Suplementy

Spirulina pod drobnohľadom: čo by ste mali vedieť o tejto superpotravine?

Spirulina sa často označuje za skvelú superpotravinu a vedecké štúdie poukazujú na celý rad potenciálnych výhod. Aké látky však v spiruline skutočne nájdete? A ako ho odporúčame užívať? Práve na to sa pozrieme v tomto článku.

Základné informácie o spiruline

Vďaka svojim výživovým vlastnostiam sa spirulina považuje za jednu z najlepších superpotravín súčasnosti. Aj keď sa môže zdať, že ide len o nejaký nedávny výstrelok a ďalšiu pseudozdravú potravinu, o ktorej za dva roky nikto nebude počuť, opak je pravdou. Hovorí sa, že spirulinu používali už starí Aztékovia pre jej pozoruhodné účinky. Samotná spirulina je na našej planéte už približne 3,5 miliardy rokov a predpokladá sa, že bola dokoncaže bol jedným z organizmov zodpovedných za počiatočné uvoľňovanie kyslíka na zemskom povrchu. Čo je to za záhadnú riasu? V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že hoci v prevažnej väčšine prípadov môžete vidieť tvrdenia, že spirulina je riasa, v skutočnosti je to biologicky riasa. Ale to už neznie tak lákavo, pretože takmer každý si sinice predstavuje ako špinavú vodu a pokazené letné kúpanie.

Neprehliadnite
V súvislosti so spirulinou ste sa pravdepodobne stretli aj s pojmom chlorella. Čím sa táto riasa líši od spiruliny a aké sú jej zdravotné výhody? Toto a oveľa viac sa dozviete v našom porovnaní najlepších doplnkov stravy s chlorellou.

Hlavné zdravotné prínosy spiruliny

Ako sme už spomenuli na začiatku, spirulina je dnes všeobecne označovaná za superpotravinu. Tento názov si vyslúžil vďaka pozoruhodnému spektru pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Ich zoznam je naozaj rozsiahly, preto sa pozrieme len na tie najzaujímavejšie.

Odstraňuje ťažké kovy z tela

Spirulina je vysoko cenená pre svoju schopnosť odstraňovať z tela ťažké kovy - zvyčajne olovo, ortuť a iné nebezpečné toxíny. Obsahuje proteíny a peptidy, ktoré sa prirodzene viažu na toxíny a spolu s nimi sa vylučujú z tela.

spirulina ako superpotravina

Bojuje proti chronickej únave a podporuje zdravie mozgu

Vďaka mimoriadne vysokému obsahu bielkovín a živín má spirulina priaznivý vplyv na funkciu mozgu. Okrem toho pomáha dopĺňať všetky dôležité živiny, čo má pozitívny vplyv na to, koľko energie má človek počas dňa.

Antioxidačné a protizápalové vlastnosti

Spirulina pôsobí ako veľmi účinný antioxidant (účinne zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov) a bojuje aj proti zápalom. Vďaka tomu pôsobí ako prevencia mnohých chronických ochorení.

Neprehliadnite
Aké sú ďalšie kvalitné antioxidanty, ktoré vám môžu pomôcť v boji proti negatívnym účinkom voľných radikálov? Zostavili sme pre vás rebríček najlepších antioxidantov.

Priaznivý vplyv na zrak a zdravie očí

Hoci sa za symbol vitamínu A považuje mrkva, spirulina ho v skutočnosti obsahuje až desaťkrát viac. Vďaka tomu je oveľa prospešnejší pri liečbe rôznych očných ochorení.

Zmierňuje stres

Spirulina je bohatá na vitamín B12 a ďalšie látky, ktoré podporujú správne fungovanie mozgu a nervového systému. Týmto živinám vďačí za svoju schopnosť podporovať kognitívne funkcie, dobrú náladu a výkonnosť.

Ďalšie výhody

Okrem iných výhod spirulina podporuje zdravie srdca, fungovanie imunitného systému amu, bojovať proti akné a bradaviciam, udržiavať správnu hladinu glukózy v krvi a mnoho ďalšieho.

Spirulina prášok a tablety
So spirulinou sa môžete stretnúť buď v prášku, alebo v tabletách.

Aké látky obsahuje spirulina?

Už niekoľkokrát sme spomínali, že spirulina je veľmi bohatá na mnohé užitočné živiny. Z nich vyplývajú aj všetky jeho pozitívne účinky. O skutočne pôsobivom obsahu živín v spiruline svedčí skutočnosť, že už starí Aztékovia údajne sa používal na podporu výkonnosti a vytrvalosti a, samozrejme, ako liek na nespočetné množstvo chorôb.

