Suplementy

Srvátkové bielkoviny pod drobnohľadom: výrobné procesy, separácia bielkovín a ich výhody

Hoci v našej sérii článkov s názvom Doplnky pod drobnohľadom už sme toho veľa prebrali, ešte sme sa nedostali k srvátkovému proteínu. Napriek tomu sú to pravdepodobne najznámejšie a najpoužívanejšie doplnky zo všetkých. No práve preto sme sa rozhodli to napraviť.

V našom dnešnom článku nájdete odpovede na všetko, čo ste kedy chceli vedieť o srvátkovom proteíne.

Čo je to vlastne srvátkový proteín?

Ak by som mal srvátkový proteín charakterizovať pre úplného laika, asi by som povedal, že je to zdroj bielkovín pochádzajúci z mlieka. A hoci je táto téma trochu zložitejšia, v podstate by ju táto definícia viac než dostatočne vystihovala. Ak si pred seba postavíte liter mlieka, nájdete v ňom približne 30 g bielkovín - približne 24 g bude tvoriť mliečny kazeín (ktorý by mimochodom mohol byť predmetom ďalšej časti nášho seriálu) a zvyšných 6 g bude srvátkový proteín.

Pravdepodobne ste už počuli, že srvátkový proteín vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syra a iných mliečnych výrobkov. To je samozrejme pravda a pred objavením vhodných technologických postupov na spracovanie tohto produktu sa považoval za odpad. Vďaka týmto procesom, o ktorých si povieme viac v ďalšej časti článku, sa zo srvátky stáva mimoriadne kvalitný bielkovinový prášok, ktorý má vynikajúce spektrum aminokyselín, mimoriadne dobrú biologickú hodnotu a bezkonkurenčný obsah bielkovinových mikrofrakcií (najmä laktalbumínu, imunoglobulínov a glykomakropeptidov).

CFM Evolution srvátkový proteín
Na trhu je množstvo srvátkových proteínov a pre laického športovca nie je jednoduché zistiť, aké sú. Tento článok vám však určite pomôže.

Aké sú výrobné postupy srvátkových bielkovín?

Ako bolo uvedené v úvode, existuje niekoľko rôznych výrobných postupov, ktoré možno použiť na výrobu práškového proteínu z tekutej srvátky. A samozrejme, sú medzi nimi obrovské rozdiely. Lacnejšie postupy často spôsobujú denaturáciu bielkovín, a tým aj ich zlú použiteľnosť. Sú však lacné, a preto ich výrobcovia používajú. V ďalšej časti článku sa pozrieme na najznámejšie výrobné procesy.

1. Sušenie srvátky

Jednou z prvých metód výroby prášku bolo sušenie. Tento proces je pomerne jednoduchý - srvátka sa vysuší pomocou vysokej teploty, odstráni sa prebytočná laktóza a iné nežiaduce zložky a proteín je hotový.

Problémom je, že málokedy sa odstránia všetky prebytočné zložky a okrem toho teplo denaturuje bielkoviny a znižuje ich využiteľnosť. Sušenie srvátky je zastaraná metóda a v súčasnosti sa už takmer nepoužíva.

2. Výmena iónov

Druhou metódou výroby srvátkových bielkovín je iónová výmena. To sa uskutočňuje na základe elektrických nábojov proteínov, na ktoré pôsobia dve chemické látky - hydroxid sodný (NaOH) a kyselina chlorovodíková (HCl). Veľkou výhodou tejto metódy je jej nízka cena, pre ktorú ju výrobcovia prirodzene využívajú, a minimálny obsah laktózy a tuku.

Pôsobením chemikálií sa však výrazne znižujú (alebo dokonca úplne zničia) niektoré veľmi dôležité biologicky aktívne bielkovinové frakcie, ako sú glykomakropeptidy. Proces iónovej výmeny stále používajú niektoré spoločnosti, ale z mojej osobnej skúsenosti a z vyššie uvedeného dôvodu absencie dôležitých zložiek ho príliš neodporúčam.

Pure Elite proteín CFM
Výmena iónov je lacný proces, ale rozhodne sa neodporúča. Oveľa lepšou voľbou by bol napríklad proces CFM, ktorý používa okrem iných aj spoločnosť Pure Elite z Czech Virus.

3. CFM (krížová mikrofiltrácia)

Nakoniec sa dostávame k procesu mikrofiltrácie s priečnym tokom, t. j. CFM. Táto metóda je oveľa zložitejšia ako predchádzajúce dve. V tomto prípade srvátka preteká cez skrížené keramické filtre s priepustnými membránami. Žiadna zvýšená teplota, žiadna chémia.

Tento proces je úplne čistý a neškodný, zachováva všetky dôležité frakcie a zároveň je šetrný k minerálom. Proteín CFM napríklad obsahuje najvyšší podiel vápnika a absolútne minimum sodíka. Hoci to v minulosti nebolo pravidlom, v súčasnosti sa tento proces veľmi rozšíril a dovolím si tvrdiť, že je bezkonkurenčný, pokiaľ ide o kvalitu konečného výrobku. Ak teda uvažujete o kúpe srvátkového proteínu, určite odporúčam metódu CFM.

