Suplementy

Môžem sa predávkovať nakopávačom? Na ktoré látky si mám dávať pozor?

Predtréningové nakopávače sú právom jedným z najobľúbenejších doplnkov medzi silovými športovcami. Slúžia na dočasné dodanie energie, podporu silového výkonu, potlačenie únavy a zlepšenie celkovej kvality tréningu. Dostatok silových športovcov si už nevie predstaviť tréning bez kopačky. Hoci sú predtréningovky veľmi rozšírené, často sa stáva, že ľudia majú tendenciu mierne podceňovať ich účinok na organizmus, najmä na centrálny nervový systém. Preto sa nezriedka stáva, že športovci užívajú oveľa vyššie dávky kickerov, ako odporúča výrobca. Pochopiteľne preto vzniká otázka, či je možné sa nejako predávkovať pred tréningom alebo aké riziká sú spojené s užívaním nadmerných dávok tohto doplnku.

Dnes nadviažeme na naše predchádzajúce články o predávkovaní bielkovinami a nadmernom užívaní kreatínu. Pozrieme sa najmä na to, aké vedľajšie účinky môžu spôsobiť kopačky a na aké látky si treba dávať najväčší pozor.

Čo je to nakopávač?

Ako sa čiastočne píše v úvode, nakopávače sa používajú na podporu výkonnosti počas tréningu. Stimulujú centrálny nervový systém a zvyšujú prietok krvi do svalov, čím odďaľujú únavu, dodávajú pocit energie, zlepšujú sústredenie na tréning, motiváciu, zvyšujú vytrvalosť a pocit napumpovanosti. Výhody nakopávačov oceníte najmä vtedy, keď sa cítite unavení už pred tréningom (napríklad po dlhom dni v práci). Ak chcete pri tréningu dosiahnuť maximálny výkon, kicker vám v tom spoľahlivo pomôže. Je však samozrejmé, že konkrétne účinky sa líšia od výrobku k výrobku a každý z nás má inú toleranciu na jednotlivé látky obsiahnuté v doplnkoch.

Veľmi často sa v súvislosti s predtréningovkami hovorí aj o stimulantoch a tieto dva pojmy sa nezriedka používajú ako synonymá, hoci to nie je úplne správne. Existujú aj predtréningovky bez stimulantov (látok stimulujúcich CNS), ktoré však nemajú rovnaký účinok ako nakopávače so stimulantmi.

NEPREHLIADNITE
Ak sa chcete dozvedieť viac o predtréningovkách, navštívte náš článok Nakopávače pod drobnohľadom

Kľúčové látky nájdené v kopačkách

Ako bolo uvedené v predchádzajúcom odseku, základnou zložkou kopačiek sú takzvané stimulanty. Tieto látky pôsobia na centrálny a periférny nervový systém, čo má za následok účinky, ako je vzrušenie, zlepšenie nálady, zlepšenie koncentrácie atď. Najznámejším stimulantom je kofeín, ktorý si väčšina ľudí spája predovšetkým s kávou. Používa sa najmä pre svoju schopnosť zmierňovať pocity únavy, zvyšovať silu a vytrvalosť, zlepšovať koncentráciu atď. Taurín sa tiež používa ako stimulant, hoci je to vlastne aminokyselina. Medzi jeho hlavné výhody patrí zníženie hladiny kyseliny mliečnej v krvi počas intenzívneho cvičenia, udržiavanie rovnováhy minerálov v tele, podpora vstrebávania glukózy do svalov atď. Často sa stretnete aj so synefrínom, ktorý je dôležitý najmä pre svoju schopnosť ovplyvňovať termogenézu počas tréningu.

Druhou skupinou látok, bez ktorých sa kopač nezaobíde, sú aminokyseliny. Majú nespočetné množstvo rôznych pozitívnych účinkov a môžete sa s nimi stretnúť v rôznych kombináciách. Medzi najobľúbenejšie patrí arginín, ktorý je zodpovedný za zvýšené prekrvenie pracujúcich svalov, čo podporuje silový výkon a znižuje svalovú únavu. Podobný účinok má aj citrulín, ktorý tiež ovplyvňuje produkciu anaoblického testosterónu. Po užití kickeru môže muž často pociťovať mravčenie vo svaloch, ktoré mu takmer znemožňuje len tak sedieť a nič nerobiť. Za tento účinok je zodpovedný beta alanín, medzi ktorého ďalšie výhody patrí aj podpora produkcie rastového hormónu a zvýšenie fyzickej výdrže.

