Tréning

Sú 30-dňové výzvy také skvelé?

 

Ak ste sa niekedy zaujímali o cvičenie alebo aspoň čítali časopis zameraný na chudnutie alebo zdravý životný štýl, pravdepodobne ste sa s nimi už stretli. Hovoríme o 30-dňových výzvach, ktoré pred časom doslova zaplavili internet ako revolučné cvičebné plány, ktoré vám v priebehu mesiaca vyformujú postavu a zlepšia fyzickú kondíciu.

Je to však naozaj tak? Sú 30-dňové výzvy naozaj také zázračné, ako tvrdia rôzne časopisy, alebo ide len o šikovný spôsob, ako vám vnucovať ďalšie cvičebné pomôcky? Práve na to sa zameriame v dnešnom článku.

Čo je to 30-dňová výzva?

30-dňová výzva je v podstate tréningový program, ktorý sa zameriava na jednu konkrétnu partiu alebo jedno dané cvičenie. Môžete sa napríklad stretnúť s 30-dňovými výzvami na kliky, drepy alebo plank. Najčastejšie sú zamerané práve na problémové partie, ako sú brucho, boky alebo stehná.

Myšlienka je veľmi jednoduchá. Na začiatku výzvy začnete s určitým počtom opakovaní daného cviku, ktorý postupne zvyšujete každým ďalším dňom, až kým nedosiahnete horibilné číslo, ktoré má byť znakom vašej dokonalej fyzickej pripravenosti. Znie to skvelo, však? Bohužiaľ, ani zďaleka to tak nie je.

Prečo 30-dňové výzvy nefungujú?

Keby 30-dňové výzvy nefungovali, neboli by tak často propagované v novinách, sociálnych médiách alebo televíznych reklamách? Potom ste sa pravdepodobne nechali oklamať.

Tridsaťdňové výzvy využívajú výrobcovia rôznych športových zariadení alebo výživových doplnkov na lacnú reklamu. Povedzte sami, kedy ste naposledy videli výzvu, ktorú neorganizoval napríklad predajca športového vybavenia alebo ju aspoň nesprevádzali produkty niektorej z týchto spoločností? Ľudia majú tendenciu medzi sebou súťažiť, takže je samozrejmé, že ak takúto výzvu prijmú, podelia sa o ňu s priateľmi, a tak sa reklama dostáva ďalej a ďalej.

Existuje viacero dôvodov, prečo tieto výzvy nefungujú, a my zdôrazníme tie najdôležitejšie.

Demotivácia

Hlavnou myšlienkou 30-dňových výziev je, že nezaberajú veľa času a môžete ich splniť aj pri zaneprázdnenej práci. Navyše podľa ich propagátorov získate svoju vysnívanú postavu už za mesiac, na čo veľa ľudí počúva.

Problémom však je, že tieto výzvy sa často zameriavajú na necvičiacich ľudí a okamžite na ich plecia kladú pomerne vysokú záťaž opakovania často dosť náročných cvikov. Počet opakovaní sa navyše každým dňom zvyšuje, čím sa cvičenie stáva čoraz náročnejším. To však tiež znamená, že ak človek jednoducho jeden deň tréning nezvládne, začne sa cítiť ako zlyhanie a celú výzvu vzdá. Tým sa vlastne dostáva späť na začiatok a do ešte horšieho psychického stavu ako pred začiatkom výzvy.

Krátkodobé výsledky nad udržateľnosťou

Nie je žiadnym tajomstvom, že 30-dňové výzvy sú zamerané predovšetkým na krátkodobé výsledky. To nemusí byť problém, ak sa chcete dostať do lepšej kondície napríklad pred odchodom na dovolenku alebo náročným fyzickým cvičením. Ak hľadáte udržateľné výsledky, tieto výzvy pre vás nebudú to pravé.

Nechápte ma zle, 30-dňové výzvy môžu naozaj urobiť praktickú časť skvelou. Je to najmä vďaka tomu, že sa poriadne napumpujete a poškriabete. Problémom však je, že akonáhle cvičenec výzvu dokončí, uspokojí sa a vráti sa do starých koľají. Keďže títo ľudia nemusia mať hlbšie pochopenie pre cvičenie, môžu skĺznuť do jojo efektu a nakoniec si svoju postavu zhoršia.