Ako sa separujú srvátkové bielkoviny?

Sotva ste pochopili, čo znamená napríklad CFM na vašom proteíne, dostávame sa k ďalším pojmom. Viete, čo je WPC, WPI alebo WPH? Pretože srvátkový proteín neexistuje. Na základe výrobného procesu, ako aj vlastností (či už ide o chuť, rýchlosť trávenia alebo iné aspekty) sa tieto bielkoviny ďalej delia na tri vyššie uvedené skratky. A práve o nich by sme mali hovoriť v ďalšej časti článku.

Proteín Extrifit CFM
Keď na proteíne vidíte etiketu s označením metódy výroby CFM, máte takmer stopercentnú istotu, že ste sa rozhodli správne.

1. Srvátkový proteínový koncentrát (WPC)

WPC (srvátkový proteínový koncentrát) je pravdepodobne najpoužívanejším typom proteínu na našom trhu. Zvyčajne obsahuje 60-80 % bielkovín, má vyšší obsah sacharidov a tukov, ale často aj veľmi dobré aminokyselinové spektrum (najmä vyššie zastúpenie leucínu), vysoký obsah vitamínov a minerálov, ktoré nie sú poškodené drsnými procesmi, a príjemnú chuť.

Výhodou je nízka cena (v porovnaní s WPI a WPH), za ktorú by som produkt odporučil najmä rekreačným cvičencom, ktorí chcú doplniť bielkoviny po tréningu a maximalizovať rast svalov, ale nemajú súťažné ambície.

náš tip!
Ak vás zaujímajú konkrétne produkty, ktoré odporúčame v tejto sekcii, určite si pozrite naše porovnanie najlepších proteínových koncentrátov na trhu. Vybrali sme 10 najlepších proteínov, ktoré sme našli, a nezávisle sme ich zoradili na základe ich zložiek, dostupných možností, chuti, stráviteľnosti a ďalších kľúčových aspektov pre spotrebiteľov

2. Izolát srvátkových bielkovín (WPI)

Druhou formou srvátkového proteínu je WPI (analogicky izolát srvátkového proteínu). Izoláty majú vyšší obsah bielkovín (často 80-90 %), ale pre zmenu za cenu nižšieho obsahu minerálov a vitamínov. Výhodou je určite nízky obsah laktózy (často odporúčaný pre ľudí s intoleranciou) a absolútna čistota výrobku.

Na druhej strane však musíte počítať s vyššou cenou a nie príliš dobrým vkusom. Tento proteín by som odporučil pokročilejším športovcom, ktorí držia redukčnú diétu alebo sa snažia maximalizovať budovanie svalov.

3. Hydrolyzát srvátkového proteínu (WPH)

Treťou a najmodernejšou možnosťou je srvátkový hydrolyzát. WPH (niekedy označovaný ako HYDRO) je pomyselným vrcholom suplementácie srvátkových bielkovín. V podstate ide o izolát, ktorý prechádza ďalším spracovaním, pri ktorom sa štiepia dlhšie bielkovinové reťazce, čím sa bielkovina stáva ešte lepšie vstrebateľnou.

Výhodou je teda extrémne rýchla stráviteľnosť a absolútna čistota výrobku, zatiaľ čo nevýhodou je vysoká cena a narušenie chuťových vlastností bielkovín. Hydro je vhodné najmä pre športovcov v predsúťažnej diéte, kde môže zvýšiť sekréciu inzulínu aj bez konzumácie sacharidov.

Czech Virusový hydrolyzovaný proteín
Hydrolyzáty predstavujú pomyselný vrchol suplementácie, ale ich stráviteľnosť je absolútne bezproblémová a vy dodáte svojmu telu presne to, čo po tréningu potrebuje.

Ako a kedy používať srvátkový proteín?

Predpokladajme, že ste si už vybrali proteín a teraz vám leží doma a vy neviete, ako a kedy ho použiť. Hoci výrobca vždy uvádza odporúčanú gramáž na jednu porciu, väčšina ľudí nevie, koľko takýchto porcií má denne prijať.

V tomto prípade je dôležitý optimálny príjem bielkovín. Každé telo má iné požiadavky na príjem bielkovín a zatiaľ čo niektorí ľudia si vystačia len s 1 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti, niekto iný bude potrebovať až 2,5 g na 1 kg svojej hmotnosti, aby nabral svalovú hmotu. Do určitej miery teda musíte sledovať svoje telo a podľa toho prispôsobiť stravu a doplnky stravy. Vo všeobecnosti však možno povedať, že proteín možno použiť v týchto prípadoch:

1. Po školení

Pravdepodobne najdôležitejšie odôvodnenie pre srvátkový proteín je po tréningu, a to z dvoch hlavných dôvodov:

  • Prvým je zvýšenie sekrécie inzulínu, čo je hormón, ktorý (veľmi zjednodušene povedané) inhibuje kortizol, a tým zastavuje katabolické procesy a spúšťa anabolické reakcie.
  • Druhým dôvodom je skutočnosť, že vďaka proteínogénnym aminokyselinám (najsilnejšou je leucín) naštartuje proteosyntézu vo svalových vláknach a opäť dochádza k lepšej regenerácii a anabolickým procesom.