Hellgel nakopávač se stimulanty

Odporúčané a maximálne dávky vybraných látok

Je jasné, že najmä pri stimulantoch si musíte dávať pozor na množstvo, ktoré užívate. Odporúčané alebo maximálne dávky týchto látok by sa však mali užívať s miernou rezervou, pretože, ako už bolo spomenuté, každý z nás má na jednotlivé stimulanty inú toleranciu. Preto sa nemusíte cítiť najlepšie, aj keď dodržíte odporúčanú dávku. Treba však poznamenať, že denné limity pre všetky látky sú založené na vedeckých štúdiách, takže by mali vyhovovať pomerne širokému okruhu ľudí.

Kofeín

Vysoký príjem kofeínu je jedným z najčastejších rizík, ktoré sprevádzajú užívanie kickerov. Všeobecne platí, že 400 mg je maximálna denná dávka kofeínu, ktorú uvádzajú aj internetové stránky venované káve. V predtréningových doplnkoch sa spravidla môžete stretnúť s obsahom o niečo viac ako 200 mg na dávku. V tomto prípade sa rozhodne neodporúča užívať napríklad dve dávky, najmä ak počas dňa pijete napríklad kávu alebo čierny čaj.

Citrulín

Odporúčaná dávka citrulínu sa často uvádza 3 gramy denne, ale môžete sa stretnúť aj s odporúčaním 6-8 gramov denne na podporu športového výkonu. Nie je neobvyklé, že výživové doplnky obsahujú citrulín v množstve veľmi blízkom hornej hranici odporúčanej dennej dávky.

Taurín

Aj v prípade taurínu výrobcovia kopačiek radi útočia na hornú hranicu maximálnej odporúčanej dávky. Táto dávka by nemala presiahnuť 2 gramy, avšak podľa niektorých štúdií je bezpečná dávka 6 gramov denne.

Beta alanín

Odporúčaná maximálna dávka beta alanínu je 4-6 gramov denne, hoci je možné sa stretnúť s mierne odlišnými hodnotami. V každom prípade sa pri dodržiavaní odporúčaného dávkovania nestretnete s nadmerným množstvom tejto látky v bežne predávaných nakopávačích.

Arginín

Arginín je jednou z látok, ktorými sa v bežnom nakopávači určite nebudete predávkovať. V skutočnosti je možné prijať až 20 gramov arginínu denne, ale neodporúča sa dávkovať takéto veľké množstvo naraz. Vo väčšine predtréningových prípravkov sa arginín nachádza v oveľa menšom množstve aj preto, že na udržanie zvýšenej hladiny arginínu po dlhšiu dobu je vhodnejšie užívať L-citrulín.

Synefrín

Určenie maximálnej dávky synefrínu je trochu komplikovanejšie, pretože neexistuje žiadna jednotná hranica, ktorú by bolo možné považovať za všeobecne platnú. Podľa niektorých štúdií sa za bezpečné považuje užívanie 20 mg synefrínu denne. Často sa však diskutuje aj o 30 mg denne. Pre väčšinu nakopávačov je množstvo synefrínu približne 10 mg.

Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti je zrejmé, že rozhodne nie je vhodné užívať vyššie dávky predtréningových doplnkov, ako odporúča výrobca. Mnohé z látok v nich obsiahnutých sa totiž nachádzajú v množstvách, ktoré sa nebezpečne blížia maximálnej dennej dávke.

