Tréning

Prvý deň v posilňovni: Ako sa nedostať do rozpakov a čo začať cvičiť?

Nový rok je tu a s ním prichádzajú aj každoročné novoročné predsavzatia. Ak ste si pozreli tento článok, pravdepodobne ste si tiež povedali, že v novom roku by bolo dobré urobiť niečo s tukom na bruchu, trochu si vyformovať postavu a nesedieť len doma pred televízorom.

Lenže neviete, ako začať, a bojíte sa, že budete na smiech pri svojej prvej návšteve posilňovne. Mám pravdu? Potom je nasledujúci článok určený práve vám.

Čo si vziať do posilňovne po prvýkrát?

Najskôr by sme sa mali pozrieť na to, čo si vziať do posilňovne a čomu sa vyhnúť.

Takmer každý deň sa v našej telocvični nájde niekto, kto si zabudne vziať uterák. Pre každého návštevníka posilňovne by to mala byť jedna z najdôležitejších vecí. Predstavte si, koľko spotených kulturistov muselo používať vybavenie posilňovne pred vami. Nielen kvôli sebe, ale aj z ohľaduplnosti k ostatným si do posilňovne vždy prineste uterák.

Ďalšou nevyhnutnou položkou na vašom zozname je fľaša na vodu. Pitný režim je pri športe skutočne veľmi dôležitý, hoci ho mnohí športovci podceňujú.

Poslednou nevyhnutnou súčasťou vybavenia každého začínajúceho návštevníka posilňovne sú, samozrejme, papuče a športové oblečenie. Ak siahnete po dlhých nohaviciach, nielenže sa vyhnete posmešným pohľadom na svoje malé lýtka, ale zároveň si udržíte kĺby v teple, čo je dôležitý faktor pri prevencii zranení.

Ak máte obľúbený a špecifický štýl hudby, ktorý radi počúvate pri športe, nezabudnite na slúchadlá. Tie najlepšie sme uverejnili v našom rebríčku najlepších športových slúchadiel pre tento rok.

Má zmysel sa pred tréningom rozcvičiť?

Strečing pred tréningom je veľmi dôležitá vec, ktorú však väčšina začínajúcich cvičencov zanedbáva. Určite nie je na škodu, ak si hneď po príchode do posilňovne dáte 5 až 10 minút kardio cvičenia, aby ste zahriali svoje telo. Potom by mala nasledovať dynamická rozcvička. Okrem toho, že chráni kĺby a svaly pred zranením, pripravuje telo na cvičenie, zvyšuje rozsah pohybu kĺbov a zlepšuje silu a svalovú vytrvalosť.

Strečing pred tréningom je veľmi dôležitý, preto ho v žiadnom prípade nepodceňujte. Tu je ukážka toho, ako by to mohlo vyzerať:

Ako by mal vyzerať váš prvý tréning v posilňovni?

Najväčším kameňom úrazu je, ako začať cvičiť v posilňovni. "Vyskúšam tento stroj, potom tamten a potom pôjdem na túto lavičku. Neviem, ako tento stroj funguje, ale skúsil by som to, vyzerá to jednoducho." Každému, kto je v telocvični prvýkrát, sa preháňa hlavou. A aby nie, byť prvýkrát v posilňovni je ako byť v cukrárni plnej neznámych cukríkov. Je logické, že neviete, kam skočiť ako prvý, čo robiť, kde čo nájsť alebo ako správne používať stroje v posilňovni.

Najideálnejšie je vôbec sa tým nestresovať. Pre úplných začiatočníkov je najlepší kruhový tréning - vyberte si 5-6 cvikov, ktoré poznáte, a robte ich postupne. Je dobré trénovať hornú polovicu tela v jednom tréningu a dolnú polovicu v druhom. Môžete používať cviky s vlastnou váhou a závesný systém TRX. Urobte 3-5 sérií každého cviku, ktorý si vyberiete, a uvidíte, že domov pôjdete spokojní a príjemne unavení.

Na záver ešte jedna veľmi dôležitá rada - nechajte si poradiť od skúsenejších ľudí. Ľudia v posilňovni sú často milí a ochotní, takže ak k vám prídu a začnú vám radiť, nie je dôvod cítiť sa trápne. Aj oni niekedy začínali, a ak si vezmete k srdcu ich rady, budete sa môcť rýchlejšie posúvať vpred.

-
Cvičenia s vlastnou váhou sú ideálne pre váš prvý tréning v posilňovni.

Čo sa deje po tréningu?

Po riadnom cvičení vás pravdepodobne bude bolieť celé telo. Po prvom dni v telocvični býva bolesť svalov najhoršia.

TIP: Ako často by ste mali cvičiť?

To je však úplne normálna situácia, pretože telo necvičiaceho človeka nie je prispôsobené žiadnej záťaži. Preto na začiatku tejto dlhej cesty človek robí najväčšie pokroky. Zároveň je dobré zaujímať sa aj o to, koľko bielkovín prijímať, aké sú najlepšie zdroje sacharidov, ako by mal vyzerať strečing po tréningu a neskôr aj rôzne výživové doplnky. Veľkú úlohu pri budovaní svalovej hmoty zohrávajú vitamíny, minerály, omega kyseliny, ale napríklad aj bielkovinové prípravky.

Najlepšie výživové doplnky na trhu sme pre vás zoradili do prehľadných a zrozumiteľných rebríčkov. Ak napríklad neviete, ktorý proteín si vybrať, pomôže vám rebríček najlepších proteínov.

-

Mnohí ľudia svoje novoročné predsavzatia nedodržiavajú a niektorí to dokonca vzdajú už po prvej návšteve posilňovne. Kľúčom k úspechu je však vytrvalosť, preto nezabúdajte, že ak sa budete držať svojho predsavzatia, určite dosiahnete svoje ciele a nebudete ich musieť neustále posúvať a odkladať na ďalšie novoročné predsavzatie.

My vo SvetFitness sa vám budeme snažiť pomôcť pravidelným prísunom článkov určených pre začiatočníkov, či už v oblasti tréningu, stravy alebo suplementácie. Sledujte nás aj naďalej a vzdelávajte sa spolu s nami!

ČÍTAJTE VIAC

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.