Stravovanie

Šumivé alebo neperlivé? Ktorá voda je lepšia?

Voda je nepochybne najdôležitejšou súčasťou nášho tela. Veď až 80 % tela tvorí voda. Bez vody by sme jednoducho nemohli existovať. V akej forme by sme ju však mali prijímať? Je perlivá voda pre náš organizmus škodlivá? Na tieto otázky vám odpovieme v našom dnešnom článku.

Čo je to vlastne perlivá voda?

V skratke, perlivá voda je obyčajná voda obohatená o oxid uhličitý pridaný z tlakovej nádoby. Ten spôsobuje vo vode reakciu, ktorá vedie k tvorbe malých bubliniek. Do perlivej vody sa často pridáva aj malé množstvo soli, aby sa reakcia a celková chuť vody ešte zlepšila. Práve pre jej výraznejšiu chuť ju mnohí ľudia uprednostňujú pred obyčajnou vodou. Často totiž záleží na tom, či si ju kúpite z minerálneho zdroja, alebo ju pijete z vodovodu, a na chuť má veľký vplyv aj miesto, kde sa nachádzate.

pitie perlivej vody
Perlivá voda je obohatená o oxid uhličitý.

 

Aké sú rozdiely medzi perlivou a neperlivou vodou?

Samozrejme, ak odhliadneme od toho, že perlivá voda "bublinkuje", medzi bežnou vodou a perlivou vodou je niekoľko (nie až tak zásadných) rozdielov. Pozrime sa na ne bližšie.

Jedným z nich je, že perlivá voda je o niečo kyslejšia ako bežná neperlivá voda. Dokonca sa ukázalo, že aktivuje rovnaké receptory v ústach ako napríklad horčica. Jej pH sa pohybuje okolo 3 - 4. Keďže prebytočný oxid uhličitý sa odbúrava v obličkách, nemal by mať na váš organizmus žiadny vplyv. Teda za predpokladu, že vaše obličky a ostatné orgány fungujú tak, ako majú.

Perlivá voda a zuby

Pravdepodobne ste už počuli, že najväčšia diskusia okolo perlivej vody sa točí okolo jej údajného poškodenia zubnej skloviny. Prekvapivo, na túto tému neexistuje veľa overených štúdií, ale tie, ktoré sa ňou zaoberali, ukazujú, že ak sa nepoužívanesprávna dentálna hygiena v kombinácii s nezdravými návykmi môže skutočne viesť k mierne zvýšenému poškodeniu skloviny.

Nejde však o závažný problém a väčšinu populácie to neovplyvňuje. Problém nastáva, keď perlivá voda obsahuje cukor. Ten je, samozrejme, nielen pre naše zuby veľmi škodlivý a bolo preukázané, že nápoje, ktoré ho obsahujú, sú rovnako škodlivé ako 100-krát škodlivejšie pre našu sklovinu ako akákoľvek bežná perlivá minerálna voda.

Odporúčame preto vyhýbať sa sladeným nápojom úplne. Nielenže sú škodlivé pre naše zuby, ale môžu viesť aj k zvýšenémuriziku srdcových ochorení, tráviacich problémov, obezity a napríklad cukrovky.

perlivá voda a cukor
Problém nastáva, keď perlivá voda obsahuje cukor.

Perlivá voda a trávenie

Často sa diskutuje aj o vplyve perlivej vody na trávenie. Najčastejšie spomínaným problémom je nadúvanie, ktoré sa skutočne môže objaviť po vypití veľkého množstva sýtenej vody. Niektoré štúdie však ukázali, že môže mať dokonca pozitívny vplyv na trávenie.

V jednej štúdii napríklad vedci zistili, že perlivá voda zlepšuje stimuláciu nervov zodpovedných za prehĺtanie. To výrazne uľahčuje prehĺtanie a môže byť dobrým riešením napr.prehĺtania tabliet alebo pre menšie deti, ktoré majú problémy s prehĺtaním.

Perlivá voda môže byť vhodnejšia aj v strave. Jedným z ich účinkov je podľa niektorých štúdií zvýšený pocit sýtosti. Výskum na túto tému je však ešte len v začiatkoch a na potvrdenie alebo vyvrátenie týchto výsledkov budú potrebné ďalšie štúdie.

Ďalšie účinky perlivej vody na zdravie

Výskumom sa zistilo, že pitie perlivej vody bohatej na sodík môže z dlhodobého hľadiska znížiť riziko srdcových ochorení. Podľa nich sa predpokladá, že sýtená voda zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu a znižuje zápal v kardiovaskulárnom systéme. Bohužiaľ, touto témou sa zaoberala veľmi malá vzorka štúdií a zatiaľ sa tieto závery nedajú potvrdiť.

Mnohí ľudia sa tiež obávajú, či sýtený nápoj nepoškodzuje zdravie kostí kvôli zvýšenej kyslosti. Nič však nenasvedčuje tomu, že by mala akýkoľvek vplyv na zdravie našich kostí. Tento problém sa zistil len u ľudí s nadmernou konzumáciou kolových nápojov. Tie obsahujú veľké množstvo fosforu, ktorý v kombinácii s nedostatočným príjmom vápnika môže spôsobiť úbytok kostnej hmoty. Samotná perlivá voda nemá vplyv na zdravie kostí.

používanie perlivej vody
Samotná perlivá voda nemá vplyv na zdravie kostí.

Je lepšia perlivá alebo neperlivá voda?

Na túto otázku jednoducho neexistuje jednoznačná odpoveď. Mnohí ľudia uprednostnia perlivú vodu, zatiaľ čo iní dajú prednosť obyčajnej vode. Nebolo však preukázané, že by perlivá voda mala nejaký významný vplyv na ľudské zdravie. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť nadúvanie, ale celkovo nie sú účinky významné.

Hlavným problémom sú sladené nápoje. Tým by ste sa mali za každú cenu vyhýbať. Majú negatívny vplyv na množstvo faktorov a určite neprospejú vašej snahe o zdravý životný štýl. Ak nemáte radi perlivú alebo neperlivú vodu, môžete si ju vylepšiť napríklad pomocou BCAA. Tie sladené nechajte ležať ladom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.