Suplementy

Prečo nepoužiť amerických nakopávačov?

Vposlednom čase je trendom verejne hovoriť o anabolických steroidoch a ich vplyve na zdravie. Niekto si na ich verejnej propagácii vybuduje kariéru, iný ich celý život v tichosti používa, ale v starobe si uvedomí, že to nie je správne, a napíše o tom knihu.

Ale keď si prechádzam všetky tieto anabolické videá, všimol som si, že nikto sa príliš nezaujíma o amerických nakopávačkárov. Hoci neexistujú žiadne oficiálne štatistiky, podľa mojich doterajších skúseností sú oveľa častejšie zneužívané ako anabolické steroidy. Preto by sme im v dnešnom článku chceli venovať pozornosť a poukázať na to, prečo je lepšie držať sa európskych predtréningoviek založených na vedeckých štúdiách.

Strašiak zvaný DMAA

Pomyselným stredobodom, okolo ktorého sa bude tento článok točiť, je DMAA. Táto zložka je v skutočnosti hlavnou kontroverznou látkou, ktorú nájdete v amerických nakopávačkách. Stačí sa pozrieť na zloženie veľmi populárneho Jack3D. V skutočnosti v ňom okrem spomínaného 1,3-dimetylamylamínu nájdete presne to, čo v európskych nakopávačkách. Konkrétne arginín AKG, kreatín monohydrát, beta alanín, kofeín a extrakt zo Schizandry čínskej.

Hoci sa posledná uvedená zložka môže zdať trochu neznáma a umelá, ide o výťažok z čínskej trstiny, ktorej plody obsahujú najmä kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú a askorbovú. V našom tele má trstinová rašelina najmä stimulačné, antidepresívne a imunitu posilňujúce účinky. Najdôležitejšie však je, že je zdravotne bezpečný. Zvyšok nášho dnešného článku sa teda bude venovať výlučne problematike a kontroverzii DMAA.

American Nakopávač Jack3D Zloženie
Ako vidíte, okrem DMAA nemajú americké doplnky čo ponúknuť.

Kde je teda problém?

Ako ste si už pravdepodobne zvykli z našich článkov, vždy sa snažíme poskytnúť dva rôzne pohľady na každú tému - či už je na prvý pohľad pozitívna alebo negatívna. Tak to bude aj v prípade DMAA. Táto látka má samozrejme mnoho pozitívnych účinkov, pre ktoré sa koniec koncov používa. Existujú však aj rovnako významné negatíva. Koniec koncov, akonáhle sa objaví prvý po užití doplnku s ním priamo súvisiace úmrtiatreba byť opatrný. A preto by sa malo začať s negatívnymi účinkami.

1. DMAA môže poškodiť obličky

Keďže negatívnych účinkov DMAA by sa dalo nájsť veľa, poďme sa venovať len tým najdôležitejším. A medzi nimi nesmie chýbať riziko poškodenia obličiek. V roku 2013 bolo hospitalizovaných 36 pacientov užívajúcich doplnok stravy OxyElite Pro obsahujúci DMAA. Ako uvádza odborné záznamy, dvaja pacienti si vyžiadali transplantáciu pečene a jeden z nich dokonca podľahol následkom, pričom všetci títo športovci neužívali žiadne iné doplnky okrem spomínaného doplnku dimetylamylamínu.

2. DMAA môže spôsobiť krvácanie do mozgu

Krvácanie do mozgu nie je zriedkavé ani pri produktoch DMAA. Okrem nie veľmi relevantné prípadykde došlo ku krvácaniu do mozgu pri kombinácii DMAA s vysokým obsahom kofeínu alebo alkoholu, stále existujú situácie, keď DMAA nebolo povolené interagovať s ničím a napriek tomu spôsobovali krvácanie do mozgu u mladých zdravých mužov. Treba tiež pripomenúť, že posledný prípad sa týkal použitia doplnku Jack3D, ktorý je veľmi populárny a často ponúkaný na rôznych sociálnych sieťach.

Jack3D krvácanie do mozgu
Nájdete niekoľko prípadov, keď najpopulárnejší americký nakopávač Jack3D spôsobil krvácanie do mozgu.

3. DMAA môže spôsobiť vracanie a nevoľnosť

Opäť sa dostávame k doplnku OxyElite Pro, ktorý sme už raz spomenuli v našom článku. Tentoraz ho však spomíname v súvislosti s nevoľnosťou, vracaním a zvýšenou srdcovou frekvenciou. Ide o presne tie isté účinky podľa dostupné údaje 15% používateľov tohto doplnku pozorovalo.

4. DMAA môže spôsobiť pozitívny dopingový test

Hoci táto informácia väčšinu z vás pravdepodobne nezaujíma, určite stojí za to zvážiť, že pri užívaní týchto doplnkov môžete mať dopingovú kontrolu pozitívne výsledky na amfetamín. Hoci výrobcovia často uvádzajú, že DMAA je bezpečnejšia alternatíva efedrínu a pseudoefedrínu (a že tieto látky skutočne vyvolávajú podobné účinky), nepomôže vám to ani pri podvádzaní pri dopingovom teste.

