Ostatné

Rast fúzov | Súvisia fúzy s testosterónom?

Už dávno sú preč časy, keď sa brady považovali v spoločnosti za neprijateľné. Dnešný trend je skôr opačný a mnohí muži sa snažia pestovať prvotriedne fúzy, ktoré prispievajú k celkovej estetike. Preto sa v našom článku bližšie pozrieme na túto problematiku a popíšeme vplyv testosterónu na rast brady.

Čo je testosterón a akú úlohu zohráva v našom tele?

Najskôr trochu teoretického pozadia. Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý sa významne podieľa na vývoji sekundárnychpohlavné znaky, ktoré od seba odlišujú príslušníkov rovnakého pohlavia. Medzi tieto vlastnosti môžeme zaradiť:

  • objem a celkové množstvo svalovej hmoty
  • hlasové zmeny v puberte
  • libido a sexuálna túžba
  • rast brady a ochlpenia

Zjednodušene by sa dalo povedať, že testosterón spôsobuje, že muži vyzerajú inak ako ženy. V ženskom tele síce tiež zohráva nezastupiteľnú úlohu, ale nachádza sa vo veľmi obmedzenom množstve. Testosterón sa prirodzene produkuje v tele a u mužov je to predovšetkýmm v semenníkoch, zatiaľ čo u žien sa tvorí v nadobličkách a v menšej miere vo vaječníkoch.

Rast fúzov testosterón
Rast fúzov určite súvisí s testosterónom. Nie je to však jediný faktor.

Kedy rastú fúzy?

Brady začínajú rásť v puberte, ktorá, ako viete, prebieha u každého človeka inak. Zatiaľ čo niektorí sa môžu zmeniť na mužov "zo dňa na deň", u iných je to proces, ktorý sa môže zastaviť v ich 20 rokoch. Len málokto však dosiahne vzhľad "drevorubača" napríklad v 18 rokoch.

Muži vraj dosahujú vrchol sily a zdravia vo veku 25 až 35 rokov. V tomto období je tiež množstvo testosterónu v ich tele na vrchole, čo je spojené s najväčším rastom brady. Ak sa teda obávate, že máte 20 rokov a sotva máte fúzy, nezúfajte. Je to úplne normálny stav, ktorý sa vyskytuje u prevažnej väčšiny mužov v rovnakom veku.

Testosterón a rast brady | Aká je pravda?

Keďže fúzy sú sekundárnymi pohlavnými znakmi, možno povedať, že ich rast ovplyvňuje hladina testosterónu, najmä DHT alebo dihydrotestosterónu. Brady a ochlpenie všeobecne sú jedným zo základných prejavov účinku testosterónu na naše telo.

Muži s normálnou hladinou testosterónu majú zvyčajne plnšie, rovnomernejšie a bez lyzínu fúzy. Skutočná kvalita a hustota fúzov však nie je založená len na nej. Bolo by ľahké, ale hlúpe, zvaľovať všetko na testosterón, pretože tak to, žiaľ, nefunguje. Rast fúzov ovplyvňuje viacero ďalších faktorov, ktoré si postupne rozoberieme nižšie.

Čo teda ovplyvňuje rast fúzov?

Tak ako iné telesné procesy, aj rast fúzov je ovplyvnený predovšetkým genetikou. Ak majú všetci muži vo vašej rodine od prírody plešatú tvár, pravdepodobne nebudete výnimkou ani vy. V tomto prípade budete recept na rast fúzov hľadať len márne.

Ďalším faktorom pre získanie plnej a zdravej brady je životný štýl. Nie je žiadnym tajomstvom, že alkohol, mastné jedlá, fajčenie alebo nadbytok cukru majú mimoriadne negatívny vplyv na produkciu testosterónu a celkové zdravie nášho tela. Pri ich konzumácii sa z tela strácajú kľúčové minerály, ktoré zabezpečujú pevnosť a hustotu nielen brady, ale aj vlasov alebo nechtov. Ak chcete mať naozaj dokonalé fúzy, radšej sa im vyhnite.

V neposlednom rade má na správny rast fúzov vplyv aj naša fyzická aktivita a s ňou spojená dostatočná regenerácia. Fyzická aktivita vyvoláva v tele hormonálnu reakciu, ktorá zabezpečuje nielen rast brady.rast svalov alebo chudnutie, ale má tiež pozitívny vplyv na našu pokožku a vlasy alebo fúzy. To isté platí pre kvalitný spánok a dostatočnú regeneráciu.

Podpora rastu fúzov
Rast fúzov môžete podporiť aj vhodnou suplementáciou.

Ako naštartovať rast fúzov?

Ak dodržiavate zdravý životný štýl, v rodine máte bradu a necítite sanepociťujete žiadne príznaky spojené s nedostatkom testosterónu, odporúčame vám vydržať. Najmä ak máte menej ako 30-35 rokov a vývoj brady ešte ani nemal šancu sa rozbehnúť.

Ak ste už túto hranicu prekročili a váš testosterón začal klesať, môžete sa pokúsiť o jeho zvýšenie pomocou posilňovača testosterónu, ktorý má zabezpečiť optimalizáciu mužského pohlavného hormónu vo vašom tele. Upozorňujeme však, že účinok týchto doplnkov nie je zvýšenie testosterónu, ale len kontrola alebo udržanie jeho existujúcej hladiny. Pre mladých športovcov do 30 rokov to prakticky nemá zmysel. Hladinu testosterónu možno samozrejme zvýšiť aj prirodzene bez suplementácie.

Keď vám fúzy začnú rásť podľa vašich predstáv, použite kvalitnú kozmetiku na ich zachovanie a zvýšenie lesku, sily a hustoty. Vyskúšajte napríklad Angry Beards, ktorý si pochvaľujú zástupy zákazníkov z celej krajiny a podľa ich skúseností naozaj funguje.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.