Nie je ťažké sa predávkovať

Odpoveď na otázku, či je možné predávkovať sa kopačkou, je celkom jednoduchá. Áno. A je to oveľa jednoduchšie, ako sa môže zdať. V niektorých prípadoch stačí užiť dvojnásobok odporúčanej dávky. Predávkovanie alebo prekročenie maximálnej dennej dávky však automaticky neznamená smrteľné riziko. Medzi najčastejšie príznaky patrí nevoľnosť, tráviace problémy, sucho v ústach, podráždenosť, nepríjemné búšenie srdca, problémy so spánkom alebo dokonca bolesti hlavy. Dobrou správou je, že hoci sa teoreticky môže ktorýkoľvek z týchto účinkov vyskytnúť aj pri menej závažnej maximálnej dávke, je veľmi nepravdepodobné, že sa u vás vyskytnú závažnejšie vedľajšie účinky. V skutočnosti by skutočné problémy nastali len vtedy, ak by ste naraz skonzumovali naozaj veľké množstvo kickeru alebo výrazne prekročili odporúčané dávkovanie na dlhší čas. V tomto prípade by bolo dobré navštíviť lekára.

Menej je niekedy viac

V snahe dosiahnuť čo najväčšie opojenie majú niektorí ľudia tendenciu zvyšovať dávky kickeru. Dôvody, prečo sa to neodporúča, boli uvedené v predchádzajúcom odseku. Pre úplnosť si však myslím, že stojí za to poukázať ešte na jeden negatívny účinok nadmerného užívania látok obsiahnutých v predtréningových doplnkoch. Nadmerné užívanie niektorých stimulantov môže mať presne opačný účinok, než v aký človek dúfa. Typickým príkladom je kofeín, ktorý vás zvyčajne dobre povzbudí, ale pri nadmernom užívaní môže mať opačný účinok a po krátkom čase sa paradoxne cítite veľmi unavení. Treba tiež dodať, že na kofeín sa veľmi ľahko vybuduje tolerancia. Niektorí ľudia sa to snažia prekonať zvýšením dávky, ale to pri tomto probléme nefunguje, pretože tolerancia na kofeín je spôsobená stratou receptorov, na ktoré pôsobí.

CellUp nakopávač

Ako zabrániť negatívnym účinkom predávkovania?

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť predávkovaniu, je samozrejme dodržiavať odporúčané dávky. Ak však z nejakého dôvodu nedodržíte odporúčania výrobcu, existuje niekoľko spôsobov, ako zmierniť vedľajšie účinky predávkovania niektorými stimulantmi. Vo väčšine prípadov pomôže pitie dostatočného množstva vody. Zároveň sa odporúča zjesť niečo malé bohaté na sacharidy, čo pomôže predísť nepríjemným tráviacim problémom.

NEPREHLIADNITE
Ak chcete minimalizovať riziko predávkovania nakopávačom, vyskúšajte predtréningovku bez stimulantov.

Ktorý nakopávač si vybrať?

O tom, ako si vybrať ideálneho kopača, si môžete prečítať v našom rebríčku najlepších nakopávačov. Nájdete v ňom zoznam najlepších predtréningoviek na trhu s podrobnou analýzou ich hlavných výhod a nevýhod. Pred nákupom si vždy dôkladne preštudujte zloženie výrobku a uistite sa, že neobsahuje žiadne látky, na ktoré vaše telo v minulosti zle reagovalo. Zároveň sa uistite, že ste sa oboznámili s odporúčaným dávkovaním.

Môžeme vám odporučiť perfektne fungujúci Extrifit Agrezz alebo obľúbený Beast Virus od českej značky Virus.

Ak viete, že budete musieť užiť predtréningovku v neskorších hodinách, zvážte kúpu doplnku bez stimulantov (neodporúča sa užívať stimulanty večer kvôli kvalite spánku). V tomto prípade sa odporúča Serious PRE od spoločnosti Prom-IN alebo M3/s Pump od spoločnosti Czech Virus.

Zhrnutie na záver

Kickery obsahujú veľké množstvo stimulantov a iných látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú výkonnosť počas tréningu. Tieto doplnky sa považujú za bezpečné, ak sa dodržiava odporúčané dávkovanie, avšak pri prekročení dennej dávky môžu spôsobiť množstvo negatívnych účinkov. V prevažnej väčšine prípadov to nebude nič vážne, avšak neodporúča sa brať tieto účinky na ľahkú váhu. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu a neprekračujte odporúčané dávkovanie. Za zváženie stoja aj predtréningovky bez stimulantov, ktoré sú vhodnou alternatívou najmä na tréning v neskorších hodinách.

Čo sa týka témy predávkovania kopačkami, to je z našej strany zatiaľ všetko. Ak však máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.