktorá je v potravinách predsa len dosť podstatná. Na druhej strane musím vyzdvihnúť jednoduchú a rýchlu prípravu. V tejto chvíli je čas odpovedať na najdôležitejšiu otázku: oplatí sa konjakovú prílohu zaradiť do vášho jedálnička?

Moja odpoveď je jasná. Ochutnajte ich a uvidíte. Ak zabudneme na skutočne príšernú chuť, konjakovým cestovinám nie je čo vytknúť. Z výživového hľadiska sú naozaj dobré a pokiaľ si dáte pozor, aby ste sa nimi nezadusili, nevidím v tom problém. Za zmienku stojí aj pomerne vysoká cena, ale to asi nie je prekvapujúce. Všetko teda závisí od toho, či sa vám páčia. Ak áno, neváhajte ich zaradiť do svojho jedálnička. Ak nie, zbytočne si s nimi nerobte starosti. Výživové hodnoty sú dôležité, ale na jedlo by ste sa mali tešiť, nie sa do neho nútiť. Na takejto diéte by ste aj tak dlho nevydržali.

To je pre dnešok všetko. Ak máte k článku nejaké otázky alebo pripomienky, budeme radi, ak nám ich napíšete do komentárov.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.