Kozí proteín po tréningu
Kozí srvátkový proteín môže byť okrem iného skvelou voľbou, pretože má prvotriedne spektrum aminokyselín. Celú recenziu nájdete aj na našej webovej stránke.

2. Na raňajky

Osobne si na raňajky rád vychutnávam bielkoviny. Dôvod je jednoduchý, ráno nie som príliš hladný, a preto mi najviac vyhovuje napríklad polovica avokáda a odmerka srvátkového proteínu. Takto dostávam dostatok kvalitných tukov a ľahko vstrebateľných bielkovín bez toho, aby som sa cítila plná alebo sa musela do jedla nejako nútiť.

3. Kedykoľvek počas dňa

Moja skúsenosť s raňajkami sa dá analogicky preniesť na akékoľvek jedlo počas dňa, ktoré nemá požadované zastúpenie bielkovín. Ale ak ste zvyknutí mať na obed napríklad kuracie mäso s ryžou, bielkoviny sú úplne zbytočné. Je to užitočné len vtedy, ak jete jedlo bohaté na sacharidy a tuky, ale s minimom bielkovín (napríklad cereálie s jogurtom).

Ľadová káva s proteínom
Ak chcete počas dňa piť proteín, skvelou alternatívou je ľadová káva s proteínom, napríklad Extrifit.

Aké sú výhody srvátkového proteínu?

Srvátkový proteín má toľko výhod, že by to pokojne stačilo na celý článok. Vďaka šetrnému spracovaniu prírodných surovín získate produkt, ktorý zďaleka nie je určený len na budovanie svalovej hmoty.

1. Zlepšenie fungovania imunitného systému

Jednou z týchto vecí, ktoré stoja za zmienku, je práve zlepšenie fungovania imunitného systému. To sa dosahuje vďaka obsahu bioaktívnych frakcií a špecifických aminokyselín (napr. cysteínu), čím sa proteín stimuluje produkciu glutatiónudôležitý antioxidant, ktorý znižuje hladinu oxidačného stresu.

2. Veľké spektrum aminokyselín

Práve spektrum aminokyselín je faktorom, ktorý určuje kvalitu alebo nekvalitu bielkoviny. A to je srvátkový proteín, ktorý mám toto spektrum úplne ideálne. Vďaka starostlivým výrobným postupom sú zachované všetky dôležité látky a aminokyseliny sú presne v takom pomere, v akom by mali byť.

Pentha PRO - proteín z viacerých druhov bielkovín
V niektorých prípadoch môžu byť dobrou voľbou aj proteíny s viacerými zdrojmi bielkovín. Na tie sa však pozrieme v niektorej z ďalších častí.

3. Zlepšenie kognitívnych funkcií a zníženie hladiny kortizolu

Kortizol, niekedy označovaný aj ako stresový hormón, je jednou z najväčších prekážok pre každého, kto chce ľahko budovať svalovú hmotu. Otázka znižovania hladiny tohto hormónu v súvislosti s príjmom bielkovín je veľmi zložitá a názory odborníkov sa značne líšia. Je však jasné, že so zvýšeným príjmom bielkovín sa zvyšuje ich syntéza a vďaka obsahu kľúčového serínu a taurínu môžu skutočne pomôcť v boji proti kortizolu. Z vedecké štúdie zatiaľ sa predpokladá, že môže zvýšiť hladinu serotonínu a tým zlepšiť kognitívne funkcie.

4. Ďalšie výhody

Z ďalších výhod, ktoré pravdepodobne netreba ďalej rozvádzať, určite stoja za zmienku:

  • Zlepšenie depresie (opäť vďaka spomínanému serotonínu)
  • Vyrovnávanie hladiny glukózy v krvi
  • Prevencia steatózy pečene
  • Zlepšenie črevnej mikroflóry
  • Zvýšenie hladiny IGF-1

MyProtein Impact Whey
Ako vidíte, srvátkový proteín má naozaj veľa zdravotných výhod. Musíte si však vybrať kvalitnú.

Aký proteín teda odporúčame?

Ak ste sa v našom dnešnom článku dostali až sem, pravdepodobne sa pýtate, aký proteín odporúčame? Na túto otázku sme odpovedali v našom porovnanie najlepších srvátkových proteínov na trhukde nájdete najlepších zástupcov tejto kategórie. Vybrali sme ich úplne nezávisle a väčšinu z nich sme osobne otestovali, takže si môžete byť stopercentne istí, že sme úplne objektívni.

To je všetko, čo sa týka srvátkového proteínu. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa tohto veľmi populárneho doplnku, nezabudnite sa opýtať v komentároch, radi si ich prečítame a odpovieme vám na ne.

Predchádzajúce časti:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.