5. DMAA môže spôsobiť bolesti hlavy, záchvaty paniky a kŕče

Keď som robil výskum pre vytvorenie tohto článku, objavil som niekoľko relevantných článkov s odkazmi na vedecké štúdie. A úprimne povedané, to by stačilo na celú knihu. Treba však tiež poznamenať, že podľa dostupných informácií spôsobuje DMAA u pomerne vysokého percenta používateľov aj bolesti hlavy, záchvaty a záchvaty paniky.

Americký negatívny nakopávač
Hoci má DMAA pozitívne účinky, negatívne rozhodne prevažujú.

A prečo by to malo byť?

Určite ste si všimli, že vo všetkých bodoch uvádzame, že DMAA "môže" spôsobiť tieto a tieto problémy. A robíme to predovšetkým preto, že chýbajú akékoľvek rozsiahle vedecké štúdie zamerané na dlhodobé alebo pravidelné dopĺňanie čistého DMAA. Keď sa niekto zaujíma o túto látku, zvyčajne je to v kontexte celých doplnkov, ktoré obsahujú niekoľko účinných látok. A ak existuje viacero prípadov krvácania do mozgu, je určite dobré to spomenúť kvôli komplexnosti článku, ale určite to nie je nejako všeobecne platné.

Tak či onak, faktom zostáva, že neexistujú žiadne záznamy o tom, že by bol niekto hospitalizovaný, mal trvalé následky alebo dokonca zomrel po užívaní doplnkov schválených podľa prísnych kritérií EÚ. A to je základný rozdiel medzi európskymi a americkými nakopávačkami.

Má DMAA aj nejaké pozitívne účinky?

Ak vás doteraz neodradil zoznam negatív, ktoré môžu spôsobiť doplnky obsahujúce DMAA, môžeme sa pozrieť na pozitívne vlastnosti tejto látky. Veľmi častými účinkami sú samozrejme stimulačný účinok, ktorý je podobný účinku efedrínu alebo pseudoefedrínu, schopnosť podporiť metabolizmus, ale aj zlepšenie krátkodobej pamäte. Pozrime sa na tieto pozitíva trochu podrobnejšie.

1. Pomáha spaľovať prebytočný tuk

Aj keď to pre väčšinu používateľov pravdepodobne nie je primárne, výsledky štúdií poukazujú na schopnosť tejto látky spaľovať tuk. To dokazuje odborné znalostiktorí zistili, že okrem zníženia telesného tuku a celkovej hmotnosti sa u skupiny užívajúcej DMAA už po 14 dňoch výrazne znížila chuť do jedla.

Americký vs. normálny nakopávač
Ak hľadáte účinný nakopávač, skvelou voľbou je Agrezz, víťaz nášho porovnania najlepších predtréningových doplnkov.

2. Funguje ako dobrý stimulant

Najvýznamnejšou výhodou je samozrejme stimulačný účinok, ktorý má DMAA. A podľa niektoré štúdie môže dokonca zvýšiť krvný tlak bez výrazného ovplyvnenia srdcovej frekvencie. V praxi by to znamenalo, že užívanie tejto látky ako takej vás môže veľmi účinne "nakopnúť", ale zároveň existuje úplne minimálne riziko napríklad infarktu.

Stále však nesmiete zabúdať, že drvivá väčšina takýchto doplnkov obsahuje kofeín, ktorý už podobné účinky nemá, a preto sú pravdepodobne známe prípady, keď doplnok Jack3D spôsobil infarkt.

Vziať alebo nevziať?

V rôznych skupinách sociálnych médií sa rozbehol veľmi dobrý biznis s americkými kickdrivers. Takže nie je problém si ich zaobstarať a nechať si ich doručiť domov. Otázkou je, či dostanete "pravú", t. j. americkú verziu, alebo "falošnú", ktorá je určená pre európsky trh a DMAA už vôbec neobsahuje. V každom prípade očakávajte mimoriadne vysokú cenu, za ktorú si môžete kúpiť niekoľko európskych doplnkov.

Hoci je na vás, či do týchto doplnkov investujete, alebo sa im vyhnete, z vlastnej skúsenosti to absolútne neodporúčam. Aj keď odhliadneme od všetkých tu uvedených zdravotných rizík, americké doplnky majú veľmi nepríjemný "rozsah", takže po tréningu je veľmi časté znechutenie, absolútne vyčerpanie, pocity na zvracanie a mnoho ďalšieho

Existuje lepšia možnosť?
Podľa môjho názoru sú oveľa lepšou voľbou európske nakopávače, pri ktorých máte oveľa väčšiu istotu, že neobsahujú funkčné zložky v toxickom množstve, pretože EÚ má veľmi prísne limity na obsah účinných látok. Ak vás teda zaujímajú najlepšie predtréningové doplnky, do ktorých sa podľa nás oplatí investovať, určite si pozrite naše porovnanie najlepších nakopávačov, kde sme porovnali obľúbené a neobľúbené doplnky v tejto kategórii.

A to je pre tento článok všetko, ak máte nejaké otázky alebo pripomienky, určite sa pýtajte v komentároch, radi vám odpovieme!

Viac takýchto článkov:

Prečo nepoužiť amerických nakopávačov? (Video)

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.