Nevedie k vytvoreniu návyku

Všetci cvičenci vedia, že dosiahnutie vysnívanej postavy si vyžaduje dôslednosť a tvrdú prácu. Bohužiaľ, 30-dňové výzvy nehľadia ďalej ako na túto vysnívanú 30-dňovú hranicu. Hoci mnohí ľudia tvrdia, že na vytvorenie návyku stačí 21 dní, štúdie naznačujú, že to rozhodne nie je také jednoduché.

Pri vytváraní návyku totiž nezáleží len na časovom faktore. Potrebujete aj dostatočnú motiváciu, dosiahnuteľné ciele a stratégiu prispôsobenú vašim možnostiam. Ak máte k niečomu silný odpor, nikdy si na to naozaj nezvyknete a budete sa musieť prekonať, aby ste to robili. To pri cvičení nikdy neveští nič dobré.

Je to nuda

Trochu sa tu pustíme na tenký ľad subjektívneho názoru, ale pre nás sú 30-dňové výzvy jednoducho nudné. Hoci každý tréning má iný počet opakovaní, čo by samo o sebe mohlo byť výzvou, a porovnávanie sa s priateľmi určite tiež dodáva určitý motivačný faktor, robiť každý deň len jedno cvičenie počas tridsiatich dní jednoducho nie je zábava.

Problém s regeneráciou

Určite vám nemusíme pripomínať, že regenerácia je pri chudnutí a formovaní a posilňovaní svalov absolútne kľúčová. Tridsaťdňové výzvy však na to zabúdajú. Hoci zvyčajne zahŕňajú jeden deň odpočinku, ani zďaleka to nestačí na dokonalú regeneráciu svalov u necvičiacich jedincov. Ľahko sa teda môže stať, že pri vysokom počte opakovaní skĺznete do pretrénovania alebo ešte horšie do svalovej horúčky, čo vás opäť môže vrátiť do vôd demotivácie.

Výhody 30-dňových výziev

Aby sme však len nekategorizovali, musíme uznať, že tieto výzvy majú aj niečo do seba. Medzi ich hlavné výhody by sme mohli zaradiť nasledujúce:

  • Dobré krátkodobé výsledky
  • Môžu byť motiváciou pre začiatočníkov
  • Môžu zlepšiť výkonnosť pri konkrétnom cvičení
  • Môžu prinútiť začiatočníkov cvičiť

Hlavnú výhodu vidíme v tom, že sú široko dostupné a môžu sa s nimi stretnúť aj ľudia, ktorí bežne necvičia. Môžu ich dokonca motivovať, aby sa o cvičenie začali viac zaujímať. Pre úplných začiatočníkov sú však často príliš zložité a môžu s nimi veľmi rýchlo skončiť.

Čo si teda vybrať namiesto 30-dňovej výzvy?

Namiesto neúčinných výziev je oveľa lepšie stanoviť si trvalejšie ciele a začať pomalšie. Ak ste napríklad úplný začiatočník, môžete si začať zvykať na pohyb, vyskúšať dynamický strečing na uvoľnenie kĺbov, chôdzu a postupne začať so základnými pohybmi, ako sú drepy, kliky a podobne.

Samozrejme, môžete sa motivovať aj výzvami. Skúste každý deň prejsť o niečo ďalej, zlepšiť techniku cvičenia alebo pridať opakovania. Kľúčom ku všetkému je, aby bolo cvičenie pestré a zábavné.

Ak sa rozhodnete začať chodiť do posilňovne, môžete si pomaly začať zostavovať tréningový plán. Potom ho môžete prispôsobiť presne svojim potrebám a postupne sa dopracovať k skutočným a udržateľným výsledkom.

Mal by som vôbec skúsiť 30-dňovú výzvu?

To, samozrejme, závisí len od vás a vašich tréningových cieľov. Ak chcete napríklad rýchlo schudnúť na problémových partiách a nevadí vám, že výsledky nebudú trvalé, určite ju môžete vyskúšať. Okrem toho, ak si správne nastavíte stravu a vyberiete si napríklad spaľovač tukov, 30-dňové výzvy môžu byť zaujímavou možnosťou.

Ak vám však ide o skutočne dlhodobé výsledky, zdravý životný štýl a postupné zlepšovanie výkonnosti, možno sa budete chcieť poobzerať po inom tréningovom pláne, ktorý nebude vykazovať také výsledky v krátkom čase, ale bude trvať dlhšie.

ČÍTAJTE ĎALEJ: 37+ skvelých (vianočných) darčekov pre športovcov, ktoré naozaj potešia.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.