V prvom rade musíme poukázať na veľmi vysoký obsah bielkovín. Jeho obsah sa líši podľa pôvodu spiruliny, ale vo všeobecnosti tvorí až 60-70 % hmotnosti tejto sinice. Okrem toho existuje 8 esenciálnych aminokyselín (izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán a valín) a 10 neesenciálnych.aminokyseliny (alanín, arginín, kyselina asparágová, cysteín, kyselina glutámová, glycín, histidín, prolín, serín a tyrozín), ktoré sa vyznačujú rýchlou a ľahkou stráviteľnosťou. O výhodách bielkovín snáď netreba ďalej diskutovať - v silových športoch sú totiž bielkoviny absolútne nevyhnutnou makroživinou.

Neprehliadnite
Koľko bielkovín by som mal denne prijať? Túto otázku si kladie každý silový športovec, keď si chce zostaviť správny jedálniček. Všetko dôležité sa dozviete v našom samostatnom článku.

Vitamíny

Pokiaľ ide o vitamíny, spirulina obsahuje takmer všetky s výnimkou vitamínu D. Predovšetkým je tu veľkorysá dávka vitamínu A, ktorý, ako už bolo spomenuté, má pozitívny vplyv na zdravie očí. Obsahuje aj veľmi dôležitý vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie imunitného systému. Nesmieme zabúdať na komplex B a vitamíny E a K, ktoré tiež prispievajú k zdraviu prospešným účinkom spiruliny.

Minerály

V spiruline sa nachádza aj mnoho dôležitých minerálov. Okrem vápnika, ktorý je zodpovedný najmä za zdravie kostí a zubov, musíme spomenúť aj železo. Spirulina ho obsahuje prekvapivo veľa. Preto sa považuje za jednu z najlepších potravín na doplnenie železa pre vegánov a vegetariánov, ktorí tento dôležitý kov neprijímajú v mäse. Obsah horčíka, draslíka a fosforu však rozhodne nie je zanedbateľný. Úloha týchto minerálov v tele sa líši, ale všetky sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela a ich dostatokpríjem je obzvlášť dôležitý pre športovcov, ktorí kladú na svoje telo oveľa vyššie nároky ako nešportujúca populácia.

Potenciálne riziká spojené s používaním spiruliny

Aby sme boli spravodliví, musíme upozorniť aj na niekoľko rizík, ktoré sú spojené s používaním spiruliny.Najprv by som však chcel zdôrazniť, že spirulina je bezpečná potravina, jej použitieje v Českej republikeschválená a určite sa jej netreba príliš obávať. Predtým, ako ho začnete pravidelne užívať, je však dobré vziať do úvahy možné tráviace problémy. Spirulina je naozaj "nabitá" rôznymi živinami a toto zaťaženie môže spôsobiť, že človekpre človeka, ktorý s ňou nemá žiadne skúsenosti, môže byť pre jeho tráviaci systém veľkým prekvapením. Medzi ďalšie potenciálne problémy patrí možná prítomnosť škodlivých látok, ktorésa bude diskutovať v nasledujúcom odseku, a v zriedkavých prípadoch alergie na spirulinu. Tá je však veľmi zriedkavá a zvyčajne sa vyskytuje u ľudí s alergiou na jód.

Na čo si dávať pozor pri výbere?

Pri kúpe akýchkoľvek doplnkov stravy je potrebné podrobne sa pozrieť na ich zloženie. Pri spiruline si toho však človek veľa nevšimne, pretože na obale je vždy jednoducho uvedené "spirulina". Ak chcete mať istotu, že kupovaný výrobok spĺňa prísne kritériá kvality, hľadajte výrobky s označením bio alebo s príslušným certifikátom kvality. Spirulina pestovaná v oblastiach s vysokým obsahom toxínov v ovzduší môže sama obsahovať tieto škodlivé látky. V tomto prípade by používanie spiruliny malo paradoxne skôr negatívny účinok ako zdravotný prínos. Naše porovnanie najlepších doplnkov stravy so spirulinou vám pomôže správne sa rozhodnúť.

Spirulina v tabletách
Pri výbere spiruliny je naozaj dobré uistiť sa, že je organická.

Ako pripraviť spirulinu?

Prevažná väčšina doplnkov stravy so spirulinou sa predáva vo forme tabliet/kapsúl alebo prášku. V prvom prípade sa nemusíte obávať, že by ste ho užívali. Čo sa týka prášku, je to trochu zaujímavejšie. Rozpustenie prášku vo vode nie je žiadna raketová veda, ale spirulina má pomerne výraznú horkú chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať. Existuje však veľa spôsobov, ako si užívanie spiruliny spríjemniť. Môžete si ho napríklad pridať do smoothie, raňajkovej kaše, jogurtu alebo ho dokonca zmiešať s proteínom.

Užívanie spiruliny si môžete uľahčiť aj tým, že siahnete po komplexnom výrobku, ktorý obsahuje spirulinu, a nie po samotnej spiruline. Ukážkovým príkladom je český štartovací program Virus Day, o ktorom si môžete prečítať v našej samostatnej recenzii.

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa spiruliny, budeme radi, ak nám ich napíšete do komentárov.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.