Suplementy

Poškodzuje kreatín pečeň a obličky? Na túto otázku odpovieme raz a navždy

Každý, kto sa zaoberá fitness, už pravdepodobne počul o kreatíne. Názory naň sa však líšia. V tomto článku vám ukážeme, čo je kreatín, ako funguje v našom tele, či má nejaký vplyv na naše orgány a podľa čoho si vybrať správny produkt.

Čo je vlastne kreatín?

Na internete sa môžeme dočítať, že kreatín je škodlivý, že je v podstate anabolický alebo že vôbec nefunguje. Pozrime sa teda na to, čo je kreatín a aké funkcie má v našom tele. Kreatín sa skladá z troch aminokyselín, a to glycínu, arginínu a metionínu. Tieto aminokyseliny potom vytvárajú peptidový reťazec nazývaný tripeptid, ktorý má v našom tele mnoho funkcií.

Výskum ukázal, že priemerný 70-kilogramový človek má v tele až 120 g kreatínu, z čoho 95 % je uložených vo svalových bunkách. Kreatín sa v tele nachádza vo forme kreatínfosfátu alebo ako molekula kreatínu s pripojeným zvyškom kyseliny fosforečnej. Táto forma kreatínu potom slúži ako zdroj energie pre naše svalové bunky.

ČO JE ATP?
ATP (adenozíntrifosfát) je hlavným zdrojom energie v ľudskom tele. Keď sa z tejto molekuly uvoľní energia, vzniká ADP (adenozíndifosfát) alebo AMP (adenozínmonofosfát). Výsledným molekulám chýba fosfátová skupina, ktorú poskytuje kreatínfosfát. Prijatím fosfátovej skupiny sa znovu syntetizuje ATP, ktorý môže opäť slúžiť ako zdroj energie pre naše bunky.

Ak vás zaujíma podrobnejší opis funkcie kreatínu v našom tele, neváhajte si prečítať článok Kreatín pod mikroskopom na našej webovej stránke. 

 Kreatín je pre naše telo úplne normálna látka.

Aké sú najčastejšie negatíva, o ktorých čítame?

Kreatín je napriek tomu, že je vedecky dobre preskúmaný, pomerne často démonizovaný. Môžeme sa napríklad dočítať, že spôsobuje kŕče, poškodzuje pečeň a obličky, spôsobuje dehydratáciu, priberanie alebo črevné problémy. Menej často spôsobuje rabdomyolýzu alebo kompartment syndróm. Rabdomyolýza je stav, pri ktorom dochádza k poškodeniu myocytov (svalových buniek) a uvoľneniu ich cytoplazmy z bunky.

Nižšie v tomto článku sa budeme zaoberať možným vplyvom kreatínu na obličky a pečeň. Niektoré z uvedených vedľajších účinkov sme však pre vás rozobrali v článku 7 najčastejších mýtov o kreatíne, takže ak sa o tento doplnok zaujímate všeobecnejšie, možno si budete chcieť prečítať vyššie uvedený článok.

Môže kreatín poškodiť naše orgány? Čo hovorí veda?

Kreatín je jedným z najviac skúmaných športových doplnkov stravy. Jeho prínos bol prvýkrát preukázaný v roku 1923, keď bol kreatín podávaný zvieratám a ukázalo sa, že po jeho užití majú lepšiu dusíkovú rovnováhu. Výskum pokračuje dodnes a máme k dispozícii nespočetné množstvo vedeckých štúdií, ale stále sa stretávame s tvrdeniami, že kreatín poškodzuje naše orgány, ako sú obličky a pečeň. Najčastejším argumentom, prečo je kreatín škodlivý pre pečeň a obličky, býva, že suplementácia kreatínom zvyšuje hladinu kreatinínu v krvnom sére. 

ČO JE KREATINÍN?

Kreatinín je marker, ktorý sa používa v klinickej biochémii ako diagnostický nástroj na zisťovanie porúch obličiek. Poruchy sa však určujú len na základe veľkých výkyvov, ani mierne zvýšené hladiny nestačia na zachytenie choroby.

Toto tvrdenie je pravdivé, ale žiadna štúdia nepreukázala, že by zvýšená hladina kreatinínu po suplementácii kreatínom súvisela s poškodením pečene alebo obličiek. Ďalšiu štúdiu, ktorá potvrdila bezpečnosť kreatínu, nájdete aj v našom ďalšom článku o kreatíne. Podobne môžeme na internete nájsť nespočetné množstvo štúdií, ktoré nepreukázali žiadne iné vedľajšie účinky.

Existuje mnoho štúdií, ktoré nepreukázali žiadne negatívne účinky kreatínu ani pri dlhodobom užívaní.
Existuje mnoho štúdií, ktoré nepreukázali žiadne negatívne účinky kreatínu ani pri dlhodobom užívaní.

Ktorý kreatín si vybrať?

Na trhu je mnoho foriem kreatínu a ich počet stále rastie. Ktorý z nich je však najlepší? Najpreskúmanejšou, najdostupnejšou a hlavne najúčinnejšou formou kreatínu stále zostáva kreatín monohydrát. Je jednou z prvých objavených foriem a prešla desiatkami vedeckých štúdií, ktoré preukázali jej účinnosť a bezpečnosť. Ak váhate, ktorú značku kreatínu si vybrať, aby bol čistý a cenovo dostupný, pozrite si náš rebríček najlepších kreatínov.

V komentároch nám môžete napísať o svojich osobných skúsenostiach s kreatínom alebo odporučiť svoj obľúbený produkt ostatným čitateľom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (1)

Peter
August 19, 2022

Ahoj,minuly rok som prisiel o jednu oblicku.Ako je to zo suplementami pre mna?Dakujem

Súhlasím(0)
Nesúhlasím(0)